- potrzebuje jakiś programik albo tweak do wyłączenia autorotacji ekranu po wyciągnięciu klawiatury. Szukałem ale nic ciekawego nie znalazłem 
Widocznie musiałeś źle szukać, bo ja z tego forum mam coś takiego, chyba nawet w przyklejonych gdzieś było.
Co do prędkości romu, to po dłuższym użytkowaniu można już conieco powiedzieć...
Ogólnie to całe menu użytkownika działa najszybciej spośród wszystkich 6.5 (chodzi o np. włączanie menu start, itp), za to programy, które wymagają dużych nakładów procesora poprostu się wykładają....
zmienianie rozdziałki zdjęcia w xnpocket w porównaniu z najnowszym C&C schodzi 3-4 razy dłużej, a gra "Pipes" jest całkowicie niegrywalna... nawet kevtris działa ze 2 razy wolniej.
Generalnie nie przeszkadza to w korzystaniu z "biznesowych" funkcji PDA, typu telefon, notatki czy word, a ROM w tych zadaniach nawet lepiej wypada przez dużą szybkość menu, ale musiałem zrezygnować z kilku gier i przerabiania zdjęć "na szybko" na tośce, bo to jest niewykonywalne...

Oczywiście próbowałem podkręcać procesor, i przy 624 MHz praktycznie nie widać różnicy..
Należy jeszcze pochwalić stabilność, przez ostatnie dwa tygodnie byłem dość mocno zajęty i nie robiłem SR przez jakieś 6 dni, dopiero dzisiaj można było to wyczuć

A całość chodzi bez HR odkąd się tylko ROM ukazał i poza wspomnianą wcześniej szybkością nie można mu nic zarzucić

Jeśli komuś ta prędkość nie przeszkadza, to polecam ten ROM