[Final] Clean & Clear ROM 1.35 for G900

• 3125 Odpowiedzi
  • 316857 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
  • Sprzęt: Thoshiba g900 - HTC s740 ROSE - HTC Dream
Odp: [Final] Clean & Clear ROM 1.31 for G900
« Odpowiedź #2310 dnia: Czerwiec 06, 2009, 09:12:19 »
a ja mam takie pytanko bo nie doszukalem sie odpowiedzi:
Jak wglada sprawa z lagami klawiatury podczas pisania smsow u was w 6,5?

*

Offline mickanovi

• *
  • 98
« Odpowiedź #2311 dnia: Czerwiec 06, 2009, 20:32:55 »
u mnie lagów nie stwierdzono. Na WM 6.1 doprowadzały mnie one do szału a w 6.5 jest ok.
Obecnie Samsung Omnia i TOSHIBA G900 a w samochodzie ZENEC nc2010 (na WIN CE 5.0 - do rozgryzienia). Awaryjnie SPV C500 z WM6.1 ENG. Wcześniej SPV c600 i HTC Wizard

*

Offline Allwar

• *
  • 84
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #2312 dnia: Czerwiec 06, 2009, 22:44:40 »
U mnie w 6.5 non stop literki zrzera czy zżera:P
Z 7 literowego wyrazu zostaja tylko dwie literki  :-| :-| :-|

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
  • Sprzęt: Thoshiba g900 - HTC s740 ROSE - HTC Dream
« Odpowiedź #2313 dnia: Czerwiec 06, 2009, 23:53:54 »
u mnie napewno nie jest doskonale.
Na zadnym romie nie bylo a testowalem ich dosc sporo.
Zna ktos jakis sposob? Jakis rom?
z gory dziekuje.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #2314 dnia: Czerwiec 07, 2009, 01:35:08 »
Tylko jeszcze napiszcie GDZIE wam literki zżera. Podejrzewam, że osoby, które najmocniej narzekają korzystają dużo z wbudowanej aplikacji SMS. Bo z moich ostatnich obserwacji wynika, że to właśnie ona a nie sterownik klawiatury stwarza najwięcej problemów. Przykład: procesor ustawiony przy pomocy XGuru na sztywno na 442MHz, do tego muzyka odtwarzana przez BT (co daje może nie za wielkie, ale ciągłe obciążenie procha). W takiej sytuacji już w tmailu pisać z pełną prędkością nie mogę - muszę zwolnić do jakichś dwóch liter na sekundę żeby żadnej nie wcięło. Dalej - zmniejszam częstotliwość procka na 208MHz, muzyka ciągle gra. Menu start się otwiera z 5 sekund, obrót ekranu trwa około 10 sekund. Chyba nie muszę mówić, że o napisaniu sms-a można zapomnieć? Na tych ustawieniach wchodzę do edycji notatek - i tu  niespodzianka, bo jak już program się już załaduje to nie zgubi ŻADNEJ litery. Podobnie jest przy pisaniu sms-ów w PocketCM: jak już się załaduje sama aplikacja i historia wiadomości (co niestety trochę trwa...) to działa elegancko nawet pomimo śmiesznie niskiego taktowania procesora i dociążenia przez A2DP.
Wniosek: chyba trzeba będzie się rozejrzeć za alternatywną aplikacją sms a nie za innym romem, bo jak na mój gust to C&C faktycznie jest jednym z lepszych aktualnie dostępnych (mimo, że na razie wskutek drobnych problemów z kuchenką na gotowcu jadę). Wprawdzie po lekkim żonglowaniu priorytetami wątków tmaila udało mi się doprowadzić do sytuacji, w której nie gubił liter, ale za to tekst pojawiał się z sekundowym opóźnieniem. Kto wie, może coś wyjdzie z aplikacji SMS którą próbują przepchnąć na xda-devs.

« Odpowiedź #2315 dnia: Czerwiec 07, 2009, 10:40:08 »
Mam pytanie odnosnie back upu . Mam nadzieje ze nie bylo to poruszane a jak bylo to rili przepraszam ale bym i tak nie odkopal pewnie;/. Do rzeczy - zrobilem hard reset na romie Globalbusa 6.1. Potem oczywiscie zaczyna sie kosmetyka taka jak: ustawienia godziny itp;] Przywrocilem sobie rowniez wiadomosci sms ale ku mojemu zdziwieniu w wiadomosciach odebranych nie mam tego co napisalem ja tylko druga osoba ( jest forma czatu) dopiero jak wejde w elemnety wyslane to jest to co ja pisalem ( ale tu juz nie ma czatu) tylko kazdy sms jest w odzielnnym "folderze". Czy moge zrobic jakos zebym mogl to polaczyc ? Zalezy mi na tym poniewaz nie chce za kazdym razem szukac w elemtach wyslanych watku jaki poruszylem z kims.
Wlasnie odkrylem ze w czatach z niektorymi osobami jest wszystko ok.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2009, 10:56:57 wysłana przez Pendriu »

« Odpowiedź #2316 dnia: Czerwiec 07, 2009, 19:14:47 »
Testowałem przez jakiś czas 6.5 i faktycznie dosyć ładnie chodzi. Miałem wgrane również SPB 3.0, które działa płynniej niż na 6.1. Największym problemem jest  opóźnienie działania klawiszy w grach i to tych wgranych z romem. Zauważyłem, że problem występuje już na samym początku po wgraniu romu- podczas wyrównywania ekranu kiedy znacznik nie porusza się po ekranie płynnie jak przy 6.1, ale szarpie i przeskakuje. Zdecydowałem się jednak wrócić do 6.1 i zaczekać może na lepszą wersję 6.5.

*

Offline Rohlson

• 47
  • Sprzęt: Toshiba G900, HTC Breeze
« Odpowiedź #2317 dnia: Czerwiec 07, 2009, 20:49:11 »
Jakiś czas temu testowałem WM6.5 gotowany na którejś z kuchenek z portegeclub.com i nie chciał mi działać Xguru. Czy jest możliwość korzystania z tego przydatnego narzędzia w WM6.5? Przyzwyczaiłem się do ręcznego ustawiania taktowania i brak tej funkcji w nowym systemie jak na razie powstrzymuje mnie od zmiany ROM-u.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2318 dnia: Czerwiec 08, 2009, 13:55:38 »
da się używać zawsze, tylko przy włączonym titanium nie ma traya
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Rohlson

• 47
  • Sprzęt: Toshiba G900, HTC Breeze
« Odpowiedź #2319 dnia: Czerwiec 08, 2009, 19:22:18 »
A nie da się tym sterować jakoś "zewnętrznie", np. przez Mortscript? Interfejs Titanium bardzo mi się podoba i myślałem o zrobieniu panelu z Xguru (na wzór Launchera), ale w rejestrze znajdują się tylko ustawienia programu.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #2320 dnia: Czerwiec 09, 2009, 03:17:30 »
A nie da się tym sterować jakoś "zewnętrznie", np. przez Mortscript? Interfejs Titanium bardzo mi się podoba i myślałem o zrobieniu panelu z Xguru (na wzór Launchera), ale w rejestrze znajdują się tylko ustawienia programu.

Też o czymś takim myślałem, w zasadzie istnienie czegoś takiego byłoby dla mnie warunkiem przesiadki na 6.5 i titanium ;) W teorii w miarę wykonalne: Xguru ma możliwość wyboru taktowania z wiersza poleceń (parametrami #1 do #8 wybierasz jedno z ośmiu zdefiniowanych taktowań). Problem tylko z tym, że faktycznie nigdzie aktualnej prędkości nie zapisuje. Ale można zrobić kilka mortscriptów, po jednym dla każdego taktowania. Każdy mortscript odpaliłby xguru z adekwatnym parametrem i zapisał aktualne taktowanie w rejestrze (lub innym dostępnym dla titanium miejscu).
Czyli jeśli mamy zdefiniowanych 5 prędkości: 208, 221, 312, 442 i 520MHz, to będzie potrzeba 5 skryptów.
Pierwszy odpali "xguru.exe #1" i zapisze do rejestru informację o taktowaniu 208MHz, drugi "xguru.exe #2" i zapisze, że mamy 221MHz i tak dalej. Trzeba by tylko wrzucić do autostartu jeden z tych skryptów żeby po resecie informacja o taktowaniu zgadzała się ze stanem faktycznym.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2009, 03:20:42 wysłana przez mr.deimos »

*

Offline orzo

• 1042
« Odpowiedź #2321 dnia: Czerwiec 09, 2009, 15:18:53 »
mam prośbę do Globalbusa... czy posiadasz może jeszcze gdzieś w swych zasobach wersję 1.22 i mógłbyś ją wstawić gdzieś? niestety, ale z .31 mam problemy. stosnkowo często się zawiesza na najprostszych czynnościach, jak np. otworzenie menu start. 1.22 działało idealnie, ale chciałem sprawdzić ten 6.5. Niestety nie sprawdziłem wcześniej czy gdzieś mam stary rom..  :-|
Mio P560 -> Toshiba G900 , iPod touch 2g -> Samsung Galaxy S2

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #2322 dnia: Czerwiec 09, 2009, 15:20:58 »
nie trzymam archiwum, pokombinuj z paczkami, która problemy robi.

paypal

*

Offline walec

• 17
  • Sprzęt: Axim x51v, Toshiba g900
« Odpowiedź #2323 dnia: Czerwiec 09, 2009, 21:35:53 »
Siemka. Czy wy też macie taki problem na clean & clear 1.31, że po odpaleniu TCPMP z funkcją obsługi akceleratora z Tosi wszystkie filmiki po jakimś czasie / puszczeniu benchmarka (coby sprawdzić ilość klatek na sekundę w danym filmie :D ) zaczynają strasznie lagować i robi się pikseloza na ekranie? Na wcześniejszej wersji clear and clean (chyba 1.21) i tej samej wersji TCPMP tego problemu nie było. Dodam, że po soft resecie filmy znowu są ostre jak żyleta i wyświetlane są płynnie, ale tylko przez jakiś czas. Nie wiecie czy da się coś z tym zrobić?

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
  • Sprzęt: Mio P350 , SGS, ARCHOS HT 7", SGH i600.
« Odpowiedź #2324 dnia: Czerwiec 10, 2009, 09:24:02 »
A ja z innej beczki :wink:po wgraniu C&C 1.31 mam dwa problemy(edit- po przemyśleniu to może być jeden problem w dwóch programach). Chyba od zawsze używałem SPB Pocket Plus a od kupna Tośi - SPB Phone Suite (niestety komercja ale mi bardzo pasują) w żadnym z nich nie mogę otworzyć rozwijanego menu (W Pocket Plusie widze tylko pierwszy wybór z całej listy i niemogę jej rozwinąć dalej ,a w Phone Suite nawet jeżeli uda się rozwinąc liste wyboru to są tam jakieś pierdoły bez ładu i składu :mysli: I tu pojawia się moje pytanie -czy te programy nie gryzą się czasem z jakimiś w C&C 1.31 ( już nawet ugotowałem sobie odchudzony ROM na podstawie kuchenki z pierwszej strony ,ale dalej kicha :evil:). Ludzie pomóżcie co ja zrobie bez tych dwóch programów ( to się nazywa siła przyzwyczajenia).
Aha i jeszcze jedno : po każdorazowym wyłączeniu Tośki w menadżerze SPB Phone Suite nie mogę włączyć WiFi(dopiero jak w systemowym zrobie on-off WiFi to potem bez problemu wszystko działa tak jak powinno)i tak do następnego wyłączenia .
I jeszcze jedno: na fabrycznym śmigały te programy bez problemu. :O~. Ale wolałbym zostać przy C&C

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2009, 09:27:24 wysłana przez Adams.72 »
Mio P350, Toshiba G900-->Topaz-->Toshiba TG01-->SGH i780-->SGS

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #2325 dnia: Czerwiec 10, 2009, 09:39:24 »
Aha i jeszcze jedno : po każdorazowym wyłączeniu Tośki w menadżerze SPB Phone Suite nie mogę włączyć WiFi(dopiero jak w systemowym zrobie on-off WiFi to potem bez problemu wszystko działa tak jak powinno)i tak do następnego wyłączenia .
to normalne
Umieść cytat
A ja z innej beczki :wink:po wgraniu C&C 1.31 mam dwa problemy(edit- po przemyśleniu to może być jeden problem w dwóch programach). Chyba od zawsze używałem SPB Pocket Plus a od kupna Tośi - SPB Phone Suite (niestety komercja ale mi bardzo pasują) w żadnym z nich nie mogę otworzyć rozwijanego menu (W Pocket Plusie widze tylko pierwszy wybór z całej listy i niemogę jej rozwinąć dalej ,a w Phone Suite nawet jeżeli uda się rozwinąc liste wyboru to są tam jakieś pierdoły bez ładu i składu  I tu pojawia się moje pytanie -czy te programy nie gryzą się czasem z jakimiś w C&C 1.31 ( już nawet ugotowałem sobie odchudzony ROM na podstawie kuchenki z pierwszej strony ,ale dalej kicha ). Ludzie pomóżcie co ja zrobie bez tych dwóch programów ( to się nazywa siła przyzwyczajenia).
sprawdz wielkości fontów

paypal

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #2326 dnia: Czerwiec 10, 2009, 09:57:53 »
Dzięki za szybką reakcję! Reasumując : bardziej łopatologicznie -wielkość fontów mogę chyba zmienić w nueFonts z twojego Romu globalbus. Będzie trochę zabawy z tym ale popróbuję. Ale to dopiero za chwile jak szef nie będzie mi patrzył na ręce :proud:.

EDIT: Z SPB Pocket Plus sobie poradziłem- rozwiązanie problemy to używanie do wyboru rozwijanego menu nie rysika a klawiatury(największy przycisk z przodu :E).Trochę to obejście problemu ,no ale cuż lepsze to niż nic.Niestety kombinacje z fontami nie pomagają.

SPB Phone Suite zaś  w edycji profili (zakładka Podświetlenie) daje mi do wyboru tylko 100% lub 0%- trochę mały ten wybór :].Czy w tym ROMie jest zaszyte inne sterowanie podświetleniem które nie daje mi dostosować tego tak jak chcę np: na 80%
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2009, 18:08:57 wysłana przez Adams.72 »

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #2327 dnia: Czerwiec 11, 2009, 14:11:25 »
SPB Phone Suite zaś  w edycji profili (zakładka Podświetlenie) daje mi do wyboru tylko 100% lub 0%- trochę mały ten wybór :].Czy w tym ROMie jest zaszyte inne sterowanie podświetleniem które nie daje mi dostosować tego tak jak chcę np: na 80%
Jeśli masz wgotowanego wktaska (wyświetla m.in ikonki uruchomionych programów na pasku zadań), to możesz skorzystać z wbudowanej w niego (zresztą bardzo fajnej) regulacji jasności i głośności. Możesz się do tego dostać uruchamiając:
\windows\WkTsakCmd.exe /b
Wktask ma też całkiem fajny launcher i obsługę prostych gestów (naciśnięcie x/ok i przeciągnięcie w lewo lub w dół). Możesz sobie do nich tą regulację jasności wrzucić.

*

Offline y37

• 355
« Odpowiedź #2328 dnia: Czerwiec 11, 2009, 14:28:17 »
eh jest problem z udostępnianiem internetu, telefon się restartuje bez większej przyczyny
a połączenie sie wymaga np. zsynchornizowania z AS (dodatkowo czasami sie nie synchornizuje )
było: toshiba g900, htc wizard, nec mobilepro 900c, nokia e61, htc g1, iphone 3g,nokia n95,x10 mini pro,htc tynt II, htc g1, bb 9780

*

Offline Adams.72

• **
  • 183
« Odpowiedź #2329 dnia: Czerwiec 11, 2009, 18:56:09 »
[s]Dostałem nauczkę! Pamiętajcie  :E słuchajcie i czytajcie bardziej doświadczonych, jak mówią że HR po wgraniu nowego ROMu to tak zrobić bez dyskusji. U mnie wróciło wszystko do normy. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.[/s] Sory ,za bardzo się pośpieszyłem. Oby dwa programy ze stajni SPB się kaszanią. Wracam do zabawy fontami. mr.deimos chciałbym jednak używać programów za które zapłaciłem :P
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 19:30:48 wysłana przez Adams.72 »

*

Offline Borysek

• 5
« Odpowiedź #2330 dnia: Czerwiec 11, 2009, 22:23:09 »
Panowie witam wszystkich jestem tu nowy :D Od dzisiaj jestem właścicielem Tosi i już mam problem. Wgrałem sobie rom C&C i telefon non stop mi się wiesza. Działa jakiś czas gdy zaczynam sobie grzebać w opcjach non stop łapie zwiechę. Trzeba doinstalować jakieś sterowniki do tego romu czy coś??

Zrobiłem wszystko według kolejności podanej w tym temacie:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113316.0

Wszystko poszło idealnie nacisnąłem ok odpaliła się. Ale tylko chwilę pochodzę i zwiecha.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 22:39:46 wysłana przez Borysek »

*

Offline komoornik

• **
  • 120
  • Sprzęt: Szajsung Galaxy S, Asus Eee 901, Viliv S5 3G
« Odpowiedź #2331 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:00:02 »
Robiłeś HR?

pozdro

*

Offline Borysek

• 5
« Odpowiedź #2332 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:14:31 »
Przed chwilą zrobiłem i nadal mam to samo nie wiem czemu  :-| Może wgrać jeszcze raz tego roma??

*

mst

« Odpowiedź #2333 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:19:32 »
Może rom Ci nie dociągneło do końca, albo sprawdz inny.

*

Offline Borysek

• 5
« Odpowiedź #2334 dnia: Czerwiec 12, 2009, 00:13:50 »
Panowie rom najczęściej mi się wiesza gdy na pulpicie kliknę settings HomeScreen i wtedy gdy chcę wyjść klikam Quit no i zwiecha muszę robić soft reset :/ Te same zwiechy mam gdy pochodzę czasem normalnie nie wiem czemu :/

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 02:01:24 wysłana przez Borysek »

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #2335 dnia: Czerwiec 12, 2009, 02:22:50 »
Panowie rom najczęściej mi się wiesza gdy na pulpicie kliknę settings HomeScreen i wtedy gdy chcę wyjść klikam Quit no i zwiecha muszę robić soft reset :/ Te same zwiechy mam gdy pochodzę czasem normalnie nie wiem czemu :/
Ja mam raczej nieprzyjemne doświadczenia z wgotowanym Homescreen++. Działał wtedy faktycznie niestabilnie i bardzo często zdarzała się zwiecha przy grzebaniu w jego opcjach, a nawet włączaniu/wyłączaniu go. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale że program zajmuje tyle, co nic to preferuję go sobie po prostu zainstalować z caba. Po tym jak przestałem korzystać z wgotowanego HS++ problemów ze stabilnością nie zauważyłem.

*

koldasz

« Odpowiedź #2336 dnia: Czerwiec 12, 2009, 02:54:58 »
a ja używam tego wgotowanego bo gotowanie u mnie zawsze konczy sie tak samo-za duży plik wynikowy, i świetnie działą nidgy z reszta sam rom sie nie zwiesiła za to dzisiaj opera mini zrobila mi psikusa i zdechała zawieszajac pda :(. Pierwszy zwis od jakiś 2 miesiecy.

*

Offline Borysek

• 5
« Odpowiedź #2337 dnia: Czerwiec 12, 2009, 11:36:43 »
Panowie rozwiązalem 1 problem to pojawił mi się 2 :/ Wyłączyłem całkowicie HomeScreen i telefon przestał się wieszać. Mam za to problem z wifi. Skonfigurowałem sobie GPRS i MMS z tej stronki: http://www.toshiba-europe.com/mobile/Mobile2Live.aspx?WCI=PGFrame&WCE=&WCU=%3bLANG%3d1%3bPID%3d179%3bTYP%3d20%3bPNT%3d0%3bSEC%3d3%3bURL%3deSTeuob9+EiVz8oTpUPYWURBi+V7NE1xeZCRCf6%2fGN9cCKypQ7hjdIsgL%2fIk9xoy4hDhbSVbz%2foA

Problemem jest to że teraz nie mogę teraz włączyć karty WIFI. Gdy na nią kliknę niby myśli i próbuje włączyć po czym nadal jest na wył. i nie chce wykrywać żadnych sieci nic. Za każdym razem gdy próbuje użyć WIFI odpala mi się transmisja danych.

Oraz kolejny głupi problem :D Jak wyłączyć całkowicie Tosię?? Niby przytrzymuję przycisk odpala mi się okienko wybieram turn off i ekran gaśnie. Ale gdy tylko wcisnę Power załączą się spowrotem jakby to był stan uśpienia a nie całkowite wyłącznie :/
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2009, 12:25:29 wysłana przez Borysek »

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #2338 dnia: Czerwiec 12, 2009, 12:24:18 »
Skutki wgrywania gotowca. Globalbus zrobił go pod siebie i mało komu działa poprawnie. Naprawdę warto pobawić się w gotowanie...
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #2339 dnia: Czerwiec 12, 2009, 13:34:16 »
Co do hs++, magiczna opcja indicator -> "show more indicators" robi niektórym problemy.
WiFi też tłumaczone było jak się włącza i czemu akurat tak.

paypal