Nowy ROM vs Vista 0:1 Edit: 1:2

• 10 Odpowiedzi
  • 3658 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline olo1990pl

• 17
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S, Samsung Omnia I
Nowy ROM vs Vista 0:1 Edit: 1:2
« dnia: Listopad 14, 2009, 16:00:18 »
Witam.

Mam problem ze zmianą romu mojej Tośki. Dawniej robiłem wszystko na XP i nie było żadnych problemów. Z powodu zmiany kompa zmieniłem również XP na Viste (czego złe skutki odczuwam boleśnie).

Pamiętałem to, że Vista nie pozwala na poprawne działanie SuperRUU. Tak więc po przeszukaniu forum znalazłem odpowiedni temat gdzie był link do skonfigurowania Visty, aby wszystko działało.
Skorzystałem z tego walkthrough - http://www.modaco.com/content/windows-mobile-news/252977/ruu-on-vista-it-can-be-done-the-ultimate-guide/

OCZYWIŚCIE mój pech nie pozwolił na bezproblemowe skonfigurowanie.
Najpierw nie miałem Urządzeń przenośnych w Menadżerze Urządzeń, a potem jak już zainstalowałem ręcznie jako urządzenie przenośne Windows Mobile Device to wykrył G900, ale w czasie aktualizacji sterownika pisze, że ten który trzeba podpiąć jest nieprawidłowy (folder nie zawiera żadnego sterownika, lub jest niezgodny dla Windows 32bit.

A i teraz w ogóle nie wykrywa G900 w menadżerze :/

Co robić??
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 15:12:41 wysłana przez olo1990pl »

*

Offline senseitbk

• 25
    • PixArtist.com - Tworzymy Twoją Rzeczywistość
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SE W610
Odp: Nowy ROM vs Vista 0:1
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2009, 22:34:34 »
Mam nadzieje że to pomoże, dziś po raz pierwszy flashowałem tośkę (jak i po raz pierwszy piszę na tym forum  :ok: ) i miałem problemy też. Jestem użytkownikiem windows 7 i żeby doprowadzić operację do szczęśliwego finału, wykorzystałem łącznie 3 tutoriale. Ten który Ty użyłeś, kolejny, który się bardziej przydał: forum xda-developers, oraz własnej kombinacji (to jako trzeci tutorial). Teraz po kolei co zrobiłem:
1. Poszukałem w googlach paczki która jest podana na forum (nie chciało mi się tworzyć usera dla jednego pliku) - Cloudyfa_ProphetTOOLS (wynik z rs.com)
2. Po ściągnięciu i rozpakowaniu paczki, robiłem dalej wedle tutoriala (wejście w menedżer użądzeń)
3. Ponieważ za pierwszym razem nie zainstalowało mi sterownika, to urządzenie wykryte było jako nieznane (lub jako toshiba g900 nawet).
4. Aktualizuj sterownik, podajesz katalog VISTADrivers i powinno elegancko ładnie zainstalować.
5. Wyjmujesz baterię, wkładasz na miejsce
6. Lecisz wg. opisu instalacji zawartego w tym temacie: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113316.0

Mnie zadziałało na 7, na viście też powinno.

*

Offline olo1990pl

• 17
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S, Samsung Omnia I
Nowy ROM vs Vista 1:1 Edit: 1:2
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2009, 02:13:15 »
No zremisowałem - udało mi się zainstalować sterowniki, który doradził senseitbk (i któremu winny jestem podziękowania).
Choć nie bez sprzeciwu Visty - pomogło dopiero wyłączenie cyfrowego certyfikatu (co niby robi się w przypadku 64bit systemu - walkthrough na wypadek jakby miał ktoś podobny problem tutaj: http://www.tech-recipes.com/rx/1429/vista_disable_digital_driver_signing_enforcement/).

Pozostało zrobić DoC Format i wgrać nowy ROM. (odn powodzenia napisze potem).

Edit:
DoC Format zrobiłem i na tym koniec  :-|
Wyłączyłem USB Connection w Centrum Zarządzania, wyłączyłem wmdc w Procesach i odpaliłem SuperRUU. Wchodzę w bootloader w tosi i naciskam Update Target w RUU i podpinam PPC. Na tosi pisze Upgrading, a w RUU Waiting for USB Connection (po 20 min wyłączyłem). I koniec  :-|

Zdecydowałem, że skocze do kogoś kto ma XP i u niego to zrobię  :kill: (chyba że znajdzie się osoba, która da mi jakieś lekarstwo na to).
A i zapomniałbym - po formacie nie wykrywa mi karty (zwykła miniSD 1 GB żeby nie było :swirus:).

« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2009, 15:11:51 wysłana przez olo1990pl »

Odp: Nowy ROM vs Vista 0:1 Edit: 1:2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2009, 17:40:58 »
Nie wiem po co tyle męki ze sterownikami itp zdecydowanie szybciej i proście postawić sobie wirtualną maszynę z xp i po kłopocie.

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2009, 16:17:59 »
Na tosi pisze Upgrading, a w RUU Waiting for USB Connection (po 20 min wyłączyłem). I koniec 
Źle to robisz. Jak doc format poszedł to rom tym bardziej musi. Przy wgrywaniu romu złą koljeność stosujesz. Ja sam się na tym przejechałem. Musi być idealnie jak w instrukcji bo właśnie takie coś się dzieje czyli:
tosia odłączona, następnie w kompie zamykasz wszystko, ururchamiasz superruu, wybierasz rom i dajesz update target, następnie tosię uruchamiasz w trybie BL i dopiero w tym momencie podłączasz USB nie wcześniej
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 06, 2009, 23:41:18 »
mógłby ktoś podrzucić pliczek Cloudyfa_ProphetTOOLS na jakiś serwer ? tylko nie na rs bo od dwóch dni próbuje go ściągnąć i ciągle mam informację że brak jest wolnych slotów :/ a w googlach też nic nie widać :(

*

Offline Komak250

• 42
  • Sprzęt: Tosia G900
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2010, 23:39:03 »
Witam żeby nie było nudno to mnie w trakcie uaktualniańa sterowników wywala błąd 43.... zgłupiałem (używam win 7 64bit) pomoże ktoś ? będę wdzięczny...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 23:43:02 wysłana przez Komak250 »
1.Komak nie nabija postów - mam wiele do przekazania
2.Komak nie myli się - mam inne zdanie
3.Komak nie obraża innych - dobitnie zwracam uwagę

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2010, 11:36:48 »
Masz sterowniki dla x64?
Za godzinkę będzie kolejny tutek dla 7/Vista.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 30, 2010, 18:48:11 »
ściągam ProphetTools + Vista 64it

mam win7
cały czas jest napisane ze sterownik nie posiada podpisu cyfrowego i nie można zostać użyte i nic nie mogę przez to zrobić
jak ominąć to podpis cyfrowy??

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 30, 2010, 19:20:09 »
DO JASNEJ CHOLERY!! MASZ TUTORIAL?! TO CHYBA JASNE ŻE TAM BĘDZIE TEN OPIS!!

Nie po to produkowałem się całe dwa dni żeby było to samo co wcześniej.

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 30, 2010, 19:31:49 »
Niestety, chyba nigdy nie bedzie tak pieknie ze zanim ktos cos napisze wpierw poszuka...
Dawno napisalem tutek o gotowaniu, po kilkunastu dniach zniknal na dalszych stronach forum a pytania o gotowanie byly na nowo...
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone