Możesz spróbować MyMobilera zainstalować. Może ActiveSync ominie zabezpieczenie i od razu przejdzie do instalacji. Niestety bez instalacji Active Synca raczej się nie obejdzie. Tylko on może dać dostęp do plików w pamięci wewnętrznej.
Ewentualnie spróbuj wyjąć/wsadzić kartę SIM. Powinno to skutkować wyświetleniem klawiatury telefonicznej. Może wtedy będziesz mógł normalnie wpisać hasło.
Jeszcze inny pomysł to podczas rozmowy wejść w Notatki. Po za kończeniu rozmowy system powinien pozostawić je otwarte. (Zakładam tutaj, że to today uniemożliwia wyświetlenie ekranu wpisywania hasła.)
Jeszcze inna myśl podobna do tej powyżej, ale niestety nie wiem, czy wykonalna to podczas rozmowy przejść do Ustawień i zdjąć hasło.
Napisz proszę czy masz na Tośce zainstalowanego MortScripta? Mam taki pomysł: Gdy na karcie pamięci utworzy się folder o odpowiedniej nazwie to programy w nim zawarte zostaną uruchomione przy starcie WM. Można by tam umieścić program, który skopiuje odpowiednie pliki (zawierające kontakty, SMS) na kartę pamięci. Przy MortScripcie o niebo łatwiej byłoby taki program napisać. Niestety nie mogę dać Ci gwarancji co do działania tej metody.