Bluetooth i problem z transmisją plików do urządzeń sparowanych

• 11 Odpowiedzi
  • 5137 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline raven66

• 18
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Platronics Voyager 520
Witam.

W "normalnych" telefonach, które użytkowałem do tej pory, zawsze było tak, że kiedy w urządzeniu sparuje się urządzenia przez BT, przy próbie transmisji (np. pliku) pojawiają się one domyślnie jako pierwsze. Jest to logiczne. Nie tracimy czasu na wyszukiwanie urządzeń, z którymi się często komunikujemy.

Posiadam Toshibę G900 z WM 6.0 Pro. Mam sparowane kilka urządzeń (m.in. K800i, słuchawkę oraz dwa komputery i Nokię 6110).

Przy próbie transmisji jakiegokolwiek pliku za pomocą polecenia "Transmituj" ("Beam") mimo posiadania sparowanych urządzeń dialog, jaki się pokazuje, w ogóle ich nie uwzględnia, tzn. za każdym razem wyszukuje wszystkie urządzenia w zasięgu od nowa. Mimo sparowania. Czyli, jeżeli np. w K800 mam BT włączony, ale ukryty, to mimo sparowania z Toshibą nie będę w stanie przesłać żadnego pliku na K800.

Czy to normalne, że WM6 się zachowuje tak głupkowato?
Czy to jednak nie jest normalne, tylko to jakiś problem z moją Toshibą?

PS. przeszukałem to forum ale albo nikt nie ma takiego problemu, albo nie potrafię korzystać z tej chorej wyszukiwarki. Szukałem "bluetooth" w połączeniu z "urządzenia", "parowanie", "sparowane", "od nowa" i praktycznie w każdej odmianie, jakiej mi przyszło do głowy. Niente.

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
Odp: Bluetooth i problem z transmisją plików do urządzeń sparowanych
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2009, 14:38:10 »
Uzywasz moblue?
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline raven66

• 18
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2009, 14:54:26 »
Nie, nie używałem. Dopiero teraz sprawdziłem co to jest, ale:

"moBlue 2.1 - Program pozwalający na wybór lokacji w której ma być zapisany odbierany przez łącze Bluetooth plik. Standardowo takiej możliwości nie ma."

To raczej nie to. Ja pytam o coś innego - o fakt pokazywania urządzeń sparowanych BEZ każdorazowego wyszukiwania. Chcę wysyłać Toshiba G900 --> inne telefony, komputery. Nie na odwrót.

Krótki offtopik: zaczyna mnie coraz bardziej irytować zmiana na Mobile'a. Zaczyna mnie dość konkretnie wkurzać konieczność instalowania do każdej drobnej pierdółki osobnego oprogramowania (które coraz bardziej muli urządzenie), które to drobne pierdółki są NORMALNE w każdym telefonie (chociażby ten Bluetooth lub np. przerywane wibracje z jednoczesnym dzwonkiem etc.).
W odpowiedzi na ewentualne riposty - tak, zdaję sobie sprawę, że tego typu urządzenia nie są zwykłymi telefonami i funkcja GSM jest co najwyżej dodatkiem. Problem w tym, że to, do czego pokety powinny być przeznaczone, czyli chociażby PIM i synchronizacja, też są totalnie niedopracowane i pełne niedoróbek.

PS. sprawdziłem ten moBlue. Oczywiście problemu nie rozwiązuje, ale nawet nie działa tak, jak powinien, czyli pliki wysyłane przez BT nadal lądują na Toshibie w My Documents, a nie na Storage Card. Kpina...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2009, 15:04:57 wysłana przez raven66 »

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2009, 16:21:33 »
Zainstaluj rom globalbusa, rozwiaze inne twoje problemy. A mozna na to spojrzec z innej strony, mozesz sobie w pelni dostosowac urzadzenie pod siebie. Do kazdego drobiazgu masz program ktory go zmienia i dostosowywuje. Sprobuj zainstalowac najnowszy rom globalbusa, albo ugotuj sobie wlasny.
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2009, 18:22:12 »
Może wypróbuj aplikacje PersianBlue? Jest to program który może z powodzeniem zastąpić wbudowany w WM manager BT. Poza tym jest sporo szybszy.

*

Offline raven66

• 18
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 02, 2009, 09:41:13 »
@Fliganos, dzięki, spróbuję to co polecasz. Co prawda już kilka programów typu manager BT zainstalowałem i od razu poleciały do kosza. Ale może ten się okaże lepsze, także dziękuję za cynk.

@Bacao, niespecjalnie lubię i umiem się bawić zmianą softu w telefonie/pokecie, wobec czego na chwilę obecną spasuję. Nie odbieraj tego personalnie, bo oczywiście doceniam twoją radę (aczkolwiek na razie jej nie wykorzystam), ale nie zgadzam się z tobą, a przynajmniej nie w całości. Dla mnie urządzenie takie jak Toshiba powinno mieć pewne funkcje jako STANDARD. Jak sama nazwa wskazuje, standard jest czymś, co jest ogólnie przyjęte. Niedopuszczalne dla mnie jest rozwiązanie ustawiania każdej "drobnej pierdółki" za pomocą osobnego programu.

Wyobraź sobie, że kupujesz samochód. I ten samochód ma kierunkowskazy, które nie dość, że są zielone, to jeszcze nie mrugają, tylko świecą na stałe. Oczywiście, możesz jechać do salonu i ZA DARMO dostać przekaźnik, który będzie przerywał świecenie i pomarańczowe żarówki i jeszcze ZA DARMO ci to zainstalują. Ale chyba nie o to biega, prawda?  :wink:

*

Offline pilmar

• *
  • 97
  • Sprzęt: G900 z kropką ;)
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 02, 2009, 11:14:43 »
@Fliganos, dzięki, spróbuję to co polecasz. Co prawda już kilka programów typu manager BT zainstalowałem i od razu poleciały do kosza. Ale może ten się okaże lepsze, także dziękuję za cynk.

@Bacao, niespecjalnie lubię i umiem się bawić zmianą softu w telefonie/pokecie, wobec czego na chwilę obecną spasuję. Nie odbieraj tego personalnie, bo oczywiście doceniam twoją radę (aczkolwiek na razie jej nie wykorzystam), ale nie zgadzam się z tobą, a przynajmniej nie w całości. Dla mnie urządzenie takie jak Toshiba powinno mieć pewne funkcje jako STANDARD. Jak sama nazwa wskazuje, standard jest czymś, co jest ogólnie przyjęte. Niedopuszczalne dla mnie jest rozwiązanie ustawiania każdej "drobnej pierdółki" za pomocą osobnego programu.

Wyobraź sobie, że kupujesz samochód. I ten samochód ma kierunkowskazy, które nie dość, że są zielone, to jeszcze nie mrugają, tylko świecą na stałe. Oczywiście, możesz jechać do salonu i ZA DARMO dostać przekaźnik, który będzie przerywał świecenie i pomarańczowe żarówki i jeszcze ZA DARMO ci to zainstalują. Ale chyba nie o to biega, prawda?  :wink:

...prawie rok temu jak zaczynałem zabawe z Tosią tez tak myslalem, ale po jakims czasie, po kilkunastu [kilkudziesięciu] zmianach ROMu, wyszukaniu najbardziej fajnych aplikacji, juz nie wyobrazam sobie powrotu do nawet najbardziej rozbudowanej zwyklej komórki.
Musisz po prostu przyzwyczaic sie do pewnych "specyficznych" ograniczen. Nauczyc sie tego, ze tak na serio to dostajesz tylko sprzet, a to jak go wykorzystasz to zalezy tylko od twojego "widzimisie" i programików ktore sam zainstalujesz.
Ja w tej chwili juz nie narzekam na obsluge BT. Przyjąłem do wiadomości, ze jest gorsza niz w moim starym PDA, ale za to mam hosta USB, ktory jest swietny.
Nie poddawaj sie  :mrgreen:

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 02, 2009, 11:19:08 »
raven66 sprobuj jednak zmienic rom. Fabryczny rom tosi jest dosyc mocno nie dopracowany. To tak jak by Ci w samochodzie wymienili wszystko. Lacznie z tym co Ci jeszcze nie przeszkadza, ale kiedys moze zaczac. Naprawde warto to zrobic. Nie masz co sie tego bac, bo wszystko jest dokladnie opisane i tosie bardzo trudno uwalic.  :ok:

*

Offline raven66

• 18
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 02, 2009, 14:59:03 »
PersianBlue sprawdzony, pokazuje urządzenia sparowane, ale:
- dopiero po dłuższej chwili (wyszukiwania) a nie od samego początku
- skrót do wysyłania plików jest tylko w Eksploratorze Plików, w Total Commanderze już na przykład takiego skrótu nie ma

Może i faktycznie spróbuję waszych rad i pobawię się w hackowanie  :grin: Toshiby, tylko że przeszkadza mi w tym notoryczny brak czasu.

*

Offline ArctiX

• *
  • 50
  • Sprzęt: Toshiba G900 Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 02, 2009, 15:56:24 »
PersianBlue sprawdzony, pokazuje urządzenia sparowane, ale:
- dopiero po dłuższej chwili (wyszukiwania) a nie od samego początku
- skrót do wysyłania plików jest tylko w Eksploratorze Plików, w Total Commanderze już na przykład takiego skrótu nie ma

Może i faktycznie spróbuję waszych rad i pobawię się w hackowanie  :grin: Toshiby, tylko że przeszkadza mi w tym notoryczny brak czasu.
bo total commander jest osobnym programem i skrótu zrobić się w nim nie da, niestety  :-|

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 02, 2009, 15:59:33 »
wysyłanie plików jest w obu domyślnie :P
file expl -> transmituj plik
total cmd -> wyślij przez bluetooth
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline raven66

• 18
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 02, 2009, 16:07:55 »
globalbus, tak, ale te polecenia, które podałeś, to jest domyślny systemowy "beam", który ma właśnie te ograniczenia, o których pisałem na początku.
Polecenie "wyślij przez PersianBlue" jest tylko w Eksploratorze.