[Final] Clean & Clear ROM 1.35 for G900

• 3125 Odpowiedzi
  • 315126 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
  • Sprzęt: Thoshiba g900 - HTC s740 ROSE - HTC Dream
Odp: [Final] Clean & Clear ROM 1.11 for G900
« Odpowiedź #1080 dnia: Grudzień 07, 2008, 19:33:54 »
wyedytować sterownik klawiatury :P

czyli? ze nie da sie tego zrobic w jakis prosty sposob?

*

Offline arthi

• *
  • 72
  • Sprzęt: i780
« Odpowiedź #1081 dnia: Grudzień 07, 2008, 20:29:00 »

Dodam tylko że sam od razu po pobraniu paczki zmieniłem ten wpis.
Dzięki działa! :)
-------------------------------------------------------------
i780

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
« Odpowiedź #1082 dnia: Grudzień 07, 2008, 20:40:25 »
mam jeszcze jeden problem. Chodzi o to ze za kazdym razem kiedy wyjmuje karte... wgrywam na nia cos z kompa i wkladam ponownie to jej nie widzi. Dopiero jak wloze ja po SR to ja wylapuje. Karta to SanDisk 2gb.

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #1083 dnia: Grudzień 07, 2008, 20:45:52 »
i jeszcze jedno pytanie. jak podlaczam klawiature przez hosta to nie moge wprowadzac polskich znaow, bo nie wiem w jaki sposob. zna ktos jakis?

Któryś z [F]ów działa jak kombinacja kropka + spacja

*

Offline neomod

• *
  • 58
« Odpowiedź #1084 dnia: Grudzień 07, 2008, 21:07:55 »
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz.
Pewnie niewiele osób korzysta z programu TIPtalk, dlatego problem nie został jeszcze wykryty.
Niby błachy problem ale lepiej o nim napisać dla tych kilku osób które używają tego programu.
W kuchence zawarty jest oem tego programu, ale niestety po zaznaczeniu go i ugotowaniu nie ma do niego skrótu.
Program prawidłowo się gotuje bo widać pliki w katalogu windows. Brakuje tylko skrótu do programu w menu start.
Poniżej zamieszczam archiwum z brakującym plikiem, nie trzeba nic robić poza przekopiowaniem tego pliku do katalogu TIPTALK w oemach.

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
« Odpowiedź #1085 dnia: Grudzień 07, 2008, 21:28:17 »
Któryś z [F]ów działa jak kombinacja kropka + spacja

A wiesz moze ktory? bo probowalem pare razy i mi nie wychodzilo... probowalem tez kombinacji [F] + spacja... jutro sprawdze same [F]y bo Tosia jest pod pradem ;)

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
« Odpowiedź #1086 dnia: Grudzień 07, 2008, 21:44:06 »
Sprawdziłem. Jest to F11.

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
« Odpowiedź #1087 dnia: Grudzień 07, 2008, 21:48:08 »
dzieki bardzo  :ok:

*

Offline Shiryu

• 907
  • Sprzęt: g900, SGS2, Wave 3, SGS4
« Odpowiedź #1088 dnia: Grudzień 07, 2008, 22:16:42 »
wiem ze napewno po HR bedziesz go mial... tylko nie uruchamiaj User comustomization.
Chodzi o to, żeby nie robić HR... Do kompa mam bardzo sporadyczny i raczej krótki dostęp. Da się to jakoś przywrócić, czy mam liczyć, że zadziała np coś takiego: http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-tdyscheme-changer-for-windows-mobile-pocket-pc.html ?
Urzeknie Was moja historia? :P
Mitsubishi m320->Moto v547->HTC Tornado->Sgh-i600 (+g900)->Omnia 2->SGS2->SGS4

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
  • Sprzęt: Toshiba G900
« Odpowiedź #1089 dnia: Grudzień 08, 2008, 00:06:41 »
to co z ta zmiana skrotow klawiatorowych wie ktos moze jak to zrobic?
wyedytować sterownik klawiatury :P
No nie jest aż tak źle - właśnie udało mi się "przekonać" tosię, żeby zamiast eksploratora odpalała mi total commandera po naciśnięciu zielonej kropki+strzałki w prawo :D
Za te skróty (wifi, bluetooth i eksplorator) nie odpowiada najwyraźniej sam sterownik, tylko programik /windows/exewindll.exe - do niego prowadzi skrót /Windows/Startup/keyinjcetdll.lnk (po którego usunięciu skróty klawiszowe przestają zresztą działać). Więc co trzeba zrobić? Edytor szesnastkowy, oczywiście :D Wystarczy skopiować plik z exewindll.exe  /windows na peceta (wprawdzie ten plik _chyba_ siedzi w romie, ale TotalCommander sobie z tym poradził). Na pececie trzeba zdjąć z niego podpis (programik unsigner.exe, gdzieś na forum go widziałem). Potem wystarczy otworzyć plik edytorem szesnastkowym i zajrzeć w okolice bajtu 0x00001810E - zaczynają się tam ścieżki do /windows/tfbluetooth.exe, /windows/tfwifi.exe i /windows/fexplore.exe. Podmieniłem tą ostatnią na /windows/cecmd.exe (uwaga, najwyraźniej ścieżki zakodowane w unicode i znaki są oddzielone zerami), podpisałem plik certyfikatem z SDK WinMobile (programik msigner, zresztą z tego forum pochodzący ;) ), skopiowałem z powrotem na urządzenie i zastąpiłem nim plik oryginalny - działa bez problemu :) Oczywiście żeby windows nie marudził o braku certyfikatu, trzeba mieć zainstalowane certyfikaty z SDK winMo.
Szkoda tylko, że większej ilości klawiszy w ten sposób nie da się przemapować ;)

*

Offline arthi

• *
  • 72
  • Sprzęt: i780
« Odpowiedź #1090 dnia: Grudzień 08, 2008, 08:22:43 »
Szkoda tylko, że większej ilości klawiszy w ten sposób nie da się przemapować ;)
mozesz wrzucic gotowy pliczek dla tcmd? Podobno clean & clear nie sprawdza certyfikatow, wiec wystarczy podmienic.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2008, 08:25:56 wysłana przez arthi »
-------------------------------------------------------------
i780

*

Offline marcin_s3

• 261
  • Sprzęt: i8000, SG Note, Sandisk microSDHC 16 Gb
« Odpowiedź #1091 dnia: Grudzień 08, 2008, 08:30:05 »

No nie jest aż tak źle - właśnie udało mi się "przekonać" tosię, żeby zamiast eksploratora odpalała mi total commandera po naciśnięciu zielonej kropki+strzałki w prawo :D
Za te skróty (wifi, bluetooth i eksplorator) nie odpowiada najwyraźniej sam sterownik, tylko programik /windows/exewindll.exe - do niego prowadzi skrót /Windows/Startup/keyinjcetdll.lnk (po którego usunięciu skróty klawiszowe przestają zresztą działać). Więc co trzeba zrobić? Edytor szesnastkowy, oczywiście :D

<cut>

Wróce więc do starego tematu - jak widziałbyś możliwośc (oprócz powrotu do mulącego sterownika klawiatury z 3.07) uzyskania cudzysłowu na klawiaturze Tosi? Edytować? Co? :O

Jescze pytanie do Globalbusa: co wprowadza theme'a 'water' ? Czyli co wywalić z kuchenki, żeby odchudzić o ten temat (najlepiej: pozostawić temat domyślny WM jako domyślny i czarny jako drugi?

M.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2008, 13:07:13 wysłana przez marcin_s3 »

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
« Odpowiedź #1092 dnia: Grudzień 08, 2008, 14:24:58 »
a wiec przeedytownie klawiatury nie jest i tak proste ;(

a mam jeszcze jedno pytanie czemu jak chce wrzucic do /windows/ zmieniony sym.0415.txt to wyskakuje mi odmowa dostepu?

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #1093 dnia: Grudzień 08, 2008, 15:00:24 »
mozesz wrzucic gotowy pliczek dla tcmd? Podobno clean & clear nie sprawdza certyfikatow, wiec wystarczy podmienic.
Plik w załączniku.
exewindll.exe albo wrzucamy do/windows zastępując oryginalny, albo wrzucamy gdziekolwiek (no raczej na urządzenie, nie na kartę ;) ), pod jakąkolwiek nazwą nic nie nadpisując i modyfikujemy skrót /windows/startup/keyinjcetdll.lnk tak, aby prowadził do zmodyfikowanego pliku. Tylko jedna sprawa: cecmd będzie odpalany z folderu /windows. Dłuższa ścieżka typu /program files/total commander by się nie zmieściła, a nie wiem jak zadziałałoby dorzucenie kilku dodatkowych bajtów do pliku, ale czuję, że nie skończyłoby się za dobrze ;) Więc trzeba zadbać żeby total commander faktycznie był w /wndows. Jeśli jest wgotowany w ROM, to problemu nie powinno być, bo prawdopodobnie już tam siedzi, a jeśli nie to można albo go tam przerzucić, albo (jeśli ktoś się mocno uprze) skorzystać z VJBrisk:
http://vijay555.com/?Releases:VJBrisk
Wrzucamy VjBrisk.exe do /windows, zmieniamy jego nazwę na cecmd.exe, oraz tworzymy w /windows skrót do total commandera nadając mu nazwę VJTarget.lnk. Programik działa tak, że po odpaleniu uruchamia skrót VjTarget.lnk. Ja do eksperymentów użyłem właśnie tej ostatniej metody żeby uniknąć zmiany kilku już istniejących odniesień do total commandera, ale skoro działa jak należy to na chyba jesnak przerzucę total commandera do folderu windowsa.
Plik exewindll jest podpisany, a jakby windows jednak marudził o braku certyfikatów to w paczce jest także SDK_Test_Certs.cab doinstalowujący certyfikat użyty do podpisu pliku. Cab pochodzi z romu Nothina do wizarda, mam nadzieję, że nikt nie ma nic przeciwko wrzuceniu go tu.

Co do przywrócenia cudzysłowu - może dałoby się potraktować w podobny sposób sterownik klawiatury (chyba kbdus.dll)? Tylko jego raczej z pda nie da rady skopiować, raczej trzeba będzie rozpakować z romu.

*

Offline marcin_s3

• 261
  • Sprzęt: i8000, SG Note, Sandisk microSDHC 16 Gb
« Odpowiedź #1094 dnia: Grudzień 08, 2008, 15:10:29 »

<ciach>

Co do przywrócenia cudzysłowu - może dałoby się potraktować w podobny sposób sterownik klawiatury (chyba kbdus.dll)? Tylko jego raczej z pda nie da rady skopiować, raczej trzeba będzie rozpakować z romu.

to będzie chyba mainstoneii_keypad_Us.dll ... nawet nie wiem jak do takiej przeróbki się zabrać...

M.

*

Offline mr.deimos

• **
  • 186
« Odpowiedź #1095 dnia: Grudzień 08, 2008, 15:17:45 »

to będzie chyba mainstoneii_keypad_Us.dll ... nawet nie wiem jak do takiej przeróbki się zabrać...

M.

Faktycznie, to raczej ten plik. Ale rzeczywiście nie da się go z działającego urządzenia skopiować. Masz możliwość wypakowania go z romu? Może i nic nie da się z nim zrobić, ale spróbować raczej nie zaszkodzi ;) Tylko nie mam aktualnie pod ręką odpowiednich narzędzi i niespecjalnie mam czas szukać informacji jak się zabrać do wypakowywanie pojedynczych plików z romu od tosi. Dla wizarda kiedyś to robiłem ale już niezbyt pamiętam jak.

*

Offline neomod

• *
  • 58
« Odpowiedź #1096 dnia: Grudzień 08, 2008, 15:39:05 »

Jescze pytanie do Globalbusa: co wprowadza theme'a 'water' ? Czyli co wywalić z kuchenki, żeby odchudzić o ten temat (najlepiej: pozostawić temat domyślny WM jako domyślny i czarny jako drugi?

M.

Pytanie nie do mnie, ale połowicznie odpowiem. Temat ten znajduje się w paczce oem o nazwie "PreConfigurator".
Spokojnie można usunąć ten temat, zostaną 2 wymienione powyżej. Można również wsadzić tam swoje tematy.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2008, 15:40:47 wysłana przez neomod »

*

Offline matti5353

• 38
  • Sprzęt: Nokia Lumia 1020
« Odpowiedź #1097 dnia: Grudzień 08, 2008, 16:10:25 »
Możecie mi wytłumaczyć jak wrzucić oempacka do romu żeby kuchenka go wykrywała ??
Próbowałem kopiować oemy z inego romu i wklejać je do katalogu oem ale to nic niedało.
Były: Siemens CXV-70>Motorola E1000>Nokia 6680>Nokia N71>SE P990i>Toshiba G900>SE W910i>SE K800i>SE P990i>SE W960i Prototype>Nokia 770>HTC Universal>Samsung I900 8G>Iphon 3G>BlackBerry 9700>Samsung I8910>Samsung I9000>LG P920>Nokia N8>Nokia N8+Lumia 1020

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #1098 dnia: Grudzień 08, 2008, 16:28:15 »
co wprowadza theme'a 'water' ?
config.txt

a mam jeszcze jedno pytanie czemu jak chce wrzucic do /windows/ zmieniony sym.0415.txt to wyskakuje mi odmowa dostepu?
a nie wrzucasz przypadkiem na pocketa z wysuniętą klawiaturą?

Faktycznie, to raczej ten plik. Ale rzeczywiście nie da się go z działającego urządzenia skopiować. Masz możliwość wypakowania go z romu? Może i nic nie da się z nim zrobić, ale spróbować raczej nie zaszkodzi  Tylko nie mam aktualnie pod ręką odpowiednich narzędzi i niespecjalnie mam czas szukać informacji jak się zabrać do wypakowywanie pojedynczych plików z romu od tosi. Dla wizarda kiedyś to robiłem ale już niezbyt pamiętam jak.
to jest XIP, więc tylko kuchnia

exewindll też jest xipem, więc nie powinien się dać kopiować, można go jedynie nadpisać.

Możecie mi wytłumaczyć jak wrzucić oempacka do romu żeby kuchenka go wykrywała ??
Próbowałem kopiować oemy z inego romu i wklejać je do katalogu oem ale to nic niedało.
patrz na option.xml
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
« Odpowiedź #1099 dnia: Grudzień 09, 2008, 07:09:37 »
z wysunieta sie nie da z wsunieta rowniez. dopiero przez TC poszlo.... ale nie dzialaly polskie znaki wiec nic mi po tym. ;/

*

Offline wikrap1

• 1162
    • www.mtbrowery.pl.tl
  • Sprzęt: atari portfolio/wizard /g900/Nokia e51
« Odpowiedź #1100 dnia: Grudzień 09, 2008, 17:17:32 »
patrz na option.xml

Jk przeszukałem całą kuchenkę to znalazłem kilkadziesiąt plików o nazwie option.xml :-?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #1101 dnia: Grudzień 09, 2008, 17:37:01 »
option.xmlo odpowiada za wybór paczek, jeśli go nie ma, to paczka jest samoczynnie dodawana

paypal

« Odpowiedź #1102 dnia: Grudzień 10, 2008, 01:04:37 »
Gratuluje globalbus kapitalnego romu, przesiadlem sie z 3.06 na Twoj ostatni rom i roznica jest kolosalna przede wszystkim w predkosci dzialania. Mam jednakze 3 pytania a mianowicie czy da sie zmienic na domyslny wyglad panelow do wybierania numeru itd ( w oboecnej wersji brakuje przycisku videokonferencji ktorego dosc czesto uzywam )  a takze panelu histroii ( kolory sluchawek ktore lepiej i szybciej ilustrowaly stan rozmowy odebranej badz ten nie itd ) jesli da to sie zmienic bez gotowania to jak ? i gdzien znalesc potrzebne do tego pliki ? Z gory dzieki i jeszcze raz gratuluje

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
« Odpowiedź #1103 dnia: Grudzień 10, 2008, 07:19:04 »
musisz sobie ugotowac :) Sciagnac kuchenke i postepowac tak jak jest to opisane w pierwszym poscie.... a w kuchence wybierzesz sobie np. orginalny dialpad ;)

« Odpowiedź #1104 dnia: Grudzień 10, 2008, 20:50:00 »
A czy da się wrzucić coś do kuchenki?? np. spb mobile shell.

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
« Odpowiedź #1105 dnia: Grudzień 10, 2008, 20:52:23 »
dac to sie da... tylko nie wiadomo czy bedzie dzialal. Z tego co pamietam globalbus kiedys pisal ze programy od SPB nie zabardzo w ten sposob dzialaja... Ja chcialem wrzucic do kuchenki SPB backup to nie dzialal.

*

koldasz

« Odpowiedź #1106 dnia: Grudzień 11, 2008, 10:38:50 »
Ja zaproponowąłby może jeszcze Hand Write do paczki, no chyba że jest w paczce lepszy program do "rysowania" na ekranie notatek.
Pytanie czy PIE jest w wersji 6?
Ile wolnego miejsca jest na romie i ramie po instalacji? Poproszę o info z rozdzieleniem na wersja z manilą i bez.
Czy ta wersja działa jak WWE tylko z nakładką polskiego języka?
Bo gdzieś się doczytałem że WWE jest bardziej tolerancyjna/kompatybilna dla programów.

Powoli dojrzewam do sflashowania Tośki i potrzebuję odpowiedzi na powyższe pytania.

*

Offline mww1990

• 393
  • mww
« Odpowiedź #1107 dnia: Grudzień 11, 2008, 13:35:23 »
Na romie i ramie maz roznie w zaleznosci co sobie ugotujesz... ale wiecej niz 35 - 36 nie bedziesz mial w romie...

Z tego co mi sie wydaje jest wersja polska, bo taka ukazala sie najpierw.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #1108 dnia: Grudzień 11, 2008, 14:55:35 »
WWE jest zangielszczeniem PLK
PIE 6 żałosnie zamula, to bez sensu

paypal

*

koldasz

« Odpowiedź #1109 dnia: Grudzień 11, 2008, 15:38:50 »
Decyzja zapadła od 25 min mam już clean&clear :) jak na razie tylko potwierdzam , jest super.
Stresik mały był , bo jak do tej pory flashowałem tylko DVD/nagrywarki ale tam serwisy nie są tak czepliwe.
3 min strachu i mam w końcu to co myslałem że kupuje wg.opisów na forum
...
Zmieniać,zmieniać ROM ludziska bo to inny komfort użytkowania.
...
Globalbus jesteś WIELKI !!!  >-|  za twoją pracę dzisiaj będzie.