G500 - nowy ROM WWE 96!

• 27 Odpowiedzi
  • 3931 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
G500 - nowy ROM WWE 96!
« dnia: Maj 02, 2006, 11:28:03 »
FYI: dostępny jest nowy ROM na www.eten-users.net w sekcji download area

Pzdr, W.
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 02, 2006, 11:49:46 »
a wrzuciles juz go sobie?
I jak?
jakies widoczne zmiany?
radio FM jest?

*

Offline Yelayon

• 252
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 02, 2006, 15:37:50 »
Najpierw poczytam trochę na forum, ale myślę, że dzisiaj będę go instalował. Z tego co na razie doczytałem to poprawia tylko efekt 'echo', poprawia coś w driver'rze USB przy podłączeniu via ActiveSync (dla tych co mieli problemy) i coś BT. To wszystko :(

W.
-------------------

G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 02, 2006, 19:18:30 »
to poczekam na Ciebie, (nigdy nie upgrade'owalem romu, troche sie dygam:D)
moze nie warto, hyhy

*

Offline Yelayon

• 252
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2006, 14:46:16 »
Upgrade udał się bez większych problemów. Jedynie co musiałem zrobić hard-reset po upgrade, gdyż zawiesił się podczas pierwszego uruchomienia i nie zainstalował inicjacyjnych aplikacji (Microsoft EtPhone, ETEN GPSIndicator, E-TEN OEM Customization). Po hard-resecie i wymuszeniu początkowych ustawień udało się za drugim razem :)
Co ciekawsze bez zainstalowanych tych pierwszych aplikacji w informacji miałem ze mam M600, a po ich pomyslnym zainstalowaniu bylo G500.
Swoja drogą wkurza mnie, że robią takie błędy - nawet w instrukcji do update'u jest czasami mowa o M600, a nie G500 ;-)

Co do zmian - jakichś krytycznych nie zauważyłem do tej pory, jedynie:

1/ Sounds pojawiła się nowa zakładka, w której można skonfigurować czy po podłączeniu słuchawek na kabelki dzwięki mają iść via PPC lub via headset (phone pewnie idzie via headset zawsze). Przydatna opcja dla tych co w aucie używają nawigacji i mają podłączone słuchawki na kablu - wtedy dzięki temu voice np. z AM idzie via PPC, a jak ktoś zadzwoni używa się słuchawek (tego mi brakowało zanim kupiłem słuchawkę na BT).

2/ przy właczaniu jest efekt, że najpierw zapala się niebieska obwódka na obudowie, a dopiero potem po ok 0.5s włącza się LCD (tego chyba nie było)

3/ nie działa wyłączanie LCD przy pomocy wciśnięcia na dłuże power-button (dziwne!)

4/ efekt brzęczenia (ten od LCD) niestety pozostał - rano miałem nawet wrażenie, że nawet jest 'gorszy' ale ... to pewnie był tupot białych mew ;-)

Co do samego update'u - w Polsce pewnie wszyscy maja wersję 080, więc najpierw należy załadować update do USB Downloader'a (jest to krytyczny krok wg instrucji).

To co wkurza mnie nadal w ETENie do lakoniczna instrukcja (lub nawet jej brak). Instruckję (PDF) do update'u 096 znalazłem na http://www.sublimity.ru/G500/ - w download area nie ma nic.

Efekt 'echo' u mnie w ciągu miesiąca wystąpił tylko raz, więc nawet nie jestem w stanie potwierdzić, czy patch Audio go poprawił czy nie.

W.
-------------------

G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2006, 18:46:21 »
czesc
ja zrobilem upgrade dzis rano,
poszlo bez problemow tylko cos z backupem pokopalem bo musialem wszystkie dodatki instalowac jeszcze raz (AM, TT itp.)
u mnie tez buczenie zostalo, i rzeczywiscie nie mozna zgasic ekranu przez przytrzynanie power button (ta funkcja znikla w opcjach), dzisiaj to juz mi sie nic nie chce ale jutro potestuje z BT z moim zestawem w samochodzie, w poprzedniej wersji skurczybyk adbieral mi automatycznie polaczenia pomimo wylaczonej funcki auto pickup (u Ciebie tez tak robił?)
no to narka

*

Offline Yelayon

• 252
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2006, 20:53:34 »
Cytat: "abacus"
poszlo bez problemow tylko cos z backupem pokopalem bo musialem wszystkie dodatki instalowac jeszcze raz (AM, TT itp.)

Zaraz zaraz... czy to oznacza, że backup z v080 ładowałeś do systemu w v096?!?
Możesz powiedzieć co masz na myśli odzyskanie z backup'u? Oraz jakim programem i jak robiłeś ten backup?

W.
-------------------

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2006, 16:28:28 »
dzisiaj wieczorkiem poakuje nowego ROMa zobaczymy jakie u mnie będą efekty 8)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 04, 2006, 17:19:04 »
Backupu nie powinno sie przywracac na nowym ROMie, na zadnym PDA! Podmieniacie caly rejestr mobilnych okienek i niektore pliki ich starymi wersjami, a tym samym caly update mozna sobie wsadzic gleboko... bo polowa zmian jest nadpisywana...

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 04, 2006, 20:42:02 »
Pani miala dwojeczke, stwierdzila, ze sie nie podoba, podsilikonowala sie na czworeczke ale potem na sile ubrala biustonosz od dwojeczki no i bum! - silikon wyplynal. No i teraz ni w pi ni w e :-)

*

Offline jobski

• **
  • 133
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 04, 2006, 21:08:46 »
już po aktualizacji i wszystko jest ok
nie miałem żadnych problemów wszystko poszło gładziutko
co do backupu to abacus-owi pewnie chodzi o ten który jest w eten-ie i służy do przywrócenia konaktów, notatek, dokumentów, ustawień sieciowych i osobistych też to zrobiłem i nie miałem po tym żadnych kłopotów
co do nowinek oprócz tych które zauważył yelayon
- wydaje mi się, że jest więcej opcji w ustawieniach dzwonków, np. dzwonek przyrastający
- w aparacie pojawiła się opcja wyboru częstotliwości 50 lub 60Hz, tylko czego to dotyczy  :?:
- jak w ustawieniach podświetlenia wybierzemy "na zasilaniu" "nie wyłączaj podświetlenia" to ekran i tak gaśnie a ale zostają podświetlone przyciski
- wydaje mi się, że pamięci "storage" jest mniej
- BT trzyma cały czas połączenie ze słuchawką a nie jak poprzednio rozłączało się po rozmowie i łączyło przed z różnym skutkiem

jak coś jeszcze znajde to dopiszę ;)

G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 04, 2006, 21:54:22 »
heh, nie wiem czy nie bede robil w takim razie upgradu jeszcze raz (to po wypowiedzi Jakuba :D). Zrobilem backup PacketBackup, prosze o info czy przekombinowalem i powinienem powtórzyc ten upgrade.

cos sie u mnie zrypalo z BT, mam zgryza czy to zestaw w samochodzie mi padl czy to w Etenie. Po nawiązaniu połacznia z mam w samochodzie taki pogłos  ze nie idzie rozmawiac. (zestaw Parrot CK3100 - przestal mi dzialac wyswietlacz i nie weim czy tylko on, ale dwonic sie da - tylko przez ten pogłos nic nie słychac)

G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 04, 2006, 22:02:51 »
Cytat: "jobski"
- w aparacie pojawiła się opcja wyboru częstotliwości 50 lub 60Hz, tylko czego to dotyczy  :?:

a nie wiesz czasem jak wylaczyc dzwięk robionego zdjęcia, jakos nie moge sobie z tym poradzic.

Jakub, odnosnie twojej wypowiedzi - czy to znaczy ze wszelkie programy typu AM, po upgradzie musze instalowac na nowo?

*

Offline Yelayon

• 252
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 04, 2006, 22:52:07 »
Do Abacus:

Dokładnie Abacus - dlatego się pytałem jaki dokładnie backup masz na myśli. Każdy nowy ROM to nowe biblioteki, nowy rejestr, etc. Odtworzenie z backup'u nadpisuje część rzeczy i tak masz hybrydę v080 i v096 i ... nie wiadomo co z tego będzie.
Nie rób nowego update'u, tylko zrób hard reset (power off, push reset + push power) i wybierz Yes dla pierwszej opcji. Załaduje nowy system (dla bezpieczeństwa wyciągnij miniSD). I będziesz miał czysty system w v096. No i wszystko instaluj od nowa - ja tak robiłem - to jakieś 3-4h zabawy ;-)

Do jobski:

Mam podobny efekt z BT (Jabra BT500). Ogolnie rzecz biorąc działa lepiej bo już mogę VC używać, robi recall przy przytrzymaniu przycisku, a dziś zauważyłem efekt że dioda non-stop nadaje po BT w G500 - wyłącza się po ponownym przyciśnieciu przycisku na słuchawce (w przypadku Jabra to ok 1s). Ah - i ten efekt mam tylko przy używaniu VC (voice commandera).
Niestety co do 'echo' to miałem dzisiaj zajeb..... efekt, że zarówno rozmówca i ja miałem echo w słuchawce - poprzednio nie miałem tak - będę to jeszcze sprawdzał.

W.
-------------------

*

Offline Yelayon

• 252
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 04, 2006, 22:55:06 »
a nie wiesz czasem jak wylaczyc dzwięk robionego zdjęcia, jakos nie moge sobie z tym poradzic.

Ja bym po prostu nadgrał dzwięk 'fotografowania' w \Windows pustym plikiem WAV. To rozwiąże problem na pewno :)
Spokojnie możesz nadpisywać ten plik - jest on w ROM, więc go nie wykasujesz, a jedynie system będzie widział nową wersję pliku. Jak Ci się znudzi to kasujesz nową wersję i pojawi się ta z ROM :)

W.

Ps. fajnie byłoby, gdybyś ten problem opisywał w nowym wątku, wtedy innym łatwiej szukać, a i na forum się nie miesza wypowiedzi (tak działają wszelkie supporty - 1 problem = 1 zgłoszenie) ;-)
-------------------

*

Offline jobski

• **
  • 133
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 05, 2006, 09:11:02 »
Jakub, odnosnie twojej wypowiedzi - czy to znaczy ze wszelkie programy typu AM, po upgradzie musze instalowac na nowo?
niestety tak

co do echa to ja przed upgradem zmniejszałem podbicie mikrofonu do minimum teraz tez tak zrobie może to powoduje u was echo

G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 06, 2006, 08:28:41 »
jest dostepny nowy ROM z radiem , dla wersji niemieckiej i francuskiej, angielskiej brak.
http://www1.file-upload.net/download_06.05.06/3azht8.rar.html
wystarczy wgrać pliki do katalogu windows i podobno jest radio, nie sprawdzałem.

G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 06, 2006, 08:41:17 »
Cytat: "Krzy$"
jest dostepny nowy ROM z radiem , dla wersji niemieckiej i francuskiej, angielskiej brak.
http://www1.file-upload.net/download_06.05.06/3azht8.rar.html
wystarczy wgrać pliki do katalogu windows i podobno jest radio, nie sprawdzałem.

Wgrałem i gra - super

*

Offline jobski

• **
  • 133
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 06, 2006, 10:45:55 »
działa
nie trzeba wgrywać plików do katalogu windowsa wystarczy byle gdzie
tylko jak zapisywać stacje i szkoda że wymaga podpiętych słuchawek

co do wyłaączającego się podświetlenia na zasilaniu, zaczeło mnie to wkurzać bo wyłączał podświetlenie przy włączonej AM i zacząłem grzebać i znalazłem rozwiązanie, trzeba odznaczyć w ustawieniach podświetenia na zakładce backlight level trzeba odznaczyć Auto-adjust backlight by idle time

*

Offline Yelayon

• 252
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 06, 2006, 12:57:28 »
Podpięte słuchawki są wymagane to FMTuner'a, gdyż kabel działa jak antena - inaczej niebyłbyś w stanie w ogóle słuchać radia, chyba że lubisz szumy eteru ;-)
-------------------

*

Offline jobski

• **
  • 133
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 06, 2006, 16:34:39 »
Cytat: "Yelayon"
Podpięte słuchawki są wymagane to FMTuner'a, gdyż kabel działa jak antena - inaczej niebyłbyś w stanie w ogóle słuchać radia, chyba że lubisz szumy eteru ;-)
to wiem nokie mają tak samo, ale i tak odbiór poza miastem jest słabiutki

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 18, 2006, 20:24:17 »
- w aparacie pojawiła się opcja wyboru częstotliwości 50 lub 60Hz, tylko czego to dotyczy  

1. częstotliwość 50Hz ustawiasz wówczas gdy robisz zdjęcie gdzie żródłem światła jest np. tradycyjna żarówka,
2. częstotliwość 60Hz ustawiasz wówczas gdy robisz zdjęcie gdzie żródłem światła jest jarzeniówka,

*

Offline vikelf

• 392
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 05, 2006, 14:23:17 »
Cytat: "mswilk"
- w aparacie pojawiła się opcja wyboru częstotliwości 50 lub 60Hz, tylko czego to dotyczy  

1. częstotliwość 50Hz ustawiasz wówczas gdy robisz zdjęcie gdzie żródłem światła jest np. tradycyjna żarówka,
2. częstotliwość 60Hz ustawiasz wówczas gdy robisz zdjęcie gdzie żródłem światła jest jarzeniówka,

niby dlaczego?

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 05, 2006, 15:52:12 »
- prawa fizyki - zarówka świeci z częstotliwości 50Hz a jarzeniówka 60Hz[/quote]

*

Offline vikelf

• 392
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 05, 2006, 17:15:42 »
Cytat: "mswilk"
- prawa fizyki - zarówka świeci z częstotliwości 50Hz a jarzeniówka 60Hz
[/quote]

:) dobre :)

Właśnie tego sie spodziewalem. Chyba musisz jeszcze poduczyć sie fizyki zwłaszcza z podstaw.

W Polsce mamy czestotliwość 50Hz wiec jażeniówka i zwykla żarówka z włóknem wolframowym "migają" z czestotliwością 50Hz z tym ze wolframowa ma wiekszą bezwładność.
W USA mają 110V i 60Hz wiec pewnie jest to ustawienie EU/USA (50Hz/60Hz) dla zdjęc z oświetleniem z świetlówki lub lampy sodowej.

*

Offline mswilk

• **
  • 140
    • www.marcinwilk.pl
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 05, 2006, 19:24:04 »
Taaa - fizyka to nie mój konik.

Niekoniecznie - przynajmniej w instrukcji mojego aparatu cyfrowego jest wyraźnie napisane że 60Hz stosuje się przy jarzeniówkach a 50Hz zaleca się przy zwykłych żarówkach.
Wykonaj prosty test - zrób zdjęcie włączonego TV (ekranu) - "poczujesz" różnicę

*

Offline marekxz

• 39
  • Sprzęt: Mio P560,Automap 4, MioMap V3
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 23, 2006, 23:56:20 »
Witam.
Użytkownicy nowego romu proszę was o komentarze jak sprawuje się wam GPS czy za kazdym razem jak włączacie nawigację  zawsze łapie wam sygnał. Bo umnie po instalacji raz działa ,a raz nie i nie wiem co jest nie tak. Na wczesniejszym romie nie miałem wogóle problemów ze złapaniem sygnłu GPS.

*

Offline jobski

• **
  • 133
G500 - nowy ROM WWE 96!
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 25, 2006, 08:22:56 »
zauważ że 96 to już stary rom ;)