Call of Duty 2 Pocket PC Edition a Tosia g900??

• 26 Odpowiedzi
  • 7072 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Call of Duty 2 Pocket PC Edition a Tosia g900??
« dnia: Grudzień 14, 2008, 00:25:41 »
Jak podaje producent wymagania gry Call of Duty 2 Pocket PC Edition to :
* 400 MHz Intel XScale® processor
* SD Card with 32mb

Hardware accelerated version:
Any Pocket PC or Smartphone with the Intel 2700G or Nvidia GoForce 5500
graphics chip

i teraz pytanie : Czy ta gra wykorzystuje 5500 w tosi?? Ma własne stery, czy może są już stery jakieś opracowane które działają?? Jak ona chodzi na tosi??

*

Offline Gothic

• 381
  • iPAQ h5550, iPAQ 214, Acer Liquid
  • Sprzęt: Acer Liquid A1
Odp: Call of Duty 2 Pocket PC Edition a Tosia g900??
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:22:29 »
Może wykorzystywać, po więcej informacji odsyłam do
http://www.portegeclub.com/forum/viewtopic.php?t=1798

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:27:57 »
ehh, nie wykorzysta, to jest gra na OpenGL, a nie na GAPI
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Tesquare

• 27
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:29:32 »
GF 5500 w Tosi to można o kant d*** potłuc :P Gra chodzi w trybie software i żeby ją uruchomić potrzebyny jest exe zamieszczent na portageclub. Dodatkowo można użyć GAPI by działało na pełnym ekranie. chodzi dość płynnie i nie wygląda najgorzej.

W załączniku już działający z GAPI exe. Odpalać po użyciu Fixa w rozdzielczości VGA

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 14, 2008, 16:31:39 »
Fakt, ze zmodyfikowanym GAPI chodzi bez problemu (i to na pełnym ekranie). A nawet i na fabrycznym GAPI działa w porządku, po zastosowaniu wvgafixa (wtedy już nie na pełnym ekranie). Problem w tym, że przy instalacji wykrywa naszego goforce'a i domyślnie instaluje wersję dopalaną sprzętowo. Trzeba ręcznie wygrzebać plik korzystający z GAPI z caba (cod.exe będzie się zwał) jeśli chcemy się na tosi pobawić.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 14, 2008, 22:38:57 »
GF 5500 w Tosi to można o kant d*** potłuc :P Gra chodzi w trybie software i żeby ją uruchomić potrzebyny jest exe zamieszczent na portageclub. Dodatkowo można użyć GAPI by działało na pełnym ekranie. chodzi dość płynnie i nie wygląda najgorzej.

W załączniku już działający z GAPI exe. Odpalać po użyciu Fixa w rozdzielczości VGA

Staryyy pomogłeś  :grin: Gierka malina i śmiga super... Ale moje pytanie poza konkursem - właściwie dwa

1. Skoro gra ma kożystać z 5500 znaczy to że na jakąś platformę na ten chipset są już stery... nie dało by się ich jakoś zapodać do tosi?? śmiga na tym samym systemie??

2. Niektóre gry które odpalają z fix'em VGA mają jakoś pokombinowane sterowanie... np. Wolfenstain 3D - da się chodzić do przodu D-Pad'em ale już w boki nie  :-? Do tego nie śmiga klawiaturka dodatkowa, a grać się po prostu nie da - podobnie rayman i tomb rider  :( Nie ma jakiejś łatki która unormalnia pad??

*

Offline dissident

• **
  • 198
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 14, 2008, 23:19:04 »
Syberie 2 odpalal ktos na Tosce? na Uni srednio to chodzi, zamiaruje wgrc na Toske jak tylko znajde chwile....
"If you hate something don't you do it too..."

*

Offline Tesquare

• 27
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2008, 00:03:14 »
ja osobiście nie ale kumpel odpalał i działa. jest jeszcze opcja (jeśli dobrze pamiętam) na GAPI ale kumpel skarżył się że wtedy "skacze" jeśli wiecię co to na Tośce oznacza.

BTW. próbował ktoś w ogóle odpalać Gilberta Goodmate ? mi obraz "skacze" (jak przy kilku innych grach/aplikacjach) i nie wiem co z tym zrobić.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 15, 2008, 00:34:55 »
1. Skoro gra ma kożystać z 5500 znaczy to że na jakąś platformę na ten chipset są już stery... nie dało by się ich jakoś zapodać do tosi?? śmiga na tym samym systemie??
To, z czego korzysta CoD2 to nie do końca Goforce, tylko renderowanie w 100% programowe, a obraz rysowany jest na ekranie dzięki bibliotece GAPI (powstałej lata temu, chyba coś koło roku 200, może wcześniej), umożliwiającej bezpośredni dostęp do pamięci wideo, a więc szybkie rysowanie konieczne choćby dla gier. W czasach Windowsa Mobile 2003 możliwy był berzpośredni dostęp do bufora ramki w inny sposób, ale część programów do dziś korzysta z GAPI. Ale ponieważ kiedy biblioteka powstawała to o pocketach VGA nikt nie marzył, jest ona przystosowana do rozdzielczości 320x240. POD z ekranami VGA radzą sobie z tym skalując obraz dwa razy przez podwajanie pikseli - zamiast stawiać jeden piksel, wyświetlane są 4 (kwadrat 2x2). A że po przeskalowaniu w ten sposób w tosi obraz nie zajmuje całego ekranu, to jakiś niezły programista zmodyfikował bibliotekę GAPI tak, aby obraz 320x240 skalowała na pełny ekran i wyświetlała wykorzystując GoForce'a. I włąściwie tylko do tych dwóch operacji GoForce jest wykorzystywany. Pozwala to zarówno otrzymać obraz pełnoekranowy, jak i uniknąć drżenia obrazu pojawiającego się przy w pełni programowym wyświetlaniu. Ale zauważ, że to nie jet akceleracja 3D, a jedynie 2D - w ten sam sposób, w jaki GoForce'a wykorzystuje zmodyfikowany TCPMP. Więc nie ma co liczyć na _duże_ zwiększenie szybkości działania gier.

2. Niektóre gry które odpalają z fix'em VGA mają jakoś pokombinowane sterowanie... np. Wolfenstain 3D - da się chodzić do przodu D-Pad'em ale już w boki nie  :-? Do tego nie śmiga klawiaturka dodatkowa, a grać się po prostu nie da - podobnie rayman i tomb rider  :( Nie ma jakiejś łatki która unormalnia pad??
Nie wiem jak pozostałe gry, ale Tomb Raider działa u mnie doskonale ze zmodyfikowanym GAPI - płynnie, na pełnym ekranie i z bezproblemowym sterowaniem padem. Oczywiście wciąż _czasem_ zdarza się błąd z zablokowanymi klawiszami (klawisz działa jak wciśnięty nawet po puszczeniu - trzeba go wcisnąć jeszcze raz żeby wrócił do normy), ale to już chyba taka uroda sterownika klawiatury toshiby.
Podobnie ma się sytuacja z Pocket Hexenem i Pocket Quake (i to nawet bez zmodyfikowanego GAPI),  a te gry raczej mają wymagania większe niż wolfenstein ;) Więc podejrzewam, że winę ponosi tu znany i lubiany błąd - proces odpowiedzialny za odczyt klawiatury ma za niski priorytet. Poszukaj na forum KbdFix i odpal przed grą (lub wrzuć do autostartu) - powinno pomóc.

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 15, 2008, 00:49:25 »
bibliotece GAPI (powstałej lata temu, chyba coś koło roku 200, może wcześniej)
to nie wiedziałem żez w roku 200 były telefony a co dopiero pockety :D :D

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 15, 2008, 01:27:44 »
bibliotece GAPI (powstałej lata temu, chyba coś koło roku 200, może wcześniej)
to nie wiedziałem żez w roku 200 były telefony a co dopiero pockety :D :D
Ups, no dobra, nieco przesadziłem - niech będzie, że 2000 ;)

« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 01:29:27 wysłana przez mr.deimos »

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 15, 2008, 08:30:43 »
GAPI powstała zdaję się pod koniec żywota 16 bitowych windowsów. WIN 3.11 chyba ostatnia wersja. Oczywiście nie było funkcji związanych z ekranikiem dotykowym.

*

Offline maciek833

• 307
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 15, 2008, 14:02:01 »
Syberie 2 odpalal ktos na Tosce? na Uni srednio to chodzi, zamiaruje wgrc na Toske jak tylko znajde chwile....

Ja odpaliłem 1 część da się normalnie grać  na WVGAfix
N70--->G900---->TG01---->Samsung Galaxy SII

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:57:09 »
wpisałem w szukajce kbdfix i zero tematów pasujących  :-| Pomocy?? :grin:

Aha i jak mogę polecić świetną gre która chodzi na full screenie i jest wciągająca - SimCity 2000... Rewela powiem wam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 17:07:01 wysłana przez miki1406 »

*

Offline dissident

• **
  • 198
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:04:26 »

Aha i jak mogę polecić świetną gre która chodzi na full screenie i jest wciągająca - SimCity 2000... Rewela powiem wam

http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=104971.0;attach=7595

wystarczylo przeleciec przyklejone tematy :)
"If you hate something don't you do it too..."

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 16, 2008, 13:10:49 »

http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=104971.0;attach=7595

wystarczylo przeleciec przyklejone tematy :)

super wielkie dzieki  :ok: A to link do sciągnięcia... Co daje ten fix?? tak w skrócie i już nie męcze  :mrgreen:
Aha... Jak skakać w CoD II??? Nie mogę wyjść z kryjówki (drugi level) bo zabija mnie snajper... Widze schody i wejście ale są za skrzynią i nie da rady na nią wskoczyć :|

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 16, 2008, 17:05:12 »
Co daje ten fix?? tak w skrócie i już nie męcze  :mrgreen:

Jak napisałem wcześniej:
Więc podejrzewam, że winę ponosi tu znany i lubiany błąd - proces odpowiedzialny za odczyt klawiatury ma za niski priorytet.
A więc ten programik naprawia ten błąd - zwiększa priorytet procesu odczytującego klawiaturę. Żadnego okienka ani nic takiego nie zobaczysz. Program po odpaleniu po prostu robi swoje i się kończy. Ale efekty działania są widoczne po odpaleniu jakiejkolwiek bardziej wymagającej gry. Po soft-resecie czynność musisz powtórzyć, więc najlepiej od razu go załadować do autostartu.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 16, 2008, 17:47:16 »
Małe sprostowanie - priorytet wątku wykonywanego w ramach procesu device.exe. :)

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 17, 2008, 23:05:33 »
Już kopiuje i zaraz testuje  :grin:
Napisane: Grudzień 16, 2008, 23:36:02
Jako, że nikt mi nie pomógł... to poradziłem sobie sam :grin:

Jak odpali Cod II na G900:

FAZA I - Instalacja
1. Instalujemy normalnie CoD'a :D
2. Rozpakowujemy i kopiujemy Cod2 Toshiba g900 fullscreen.zip
2. Instalujemy jeśli nie mamy VGAFix'a
3. Instalujemy jeśli nie mamy kbdfix'a

FAZA II - Konfiguracja i uruchomienie
1. Uruchamiamy kbdfix (patch który zwiekszy nam priorytet klawiaturki)
2. Uruchamiamy VGAFix i przechodzimy na rozdziałke 480x640 (spokojnie gra i tak odpali na fullscreen'ie)
3. Uruchamiamy CoD II
4. I TERAZ UWAGA... NIE ODPALAMY GRY! WCHODZIMY W CONFIGURE
       - na dole zmieniamy PPC Device na Smartphone Default
       - zmieniamy Flip Screen tak abyśmy mogli sterować klawiaturką
       - przechodzimy w Settings 2 strzałką w prawo na dole ekranu (obok settings 1 po prawo)
       - dobieramy klawiszologie tak aby nam pasowała jak najbardziej
5. Wracamy przyciskiem "Exit" do głównego menu i zaczynamy gre...

Moje błędy i rozwiązania :
- Gra na opcjach pod PPC była o dziwo wygodniejsza... dlaczego sterowanie odbywało się d-pad'em a dotykiem (rysikiem) kręciło się "głową postaci", ale... nie można było się na przykład już schylić, czy o losie zamknąć aplikacji
- Gra mimo zastosowania dodatku po odpaleniu dziwnie się rozciągnie, dlatego trzeba mieć VGAFix'a.
- Drugiego etapu nie mogłem przejść bo myślałem że nie można się schylić... Gra jest dziwna bo snajper rozwali cię jednym ciosem, a zwykły żołnierz może w ciebie strzelać i strzelać... Po uruchomieniu ustawień na Smarta wszystko da się już zrobić...

Pytania, rzeczy do sprawdzenia :
- Współpraca gry z myszą i/lub klawiaturą oraz innym urządzeniem do grania (pad),
- Jest opcja zbliżenia broni do siebie, ale czy jest opcja patrzenia przez lunetę snajperki??
- znalazłem jeszcze link do patcha umożliwiającego gre multiplayer przez sieć WiFi... Łatka jest freeware wiec zapodaje link --->
http://www.maxprograms.pl/plik,1305.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 23:53:09 wysłana przez miki1406 »

*

Offline Tesquare

• 27
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 18, 2008, 15:25:01 »
w klawiszologii jest opcja przycelowania/zblizenia.

jesli chodzi o multiplayer to jak zainstalujesz normalnie to nie bedzie działać. potrzeba exe od wersji software acceleration.

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 18, 2008, 20:57:26 »
Gra z myszką lipa  :S Gra nie dość że nie nadąża za ruchami gracza (winnym jest wolna transmisja i praca kursora, sterowanie) to jescze myszka nie działa w programowym trybie bocznym... Może jest jakaś łatka która to naprawia??

Co to patrzenia przez lunete... Nie da się, ale przykładanie broni do siebie jest oki... każda broń ma po prostu inne zbliżenie... Snajperka ma chyba najlepsze (to moja ulubiona broń)... Zbliża się klawiszem Q.

Przeszedłem misję w zimie i wylądowałem na pustyni już (chyba to 5, albo 6 level) :ok:

Gra jest rewelacyjna i polecam każdemu!!

*

Offline ksunlight

• 7
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 19, 2008, 11:28:36 »
Ja również potwierdzam - gra miło zaskakuje, działa płynnie. Jedyny mankament - obracanie się trwa wieki. Okropnie to utrudnia skuteczne granie - mam wrażenie, że walczę ze sterowaniem, a nie z przeciwnikami ;)
om mani peme hung

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 20, 2008, 00:27:10 »
Ja również potwierdzam - gra miło zaskakuje, działa płynnie. Jedyny mankament - obracanie się trwa wieki. Okropnie to utrudnia skuteczne granie - mam wrażenie, że walczę ze sterowaniem, a nie z przeciwnikami ;)

heh... jeśli zadziała pad podobny jak od PSOne czyli z analogowymi gałkami i da się gre skonfigurować to powinno się grać lepiej...

Generalnie gra jest prosta, a trudne jest niestety sterowanie :P Ale da się żyć... Jak kilka lat temu grałem na 3310 w snake'a to o CoD na PDA... ba nawet o samym PDA mogłem sobie marzyć ;-D

*

Offline kolata

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 15, 2009, 22:33:12 »
Działa Wam COD2 na romie 6,5. Jezeli tak to dajcie link do tweaka:D

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 17, 2009, 23:36:12 »

heh... jeśli zadziała pad podobny jak od PSOne czyli z analogowymi gałkami i da się gre skonfigurować to powinno się grać lepiej...

Generalnie gra jest prosta, a trudne jest niestety sterowanie :P Ale da się żyć... Jak kilka lat temu grałem na 3310 w snake'a to o CoD na PDA... ba nawet o samym PDA mogłem sobie marzyć ;-D

No jak miałem 3330 to byłwtedy wypas hehe... Miałem modyfikowany soft z bajerami... Perłowe diody... Tapetkę pod wyświetlaczem... A jak człowiek oblookał 3510i to szczęka opadała do kostek i było wooooowwwww... A grało się w Space Impact i "fasolki" hehe... Piękne czasy... Oj tak  :grin:

Kumpel napisał na 3310 i wgotował w soft gre rosyjską z wilkiem i jajeczkami, a rozpoczeliśmy też projekt klonu polskiej platformówki z Amigi p.t. "Zdzisław bohater galaktyki 2d"... Nawt gdzieś mam grafiki porobione do całej gry... Brakło czasu i zmieniłem wtedy zboczenie na bardziej modyfikowalne Siemensy... (Sl45i, S65 itd...)

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 18, 2009, 05:31:44 »
miki1406, fajnie, ale co z tego?
Czy ta Nokia odnosi się jakoś do CODa2? ;>
W ogóle to... chyba pierwszy raz widzę kogoś, kto sam siebie cytuje i odpowiada sobie na to :D I to jeszcze po pół roku :D
A jak już spamuję, to COD kompletnie nie podoba mi się w tej wersji ;/ Jakoś bardziej przemówił do mnie DOOM  :O~
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 18, 2009, 15:50:42 »
upsssss shit wiedziałem, że coś mi nie gra hehe... Nie dość, że cytowałem sam siebie to jeszcze sobie offtopa zrobiłem hehehe... Sorki ja chyba jakiś pijany byłem hehe :P