Podłączenie jest faktycznie niestandardowe - na przykład słuchawki od wizarda w tosi już nie chciały działać.
A może zamiast bawić się w przejściówki lepiej zainwestować w jakiś zestaw BT A2DP? Ja na przykład używam Jabra BT3030 i jestem z nich bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o jakość dźwięku to niespecjalnie słychać różnicę w stosunku do słuchawek przewodowych. Tylko w utworach utrzymanych w bardzo wysokiej tonacji słychać lekkie zniekształcenia na wyższych notach (testowane na Agnus Dei autorstwa Samuela Barbera) - mniej więcej tak jak w nieco za mocno skompresowanym MP3. W muzyce utrzymanej w niższych tonacjach jest super. No i jednak bezprzewodowe słuchawki to spora wygoda - tosia może sobie spokojnie leżeć w kieszeni/plecaku a sterowanie muzyką i możliwość odebrania/odrzucenia połączeń mamy na słuchawkach. Jeszcze jedna fajna rzecz w BT3030 to standardowe gniazdo jack 3.5mm - można podłączyć dowolne słuchawki. Dodane w zestawie grają nieźle (audiofil może by się nie zgodził, no ale to nie ta lasa sprzętu

), ale są dokanałowe przez co doskonale odcinają dźwięki dochodzące z zewnątrz. O ile to jest dobra sprawa np. w autobusie, o tyle jadąc na rowerze już wolę choć trochę słyszeć co się wokół mnie dzieje, więc podpinam sobie inne słuchawki.ch BT z opiniami użytkowników powinien się na forum znaleźć.
Od strony sprzętowej nie ma za bardzo problemu. Czasami (może raz na 15 podłączeń, może rzadziej) tosia potrafi się zawiesić przy połączeniu ze słuchawkami ale nie wiem czy to bardziej wina samego telefonu, czy mortPlayera, z którego korzystam. Zbyt dużego wpływu na czas pracy na baterii nie zaobserwowałem. Inna sprawa, że z zestawu kablowego właściwie nie korzystałem, ale zużycie prądu jest na pewno o kilka rzędów wielkości mniejsze niż w przypadku WiFi