nowy rom do eten g500

• 31 Odpowiedzi
  • 5245 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nowy rom do eten g500
« dnia: Listopad 12, 2006, 23:54:36 »
jest nowy rom do eten g500 , na razie nie ma english ale moze sie doczekamy

http://www.eten-users.net/topic5247

*

Offline aigel

• 299
Re: nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2006, 09:14:21 »
Cytat: "kwiatki"
jest nowy rom do eten g500 , na razie nie ma english ale moze sie doczekamy

http://www.eten-users.net/topic5247

Na stronie przedstawiciela Eten w Polsce :

http://www.unicom.pl/index.php?page=11&showfiles=549

poz
aigel

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2006, 14:23:41 »
kto juz przetestował??
jakies nowosci rewelacjetrzeba, trzeba  "audio pacha"  i " g500_gps_loaderv1.2"  instalowac ??
pozdrawiam..

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2006, 17:11:46 »
trzeba się uczyć jeżyków ;) w pierwszym linku piszą, że rom zawiera już obydwa patche

*

Offline jobski

• **
  • 133
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2006, 08:43:02 »
dobra wczoraj zapakowałem nowy rom, wrażenia:
- jest to najnowsza wersja WM5 z wszystkimi poprawkami które zawierał np. pojawił się SIM Manager pozwalający edytować kontakty na sim-ie i odczytywać z niego SMSy
- jest nowa wersja Quick Link-a
- pojawiła się możliwość wykonania twardego resetu z poziomu systemu, nazywa się to "Default settings" i na szczęście nie da się tego zrobić przypadkiem trzeba przepisać kod z sąsiedniego okienka
- są obydwa audio patche

na razie tyle zauważyłem ;)

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2006, 10:30:20 »
Cytat: "jobski"
- jest to najnowsza wersja WM5 z wszystkimi poprawkami które zawierał np. pojawił się SIM Manager pozwalający edytować kontakty na sim-ie i odczytywać z niego SMSy
- pojawiła się możliwość wykonania twardego resetu z poziomu systemu, nazywa się to "Default settings" i na szczęście nie da się tego zrobić przypadkiem trzeba przepisać kod z sąsiedniego okienka
- są obydwa audio patche

tez zaladowalem

teraz tylko jeszcze sprawdze czy polaczenie BT dziala prawidlowo :-)

*

Offline jobski

• **
  • 133
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2006, 11:13:07 »
jeszcze dziala wkoncu connection wizard sa tam ustawienia dla Ery, Pusa i Idei za jednym kliknieciem mamy skonfigurowane polaczenie do GPRS, WAP i MMS, fajnie ze w koncu o nas pomysleli ale problem w tym, ze nie ma idei jest orange i te ustawienia sa o d... rozbic, nie wiem jak w przypadku innych operatorow z poprawnoscia danych

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2006, 12:59:37 »
Również jestem po pomyślnym upgrade ROM'u. Oprócz tego co napisaliście do tej pory zauważyłem:
 - nowe ustawienia baud dla GPS - zamiast 4800 jest 38400 (o tym czytałem już na eten-users.net)
 - nie wiem czy to było poprzednio, nie zwróciłem uwagi, ale gdy mamy 2 połączenia GSM pojawia się ładny zielony pasek nad menu/klawiszami telefonu, że połączenie X jest on-hold
 - dzisiaj niestety dwa razy z siebie się wyłączył BT - raz gdy nic nie robiłem i zdziwiłem się, że nie działa, a drugi raz podczas rozmowy (co zaowocowało, że rozmowa została przekierowana ze słuchawkiBT do G500) - jak to będzie się działo w samochodzie podczas jazdy, to niezły babol

Na razie to tyle ze zmian.

W.

ps. i znowu duzy minus dla ETEN'a za brak jakiejkolwiek dokumentacji, co zmieniło się w ROM'ie
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2006, 19:28:03 »
witam..
tez zapakowałem nowy rom

niewiem jak u was ale mi stary backup nie idzie na nowym romie to normalne tak?

*

Offline jobski

• **
  • 133
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2006, 20:16:56 »
backup czym zrobiony?

Dziś testowałem GPS na nowym romie IGO gubi sygnał przy wyborze com7 (AGPS) przy ustawieniu com4 38400 działa stabilnie, AM działa stabilnie na com7

*

Offline Yelayon

• 252
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2006, 23:13:58 »
Cytat: "83hools"
U mnie? Ja nawet nie tykałem starego backup'u :D
Zapamiętaj raz a dobrze - nigdy nie odtwarzaj backup'ow zrobionych na innej wersji ROM niż masz aktualnie zainstalowany (mam na mysli oczywiscie backup'y całego urządzenia, ustawien i plikow systemowych).
Takie rzeczy są po prostu niekompatybilne - zawsze "nowy ROM" => instalacja wszystkiego od podstaw :D

W.

ps. jezeli odtworzyles stary backup na nowym ROMie (i G500 w ogole Ci nadal chodzi) to i tak sugeruje hard-reset
-------------------

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 16, 2006, 08:37:33 »
najwazniejsza dla mnie rzecz

wreszcie prawidlowo u mnie pracuje g500 BT i zestaw motorola hf850 - nie ma poglosu,echa i dzwiek jest dobry i slyszalny

AM smiga na com7 - choc tak jak mowilem na forum automapy - czesto gubi mi sygnal lub punkt GPS wodzi gdzies obok drogi - ale to pewnie wina mojej aluminiowej puszki , musze sie zdobys na zakup anteny zew.

wracajac do nowego romu, poki co same plusy :-)

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 17, 2006, 16:51:10 »
Yelayon

dzieki za info ale zapytam jeszcze na temat ps. stary backup na nowym ROMie sie nie odpakował wyskoczyło okienko ze plik nie kompatybilny co teraz
mam zrobic harda?? chyba nie??

*

Offline Yelayon

• 252
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 18, 2006, 14:31:38 »
@83hools:
Szczerze mówiąc nawet nie podejrzewałem, że robisz to wewn. backup'em.
Ja to badziewie wyłączyłem od razu na samym początku (chociażby z powodu, że miał link w StatUp i był powodem niektórych zawieszeń).

Osobiście używam Spb Backup. Co do odtworzenia danych z Twojego starego backup'u, to już chyba ktoś pisał procedurę:
1. zainstalować 097
2. odtworzyc backup
3. synch z PC (outlookiem)
4. zainstalowac 110
5. synch z PC

I masz wszystkie dane teleadresowe.

Ja swojego G500 przywracam do 100% użyteczności (soft, ustawienie, kontakty, etc) w ciągu 1 godziny po hardresecie lub upgrade ROM'u (bez używania backupu).

W.
-------------------

*

Offline Dinek69

• 27
  • Sprzęt: Eten G500, HTC Touch Pro
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 19, 2006, 21:56:10 »
Zainstalowałem w piątek nowy ROM.
Predefiniowane ustawienia dla ERA (eragprs, eramms, erawap) działają bez zarzutu.
Z początku miałem jakiś problem z GPS'em - gubił sygnał, wariował. Zmieniałem kilkakrotnie ustawienia w Automapie: w końcu zostałem przy porcie COM7 oraz prędkości 38400 bit/s; zaaktualizowałem także ręcznie dane AGPS  i dzisiaj testowałem - jest ok. Natomiast nie zauważyłem jakiegoś dramatycznego wzrostu szybkości działania - zwłaszcza przy "łapaniu" pierwszego fix'a. Przy ROM'ie 97 i po zainstalowaniu AGPS'a - od razu przyspieszył i tak jest do dziś.

Pozdrawiam.

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 20, 2006, 19:17:52 »
Nie wiem czy to mój model jest jakiś felerny (już wczesniej miałem problemy opisane w innym temacie) ale po wgraniu nowego ROMu niby wszystko było OK i dobrze śmigało do czasu zrobienia Restore (dodam że był to backup zrobiony już na tym ROMie a nie poprzednim). Po resecie Eten już nie wstał. Po niebieskim ekranie z wersją zamiast ekranu z logo Windowsa mam biały ekrani nic dalej się nie dzieje! Nie idzie nawet zrobić Hard Reset bo w tej wersji romu było on z poziomu Windowsa i nie działa kombinacja Power+Reset jak w poprzenich ROMach

Co teraz mam zrobić?!

Mój Eten nie żyje ;(((
Pomóżcie proszę...

*

Offline jobski

• **
  • 133
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 20, 2006, 20:42:30 »
wyjmij baterie na dłużej

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 21, 2006, 01:57:53 »
Jak długo? Bo miałem wyjątą na ok. 5 godzin i po włożeniu nic się nie zmieniło! To jeszcze za krótko czy oznacza że ten sposób nie pomoże?
A może właśnie zostawić go włączonego żeby rozładowała się normalna bateria, poźniej bateria backupowa i może wtedy coś się zmieni? Co myślicie? Czy taki zabieg może coś uszkodzić albo jeszcze pogorszyć sytuację?

*

Offline marekxz

• 39
  • Sprzęt: Mio P560,Automap 4, MioMap V3
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 21, 2006, 12:05:03 »
Witam wszystkich na forum.
Zainstalowałem nowy Rom 110 jak narazie wszystkoa działa bez żadnych problemów,tylko że ustawienia GPS mam nastepujące:
port programu GPS - COM 2
port sprzętu GPS - COM 4
szybkość transmisji - 38400
Na tych ustawieniach Automapa ,i-GO, TomTom, czy Destinator łapią fixa w kilka sekunt i sygnał jest stabilny.

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 21, 2006, 13:02:03 »
tylko raz mi sie to zdarzyło ze podczas wysyłania pliku przez bt, bt sie wyłaczył jak narazie raz mi sie to zdarzyło ale ktos juz wspominał o tym problemie

*

Offline Yelayon

• 252
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 21, 2006, 16:26:46 »
tylko raz mi sie to zdarzyło ze podczas wysyłania pliku przez bt, bt sie wyłaczył jak narazie raz mi sie to zdarzyło ale ktos juz wspominał o tym problemie
Ja wspominałem :D
Wydaje mi się, że jest to poważny problem - wczoraj w aucie znowu mi się wyłączył.

W.
-------------------

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 21, 2006, 23:58:58 »
to ja ci współczuje kolego  :(
ja raczej zadko uzywam bt mniejmy nadzieje ze znajdzie sie niebawem na to rozwiazanie ;)
a co na to na tym etenuser czy jakos tak

*

Offline Yelayon

• 252
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 22, 2006, 07:38:55 »
a co na to na tym etenuser czy jakos tak
Zapostowalem info o takim problemie, ale nikt sie nie wypowiedzial, ani nikt nie potwierdzil. Ty jestes pierwsza osobą, której również to się stało (co poniekąd mnie cieszy, gdyż nie jest to wada tylko mojego telefonu :D)

W.
-------------------

*

Offline marekxz

• 39
  • Sprzęt: Mio P560,Automap 4, MioMap V3
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 22, 2006, 11:50:55 »
Witam.
Mój problem polega na tym że jak wgrałem nowy rom 0110 po zainstalowaniu i załączeniu Automapy, czy TomToma GPS łapał fix"a bardzo szybko. Ale po ponownym załączeniu Automapy, czy TomToma pokazują satelity ale nie mogą złapać fix"a. Ustawienia mam nastepujące:
port programu gps: com2
port sprzetu gps: com4
szbkość: 38400
w Automapie mam ustawione na com 7 i szybkość 34800.
Po ponownym w graniu roma i załączę Automape wszystko jest ok. ale jak ją wyłącze i znowu załącze nie łapie sygnały gps.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 22, 2006, 12:54:45 »
niewiem jak wy ale ja czasem krece filmiki w maksymalnej rozdzielczosci i jakosci, ostatnio stwierdziłem przycinanie sie podczas nagrywania i potem odtwazania a przysiagł bym ze tak nie było czy to noawy rom??
jak wy to widzicie??
czy moze cos innego spowalnia mojego g500, jak zrobie harda to sprawdze narazie niemam czasu..

*

Offline SzpaQ

• 41
  • Sprzęt: SPV M650
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 22, 2006, 19:58:49 »
Cytat: "kwiatki"
Cytat: "jobski"
- są obydwa audio patche

tez zaladowalem

teraz tylko jeszcze sprawdze czy polaczenie BT dziala prawidlowo :-)

A czy rozwiązuje to problem z pobieraniem nazw kontaktów z SIM podczas połączenia przychodzącego? Mam kontakty tylko na Simie i często g500 nie pobiera nazw zapisanych na karcie

*

Offline Greg.

• 48
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 28, 2006, 10:14:13 »
witam..

Nie, nie pójdzie.

pozdr.

Greg.

*

Offline SzpaQ

• 41
  • Sprzęt: SPV M650
nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 02, 2006, 10:49:14 »
Nie  wiem czy tokwestia nowego romu ale nie pojawia mi sie na ekranie today wskaznik baterii :-( Natomiast po wejsciu w ktoras z funkcji wskaznik pojawia sie prawidlowo. Dodam tez ze mam odznaczona opcje battery icon.

nowy rom do eten g500
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 02, 2006, 11:08:58 »
tak tak
ta bat. pojawia sie jak nie jestes na today według mnie dobre to jest

*

Offline skerdeJ

• 745
nowy rom do eten g500 :D
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 02, 2006, 17:06:09 »
Witam. Posiadam etena g500 z fabrycznym oprogramowaniem. Kiedy kupowałem tego palmtopa kupieł również spolszczenie Sunny soft :D
MAm wszystkie znaki polskie itp. czy gdy wgram tego nowego softa to spolszczenie też bedzie działało? czy bede mógł wrócić do poprzedniego softu? i czy wogule jest to możliwe że mój eten "umrze". Troche sie cykam.  :proud:  . Proszę od pomoc .  z góry THX
.