[Final] Clean & Clear ROM 1.35 for G900

• 3125 Odpowiedzi
  • 314360 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: [Final] Clean & Clear ROM 1.11 for G900
« Odpowiedź #1170 dnia: Grudzień 15, 2008, 00:57:44 »
prawdopodobnie w następny weekend będzie release
Super, trzeba będzie wreszcie wgrać twoje dzieło. Planujesz update tylko wersji PL, czy WWE też?

Zgadzam się z kolegom... Jestem na etapie strony 5 i dalej nie wiem czy opłaci mi się zmieniać soft  :S Jasne chce przyspieszyć mojego palmika ale nie wiem czy ten soft nie okroi go za bardzo  :worried:
Okroi tylko o to, z czego sam zechcesz zrezygnować. Naprawdę, to tylko kwestia poklikania ;) A nawet jak zapomnisz czegoś wgotować, to możesz albo to zrobić jeszcze raz, albo sobie później doinstalować. A odnośnie niekompatybilności części softu z WM6.1 - trochę na WM 6.1 już siedzę (nie tylko na tosi, wcześniej na wizardzie) i jeszcze nie widziałem żadnego programu, który byłby niekompatybilny z NOWSZĄ wersją systemu. Ale owszem, zdarzały się programy nie działające (tzn. nie instalujące się, bo do działania dało się przekonać) na wersjach starszych (zwłaszcza na WM5). Poza tym w teorii zawsze możesz wrócić do poprzedniego romu. Chociaż wątpię, żebyś chciał - z dobrym WM6.1 tosia to zupełnie inna maszyna :)

*

Offline chinskimandaryn

• **
  • 127
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #1171 dnia: Grudzień 15, 2008, 03:22:31 »
OK no to chyba zaryzykuję :-)

Na http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113316.0 podane jest że obecnie najaktualniejsza jest:
Rom 1.11 by globalbus [STABILNY - POLECAM!]
Build: 20273| Update: 23-11-2008

Zainstalowałem, poszło bezbolesnie ... jestem mile zaskoczony ... i czekam na najnowsza zapowiadaną wersję ...
Napisane: Grudzień 15, 2008, 02:42:02
Nowa strona ,czy blog to przesada ,ale wystarczyłby opis nowości i zmian , które wnosi nowy rom
Dokładnie o to mi chodziło:
1. Najnowsza wersja
2. Change log
3. Zawartość kuchni
4. Faq (ja po przejżeniu 30 stron mam już dosyć szukania)

p.s.
A co z moim pytaniem o BT ?

Napisałem że mógłby być blog, bo w sumie jak nie ma czasu, to najporstsza metoda by uruchomić Word Pressa, skórka i strona gotowa ( http://damek.eu/instalacja-wordpressa-krok-po-kroku/ )***

A oczywiście każda informacja o nowym wydaniu powinna mieć jak wyżej:
Tytuł newsa: Najnowsza wersja / numer wersji
W treści:
- Opis zmian
- Zawartość oprogramowania
- Ewentualne uwagi

Pod takim newsem w komentarzach ludzie mogliby dopisywać swoje uwagi np. z testów ...

*** ... (albo jeszcze prościej korzystając z darmowych np. za pomoca Blogera http://www.shareaflick.net/57475-Blogger:-How-to-start-a-blog.html  lub z Joggera  http://jogger.pl/  ...)

*

Offline Czarnas

• **
  • 230
  • Sprzęt: Toshi G9oo
« Odpowiedź #1172 dnia: Grudzień 15, 2008, 07:23:46 »
Toshi to nie palm...
miki1406 od tego jest kuchnia, mozesz wrzucic praktycznie wszystko, czesc w formie XIPow czesc w formie OEMpackow. Wiem ze narzedzia od SPB kiepsko sie integruja po wgraniu z kuchnia, a generalnie wiekszosc programow da sie wgotowac.

Uwaga! to daje Ci prawie pelna swobote tak wiec, nie, nie okroi go za bardzo.

*

Offline matti5353

• 38
  • Sprzęt: Nokia Lumia 1020
« Odpowiedź #1173 dnia: Grudzień 15, 2008, 15:47:39 »
Widziałem że już ktoś wspominał o tym o czym ja chcę teraz napisać ale powtórzę apel do globalbus'a o dodanie do kuchni oemu emulatora javy, najlepiej jakiegoś najnowszego Jbed'a z obsługą 3D, a i proszę jeszcze o moblue, bo bez niego jest problem z bluetooth.
Wiem że mogę zrobić te oemy sobie samemu ale przepraszam chłopaki lecz na chwilę obecną nie potrafię, chyba że ktoś byłby tak miły i napisał łopatologiczną instrukcję tworzenia tych paczek jak najprostszym programem a potem jak je dodać do kuchni. Czytałem już jedną napisaną chyba przez globalbusa lecz nie jest ona dla mnie do końca jasna.
Były: Siemens CXV-70>Motorola E1000>Nokia 6680>Nokia N71>SE P990i>Toshiba G900>SE W910i>SE K800i>SE P990i>SE W960i Prototype>Nokia 770>HTC Universal>Samsung I900 8G>Iphon 3G>BlackBerry 9700>Samsung I8910>Samsung I9000>LG P920>Nokia N8>Nokia N8+Lumia 1020

*

Offline Czarnas

• **
  • 230
  • Sprzęt: Toshi G9oo

*

Offline maciek833

• 307
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #1175 dnia: Grudzień 15, 2008, 16:51:09 »
Co zrobić jak ten rom sie zawiesza czasami? wlacze menu i ciach zaciął się ;/
N70--->G900---->TG01---->Samsung Galaxy SII

« Odpowiedź #1176 dnia: Grudzień 15, 2008, 17:06:00 »
globalbus mam prośbę... zrób jakieś FAQ odnośnie gotowania dla tosi... Odnośnie robienia backupów i przywracania swojego softu... Umieść to na allegro za jakąś kaskę a ja klikne kup teraz... nie będziesz pisał za freeko poradnika to raz, ja zdobęde wiedzę i może się czegoś naucze to dwa, i moja tosia może zacznie chodzić "jak jej zagram" to trzy :ok: Myśle, że chętnych na zakup "Gotowania dla G900" było by więcej  :grin: Może jakaś mała lista osób chętnych na łopatologiczny poradnik?? Jestem pierwszy

1. Miki1406 :ok:

P.S. Czy jak wgram twój soft to przestaną mnie dręczyć komunikaty sieciowe?? znaczy co kilka minut "Łowicz", "Łowicz", "Bełchów", "Nieborów", "Skierniewice" itd... Idzie się wykończyć  :-|

« Odpowiedź #1177 dnia: Grudzień 15, 2008, 17:33:19 »
witam !

Wiecie może czemu po zainstalowaniu task manager'a pda sie zawiesza ? Domyślam się, że gdzieś był poruszany ten temat, ale ciężko jest przeszukać 40 stron :/  jeżeli nic się nie da zrobić z task manager'em to czego uzywacie jako x-button'a (zamykanie a nie minimalizacja) ??

pzdr.

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
  • Sprzęt: Thoshiba g900 - HTC s740 ROSE - HTC Dream
« Odpowiedź #1178 dnia: Grudzień 15, 2008, 17:47:08 »
znaczy mowisz o wktask? bo nie wiem? w kazdym razie jesli tak to wczesniej nie wiem jak teraz po wgotowaniu go w rom byly czasem problem wiec nie gotuj z nim tylko po flashu dorzuc wktask i po problenie.

« Odpowiedź #1179 dnia: Grudzień 15, 2008, 18:00:28 »
Własnie tak zrobiłem :/  dodam tylko tyle ze wktask instalowałem na karcie . Ma to jakieś znacznie ?

*

Offline maciek833

• 307
« Odpowiedź #1180 dnia: Grudzień 15, 2008, 18:10:42 »
Własnie tak zrobiłem :/  dodam tylko tyle ze wktask instalowałem na karcie . Ma to jakieś znacznie ?

Ja właśnie mam to samo ,ale wktask nie mam wgotowanego w rom tylko na karcie pamięci.

« Odpowiedź #1181 dnia: Grudzień 15, 2008, 18:15:26 »
Ja też nie mam wgotowane, wgrałem teraz najnowsza wersje i nie na karte tylko do pamieci pda . Zobaczymy co z tego będzie. Na razie jest wszystko dobrze, jak bede wiedzial cos wiecej to napisze.
pzdr.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #1182 dnia: Grudzień 15, 2008, 18:25:07 »
Super, trzeba będzie wreszcie wgrać twoje dzieło. Planujesz update tylko wersji PL, czy WWE też?
obie na raz, chcę, aby obie wersje nie różniły się znacznie.

Napisałem że mógłby być blog, bo w sumie jak nie ma czasu, to najporstsza metoda by uruchomić Word Pressa, skórka i strona gotowa ( http://damek.eu/instalacja-wordpressa-krok-po-kroku/ )***
A oczywiście każda informacja o nowym wydaniu powinna mieć jak wyżej:
Tytuł newsa: Najnowsza wersja / numer wersji
W treści:
- Opis zmian
- Zawartość oprogramowania
- Ewentualne uwagi
Pod takim newsem w komentarzach ludzie mogliby dopisywać swoje uwagi np. z testów ...

Ja już stronę prowadziłem, nawet programowałem w php proste cms'y, ale to było jakieś 2 lata temu...
- Opis zmian - fajnie, że zazwyczaj nie pamiętam co dokładnie było zmieniane.
- zawartość - zawsze jest inna, po to jest kuchnia, żeby nie narzekać na "mój dobór oprogramowania w gotowym romie". Po raz któryś powtórzę, gotowy rom to tylko dodatek :wink:

ja osobiście nie widzę potrzeby prowadzenia oddzielnej witryny, wszystko jest na miejscu, tylko trzeba szukać. Obciążać mnie dodatkową pracą? Przykro mi, ale podziękuję :S

powtórzę apel do globalbus'a o dodanie do kuchni oemu emulatora javy, najlepiej jakiegoś najnowszego Jbed'a z obsługą 3D, a i proszę jeszcze o moblue, bo bez niego jest problem z bluetooth.
emulator javy proponuję wstawiać na kartę, bo jak jest wpakowany na płasko do \windows to się sypie, a wgotowywanie go po to, żeby po HR się skopiował do storage uważam za średnio sensowne. Z bluetoothem to najlepiej użyć zewnętrznego programu, np btcrawlera lub moblue. Systemowa obsługa rzeczywiście nie działa zbyt dobrze.

Wiem że mogę zrobić te oemy sobie samemu ale przepraszam chłopaki lecz na chwilę obecną nie potrafię, chyba że ktoś byłby tak miły i napisał łopatologiczną instrukcję tworzenia tych paczek jak najprostszym programem a potem jak je dodać do kuchni. Czytałem już jedną napisaną chyba przez globalbusa lecz nie jest ona dla mnie do końca jasna.
w skrócie, .cab to zunifikowany format instalatora, który kopiuje pliki, wprowadza rejestr i tworzy skróty(są wyjątki, cab pozwala na dodanie .dllki instalacyjnej, np tak jest w programach spb). Na tej samej zasadzie działa oempaczka, domyślnie rom jest podmontowany w \windows, więc tam trafiają wszystkie pliki, które dodamy w kuchni. initflashfiles kopiuje pliki w inne miejsca, np skróty, .rgu dodaje wpisy rejestru (rejestr jest scalany na etapie gotowania), option.xml jest plikiem wyłącznie kuchennym.
Jest jeszcze provxml, ale o tym celowo nie wspominam

P.S. Czy jak wgram twój soft to przestaną mnie dręczyć komunikaty sieciowe?? znaczy co kilka minut "Łowicz", "Łowicz", "Bełchów", "Nieborów", "Skierniewice" itd... Idzie się wykończyć
Prawdopodobnie tak, ale nie sprawdzałem.

Wiecie może czemu po zainstalowaniu task manager'a pda sie zawiesza ? Domyślam się, że gdzieś był poruszany ten temat, ale ciężko jest przeszukać 40 stron :/  jeżeli nic się nie da zrobić z task manager'em to czego uzywacie jako x-button'a (zamykanie a nie minimalizacja) ??
x-button htc nie działa jesli o to chodzi. używam taskmanagera z hs++

Ja właśnie mam to samo ,ale wktask nie mam wgotowanego w rom tylko na karcie pamięci.
Możesz sobie wybrać cokolwiek, wktask i tak wyląduje w \windows
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline maciek833

• 307
« Odpowiedź #1183 dnia: Grudzień 15, 2008, 18:32:40 »
yyy nie kapuje zbytnio to co zrobić żeby się nie wieszał?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #1184 dnia: Grudzień 15, 2008, 18:35:47 »
sam rom nie ma prawa się wieszać, nic nie zawinił, to nie emo :E

sprawdz, pewnie z któryś z oempacków robi problem, lub jakieś zewnętrzne oprogramowanie
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #1185 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:10:14 »
zainstaluj aplikacje-moblue
globalbusie- na pdac w kuchni od mio a701 jest oempack moblue i 2today czy cos takiego.I tu prosba o dolaczenie :P beda dzialac wprost czy trzeba je bedzie dostosowywac?

*

Offline chinskimandaryn

• **
  • 127
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #1186 dnia: Grudzień 15, 2008, 19:44:31 »
- zawartość - zawsze jest inna, po to jest kuchnia, żeby nie narzekać na "mój dobór oprogramowania w gotowym romie".
Po raz któryś powtórzę, gotowy rom to tylko dodatek :wink:

Taaaak, nie pozostaje nic innego jak zakasanie rękawów i nauczenie się "gotowania" ....
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 19:48:41 wysłana przez chinskimandaryn »

*

Offline maciek833

• 307
« Odpowiedź #1187 dnia: Grudzień 15, 2008, 20:45:06 »
Ja też nie mam wgotowane, wgrałem teraz najnowsza wersje i nie na karte tylko do pamieci pda . Zobaczymy co z tego będzie. Na razie jest wszystko dobrze, jak bede wiedzial cos wiecej to napisze.
pzdr.

Ja teraz zainstalowałem starszą wersję wktask i jak narazie śmiga ładnie zobaczymy jak bedzie dalej bo to zdarza sie przypadkowo nigdy nie wiadomo kiedy ;)

*

Offline y37

• 355
« Odpowiedź #1188 dnia: Grudzień 15, 2008, 23:01:09 »
chinskimandarnyn, załamujesz mnie, tu nie masz budować całej kuchni od nowa tylko wypakowujesz paczki i włączasz jeden program, koniec  :|
było: toshiba g900, htc wizard, nec mobilepro 900c, nokia e61, htc g1, iphone 3g,nokia n95,x10 mini pro,htc tynt II, htc g1, bb 9780

*

Offline pawson

• 12
  • Sprzęt: Toshiba 900, Nokia E61
« Odpowiedź #1189 dnia: Grudzień 15, 2008, 23:35:25 »
A nie dało by się w nowej wersji romu poprawić działanie klawiatury? Trzeba pisać baaaaardzo wolno żeby literek nie gubiła, a i tak sie to często zdarza  :| Toshibe kupiłem m. in. dla klawiatury qwerty, ale działa ona kiepsko  :( Po przesiadce z E61 wrażenia fatalne  :-?

*

Offline Drops

• 13
« Odpowiedź #1190 dnia: Grudzień 15, 2008, 23:47:26 »
Niestety  :| pomimo wszystkich zalet powróciłem do romu playowego - oryginalne działanie BT pasuje mi najbardziej (i mi zawsze jakoś działa) ale nie dowiedziałem się jak zmusić rom globalbusa do takiego działania - a wielka szkoda

« Odpowiedź #1191 dnia: Grudzień 16, 2008, 07:13:43 »
Niestety  :| pomimo wszystkich zalet powróciłem do romu playowego - oryginalne działanie BT pasuje mi najbardziej (i mi zawsze jakoś działa) ale nie dowiedziałem się jak zmusić rom globalbusa do takiego działania - a wielka szkoda

Ugotować bez menadżerów bluetooth?  :sleepy:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline Drops

• 13
« Odpowiedź #1192 dnia: Grudzień 16, 2008, 07:56:28 »
Ugotować bez menadżerów bluetooth?  :sleepy:
tzn. bez czego ?

« Odpowiedź #1193 dnia: Grudzień 16, 2008, 08:44:44 »
Na pewno bez moBlue, BTExplorer, czy cos więcej nie wiem bo nie zaglądałem tam dawno...
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #1194 dnia: Grudzień 16, 2008, 09:29:44 »
To moblue jest w kuchni? nie zauwazylem

Poza tym systemowa obsluga nie dziala, wykrzacza sie z innymi urzadzeniami Moblue jest wlasnie konieczne do poprawnego dzialania BT

Taa, chcialbys, przeciez powiedzialem ci ,ze wlaczasz BT przez moblue i mozesz odbieraca wysylasz np. przez tcmd wiec nie wciskaj kitu, ze sie nie dowiedziales...

*

Offline chinskimandaryn

• **
  • 127
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #1195 dnia: Grudzień 16, 2008, 10:51:26 »
Przepraszam jeśli kogoś zdenerwowałem tematem "Z cyklu "Gotuj z Globalbus-em" - Poradnik: "Gotowanie dla G900" - nie było to moją intencją  :(

*

Offline marcin_s3

• 261
  • Sprzęt: i8000, SG Note, Sandisk microSDHC 16 Gb
« Odpowiedź #1196 dnia: Grudzień 16, 2008, 10:52:54 »
To moblue jest w kuchni? nie zauwazylem

Poza tym systemowa obsluga nie dziala, wykrzacza sie z innymi urzadzeniami Moblue jest wlasnie konieczne do poprawnego dzialania BT

Taa, chcialbys, przeciez powiedzialem ci ,ze wlaczasz BT przez moblue i mozesz odbieraca wysylasz np. przez tcmd wiec nie wciskaj kitu, ze sie nie dowiedziales...

Przepraszam, a co w globalbusowym romie nie działa w kwestii BT? Wysyłam pliki, odbieram pliki, działają mi słuchawki stereo i zestaw słuchawkowy mono. Wszystko przy uzyciu windzianych aplikacji.

M.

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
  • Sprzęt: Thoshiba g900 - HTC s740 ROSE - HTC Dream
« Odpowiedź #1197 dnia: Grudzień 16, 2008, 11:08:40 »
ja osobiscie moge tylko wysylac przez windowe oprogramowanie, zeby odbierac potrzebuje moBlue.

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #1198 dnia: Grudzień 16, 2008, 11:13:52 »
Ja tego MoBlue nie używam ,nawet nie wiem do czego to służy ,ale na pewno jest w kuchence i w gotowej wersji romu 

*

Offline chinskimandaryn

• **
  • 127
    • www.chinskimandaryn.pl
« Odpowiedź #1199 dnia: Grudzień 16, 2008, 11:15:24 »
Hmmm
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 11:28:58 wysłana przez chinskimandaryn »