Problem z ładowaniem przez USB i nie tylko

• 16 Odpowiedzi
  • 1803 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Gruszyn

• **
  • 113
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Problem z ładowaniem przez USB i nie tylko
« dnia: Czerwiec 29, 2009, 16:51:04 »
Witam

Sprawa wygląda tak - o ile przez ładowarkę tosia ładuje się bez problemu, to jak podpinam ją do komputera - niby czerwona lampka ładowania sie zapala i niby ładuje, ale bateryjka nie podnosi się ani o procencik.

Ostatnio nabyłem dodatkową bateryjkę USB, o taką: http://fondo.pl/produkt.php?idg=5&idc=515&id=874
Na tym samym kabelku sprawa ma się mniej więcej identycznie jak przy ładowaniu z komputera, niby ładuje, ale nie ładuje ;)
Czasami jedynie potrafi utrzymać tosię troszke dłużej przy życiu.

Kolejna sprawa - nabyłem przejsciówkę wtyk USB - wtyk USB ( http://allegro.pl/show_item.php?item=638177428 ), aby z krótkiego kabelka do pendrive'ów zrobić taki kabelek jak ten długi do komputera, ino właśnie krótszy, coby mieć go pod ręką : )
I tu dochodzi jeszcze jedna sprawa, mianowicie jak podepnę 'power backup' i włożę kabelek do samego końca w tosię, to nic sie nie dzieje.
Dopiero jak wysunę go mniej więcej do połowy - zapala się lampka ładowania, to samo kiedy podpinam na tym krótkim kablu (z przejsciowką) tosię do komputera (czyli wykrywa połączenie dopiero jak go lekko wysunę z tosi), podczas gdy pendrive (już bez przejsciówki ;) ) jest widziany kiedy kabel jest wpięty do końca ;)

Troche zagmatwałem, ale przy odrobinie skupienia da się dojść do kwintesencji tematu ;)

Czekam na sugestie.
Wierzę w cuda.

Odp: Problem z ładowaniem przez USB i nie tylko
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2009, 17:06:07 »
Jeśli chodzi o problem z ładowaniem, to sprawa była wielokrotnie poruszana na tym i innych forach. porównaj wtyczki miniUSB - tą z oryginalnej ładowarki i kabelka do komunikacji z kompem. Ta pierwsza jest 10 pinowa, natomiast z kabelka tylko 5.
Jeśli chcesz, by dało sie ładować Tosię z kompa to musisz sie zaopatrzyc w odpowiednię przejściówkę z 5 na 10 pin.

*

Offline Gruszyn

• **
  • 113
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:18:22 »
Dorwę taką przejściówkę w zwykłym elektronicznym, czy trzeba przez internet (z resztą na allegro itak nie mogę nic znaleźć)?
Być może rozwiązałaby również problem z wkładaniem kabla do połowy (o ile zadziała poprawnie z mini USB typu A?).
Napisane: Czerwiec 29, 2009, 18:57:21
Znalazłem taki: http://fondo.pl/produkt.php?id=998
Czy będzie on działał jak należy z wtykiem tego krótszego kabla w zestawie z tośką (USB mini A)?
A może trzeba kupic jeszcze jedną przejsciówke - usb mini A na mini B ^^?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 20:15:30 wysłana przez Gruszyn »
Wierzę w cuda.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2009, 21:00:36 »
Sam sie przymierzam do zakupu tej przejściówki. Myślę, że będzie działała na zwykłym miniusb 5 pin tym bardziej, że jest w opisie :)

*

Offline Gruszyn

• **
  • 113
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2009, 10:16:44 »
Zauważ, że ten od komputera to jest USB mini typu B, a ten krótki do penciulów to USB mini typu A.
Ten krótki też jest 5 pin?
Bedzie śmigać ten adapter na obu?

"Witam.

Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą :)

Adapter działa jedynie z USB mini B, 5 pin. "

Szlag by to trafił.

Wie ktoś gdzie można zamówić króciutki kabelek z gniazdem USB i wtykiem mini USB 5 lub 10 pin ;)?
Wierzę w cuda.

*

Offline eRd

• **
  • 108
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2009, 13:23:24 »
ja wiem tylko o przejsciowce z 5 pin na 10 na fondo.pl, ale przesadnie droga ta zabawka
Toshiba G900 -> gotowany R OM z kuchni Globalbusa
HTC Touch Diamond -> DI2 v. 7.0 by Krzysiecw

*

Offline Gruszyn

• **
  • 113
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2009, 15:10:04 »
No tak, własnie TA przejściówka nie będzie pasować do mojego mniejszego kabelka, dlatego szukam z usb mini typu B.

PS. Wie ktoś coś o przejściówkach z mini A na minni B?
PS2. czy na wtyku 10 pin będzie można nawiązywać połączenia np. z komputerem, czy służy on jedynie do ładowania?
Wierzę w cuda.

*

Offline czimu

• 19
  • Sprzęt: tośka G900
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 26, 2010, 08:44:55 »
Podepnę się pod temat.

Problem jak w temacie. Jednak w opisie jest kilka różnic. Od kilku dni tośka zachowuje się bardzo dziwnie mianowicie:
-Po podpięciu przez kabelek USB (nokia dke 5) do komputera synchronizacja (activesync) za pierwszym razem przebiega prawidłowo ale nie ładuje, później różnie raz się zsynchronizuje raz nie.
-Po odpięciu kabelka na wyświetlaczu cały czas widnieje symbol wtyczki ( jakby się ładowała), gdy się tośkę uśpi zapala się czerwona dioda, czasem gaśnie na kilka minut ale większość czasu jest zapalona, problem znika po SR. 
-Tutaj pojawia się największy ból przy tych operacjach bateria niknie w oczach. dziś całą noc ładowałem oryginalną ładowarką odłączyłem o 7, o 8.30 (moment pisania postu) zostało tylko 64%. Dodam tylko że na telefonie od odpięcia od ładowarki  wyłączyłem wifi 1 minuta po odpięciu, i podłączyłem na moment do usb (tryb acitvesync synchronizacja nie przeprowadzona do końca)
-Dodam jeszcze gwoli ścisłości że cała ta sytuacja wystąpiła nagle a ja właściwie nie robiłem nic co mogłoby to wywołać. Gdy to zauważyłem zrobiłem w tej kolejności: HR testy, wgranie romu od Globalbusa (Ril 2.2) testy, na końcu wczoraj full doc format i znów ten sam rom od Globalbusa.
-Myślę że gniazdo jest w porządku ponieważ jak już złapie połączenie z komputerem to trzyma je w miarę stabilnie (patrz wgrywanie romu)

Ktoś ma jakieś propozycje.

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 26, 2010, 11:28:57 »
Zobacz czy ta anomalia z diodą występuje też jak podpinasz wyłączoną tosię ( nie uśpioną tylko wyłączoną! )

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 28, 2010, 11:59:47 »
być może jestem lamerskim ciołkiem....
oryginalny kabel z zestawu Tosi nie ładuje po podłączeniu jej do baterii USB ??
bo ja jush niemal się zdecydowałem na http://www.allegro.pl/item962596047_mt6350_uniwersalna_bateria_do_notebookow_z_usb.html

i zamierzałem korzystać kabelka z zestawu Tosi jaki podpinam pod USB w komputerze PC-u mnie ładuje Tosie bez najmniejszego problemu podczas komunikacji z komputerem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2010, 12:02:31 wysłana przez rewers »

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 28, 2010, 13:04:36 »
Jak chcesz tym tosię ładować? Przecież to do laptopów...  :mysli:

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 28, 2010, 13:09:07 »
z boku jest tam port usb ;]
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 28, 2010, 13:14:28 »
Faktycznie przeoczyłem ten punkt w opisie :)

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 28, 2010, 17:35:17 »
ja wywnioskowałem z rysunku ;]
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 28, 2010, 23:33:59 »
czimu nie chce straszyć ale jak dla mnie na 90% z czasem czeka Cię serwis. Znam co najmniej 3 osoby które miały podobne błędy jak Ty (identyczne razem) u każdej w pewnym momencie skończyło się to całkowita niemożliwością naładowania Tosi, serwisem i wiekami czekania na naprawę ;)
Regulamin
Arcomage PL

*

NikoPL

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 28, 2010, 23:49:53 »
Nie masz po co go straszyć. Z czasem to wszystko się zużyje, na to nie ma wpływu. Ale koniec OT z mojej strony.

Ja jeszcze nie spotkałem się z tym, aby Tośka przestała ładować z dnia na dzień. Nie wiem, może jestem "świeży" w sprawie Tośka i USB.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 29, 2010, 09:51:00 »
Tu nie chodzi o to że kiedyś mu się zużyje, bo to pewne, bardziej o to że te objawy wskazują na to że Tosia już pada. Co dokładnie nie wiem, bo serwis zawsze wymieniał płytę główną. Ale objawy opisane przez czimu sa mi dobrze znane.
Czimu sprawdź czy jak ładujesz telefon to masz tylko czerwoną lampkę (że ładuje) czy też oznaczenie że telefon jest ładowany (w różnych programach różnie to jest sygnalizowane, w spb poprzez strzałkę, w systemowym od baterii napisem „bateria jest ładowana” czy jakoś tak).

I do wątku który był na górze. To nic że kabel usb do komputera jest 5 pinowy, SPRAWNA Tosia powinna i tak ładować przy okazji telefon (oczywiście odpowiednio wolniej niż ładowarką z gniazdem 10 pinowy) ale telefon powinien zyskiwać energię a nie tracić.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2010, 09:54:27 wysłana przez puszatek »
Regulamin
Arcomage PL