Bateria i Ładowanie

• 12 Odpowiedzi
  • 1332 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria i Ładowanie
« dnia: Luty 01, 2009, 15:28:30 »
1.Ile powinno trwać pierwsze ładowanie?
2.Czy jeżeli jestem w domu to mogę mieć podpięty telefon do zasilacza czy to nie wpłynie na długość pracy na baterii??

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
Odp: Bateria i Ładowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 01, 2009, 15:45:59 »
pierwsze ładowanie?

jak wyciagniesz z pudełka, to rozładuj baterie, potem poroponuję na noc zostawić na ładowarce, wtedy sie naładuje i po przerwaniu ładowania jeszcze minimalna moc dojdzie do baterii. taki cykl ładowanie rozładowanie 3 razy, a potem ładuj jak chcesz i wogle szalej, co jakiś czas możesz powtórzyc cykl ładowanie rozładowywanie dla poprawienia żywotności baterii

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 01, 2009, 17:23:02 »
Po prostu naładuj do zgaśnięcia diody i rozładuj pawie do zera ( raczej aż tośka zdechnie :-P ) z 3-5 razy. Jak przy 8-10% będzie się tosia wyłączać to znaczy, że masz sformatowana baterię jak należy.

*

Offline paulr

• 17
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2009, 19:14:03 »
Dlaczego żadna nowa instrukcja do telefonów, których miałem setki nie przewiduje procesu formowania baterii, Sam owego formowania nigdy nie wykonuje, i zawsze mam jeden telefon, który mam dłużej (około 1-2 lata) i 2 zmieniając co kilka-naście dni i w żadnym wypadku nie zauważyłem by bateria działała po 2 latach w n95 krócej jak po około miesiącu od nowości.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2009, 09:21:59 »
Dlaczego żadna nowa instrukcja do telefonów, których miałem setki nie przewiduje procesu formowania baterii, Sam owego formowania nigdy nie wykonuje, i zawsze mam jeden telefon, który mam dłużej (około 1-2 lata) i 2 zmieniając co kilka-naście dni i w żadnym wypadku nie zauważyłem by bateria działała po 2 latach w n95 krócej jak po około miesiącu od nowości.
Setki telefonów? - rok ma około 360 dni więc chyba co 2 tyg zmieniasz. :P Baterie lion tracą jak wszystkie inne swoją objętość a formatowanie podobne jak w NiMh nie ma w nich miejsca, jednak formatowanie polegające na uczeniu elektroniki baterii objętości ogniw/a jak najbardziej.

*

Offline paulr

• 17
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2009, 00:55:37 »
nie pisałem że w roku miałem tyle od ericssona a 2618 czy jakoś tak się zaczeło... a z baterią to dlaczego producent o tym nie wspomina w instrukcji by tak ładować.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2009, 10:39:07 »
Znajdź na forum dyskusję dotyczącą ładowania baterii lion. Zdaje się, że z indeksu można znaleźć. W instrukcji wielu rzeczy nie znajdziesz. Ale np. na stronie HP już jakbyś się rozejrzał dobrze to znajdziesz zalecenia co do używania baterii.

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2009, 11:54:49 »
Nowe akumulatory najpierw należy naładować (zwłaszcza NiMh) , a nie rozładowywać .
Akumulatorów lion i polimerowych nie trzeba formatować , NiMh nie mają fabrycznie pełnej pojemności - dlatego należy je kilkakrotnie naładować i rozładować (tylko na początku użytkowania) .
Sprawdziłem ten numer z rozładowaniem baterii w Tosi do zera - robiłem to kilka razy i nie zauważyłem wpływu na długość pracy i wskazania stanu naładowania .
Tosia po prostu ma zwaloną kontrolę pracy baterii i to wszystko , trzeba się przyzwyczaić .
Może ktoś ma doświadczenia z użytkowania nieoryginalnej baterii , ciekawe czy G900 zachowuję się wtedy inaczej
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2009, 12:01:11 wysłana przez uriuri »

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2009, 13:56:06 »
Jeśli w trakcie normalnego użytkowania dostroiłeś baterię to te zabiegi z ładowaniem i rozładowaniem nic Ci dać wiecej nie mogły. Ja nie chciałem czekać przez kilka ładowań i mi natychmiast poprawiło parametry pracy. Na marginesie np na stronie HP znajdziecie wskazówki, że co miesiąc należy rozładować baterię do zera lub w nowszych do około 5% żeby dostroić parametry w sterowniku baterii do faktycznej objętości ogniw.
I bardzo proszę dajcie spokój z tym formatowaniem w stylu baterii nimh, którego celem jest zniwelowanie efektu pamięci. To nie ma nic wspólnego z formatowaniem baterii lion, a regularnie co dyskusja się pojawia dezorientując forumowiczów.

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2009, 15:15:25 »
Ten proces zerowania baterii i okreslania jej początkowych i końcowych parametrów nic w przypadku Tosi nie da.
Wielokrotnie regenerowałem ogniwa w palmtopach czy innych urządzeniach zastępując ogniwa oryginalne , na podobnej pojemności od komórki np: jakiejś Nokii .
Oczywiście wskaźnik w tak zregenerowanym urządzeniu pokazywał normalnie stan naładowania , jakby to było oryginalne ogniwo.

Przed chwilą poziom naładowania baterii miałem na 65% , nie wyłączając Tosi odbyłem 1-minutową rozmowę telefoniczną i poziom spadł do 45% . Czyli wg. tego wskazania mogę rozmawiać przez telefon 5 minut aby całkowicie wyładować baterię do  zera ,a to oczywiście nie jest prawdą.
Po prostu Toshiba cos zwaliła ze sterownikami lub elektroniką (być może w samej baterii) , dlatego jestem bardzo ciekaw jak zachowa się G900 z nieoryginalną baterią

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2009, 19:00:59 »
No to Ci powiem, że takich skoków od 65 do 45 nie mam. Szybko spada właśnie do około 60 ale później sie trzyma mocno i sobie do około 30 powoli spada, Następnie jakby szybciej do 23-25 i dalej mocny zjazd w dół. Tosia gaśnie przy około 8-10%. Acha mówię o pracy przy włączonym wifi i katowaniu tosi netfrontem/operką :)

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2009, 14:08:44 »
Witam wszystkich,
przeczytałem na forum już parę wątków o ładowaniu Tosi, o ilości pinów w ładowarkach, i mam problem,
podłączam G900 do komputera za pomocą zwykłego kabla miniusb-usb od aparatu foto ma 5 pinów , a nie 10
(sprawdziłem nawet przy pomocy lupy  :mrgreen: ) i Tosia się ładuje  :wink: , więc jak to jest  z tym ładowaniem.
Czytałem, że ludzie kupują jakieś przejściówki , a właściwie to po co? Zaznaczę Tosia na oryginalnym romie z Playa.

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 20, 2009, 14:25:34 »
Mi nawet się ładuje na niewydajnej ładowarce usb od gps-u Tyle, że jak telefon nic nie robi. Każde mocniejsze obciążenie i przestaje. O to chodzi a nie, że wcale się nie ładuje.