[ G900 ] Problem z baterią i budzikiem

• 11 Odpowiedzi
  • 1533 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline piwko2006

• 6
  • Sprzęt: CZARNA Toshiba G900 Portege :D
[ G900 ] Problem z baterią i budzikiem
« dnia: Grudzień 23, 2008, 13:53:32 »
Witajcie !!!!
Jak juz tu kiedyś pisałem od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Tośki G900 w czarnym wydaniu.
Ogólnie jestem zadowolony z niego ale mam kilka wątpliwości które jesli można chciałbym poprawić.
Pierwsza rzecz to ograniczenie zużycia energii. Jeśli nie używam Xcpu scalar'a to telefon zamula zanim się przełączy na wyższą częstotliwość co bardzo wkurza bo klawiatura gubi znaki. Jak znowu używam owego programu, to bateria szybko zjeżdża w dół i trzyma ledwo 1 dzień przy 520mhz a jak ustawię na automatyczną regulacje to podnosi się i już nigdy nie chce spaść mimo wielu różnych prób jego konfiguracji.
Druga sprawa to budzik. Używam G900 jako budzika ale najgorsze jest to, że nie dzwoni wyłączony. Czy da się coś zrobić żeby tak było jak jest np. w S60 że obudzi wyłączony ??
Po trzecie, czy u Was wyświetlacz też bardzo przyciąga kurz ?? Jeśli tak, to jak sobie z tym radzicie ??

*

Offline Czarnas

• **
  • 230
  • Sprzęt: Toshi G9oo
Odp: [ G900 ] Problem z baterią i budzikiem
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 23, 2008, 14:09:01 »
Do kurzu mam taką szmatkę, brat ją miał chyba z nokią e65 :P
Co do budzika sprawdź Galarm i pocket wake up.

Co do baterii powiedz jaką Twoja ma pojemność, oryginalna z toshi ma ~1400 mAh. U mnie nawet przy słuchaniu muzyki przez A2DP + CPU Tweak na 520 trzyma minimum 2 dni. A wydaję mi się, że po Twakowaniu zegara procka trzyma dłużej, ale pewien nie jestem.

*

Offline piwko2006

• 6
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 23, 2008, 14:32:56 »
Więc tak, mam baterię 1320 mAh - standardowa bateria w G900. Co do budzika to sprawdzę obie aplikacje, bo gdybym mógł Toshi na noc wyłączyć to wtedy bym mógł ją rzadziej ładować.

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 23, 2008, 14:57:57 »
Mi Tosia też krótko trzyma na baterii - 1 dzień bez specjalnych szaleństw i bez teaków .
Ten wskaźnik poziomu naładowania jest mało wiarygodny np:
Rano Tosia naładowana na 100%  włączam na 2-3 godziny WiFi - wskaźnik spada do ok 85%
Wieczorem wracam do domu - wskaźnik pokazuje 50% , a po godzinie z WiFI telefon mi się już nie włącza .

Mam natomiast inne pytanie , które zadawałem już kilka razy ,ale nikt mi nie odpowiedział :
 Czy u was też  ekranu , nawet jeśli jest na minimum nadal delikatnie świeci ,czy gaśnie całkowicie ?  Tak samo z uśpieniem . Sprawdzałem to na różnych romach -bez zmian
Nie wiem czy wszystkie Tosie tak mają , czy to wina  mojego egzemplarza 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2008, 15:05:27 wysłana przez uriuri »

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2008, 15:30:25 »
Tak naprawde 3h wifi mozna podpiac pod rozne szalenstwa :E, mi tez bateria zazwyczaj wytrzymuje ok. 1-1,5 dnia, ale to dlatego ze intensywnie tosi uzywam.
A co do twojego pytania: rozumiem ze ekran ci sie nadal swieci mimo wprowadzenia tosi w stan uspienia? czy chodzi ci o to ze ekran nadal est podswietlony na najmniejszym stopniu, bo jak o to chodzi to jest to normalne, a jesli chodzi o pierwsze pytanie to pewnie masz co walniete.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2008, 16:23:18 »
Postaram się bardziej zobrazować mój problem.
W innych palmtopach , które do tej pory miałem (a było tego sporo) ustawiając podświetlenie na minimum -  światło gasło zupełnie - było widać to co na ekranie ze światła odbitego  np: w ostrym słońcu to było nawet lepsze od podświetlania .
 W Tosi daję na minimum - ekran się ściemnia , ale nadal delikatnie świeci.
Przy ustawieniu uśpienia - powiedzmy że jaśność mam na maxa , ekran nie wyłączy się całkowicie , tylko ściemni się do tej minimalnej (nadal podświetlanej) wartości .
Denerwuje mnie to bo w nocy daje po oczach blaskiem z ekranu , a jak wyłącze całkowicie Tosię powerem ,wtedy rozłączy mi WiFi (przez  noc sciągam pliki przez WMTorrent).
Nauczyłem sie z tym żyć stosując program do wyłączania ekranu ( w opcjach zasilania :cały czas włączone i wyłączone uśpienie) .
Tylko problem jest gdy dostanę sms-a : ekran się włącza i cały czas świeci  :(

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2008, 16:24:41 »
To akurat jest normalne-tez jak mam.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 23, 2008, 16:33:20 »
Tylko po co od razu wyłączać cały telefon na noc? Wyłącz moduł GSM (czyli przejdź we flight mode) i po kłopocie - uśpiona tosia z wyłączonym GSM ciągnie tyle prądu co nic. Ewentualnie zawsze można po prostu zostawiać na noc na kablu (ja już się przyzwyczaiłem tak robić). Akumulatory li-ion nie maja efektu pamięciowego więc nie musisz przed każdym ładowaniem baterii zjeżdżać do zera.

Co do uśpienie/wyłączenia - mylisz pojęcia. Moment kiedy podświetlenie przygasa to nie uśpienie, tylko wyłączenie ekranu. Naciśnięcie guzika power to nie wyłączenie, tylko uśpienie. Długie przytrzymanie przycisku power i potwierdzenie w wyskakującym okienku to dopiero wyłączenie ;)

*

Offline piwko2006

• 6
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 24, 2008, 10:29:39 »
Tylko po co od razu wyłączać cały telefon na noc? Wyłącz moduł GSM (czyli przejdź we flight mode) i po kłopocie - uśpiona tosia z wyłączonym GSM ciągnie tyle prądu co nic. Ewentualnie zawsze można po prostu zostawiać na noc na kablu (ja już się przyzwyczaiłem tak robić). Akumulatory li-ion nie maja efektu pamięciowego więc nie musisz przed każdym ładowaniem baterii zjeżdżać do zera.

Co do uśpienie/wyłączenia - mylisz pojęcia. Moment kiedy podświetlenie przygasa to nie uśpienie, tylko wyłączenie ekranu. Naciśnięcie guzika power to nie wyłączenie, tylko uśpienie. Długie przytrzymanie przycisku power i potwierdzenie w wyskakującym okienku to dopiero wyłączenie ;)
Co do zostawiania na kablu też mam pytanie. Ostatnio odłączyłem tośkę i oczywiście dioda ładowania nie świeciła bo była naładowana, a na wskaźniku baterii były tylko 3 kreseczki.
Co do budzików to żaden nie dzwoni po wyłączeniu, widocznie taka natura WM.

*

Offline karolkarol

• **
  • 154
  • Sprzęt: Magic + 1005HA
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 24, 2008, 12:06:04 »
Ostatnio odłączyłem tośkę i oczywiście dioda ładowania nie świeciła bo była naładowana, a na wskaźniku baterii były tylko 3 kreseczki.

Bo oryginalny wskaźnik ma tylko 3 kreski

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 24, 2008, 12:19:45 »
Postaram się bardziej zobrazować mój problem.
W innych palmtopach , które do tej pory miałem (a było tego sporo) ustawiając podświetlenie na minimum -  światło gasło zupełnie - było widać to co na ekranie ze światła odbitego  np: w ostrym słońcu to było nawet lepsze od podświetlania .
Bylo juz o tym wielokrotnie na forum. Toska nie ma ekranu transreflektywnego i gdyby wylaczyc zupelnie podswietlenie nic byc nie zobaczyl.
Do wylaczania ekranu sa specjalne programiki, mozesz podpiac takowy pod jakis klawisz jesli Ci potrzeba lub tez startowac z ikonki.
Toska wtedy w pelni dziala, ale ma zupelnie wylaczony ekran. Tak tez to dziala np. w TCPMP - uzywam wygaszenia podczas sluchania muzyki.

Co do wylaczania/usypiania to nie jest zwykly telefon tylko PDA, a tutaj zupelne wylaczenie stosuje sie bardzo rzadko.
Zwykle sie Toske usypia guzikiem "power" i wtedy dziala modul GSM i elektronika odpowiedzialna za zdarzenia/budzik/itp.

*

Offline piwko2006

• 6
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 24, 2008, 13:21:08 »
Ostatnio odłączyłem tośkę i oczywiście dioda ładowania nie świeciła bo była naładowana, a na wskaźniku baterii były tylko 3 kreseczki.

Bo oryginalny wskaźnik ma tylko 3 kreski
Jak to oryginalny ?? Ja mam 4 w fabrycznym romie. Chodzi o to że Toshiba dodała czwarty czy jak ??