Bezpieczne ustawienia internetu jak krowie na rowie

• 10 Odpowiedzi
  • 2144 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wozek

• 46
Bezpieczne ustawienia internetu jak krowie na rowie
« dnia: Wrzesień 17, 2008, 23:54:04 »
Witam,

czy moglby ktos napisac jak bezpiecznie ustawic w naszych toskach ustawienia internetowe ?
Chodzi mi o to aby nie spotkala mnie kiedys niemila niespodzianka w postaci wysokiego rachunku :/

Niektory programy przy uruchamianiu nawiazuja polaczenia z internetem i bardzo dobrze, w koncu od tego sa :)
Ale czy istnieje jakis sposob aby im tego zabronic ? Np taka opera jak ma wpisana jakas strone glowna
a wifi jest wylaczone to przy uruchamianiu od razu powoduje nawiazanie polaczenia przez gprs albo jak ktos ma 3g. Tak samo dziala np mobilne gg. No i tutaj moze nas spotkac niemila niespodzianka bo user moze nie byc swiadom tego, ze jakis tam soft sie uruchomil i zostalo nawiazane polaczenie.

Czy jest jakis sposob na to aby wymysic potwierdzenie uzytkownika przy probie nawiazania polaczenia internetowego przez wbudowany modem ? Jesli tak (mam taka nadzieje) to jak tego dokonac ?

Wozek

*

Offline neov

• **
  • 238
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
Odp: Bezpieczne ustawienia internetu jak krowie na rowie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2008, 00:10:48 »
Pocket Toolman ma funkcję deaktywowania wybranych połaczeń modemowych. NoData też to potrafi.
Napisane: Wrzesień 17, 2008, 23:58:51
I trzeba pamiętać, że mając aktywne połączenie GPRS i włączając się do sieci WiFi Toshiba uparcie będzie pchała dane przez GPRS, więc po połączeniu z WLANem trzeba się rozłączyć z GPRS.
Pozdrawiam :-)

*

Offline feniks29

• 548
  • Sprzęt: Sensation
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2008, 00:12:15 »
Mozesz ustawic jakies "fake" polaczenie jako domyslne...

btw. Jak krowie na rowie ??

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2008, 07:37:08 »
Np taka opera jak ma wpisana jakas strone glowna
a wifi jest wylaczone to przy uruchamianiu od razu powoduje nawiazanie polaczenia przez gprs albo jak ktos ma 3g. Tak samo dziala np mobilne gg. No i tutaj moze nas spotkac niemila niespodzianka bo user moze nie byc swiadom tego, ze jakis tam soft sie uruchomil i zostalo nawiazane polaczenie.
ale ani opera ani gg samo sie nie uruchomi :wink:
zresztą w opcjach gg można ustawić połączenie ręczne
a stronę główną opery można wybrać defaultową (jest zapisana na PDA)

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2008, 22:26:12 »
ale ani opera ani gg samo sie nie uruchomi :wink:

A z tym to sie akurat srednio zgodze, moze nie samo ale "samo" juz jak najbardziej. Ostatnio coraz czesciej zdarza mi sie wlaczyc cos uchem, tak tak uchem, podczas rozmowy :/ Zaczyna mnie to strasznie wkurzac i nie bardzo mam plan jak temu zaradzic.

Wozek

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2008, 07:01:11 »
uchem, masz jakieś spore ikonki iruchamiające soft rodem z iphone?

i jak juz napisałem:

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2008, 20:12:03 »
uchem, masz jakieś spore ikonki iruchamiające soft rodem z iphone?

wystarczy spb.

i jak juz napisałem:

Kurcze no tak, ale przeciez to jest bez sensu aby kazdy soft musial sam sobie cos takiego implementowac. Nie da sie ukryc, ze
sam WM w tym temacie jest zwalony, powinno byc tak jak jest w przypadku javy na komorki, mozna zabronic aplikacjom
laczyc sie automatycznie z internetem. Zdecydowanie powinien to kontrolowac system a nie aplikacja. Przeciez jesli jest tak jak jest
to nic prostszego niz napisac jakiegos "wirusa" ktory bedzie generowal kosmiczne wrecz koszty. Na przyklad prosty sofcik ktory
wlaczy sie w nocy i bedzie sciagal przez calutka noc cos z netu. Albo jeszcze lepiej jakis dialer na 0700, cud miod, w ciagu nocy
mozna sie pozbyc calego dobytku na koszty rachunku :/

Wozek

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2008, 20:15:26 »
no ale to są defaultowe ustawienia mobilegadu i opery ;)
nic nie trzeba zmieniać
nie rób skrótów do tego na pulpicie lub zmniejsz je i gotowe

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2008, 20:28:14 »
wozek: Tak jakbyś chciał się nie da na razie. Władza nad apletami javy fajna rzecz ale to działa na innej zasadzie. Nie ma czegoś takiego jak system vs aplikacje. Jądro systemu ( to prawdziwe ) jest dość małe reszta to aplikacje ew. odpowiednio uprzywilejowane.

*

Offline wozek

• 46
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2008, 02:04:56 »
wozek: Tak jakbyś chciał się nie da na razie. Władza nad apletami javy fajna rzecz ale to działa na innej zasadzie. Nie ma czegoś takiego jak system vs aplikacje. Jądro systemu ( to prawdziwe ) jest dość małe reszta to aplikacje ew. odpowiednio uprzywilejowane.

Nie no, ja to rozumiem, mam tylko zastrzezenia do modelu bezpieczenstwa windows mobile.
Gdyby bylo mniej wiecej tak jak napisalem byloby super, ale niestety nie jest i trzeba poszukiwac innych alternatywnych rozwiazan.

A i jeszcze jedno: na komorkach "nie ma" appletow :P to sa aplikacje standalone, java to nie tylko applety, applet to cos co mozna osadzic w stronie hmtl.

Wozek

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 20, 2008, 11:31:51 »
Wozek: A mi się wydaje, że to raczej są midlety czy jakoś tak, jak tak bardzo chcesz być formalny :P Inaczej się to programuje niż aplety pod www i aplikacje java.
Jakbyś zaczął ustawiać listy bezpieczeństwa w takim obwarowanym systemie to pewnie byś przemyślał czy to rzeczywiście jest taki super pomysł :)