coś w związku z goforce 5500

• 10 Odpowiedzi
  • 1959 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
  • Sprzęt: ZTE Blade G
coś w związku z goforce 5500
« dnia: Grudzień 21, 2011, 20:46:07 »
Dorwałem się do swojej starej toshiby i trafiłem przez przypadek na:
http://go900.angellfear.ru/old-files/nvidia/
zastanawiam się czy to miąło by jakieś szanse bycia uzytecznym. Nie mówcie mi, ze zostałem ostatnim użytkownikiem toshiby g900 na ziemi i nie otrzymam już w związku z nią żadnej pomocy. Są tu jakieś schematy i różne inne (nie zrozumiałe dla mnie) treści. Może dało by się to wykorzystać do zmuszenia tego goforca do współpracy z WM (albo jeszcze lepiej z linuxem). Wtedy może toshiba wróciła by do łask i stała się znowu uzyteczna :D
Wróciłem po latach!!! :D

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
Odp: coś w związku z goforce 5500
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 22, 2011, 01:08:11 »
Uważam, że jesteś niepoprawnym optymistą. Według mnie jeśli coś z tym GF miało ruszyć to powinno ruszyć już dawno. Teraz kiedy Tośka swoje najlepsze lata ma już za sobą raczej nie znajdziesz żadnego geeka, który doda obsługę tego modułu.

A co do tego, że jesteś ostatnim użytkownikiem G900... Myślę, że wielu nas już nie zostało. Nawet ja używam Tośki okazjonalnie tylko do nauki. Uważam, że to podforum przegląda regularnie około 10 osób związanych dawniej z G900.

Weszliśmy już na ten "etap rozwoju", gdzie wszystkie poważniejsze problemy zostały rozwiązane, a nowych wyzwań brak. Stagnacja...
Niemniej jednak ktoś tu zawsze jest i na "bardziej wymagające" pytania odpowie, albo da jakąś wskazówkę.

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 22, 2011, 13:20:00 »
a szkoda, że zostało nas tak niewielu ;p Ja używam tośki cały czas, bo to chyba najleprzy sprzęt obecnie jaki posiadam... Inna sprawa, że uważam, że gdyby, jednak ktoś się tym zajął(w co obecnie wątpię:/). Tośka mogła by sie znowu okazać całkiem niezłym i uzytecznym sprzętem tak jak było z Aximami x50 i 51v. Są stare(starsze od toshiby która jest z 2007r, a aximy z ok.2005), ale jeszcze za czasów jak coś się działo w związku z toshibą sprzęt ten był dość często używany głównie ze względu na ich akcelerator, który dawał jednak spore możłiwośći. Szczerze mówiąc, szkoda, że ja się na tym nie znam, bo zabrałbym się z to choćby i z braku leprzego zajęcia, ale czuję, że nadchodzi czas na zmianę sprzętu na coś nowego. A skzoda mi będzie sie rozstawać z tośką, bo miała naprawde świetną klawiaturę ;p

*

Offline RedTux

• **
  • 137
  • SEGA4Life.
    • Tuxality's Goodies
  • Sprzęt: SHARP EM-ONE
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 23, 2011, 12:59:37 »
Układ GoForce 5500 niezależnie od wersji posiada cztery strefy zasilania, mianowicie AOCVDD (dla ogólnego zastosowania układu tj. kontroler SD, LCD, pamięci), VECVDD (dla układu dotyczącego akceleracji 2D oraz linii I2S), MMCVDD (dla SRAM) i wreszcie TDCVDD (dla układu 3D). Ostatni nie jest wymagany jeżeli nie używa się części 3D układu. Moja teoria polega na tym, że Toshiba olała sprawę technicznie, po prostu tak zaprojektowali Tośkę (używany jest bodajże osobny układ zarządzający zasilaniem) i nic na to nie poradzimy. :) No ale mogę się mylić, bądź coś źle rozumieć więc proszę nie krzyczeć. :P

// taki mały ot, klawa w Raphaelu imo jest wygodniejsza
XDA Flame, Dell Axim X51v, Nokia 9110i, Sony Vaio Picturebook PCG-C1VE, Toshiba Libretto 70CT...
To infinity and beyond...

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2011, 13:04:12 »
nie ma żeczy nie możliwych ;p Kiedyś nie było możłiwości falshowania tośki z poziomu karty ;p A jesli chodzi o raphaela, to nigdy go nie używałem, więc nie mogę się wypowiedzieć ;p wiem, że w universalu była świetna klawiatura, a tośka to drugi sprzęt w którym polubiłem klawiature aż tak bardzo. A jeśli chodzi o zasilanie. Rozumiem, że toshiba zrobiła oddzielny układ do zasilania zamiast wykorzystać istniejący i dla tego wszytsko jest tak spaprane?? Dobrze zrozumiałem??

*

Offline lolasher

• 431
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2011, 13:08:33 »
Już dawno próbowano to zastosować w porcie androida na tośkę. Teoria RedTux'a jest bardzo prawdopodobna, przecież są sterowniki do tego układu z jakiegoś innego urządzenia, ale nie działają.

Chociaż... ktoś kiedyś wrzucał link do filmiku, na którym na jakieś chińskiej tośce odpalano jakąś grę 3d z akceleracją, więc może jednak fizyczne urządzenie jest?

To raczej jest niemożliwe, chodziło mu o to, że część odpowiedzialna za 3D jest po prostu niepodłączona do prądu. No bo, po co komu wtedy było 3d w PDA, tylko bateria padałaby jeszcze szybciej.

A nawet jak ci ruszy, przecież na WM praktycznie nie ma aplikacji to wykorzystujących ;) jedna gra na pewno, może dwie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2011, 13:10:04 wysłana przez lolasher »
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2011, 13:16:20 »
ale.... może gdyby jednak udało się postawić na nogi cały ten układ, była by mnożliwość, albo wykorzystania włąśnie tych gotowych aplikacji, lub kompletnego portu androida, albo innej dystrybucji linuxa i wykorzystać wtedy cały potencjał linuxa na urządzeniu. Istnieje nawet możłiwość, że dało by się wtedy przerobić tośke na prawilne UMPC :P

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 23, 2011, 14:05:16 »
Port androida stanął wbrew pozorom nie przez grafikę a małą ilość ramu, wersje nowsze niż 1.6 do swobodnej pracy potrzebują co najmniej 256 MB. A i chyba były problemy z internetem przez gsm.
Potencjał linuksa - są dystrybucję na arm, to prawda, ale mają zerowe wsparcie co do repozytoriów, głupiego flasha nie da rady zainstalować, bo ma zamknięte źródła.

Dużo wiedzy jest tutaj: http://www.portegeclub.ru/forum/viewtopic.php?t=6354&postdays=0&postorder=asc&start=1485

Chyba, bo nie znam po rosyjsku nic ponad literki...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2011, 14:09:02 wysłana przez lolasher »
Toshiba G500 -> Toshiba G910- -> Toshiba G900 -> ZTE Blade + SE T610(bo nie mogę mieć Orange Free w Zetafonie...)

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 23, 2011, 18:43:27 »
czyli twoja wiedza na temat tego języka kończy się na tym samym co moja ;p zostaje tylko google translator...

*

Offline lolasher

• 431
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 23, 2011, 22:02:05 »
Przy dużej motywacji idzie zrozumieć. Polecam tłumaczenie na angielski, jest bardziej sensowne.

*

Offline MasterXardas

• 475
  • AVE!
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 24, 2011, 10:06:04 »
chyba skorzystam. Dzięki za tą informacje :P