[Final] Clean & Clear ROM 1.35 for G900

• 3125 Odpowiedzi
  • 313967 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

slobodan

Odp: [Final] Clean & Clear ROM 1.35 for G900
« Odpowiedź #3030 dnia: Lipiec 18, 2010, 08:18:31 »
Jak wybierasz w plik z softem w SuperRUU to zmień "typ pliku" na "ALL FILES" i twoim oczom powinien się ukazać, (oczywiście po wcześniejszym wybraniu folderu) - plik o formacie ".nb" i to właśnie ten plik musisz wybrać w SuperRUU

« Odpowiedź #3031 dnia: Lipiec 20, 2010, 23:17:49 »
Zrobiłem wszystko jak w instrukcji (łącznie z tym czyszczeniem z poziomu karty pamięci), zainstalowałem, przetestowałem, moje wrażenia, z pierwszej w życiu zmiany romu:

Przy całym szacunku dla autora, jego umiejętności i pracy jaką włożył w stworzenie tego romu:

Na plus:
- Wszystko działa szybciej niż na 6.0.
- Litery przy pisaniu SMS się tak nie zawieszają i gubią.
- Blokowanie klawiszy i odbieranie rozmów za pomocą suwaka (trochę jak w Iphone)

Na minus:
- Bateria trzymała mi 2 dni normalnego użytkowania, teraz pada mi nawet po 8-12 godzinach ;/ Telefon się wyłącza momentalnie.
- Menu chyba nie wygląda jak to z windows 6,5. Moim zdaniem pasek start rodem z widowsa komputerowego to porażka (palcem nic się z niego nie otworzy bo za małe ikonki).
- Potrafi się przywiesić przy rozmowie przychodzącej (od razu jest połączenie nieodebrane bez sygnału).
- Czasem przy próbie włączenia Wi-Fi świruje. Zasięg wydaje mi się być dużo mniejszy (w łazience Wi Fi działało normalnie, a teraz nie odbiera).
- W SPB mobile shell zniknęła gdzieś przydatna ikonka przyciemnienia i rozjaśnienia ekranu. Nie wiem czy to wina windowsa czy SPB.
- Rom w wersji z gotowca wcale nie jest żadne C&C. Zainstalowane jest duuużo więcej programów niż byłoby niezbędne dla przeciętnego użytkownika. Po nazwie Clean and clear spodziewałbym się absolutnego minimum a tu odpadłoby 10 pozycji i bym po nich nie płakał. Wiem, że można sobie to samemu ugotować, ale jestem nowicjuszem i tego jeszcze nie umiem. Mam nadzieję, że się nauczę.
- Menu SMS to dla mnie jakaś totalna porażka. Pisząc SMS nie ma łatwej opcji "odpowiedz". Przy wybieraniu nowej wiadomości SMS jest na samym końcu listy, chociaż oczywistym jest, że SMSów przecież piszemy najwięcej. Dziwny sposób wyświetlania starszych wiadomości- ogólnie nie wpadłbym, że można to tak skomplikować, a z telefonu korzystam nie od dziś.

Generalnie rom byłby ok, ale długość pracy na baterii go dla mnie dyskwalifikuje (nie mogę ładować telefonu 2 razy dziennie  :-?

Jaki rom poleciłyby mi osoby, którym C&C nie przypadł do gustu?  (szybki, czysty i bez większych błędów)?

*

Offline kkj

• *
  • 69
« Odpowiedź #3032 dnia: Lipiec 20, 2010, 23:53:30 »
Domyślam się, że korzystałeś z gotowego ROMu.
Możesz spróbować ugotować dla siebie ROM z przygotowanej kuchni i wybrać inny sterownik IPM. Standardowy jest bardziej energooszczędny. Ewentualnie możesz jeszcze pobawić się XGuru i ręcznie zmieniać taktowanie procesora.

*

slobodan

« Odpowiedź #3033 dnia: Lipiec 20, 2010, 23:55:43 »
Gdy wgrałem gotowy rom Globalbusa też nie przypadł mi do gustu - posiadał wiele zbędnych mi programów. Rom podobał mi się dopiero po ugotowaniu własnego - bez zbędnych rzeczy.

Informacje odnośnie kuchenki i gotowania romu znajdziesz w pierwszym poście tego wątku i w tym linku:
http://pdaclub.pl/forum/g900/f-a-q-by-mikkuss-tu-znajdziesz-odpowiedz!!/

Sam proces gotowania polega na wybraniu potrzebnych nam programów i usprawnień. Gotowy rom który wgrałeś posiada większość tych programów. Najpierw musisz się połapać do czego służą poszczególne programy i paczki metodą prób i błędów. Gdy już będziesz wiedział co do czego służy to gwarantuje Ci że będziesz zadowolony. :ok:

« Odpowiedź #3034 dnia: Lipiec 21, 2010, 01:43:10 »
Co do zaniku sygnału Wi Fi to zwracam honor- nie wynikało to z błędu systemu, chociaż uruchamianie wi fi jest nieco zepsute.

Co do zmiany taktowania procesora to jest to dla mnie na razie wyższa szkoła jazdy, ale będę się edukował ;)
Nie rozumiem nadal dlaczego ten windows 6.5 nie wygląda jak windows 6.5 tylko jakaś mroczna wersja 6.0 ;)

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za rady.
Będę testował także inne romy.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #3035 dnia: Lipiec 21, 2010, 11:22:18 »
trzeba było poczytać trochę o C&C, jak i o jego Autorze. Globalbus nigdy nie stawiał na wygląd, tylko na szybkość i wydajność romu. gdybyś ugotował rom na Jego kuchni, to włączyłbyś sobie menu start z 6.5, włączyłbyś jakiś inny sterownik IPM, by bateria dłużej trzymała. Na 6.5 przeważnie widget podświetlenia nie działa, więc to żadna nowość. a ten suwak do odbierania połączeń jest systemowy i tu akurat Globalbus nie zrobił nic :P to wymysł Microsoftu. :E
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #3036 dnia: Lipiec 25, 2010, 10:11:33 »
Zacznijmy od tego ze WM 6.5 na G900 to porazka... Ja osobiscie nigdy nie przesiade sie ze starego dobrego 6.1 nawet na takim kombajnie jak i780.
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

« Odpowiedź #3037 dnia: Sierpień 04, 2010, 15:19:30 »
Witam

Ile czasu wgrywa się ROM do Toshiby g900?

Włączyłem wszystko wg wskazówek..

Na Toshibie pojawilo sie Waiting for USB connection, w programie Reading Input Image.
Po podpięciu kabla (system wykrył urządzenie na nowo) na Toshibie pojawiło się UPDATING, a na PC bez zmian Reading Input Image i na dole Waiting for USB Connection.

I tak już dobre 10-15min...

DZIAŁA :)
Nie zauważyłem, że opis pod XP, a odpalam na win7.

Zabieram się do testowania :)

Dzięki

EDIT:
Rom OK, dość szybki itd :)
1) nie mogę jednak podłączyć telefonu do komputera na tym ROMie? Co ustawić? Powłączałem wszystko co możliwe w tel i nie wykrywa go...
2) czy jest jakiś sposób, żeby telefon przechodzący w tryb uśpienia (leży kilka minut) nie wyłączał wifi?
3) Chciałbym wyrzucić na TODAY kilka aplikacji tak żebym miał pod ręką, istnieje taka możliwość?
4) nie mogę nic wysłać do telefonu przez bluetooth, mimo włączenia visible

Reszta pytań później :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2010, 19:44:05 wysłana przez marckan »

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #3038 dnia: Sierpień 04, 2010, 21:20:12 »
3. wgraj jakiś launcher i po sprawie. (spb pocket plus/ iLauncher/ etc..)
4. z bt są problemy. używaj moBlue, albo jakiegoś zewnętrznego programu do tego.

*

Offline marsozerca

• **
  • 211
  • obserwator ;)
  • Sprzęt: Tośka g900@520MHz@ Win6.1 :)
« Odpowiedź #3039 dnia: Sierpień 04, 2010, 21:32:37 »
1. Ale jaki system? Win7? centrum obsługi urządzeń z systemem windows mobile masz poprawnie zainstalowane? Zobacz co jest, jak wyłączysz w tośce zaawansowane opcje sieci
4. Ja tam polecam Obex Inbox :)
Mam swoje życie wy mówicie mi jak żyć
mam swoją drogę wy mówicie mi którędy iść
mam swoje pięści słyszę z kim się bić
i swoje serce kogo kochać z kogo kpić

« Odpowiedź #3040 dnia: Sierpień 06, 2010, 00:51:47 »
Kolejne pytania :)

1. Po rozmowie telefonicznej mam cały czas aktywny mikrofon, znaczy, że jak dotykam mikrofonu, albo coś mówię to słyszę to w słuchawce...
2. Nie chce mi się przełączyć na głośnomówiący (a głośnik działa sprawdzany na MP3 i na oryginalnym sofcie przełączał)
3. Po rozsunięciu telefonu nie podświetla automatycznie klawiatury (dopiero jak ją nacisnę), podświetlenie trwa b. krótko - wie ktoś jak to zmienić?

Dzięki za odpowiedzi!

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #3041 dnia: Sierpień 06, 2010, 12:30:48 »
1. ugotuj rom ze standardowymi sterownikami RIL. bodajże nazywają się play 3.06
2. to chyba też wina RIL
3. jest to normalne i tak będzie. ewentualnie można zmienić w rejestrze długość podświetlenia, lub podczas gotowania.

*

Offline quado

• 11
« Odpowiedź #3042 dnia: Sierpień 09, 2010, 09:03:45 »

3. Po rozsunięciu telefonu nie podświetla automatycznie klawiatury (dopiero jak ją nacisnę), podświetlenie trwa b. krótko - wie ktoś jak to zmienić?

Dzięki za odpowiedzi!

U mnie jak rozsuwam telefon, klawiatura qwerty jest podświetlana od razu. Niczego nie trzeba naciskać. Więc się da.

*

Offline webster

• 37
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #3043 dnia: Sierpień 10, 2010, 13:59:48 »
Ja mam pytanie, mam C&C wgrany, z gotowym ROM'em. Kiedy w kontaktach chce dodać "nowy" mam do wyboru typ kontaktu "Outlok" albo "Karta SIM" nie mam opcji pamięci telefonu. Normalnie kontakty z pamięci są wyświetlane, ale nie mam pozycji "pamięć telefonu" przy dodawaniu kontaktu.

Jakiś pomysł? Tylko w sumie to mnie dręczy, reszta hula jak trzeba :)
††† Chaos Of The Mirror †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #3044 dnia: Sierpień 10, 2010, 15:50:10 »
Myślę, że Outlook to właśnie pamięć telefonu palmtopa.

*

Offline bartexsz

• 260
  • Sprzęt: Toshiba G900/ Spica
« Odpowiedź #3045 dnia: Sierpień 10, 2010, 16:38:50 »
1.Po dlugim czasie uzywania wm 6.5.3, zrobilem full doc format( w celu proby usuniecia drzenia ekranu) i wrocilem na 6.1 globala i mam pytanie, czemu morphgear(tylko na tym romie) po wylaczeniu odmontowuje karte pamieci tworzy folder storagecard i montuje karte jako storage card 2?

2. Czemu niektore klawiaturki ekranowe dzialaja od czasu do czasu, tzn. czesto zamiast nich sie wyswietla windowsowa, na razie mam tak tylko z klawiaturka z xperii 2 i ze swype'm. ( Nie jest to zwiazane z rom'em, bo na innych tez tak mialem, ale pisze moje obecne problemy z tosia za ciosem)

3. Mialem naprawiane gniazdo, w serwisie ne przylutowali tylko jednego pinu(gniazdo prawie urwane bylo) bo nie mogli. Czy z tego powodu tosia przy wlaczonym internecie na 3g moze sie nagrzewac( a sie nagrzewa), przez co po chwili awaryjnie odcina ladowarka od ladowania i po paru sekundach( bo tyle wytrzymuje mi bateria) sie wylacza. Na oryginalnym toskowym ipm ( wgralem bo nie zalezalo mi na wydajnosci, a na baterii jak najbardziej) tosia przegrzewala sie po 5 min. na operze, 3 na telnet, lub jakis 10 na youtube. Teraz na ipm by shkoder wytrzymuje duzo dluzej, ale po pewnym czasie i tak sie przegrzewa.
Linux is like a wigwam : no windows, no gates and apache inside.

Regulamin się kłania.

*

Offline webster

• 37
« Odpowiedź #3046 dnia: Sierpień 11, 2010, 10:32:52 »
Fliganos, rzeczywiście wygląda sposób dodawania jak pamięć tel. Ale w oryginalnym WM6 nie było osobno pozycji "Pamięć telefonu" ? :/ jestem na 99% pewny.

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #3047 dnia: Sierpień 11, 2010, 12:00:17 »
nie, nie było. pamięć 'telefonu' to własnie outlook.

*

Offline webster

• 37
« Odpowiedź #3048 dnia: Sierpień 11, 2010, 21:19:05 »
no nic, ważne że hula :)

Thx, i Pozdr0

*

Offline Fliganos

• 467
« Odpowiedź #3049 dnia: Sierpień 11, 2010, 23:43:39 »
1.Po dlugim czasie uzywania wm 6.5.3, zrobilem full doc format( w celu proby usuniecia drzenia ekranu) i wrocilem na 6.1 globala i mam pytanie, czemu morphgear(tylko na tym romie) po wylaczeniu odmontowuje karte pamieci tworzy folder storagecard i montuje karte jako storage card 2?
Sprawdź kartę, lub adapter bo to wygląda tak:
Program myśli że posiadasz kartę => Zaczyna zapisywać => System tworzy katalog Storage Card => Karta się pojawia i montuje się jako Storage Card2
U mnie coś takiego się dzieje jak włączy się jakiś program zapisujący dane na karcie zaraz po tym jak Tośka się wybudzi i nie zdąży karty "odświeżyć".

2. Czemu niektore klawiaturki ekranowe dzialaja od czasu do czasu, tzn. czesto zamiast nich sie wyswietla windowsowa, na razie mam tak tylko z klawiaturka z xperii 2 i ze swype'm. ( Nie jest to zwiazane z rom'em, bo na innych tez tak mialem, ale pisze moje obecne problemy z tosia za ciosem)

U mnie tak się dzieje z NullKb. Zaraz po SR wszystko jest OK, dopiero potem się psuje. Myślę, że to psuje jakiś program.

3. Mialem naprawiane gniazdo, w serwisie ne przylutowali tylko jednego pinu(gniazdo prawie urwane bylo) bo nie mogli. Czy z tego powodu tosia przy wlaczonym internecie na 3g moze sie nagrzewac( a sie nagrzewa), przez co po chwili awaryjnie odcina ladowarka od ladowania i po paru sekundach( bo tyle wytrzymuje mi bateria) sie wylacza. Na oryginalnym toskowym ipm ( wgralem bo nie zalezalo mi na wydajnosci, a na baterii jak najbardziej) tosia przegrzewala sie po 5 min. na operze, 3 na telnet, lub jakis 10 na youtube. Teraz na ipm by shkoder wytrzymuje duzo dluzej, ale po pewnym czasie i tak sie przegrzewa.
Tośka ma prawo się nagrzewać jak jest podłączona do ładowarki, ale nie się PRZEgrzewać. Jest to bardzo niepokojące zachowanie. Serwis odwalił fuszerkę. 

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #3050 dnia: Sierpień 12, 2010, 12:07:59 »
1. Rzeczywiście teraz to zauważyłem, dzieje się tak jeśli w czasie gry usypiam tosię. O dziwo na romach 6.5.3 karta się montowała natychmiast po wybudzeniu jeszcze za nim ładowały się inne programy.

2. To raczej nie wina jakiegoś programu, dzieje się tak na wszystkich romach jakie ostatnio wgrywałem. Jednak swype mniej więcej w okresie kiedy wyszła wersja 3.9 (maj) działał idealnie, a teraz jeśli po sr włącze klawiaturkę z x2, zanim włącze jakąkolwiek inną  to działa ona.

3. Jak rozkręce tosię zobacze , czy jakieś coś się w środku nie stało ( swoją drogą, może i fusdzerka, ale przy tej cenie i tak się opłacało 30 zł, za możliwość używania tośki). Dziwne tylko że tak jest tylko kiedy jestem na necie i tylko po 3g.

Regulamin się kłania.

*

Offline Fliganos

• 467
« Odpowiedź #3051 dnia: Sierpień 12, 2010, 13:12:43 »
Ad. 1
Ja używam tylko C&C i zdążyłem się już przyzwyczaić, że tak się dzieje. Od razu po flashu karta montuje się natychmiast, ale po pół roku używania lag dochodzi do... 10 sekund! A to bardzo, bardzo denerwuje.
Ale jeśli piszesz, że na innych ROMach to nie występuje to może @Globalbus coś zepsuł?  :P

Ad. 3
Skoro tak, to jest to jeszcze bardziej dziwna sprawa.
1. Czy ta transmisja musi być używana czy tylko wystarczy, że jesteś połączony?
2. Czy podobny problem występuje w czasie rozmowy telefonicznej po 3G?
3. Czy problem występuje też w czasie transmisji EDGE/GPRS?
Nieśmiało mógłbym postawić hipotezę, że nawala Ci moduł GSM, ale to w ostateczności, ponieważ nikomu innemu się ten moduł jeszcze nie zepsuł.

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #3052 dnia: Sierpień 12, 2010, 13:34:49 »
1.Jeśli jestem połączony to telefon się tylko nagrzewa, ale nie przegrzewa. Przegrzewa się tylko jeśli jest używany.
2.W czasie rozmowy telefonicznej audio nie, ale na wideo rozmowach jeszcze sprawdze.
3. Sprawdze.

GSM?? Nie wierze....., nie byłoby różnicy między sterownikami procesora, ani aplikacjami...

A teraz pytanko , kiedy próbuje wgrać kuchenką globalusa w rom własnoręcznie przygotowany OEM, pojawia się błąd że target file temp\dump\outres192.dll is a directory, not a file. Problem polega nad tym że chce nadpisać plik systemowy, lecz  w standardzie jak każdy jest on podzielony na kilka mniejszych plików i umieszczony w folderze. Jak podzielić odpowiednio plik?? Ew. mogłby ktoś to samemu przerobić na dobry OEM?? Potrzebuje tego na fajną kompozycję , a wgranie tego normalnie to 6 MB w łeb i tyle samo RAM'u.

Oryginalny cab, który chce wrzucić w kuchenke w tym poście na xda, chodzi o taskbar http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=5998661&postcount=536
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2010, 13:48:39 wysłana przez bartexsz »

Regulamin się kłania.

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #3053 dnia: Sierpień 27, 2010, 21:26:53 »
czemu mi cos takiego wyskakuje w kuchence?

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #3054 dnia: Sierpień 28, 2010, 12:11:05 »
ściągnij ponownie kuchenke i jeszcze raz rozpakuj. Jeśli dodawałeś własne paczki oem robione ręcznie to je usuń i zrób sobie na nowo np. za pomocą cab2oem.

Regulamin się kłania.

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #3055 dnia: Sierpień 28, 2010, 15:35:20 »
a moze ktos swoja kuchenke wrzucic na jakis serwer?ale spakowana w 1 plik.byloby super.Moze byc na Chomikuj(mam nadzieje ze nie zlamalem regulaminu :-))
ok poradzilem sobie.podnienilem plik o ktory dopominala sie kuchenka i juz tosia stoi na romie globalbusa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2010, 17:40:55 wysłana przez WaFel1985 »

*

Offline dplus

• 11
« Odpowiedź #3056 dnia: Wrzesień 11, 2010, 23:10:01 »
mam problem - wysysa mi strasznie baterię. gotowałem ROM sam - po sugestii w jednym z ostatnich postów odchaczyłem standardowo zaznaczone IPM g900turbo i xguru i zaznaczyłem standard ipm. czy to już maks oszczędności baterii które da się wycisnąć z tego romu?

*

Offline Allwar

• *
  • 84
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #3057 dnia: Wrzesień 12, 2010, 20:33:00 »
Zapewne masz to co ja kiedyś:P
Mi pomógł zwykły HR

*

Offline bartexsz

• 260
« Odpowiedź #3058 dnia: Wrzesień 17, 2010, 09:09:41 »
Jak HR nie pomoże to bateria nowa. Mi na starej baterii trzymało 20 sek. bez ładowarki.

A teraz mój problem:

Przedwczoraj rano wszystko było dobrze . Miałem własnoręcznie ugotowany ROM na twojej kuchnii. Do tego używałem SPBMS z moim skinem. Chciałem sobie ugotować rom z manilą(później miałem zamiar przygotować skina) oraz dialerem z Rhodium( zrobiłem wszystkie exe i dll jako xip, dialer i tak prawie cały czas jest w tle jako cprog.exe) . Wszystko działało(opery niestety nie sprawdzałem) oprócz SIPów(niestandardowych). Sprawdziłem paczke dialera i nie zauważyłem że dll z resource zrobiłem jako xip, a waży on 8MB. Poprawiłem to , rom z manilą , SIP'y działają idealnie( a problemy z nimi miałem od czerwca ale dało się żyć, wystarczyło ustawić nowego jako domyślnego) , ale :

cannot open opera10 armv4i a critical component is either missing or cannot start because program memory is unavailable.

60 pare mega Ram'U wolnego.

Stary ROM + SPB MS + nowy dialer i jbed3dmod ( w romie) - to samo

Udaje mi się ją tylko czasami wywalić jak nie mam żadnego dodatkowego ui. ( ale tylko czasem).

I tutaj pytanie: Czy to nadal może być przedobrzenie z XIP'em??

PS: na szczęście opera mini działa, ale mobile dla mnie jest lepsza.

Regulamin się kłania.

*

Offline Fliganos

• 467
« Odpowiedź #3059 dnia: Wrzesień 17, 2010, 14:25:20 »
Wydaje mi się, że źle zrobiłeś OEMa z Operą.