android pytania i propozycje

• 230 Odpowiedzi
  • 37794 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nit

• 416
Odp: android jest ktoś kto by się podjoł ??
« Odpowiedź #120 dnia: Luty 16, 2009, 09:45:24 »
eee link nie działa

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
« Odpowiedź #121 dnia: Luty 16, 2009, 09:51:00 »
To przez znaczki w adresie url. Wytnij ścieżkę pliku i przejdź do samej witryny i tam znajdź co trzeba.

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #122 dnia: Luty 16, 2009, 12:52:20 »
to angastromo działa w pełni to znaczy czy dotyk wifi itp dzialają

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
  • Sprzęt: G900
« Odpowiedź #123 dnia: Luty 16, 2009, 16:22:46 »
Aktualizowałem temat główny wczoraj - jest kilka ciekawych fotek, filmików ;)
Angstrom może wyglądać różnie - to jak wygląda to jest tylko środowisko graficzne. Dla przykładu - aktualnie mam zainstalowane Ubuntu(na PC), ale korzystam z KDE, więc wygląda jak Kubuntu ;P
Mam pytanie - ludzie linuksa wsadzą na wszystko - próbował ktoś przekompilować na PC ^^? Na tabletach byłoby ciekawe xD

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #124 dnia: Luty 16, 2009, 16:42:07 »
Ale co przekompilować?  :O

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
« Odpowiedź #125 dnia: Luty 16, 2009, 17:42:15 »
Androida- programy co na nim są

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #126 dnia: Luty 16, 2009, 19:30:28 »
Bez modyfikacji źródeł ( może nawet dość drobnych ale licznych ) pewnie by nie poszło. Ja mam swój własny linux na serwerku zrobiony od zera i muszę Ci powiedzieć, że są problemy z kompilacją niektórych nowych programików. Często brakuje jakiś plików nagłówkowych i dodatkowych bibliotek. Trzeba kombinować

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
« Odpowiedź #127 dnia: Luty 16, 2009, 19:34:16 »
Aż tak mi nie zależy ;P tylko ciekaw jestem jak by wyglądał np taki eepc z androidem ;)
Ja osobiście unikam np gentoo, za to debiana z minimala na serwerze instalowałem i dodawałem tylko te pakiety, które są potrzebne. Jest to mniej wydajne niż samodzielnie skompilowany sys od zera, ale bardziej niż full instalka ;)

A tak w temacie - ma ktoś drivery do tsc2003 lub coś podobnego... kolesie na htc-linux upierają się, że to ten jest od dotyku ;P Moje drivery mówią co innego ;/

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #128 dnia: Luty 16, 2009, 19:56:04 »
gdzieś w necie znalazłem zdjęcia prototypu eeepc z androidem

« Odpowiedź #129 dnia: Luty 16, 2009, 21:16:05 »
Mowiac ze srodowisko graficzne Angstroma mozna sobie dostosowac jak sie podoba myslisz ze mozna dac mu wyglad Windowsa XP albo nawet Visty?
I jak tam prace nad dotykiem?
A w Linuxie mam problem. odpalam Linuxa z plyty tego co mikazales sciagnac system sie odpala klawiatura dziala ale myszka za chiny ludowe nie.... mam 4 myszki i kazda prubowalem... nic...
Napisane: Luty 16, 2009, 21:02:28
Koledzy co to jest ta Pandora?  http://www.youtube.com/watch?v=6T6zzV1vmOI&feature=related    da sie to gdzies kupic?

*

Offline fusse

• **
  • 164
  • smd & bga
  • Sprzęt: htc wizard & blue angel & Omnia
« Odpowiedź #130 dnia: Luty 16, 2009, 22:20:10 »
podpinam sie pod pytanie. jak dziala wifi... jak sam modul gsm i jak trzyma bateria na tym? klawiaturka dziala? jak sie zachowuje w roznych orientacjach ekranu. pozdrawiam!
a36>>c35>>s55>>NEC 200>>e398>>mpx200>>Wizard>>Universal>>Kaiser>>Blueangel>>Omnia

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
« Odpowiedź #131 dnia: Luty 17, 2009, 15:24:15 »
Pandory raczej na razie nie kupisz - sam właśnie szukam ;)
Druga sprawa... proszę przeczytać temat o konkretach. Nikt nie powiedział, że działa wifi. Brak zmiany orientacji ekranu. GSM nie działa. W ogóle na razie jest to podstawowa funkcjonalność.
Wygląd do XP... właściwie da się, ale angstrom tego akurat z tego co wiem nie obsługuje. Można mu nadać wygląd podobny do wm, do gnome, można enlightenment zainstalować, albo jego odpowiednik na pda. Jednak środowiska takiego stricte z XP, Visty czy czegoś podobnego na razie nie ma - ani na pc(tzn można za pomocą emeralda właściwie, ale... ;P ) ani na pda ;P

« Odpowiedź #132 dnia: Luty 17, 2009, 17:07:18 »
Czyli ta Pandora to jakiś prototyp? co to wogle jest??xD
I czy zamierzasz i kiedy skończy tego Angstroma? co Ci brakuje? Moze moge jakoś pomoc?

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #133 dnia: Luty 17, 2009, 17:14:07 »
odpalcie symbiana uiq3 na tosi :D coś z linuxem ma podobno wspulnego miał w nim początki :D oczywiście żartuje

a jak z dotykiem w angastromo ??

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
« Odpowiedź #134 dnia: Luty 17, 2009, 17:14:43 »
http://openpandora.org/
W kwietniu ma wyjść na rynek - jest to konsolka opracowywana przez ludzi - coś jak linux tylko, że w realu ;) A jakaś firma po prostu to produkuje.

Jeśli chodzi o moje prace to trzeba zrobić wiele ;/ Na razie męczę się z bólem głowy i ekranem dotykowym... Ale nie jest źle - udało się go w ogóle zarejestrować - w sensie sterownik działa - muszę jeszcze sprawdzić czy czyta coś... z tym może być gorzej... średnio na 20 ramek jest 1 dobra ;/ Co najciekawsze haret mówi to samo ^^ Pomóc? Jeśli tylko chcesz się nauczyć kernel programming to wpadaj ;) Każdy się nadaje tylko trzeba mieć zapał. Z tym bywa różnie... Czasem też mam ochotę się poddać... W niedzielę optymalizowałem kernela... skróciłem go o mniej więcej 70% i nie chciał się odpalić, bo driver kart nie zdążał się zarejestrować ^^ muszę 1s opóźnienia dać ^^

« Odpowiedź #135 dnia: Luty 17, 2009, 18:46:12 »
hehe NIT fajnie by było znowu miec UIQ 3;] Tez sie do niego przywiązałem;] Ale jak wreszcie odpali sie tego angstroma to bedzie coś;) Ta Pandora jest niezła nawet;] podoba mi sie to;] Ale wracając do tematu. WIec co wreszcie udało Ci sie zdziałac? jakie ramki sa zle? co jeszze musisz zrobic i czy bardzo dlugo Ci to zajmie;] Oferujac swoja pomoc mialem na mysli coś w stylu testowania albo poszukiwania brakujacych sterownikow albo plikow ktore sa Ci potrzebne;]
Napisane: Luty 17, 2009, 18:38:24
A jesli kogoś ciekawi KErnel Programing to tu strona z informacjami dla przyszłego programisty;] od podstaw;] http://kernel.wikidot.com/teoria
Napisane: Luty 17, 2009, 18:43:58
Wiesz szczerze to zaczyna mnie wciagac ten Angstrom coraz wiecej czytam i sie dowiaduje;] mam jeszcze takie pytania...;d JAk  juz odpalisz tego Angstroma na Tosi to czy bedzie mozna na nim kozystac z funkcji jakie oferuje nam telefon. tzn.  wysylac sms i dzwonic? i tym podobne proste rzeczy do ktorych sluzy telefon;d
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 18:48:15 wysłana przez Pinio666 »

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #136 dnia: Luty 17, 2009, 19:33:22 »
Jeśli chodzi o moje prace to trzeba zrobić wiele ;/ Na razie męczę się z bólem głowy i ekranem dotykowym... Ale nie jest źle - udało się go w ogóle zarejestrować - w sensie sterownik działa - muszę jeszcze sprawdzić czy czyta coś... z tym może być gorzej... średnio na 20 ramek jest 1 dobra ;/ Co najciekawsze haret mówi to samo ^^ Pomóc? Jeśli tylko chcesz się nauczyć kernel programming to wpadaj ;) Każdy się nadaje tylko trzeba mieć zapał. Z tym bywa różnie... Czasem też mam ochotę się poddać... W niedzielę optymalizowałem kernela... skróciłem go o mniej więcej 70% i nie chciał się odpalić, bo driver kart nie zdążał się zarejestrować ^^ muszę 1s opóźnienia dać ^^
A co tak na prawdę robisz z tym angstrom-em? Bo ja z tego opisu raczej za dużo nie wyniosłem :P

« Odpowiedź #137 dnia: Luty 17, 2009, 19:42:06 »
no właśnie i ja nie wyniosłem dlatego pytam:)

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
odpp
« Odpowiedź #138 dnia: Luty 17, 2009, 20:10:57 »
Sprawa jest taka - pracuję nad kernelem. Jak na razie angstrom służy mi tylko za środowisko, z którego korzystam, jednak mam zamiar zrobić tak:
Angstrom z enlightenment(czy jak mu tam ;P debilniej to już się chyba nie dało ^^ ), ts, wifi, sd, host-usb, zielona kropka ;P
Ma to być takie mini umpc - żeby były normalne okienka, normalne programy itp ;) Oczywiście normalne jak na tej architekturze i mocy obliczeniowej.
Odtwarzacz muzyczki, pogadać na gg, posurfować po necie, poczytać ebooka, napisać coś w oo, narysować w gimpie(może być ciekawe ze względu na ts ;P), taka luźna praca. Fajnie by było gdyby bł host usb i np można było drukować, kamerki internetowe obsługiwać,... ;)
Większość pyta o gsm... jak się uda to czemu nie - prawdopodobnie tubie będzie zależeć, mnie nie kryję, że nie ;P Po prostu do dzwonienia wystarcza mi clean&clear... Chyba, że okaże się że potrzebuję np gprs do połączeń... ale... zanim dojdziemy do tego momentu to chwilę minie ;)

Sterowniki właściwie już są napisane do tego, jednak jest pewien problem - albo wycofuje się je, albo są dla wcześniejszych wersji kernela(ja chcę 2.6.25). Trzeba je przystosować do obecnego środowiska + powiedzieć im co gdzie w pamięci leży jakie przerwania to ich itp + cała kupa innych pierdół jak np czy dane od ts odczytywać ciągle czy tylko na przerwaniu? oraz czy podciągać wewnętrznie dany pin czy nie, jeśli tak to który,...

PS niech ktoś zmieni temat na normalny bo nie mogę ^^
idę coś zjeść, za moment dokończę teorię chaosu ;P
jestem ;)
dzięki za zmianę topicu bo nie mogłem ;P
Chyba w miarę się wyraziłem - coś jak na tym filmiku o openpandorze co dałem w temacie głównym...
Tak poza tym to trzeba mi listę elementów które są w toście tj symbole kontrolerów które tam są... bo np nie wiemy dalej jaki jest kontroler ekranu - tsc2003 czy wbudowany wm97... więc musimy w 2 kierunkach robić zamiast połączyć siły.
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 20:36:48 wysłana przez xutywx »

*

Offline miba

• 4050
Odp: android pytania i propozycje
« Odpowiedź #139 dnia: Luty 17, 2009, 20:38:52 »
No dobra stery są kluczem do wszystkiego. Ale co właściwie masz? Źródła sterowników? Do których modułów sprzętowych? Przystosowanie danego sterownika do nowszej wersji jadra to raczej niezbyt duża robota. Na początek lepiej zostać przy starszym jądrze i działającym sterowniku. Większy problem widzę w tym, czy faktycznie te stery są od tośki i da się je prosto adaptować. O co chodzi z tymi pinami wewnętrznymi?
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 20:40:50 wysłana przez miba »

*

Offline nit

• 416
« Odpowiedź #140 dnia: Luty 17, 2009, 20:58:24 »
nie zarzucajmy ich pytaniami bo nigdy sterów nie zrobią :P

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
« Odpowiedź #141 dnia: Luty 17, 2009, 21:17:36 »
W starszym jądrze nie będą prawdopodobnie działać sterowniki od wyświetlacza, poza tym sterowniki są z różnych wersji.
Jasne, że źródła - jak kompilować to tylko ze źródeł ;P
Ja też mam problem z rozpoznaniem, czy do właściwych urządzeń usiłuję się dobrać. Piny wew ;P Olać to ;P
Tak nawiasem - odpalam 3 razy tośkę bez zmiany kernela, niczego... i 1 raz sterownik od ekranu dotykowego się włącza... wtf?

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #142 dnia: Luty 17, 2009, 21:36:43 »
Można by poszperać w driverach (dll-kach) na WM w tosi. Może da się wyczaić co tam siedzi w sprzęcie.
Właśnie zerknąłem sobie na DS do tego ts2003. Komunikacja pomiędzy sterownikiem i chipem idzie po i2c więc chyba bardziej ważne czy sterownik do i2c działa jak należy na tosi. Możesz mi na pw wysłać źródła samego drivera ( pliki *.c + *.h  ) które chcesz modyfikować?

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
« Odpowiedź #143 dnia: Luty 17, 2009, 21:46:38 »
szperałem w tych z wm - one również wskazują na jakieś 0x48 do którego odwołuje się tsc2003, jednak global i tuba twierdzą że to jednak wm97 jest ;/
Driver i2c działa - sprawdzałem na innych sterownikach.
pid.pl/tsc2003.c
Plik sprzed kilku dni, ale są tylko "kosmetyczne" zmiany ;P
Tak sobie myślę czy nie zabrać się za angstroma teraz - w sensie bebechy systemu samego a nie tylko kernel ;) Dla odetchnięcia

//Bujam spać - padnięty jestem... jutro nie dam razy nic zrobić chyba, ale jak coś to gg(6810843) ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 21:56:49 wysłana przez xutywx »

« Odpowiedź #144 dnia: Luty 18, 2009, 15:26:42 »
Tak sie bawiłęm ostatnio i znalazłem strone z serwisami MAnual Toshiby tylko szukam i szukam i trzeba miec żelazne nerwy żeby znaleź tą odpowiadnią do G900... http://www.nodevice.com/manual/Toshiba/page2.html

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #145 dnia: Luty 18, 2009, 15:33:37 »
Znalazłeś w końcu? Bo sporo ich :)

« Odpowiedź #146 dnia: Luty 18, 2009, 15:38:19 »
W sumie taki service manual bardzo by pomogł. Ale na tej stronie pisze miljon jakichś oznakowań w stylu TOSHIBA RX45673W9 Service Manual i ja nie wiem co te cyfry znacza moze i nasza G900 ma jakals swoja nazwe zaszyfrowaną w 6takich literkach i cyfrach... nie czaje tego.
Napisane: Luty 18, 2009, 15:36:12
Zobacz niby po lewej stronie jest menu z nazwami firm i jak sie wejdzie w Nokia Albo SE to sa tam ich modele i manuale do nich wiec i do G900 gdzieś musi byc.... skoro telefon jest na rynku to Toshiba musiala miec do Niego jakis servis manual... to gdzies musi byc tylko jeszcze nie wiem gdzie. narazie szukam;) www.google.pl wszystko znajdą;]

*

Offline Rohlson

• 47
  • Sprzęt: Toshiba G900, HTC Breeze
« Odpowiedź #147 dnia: Luty 18, 2009, 19:37:20 »
Ostatnio znalazłem coś, co może się przydać w tworzeniu sterowników pod Linuksa.

Windows CE BSP (Board Support Package)
Hi...
This is for everyone of you who is interested in developing their own drivers for PPC.
This is the support package wich contains many source codes of drivers for PXA270 developement board... It even contains the source of the 2700G graphic chip drivers.

http://rapidshare.com...V010103_G.rar

Przeglądałem paczkę i są tam między innymi źródła driverów dotyku, dźwięku, sdhc i jakiejś karty sieciowej. Ja dopiero zaczynam programować i na wiele mi się to nie przyda, ale myślę, że ktoś może z tego zrobić użytek :P

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #148 dnia: Luty 18, 2009, 19:42:28 »
to już przesyłałem :P
jest w komplecie z PB wince 5.0
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline xutywx

• 294
  • Elektronik hobbysta ;)
    • Dendryt.pl
« Odpowiedź #149 dnia: Luty 18, 2009, 19:53:27 »
niom :P
sprawdzałem to i kurcze nie pasi mi jedna rzecz... niby tutaj jest czytanie z wyświetlacza po i2c, ale ac97 jest uruchamiane - ac97 to generalnie dźwięk, bateria. Nie wie ktoś jak się komunikuje z ac97? może też przez i2c? ^^
Driver od tsc2003 rejestruje się raz na jakiś czas, ale czyta cały czas to samo 86cośtam cośtam ;P Driver od kaisera(tsc2003 ino zmodyfikowany) nie działa wcale - nie rejestruje się w ogóle.
Zastanawiam się czy nie wziąć dokumentacji i nie napisać tego drivera, ale kurcze blade ;P Ja jeszcze nigdy w życiu nie hackowałem kernela ^^ to akcja z g900 to pierwsza próba... kompilowanie itp to tak, ale bez przesady :P
Jest za to jeden sukces ;P Uruchomiłem zieloną kropkę ^^ Teraz tylko mapkę napiszę i klawiaturka w wersji full gotowa ^^