Bateria i szybko lecące procenty

• 77 Odpowiedzi
  • 7671 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
Bateria i szybko lecące procenty
« dnia: Październik 26, 2009, 23:14:21 »
Witam mam takie pytanie otóż ostatnio zauważyłem że szybko mi ubywa procentów z baterii np ładując całą noc odpinając z ładowania tośkę mam wiadomo 100% o 7 rano a po szkole np godzina 14-15 mam już 60 czasem 50% ostatnio bez pieniędzy na koncie wręcz nie piszę i nie dzwonię i mało kto do mnie dzwoni i gdy mam w-f który mam w środę i piątek tam wejdę na neta przez gprs czytałem że podobno tośka tak ma że szybko traci procenty i jak dojdzie do 40% to potrafi wtedy długo trzymać na razie nie mam kiedy przetestować czy tak jest u mnie a zawsze przed spaniem podłączam do ładowarki aby mieć pewność że cały dzień mi będzie palmtop trzymał. Czy to już tak jest czy po prostu moja bateria powoli zdycha ? Mam rom C&C 1.35
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
Odp: Bateria i szybko lecące procenty
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2009, 23:26:36 »
Używaj kropek i przecinków, buduj zdania porządnie, a nie na odczepnego ;)
Powiem Ci tak- po części norma ;) I im mniej procentów tym dłuższe działanie między kolejnymi spadkami wskaźnika. Procek chodzi cały czas na 520MHz?
U mnie przeważnie chodzi na 331MHz i dzisiaj było tak- po 3 minutach działania (włączenie GSM, wysłanie SMSa) i było już 85% ;] Po 59 minutach działania 60%, godzina i 55 minut to 50%, 2 godziny 36 minut to 39% i po 3 godzinach i 10 minutach dalej jest 39%. W tym czasie przez (czas podawany łącznie) ponad godzinę działała skrzynka SMSowa (odbieranie, wysyłanie, dzisiaj łącznie z 80 smsów), 50 minut S2U2 (czyli sprawdzanie godziny, włączanie tośki z uśpienia, kładzenie jej w kimę), 12 minut Java i opera mini... I spodziewam się, że godzinę działania jeszcze wytrwa :) W sumie ja osobiście zawsze przyjmuję, że mam 4 godziny łącznego używania Tośki, żeby mi potem jeszcze spokojnie potrzymała w razie czego, no chyba że będzie zaprzężona do oglądania np. seriali, to wtedy już tego pewnym być nie można, ale 2 godziny chodzi. 
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2009, 15:17:37 »
Procek stale 520mhz dziś sytuacja wyglądała tak że przed godziną 12 musiałem wejść na neta godzinę później wysłałem kilka zjęć przez bt i dwa filmiki po ok 5 min obejrzane i 30% baterii jakaś minuta po podłączeniu do ładowarki od 30% już było 46%

*

Offline WK89

• 343
  • Sprzęt: iPhone 2G 8GB
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2009, 19:36:55 »
wskaznik bateri w tosi jest "kłamczuchem"  bo czasem gdy kładę się spać tosia pokazuje 50% bateri a rano juz się nie uruchamia , musze zmienic baterie , baterie w tosi mozna bez problemu rozładowac w ok 4h kozystajac z wi-fi.
jak ci tak bardzo przeszkadza ta słaba bateria kup 3000mAh albo jak ja drugą baterię i ładowarke biurową :)
HTC Hermes => Toshiba G900 => HTC Universal=> HTC Raphael=>Samsung OMNIA 8GB=> HTC Raphae=> Toshiba G910=>iPhone 2G 8GB

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2009, 22:48:01 »
Ja ogólnie myślę właśnie nad kupnem nowej baterii zawsze miałem taki zwyczaj jak kupowałem telefon z drugiej ręki jak zostało coś kasy to od razu kupowałem nową baterię żeby później zaoszczędzić nerwów szybkiego rozładowania itp więc chyba czeka mnie zakup nowej no trudno  :evil:

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2009, 23:21:08 »
wskaznik bateri w tosi jest "kłamczuchem"  bo czasem gdy kładę się spać tosia pokazuje 50% bateri a rano juz się nie uruchamia , musze zmienic baterie , baterie w tosi mozna bez problemu rozładowac w ok 4h kozystajac z wi-fi.
jak ci tak bardzo przeszkadza ta słaba bateria kup 3000mAh albo jak ja drugą baterię i ładowarke biurową :)

Gdzie dostałeś ładowarkę biurkową?

Ze swojej strony, polecam dwie baterie :)
Moja oryg. nie ma swojej nominalnej wartości, ale świetnie uzupełnia się z tą z batimexu. Od 7:00 do 13:00 na Toshibowej, cały czas 3G, reszta dnia do 23 na batimexie. Od około 17 już bez 3G.
It's beyond your imagination

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2009, 23:28:33 »
Właśnie mam zamiar kupić baterię firmy Batimex czytałem wiele pozytywnych opini  :proud:

*

Offline WK89

• 343
  • Sprzęt: iPhone 2G 8GB
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 28, 2009, 12:03:06 »
na ebay.co.uk :) jak byłem w angli to sobie sprawiłem taką za 17 funtów
HTC Hermes => Toshiba G900 => HTC Universal=> HTC Raphael=>Samsung OMNIA 8GB=> HTC Raphae=> Toshiba G910=>iPhone 2G 8GB

*

Offline Toper

• **
  • 192
    • http://toperek.w.interia.pl
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 28, 2009, 15:21:49 »
miałem taki problem na nowo wgranym ROMie CC.

Ugotowałem sobie potem następny, z oryginalnym zarządzaniem procesorem (IPM) oraz oryginalnym COMM Managerem i na razie nie instalowałem SPB MS. Bateria chodzi spoko.

W sumie to mam pytanie, jak sprawdzić jakie mam teraz w systemie zarządzanie energią i częstotliwością? Bo do końca nie jestem pewny co wkompilowałem, a tak jest jest OK. Więc ugotowałbym następny ROM, zmieniony i sprawdził jak się sprawuje.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2009, 15:26:53 wysłana przez Toper »
Pozdrawiam
Toper

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 28, 2009, 17:53:10 »
Wcześniej też gotowałem z standardowym IPM ostatnie dwa ugotowałem bez bo po co skoro jest wybrany automatycznie lepszy ?

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 28, 2009, 18:24:26 »
Najważniejsze jest aby zwrócić uwagę podczas nieużytkowania Tosi czy jest naprawdę uśpiona czy jest tylko screen off, o ile suspendujesz Tośke jak jej nie używasz. Dzisiaj miałem dobre monty z ta baterią, mianowicie w robocie jakoś mi się przez przypadek zbudziła i nagle po robocie patrze jeb 20% :/ (o 6 odpiąłem od ładowarki a sprawdzałem stan o 15) uśpiłem ja znowu i do teraz śpi ale nie zdechła :D jest chyba na 8% :P
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 28, 2009, 18:28:08 »
Ta bateria chyba ma swoje humory dziś napisałem kilka wiadomości uaktualniłem pogodę wykonałem dwie rozmowy no i podczas nudy na lekcjach obejrzałem sobie tam zdjęcia i mam 49%

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 28, 2009, 18:30:36 »
@Toper.. częstotliwość możesz sprawdzić za pomocą TCPMP (zakładka ustawień.
@MaryGrave.. ja zawsze gotuję ze standardowym IPM, bo zalezy mi na czasie życia tosi na jednym ładowaniu (często mnie w domu nie ma). Jeśli jest potrzeba, to wskoczy na 520, a jeśli nie, to chodzi na 104.  :ok:

poza tym, tosia czasem faktycznie się nie usypia :P ale żeby to sprawdzić wystarczy nacisnąć jakikolwiek przycisk i zobaczyć czy się podświetla klawiatura :P
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 28, 2009, 18:37:52 »
@Toper.. częstotliwość możesz sprawdzić za pomocą TCPMP (zakładka ustawień.
@MaryGrave.. ja zawsze gotuję ze standardowym IPM, bo zalezy mi na czasie życia tosi na jednym ładowaniu (często mnie w domu nie ma). Jeśli jest potrzeba, to wskoczy na 520, a jeśli nie, to chodzi na 104.  :ok:

poza tym, tosia czasem faktycznie się nie usypia :P ale żeby to sprawdzić wystarczy nacisnąć jakikolwiek przycisk i zobaczyć czy się podświetla klawiatura :P

W moim przypadku usypia się bo za każdym razem jak nacisnę power to sprawdzam ;)  no to widzę czeka mnie gotowanie romu na weekend ze standardowym IPM no cóż a co zrobić żeby podczas bezczynności np ustawiała się częstotliwość 104 a gdy np włączam jakąś grę, TCPMP itp ustawiało 520 ?

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 28, 2009, 18:45:23 »
a tak właśnie nie działa standardowy?  :ohreally: w TCPMP czasem też pocket jest praktycznie bezczynny i wtedy ustawia na min. częstotliwość, a jeśli odtwarzasz film, to procek pracuje na tyle szybko, aby film był płynny  :P

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 28, 2009, 18:51:37 »
W kuchni w IPM wybrałem tylko g900turbo_by_shkoder i xguru choć zawsze wybierałem standardowe IPM teraz jakoś tego nie wybrałem

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 28, 2009, 19:42:23 »
ja słyszałem coś o jakimś skrypcie dla xguru przez mortscripta że tak jakby skaluje Ci się w zależności od bodajże użycia procka ale za chiny nie pamiętam gdzie o tym czytałem...
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 28, 2009, 19:54:30 »
ja słyszałem coś o jakimś skrypcie dla xguru przez mortscripta że tak jakby skaluje Ci się w zależności od bodajże użycia procka ale za chiny nie pamiętam gdzie o tym czytałem...
'
Właśnie też czytałem zapamiętałem że ma to wspólnego coś z xguru i dlatego dziwiłem się że nie przestawia mi taktowania i kombinowałem i nic z tego nie było

*

Offline Toper

• **
  • 192
    • http://toperek.w.interia.pl
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 28, 2009, 23:54:16 »
no to mam std IPM, TCMP pokazuje alob 104MHz albo 520MHz, więc jest elegancko :-)
Nie będę tego zmieniał. Tak samo jak std comm managera, bo dzięki temu działa mi normalnie WiFi, włącza się i wyłącza kiedy ja chcę, a nie jemu się widzi ;-)
Bateria wystarcza mi teraz na 2 dni bez problemu (wiem, bo wczoraj zapomniałem naładować i jeszcze działa), ale używam Tosi sporadycznie.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Toper

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 29, 2009, 14:56:37 »
mnie bateria starcza na 2-3 dni, a tosi używam jako podstawowego i jedynego telefonu, więc jest dość mocno eksploatowana. :P

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 29, 2009, 16:28:59 »
No to chyba wiem dlaczego tak po wgraniu 1.35 zauważyłem szybki spadek na baterii

Wczoraj wgrałem rom z ugotowanym standardowym IPM i jak do tej pory od rana 74% baterii jest więc raczej problem rozwiązany  :ok:
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 16:57:03 wysłana przez MaryGave »

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 03, 2009, 19:18:27 »
Ja mam podobnie...
Wskaźnik pokazuje 100%, a za 2 min jest już 75%  :-|
Dużo można zaoszczędzi baterii na wolniejszym takcie procesora? Bo nie wiem czy jest w ogóle sens zmieniania taktu;]

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 03, 2009, 19:21:23 »
Tak widać różnicę wiadomo procesor wolniej chodzi z czym mniejszy pobór prądu a za mniejszym poborem prądu idzie mniejsze wydalanie ciepła  :)

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 03, 2009, 19:27:31 »
ja zawsze byłem zwolennikiem standardowego IPM, bez xguru i jemu podobnych. Tosia trzyma mi jakieś 3 dni, a jest używana jako podstawowy telefon (dziennie ok. 20 sms i jakaś minuta- dwie rozmowy)  :ohreally:

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 03, 2009, 21:15:56 »
Mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć gdzie mogę kupić jakąś baterie o pojemności 3000mAh i ile może ona kosztować??
Pytam, gdyż w Batimexie są tylko 1400 ;]

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 03, 2009, 21:18:46 »
Zagraniczny ebay

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 03, 2009, 22:19:27 »
Łeee, a coś polskiego?

*

Offline quado

• 11
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 14, 2009, 21:30:32 »
Kupiłem baterie w Batimexie. 1400mAh.

Mam soft 21.874 wraz z Spb mobile shell.

Używam telefonu głównie do rozmów, smsów, krótkie wifi dla poczty i aktualizacji pogody.

I muszę stwierdzić, że jestem zadowolony.

Zrobiłem dokładny test, czyli używałem komórki normalnie od 100% do pierwszego komunikatu o niskim poziomie baterii.
Wyszło, że komórka działała dokładnie 2,5 doby. (60h).
Jest to wynik dla mnie w pełni zadowalający.

Co więcej tuż po naładowaniu do 100%, te 100% utrzymuje sie pół godziny ( a nie jak na oryginalnej bat. 3 minuty), potem 95% tez gdzies pol h itak dalej zalezy od natężenia używania.

Polecam.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 14, 2009, 21:35:48 »
ten numerek softu mnie zastanowił...  :E i wynik przyzwoity. podobny osiągam na standardowej, a też głownie rozmowy i sms  :ohreally:

*

Offline quado

• 11
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 14, 2009, 21:56:34 »
Ja na standardzie miałem mniej niż pół dnia. Ale ona była stara >2 lat