TtomTom 7 + G900

• 10 Odpowiedzi
  • 1428 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline damw

• **
  • 167
  • Sprzęt: G900
TtomTom 7 + G900
« dnia: Wrzesień 30, 2008, 09:14:29 »
Jak w temacie czy ktoś używa? Jak współpracuje z Tośką? Strasznie mnie irytuje AutoMapa i zastanawiam się nad powrotem do TomTom (na mojej N6680 śmiga do tej pory).
Napisane: Wrzesień 28, 2008, 11:59:00
Co to nikt nie używa TomTom?Chyba będę musiał sam odpowiedzieć sobie na to pytanie  :-|

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: TtomTom 7 + G900
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2008, 09:23:58 »
No właśnie, jak chcesz AM to wchodzisz do sklepu i kupujesz, a TT chyba tylko ze sprzętem jest ...
Co Ci nie pasuje w AM?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 30, 2008, 09:31:19 »
nie nio TT też można kupić  :wink:
oczywiście są też wersje tylko dla PNA

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 30, 2008, 09:33:41 »
Marcin: możesz jakiś link zapodać?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 30, 2008, 09:36:17 »

*

Offline damw

• **
  • 167
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 30, 2008, 09:42:22 »
No właśnie, jak chcesz AM to wchodzisz do sklepu i kupujesz, a TT chyba tylko ze sprzętem jest ...
Co Ci nie pasuje w AM?
Tak TomTom 7 jest tylko ze sprzętem, więc mam zamiar kupić sprzęt "wyciągnąć" TomTom 7 i zainstalować na G900  :mrgreen:.
Co mi nie pasuje w AM? No cóż tu wrażenia będą czysto subiektywne.
Po pierwsze:
Od początku czyli od trzech lat używałem TomTom (N6680) i pozostał sentyment.
Po drugie:
AM nie obsługuje kodów pocztowych (parę razy w roku wyjeżdżam za granice)
Po trzecie:
Nie wiem dlaczego ale ta głupia AM ciągle, uparcie próbuje wrócić na swoją trasę, każąc mi zawrócić, dopiero gdy się nie posłucham i AM nie ma innej możliwości wyznacza trasę alternatywną.
Po czwarte:
AM wyznacza uparcie trasę gdzie są drogi płatne (okienko Na trasie są drogi płatne), mimo że dam pomiń (przelicz) i tak w końcu muszę jechać i płacić. Trasa Calais - Paryż nie mogłem za diabła ustawić ominięcia drogi płatnej. AM postawiła na swoim  :mad: i 20 euro poszło się  :mad:
TomTom 7, jak planowałem (na innym urządzeniu) wyznaczył drogę omijając płatną autostradę (20 parę km więcej, ale w portfelu prawie 20 euro więcej).
Po piąte:
Hołowczyc mnie dobija  :), TT bardziej elastyczny z dodatkami, POI, głosy, itp etc

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 30, 2008, 09:48:50 »
Z tym zawracaniem to ona ocenia, że zbłądziłeś i kalkuluje czy lepiej zawrócić czy wybrać nową trasę. Nie zakłada, że to świadoma decyzja - czasami to lepiej a czasami gorzej.
Ale jeśli chodzi o ograniczanie trasy w AM to używam opcji "prowadź przez ", daję punkt na trasie, o którą mi chodzi i jest ok.

*

Offline damw

• **
  • 167
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 30, 2008, 10:05:14 »
Z tym zawracaniem to ona ocenia, że zbłądziłeś i kalkuluje czy lepiej zawrócić czy wybrać nową trasę. Nie zakłada, że to świadoma decyzja - czasami to lepiej a czasami gorzej.
Ale jeśli chodzi o ograniczanie trasy w AM to używam opcji "prowadź przez ", daję punkt na trasie, o którą mi chodzi i jest ok.
Dziwne, ale ona zawsze zakłada że zbłądziłem  :mad:. TT jest tu znacznie lepszy.
Tak, prowadź przez dobra opcja jeśli wie się gdzie są drogi płatne a gdzie nie. Ja niestety nie wiedziałem tego, a AM powinna ominąć drogę płatną jeśli ja tak chcę, a nie uparcie wyświetlać okienko, że na trasie są drogi płatne i mimo że dam omiń i tak po przeliczeniu ponownym znów wyświetla, że są drogi płatne (po 4 przelicz dałem sobie spokój). Debilizm w czystej postaci, a okienko informujące o ominięciu drogi płatnej to pic na wodę foto montaż  :mad:

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 30, 2008, 10:26:28 »
No masz rację ale mi do jazdy po Polsce tylko była potrzebna i tu nie ma problemu raczej z informacją o płatnych drogach. Zresztą jakbym się nastawiał na zagraniczne drogi to bym AM nie kupił - nie za bardzo wierzę w doświadczenie firmy na tym polu.
Jaki sprzęcik chcesz kupić z TT? Coś niedrogiego?

*

Offline damw

• **
  • 167
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 30, 2008, 10:43:06 »
Jaki sprzęcik chcesz kupić z TT? Coś niedrogiego?
Łódkę Bols  :-?
A na serio kupię jak będzie dostępna w sprzedaży.Na razie tak tylko pytam bo może ktoś kupił i zainstalował na Tośce, bo AM mnie po prostu dobija  :mad:

*

Offline pawel_71

• 820
  • Sprzęt: Axim X50v + CF16GB + SD2GB + GPS WBT200; Toshiba G900 + 2GB microSD w koszulce mini
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 30, 2008, 14:23:34 »

A moze opcja w ustawieniach "Trasa-Inne/Unikaj zawracania nadkladajac" cos zmieni w tej kwestii. Domyslnie chyba jest ustawione na 1km.
Moze ustaw max (niestety tylko 5km, chyba ze da sie gdzies grzebnac w plikach z konfigami) i wtedy zawsze trasa bedzie przeliczana aby unikac zawracania sie na zaplanowana trase.