GPS w ETEN G500+

• 14 Odpowiedzi
  • 2176 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline manoa

• 14
GPS w ETEN G500+
« dnia: Grudzień 10, 2006, 00:00:50 »
witam,
Studiuje juz forum od paru godzin i robie rozne cuda z etenem zeby GPS ruszyl, ale jak narazie to cos mi nie idzie, próbowałem juz wszystkich ustawien jakie znalazlem na forum i wydaje mi sie ze najbardziej cos ruszylo do przodu przy takich ustawieniach :

PROGRAMS : COM2
HARDWARE : COM 4   _   BAUD RATE : 57600
AUTO MAPA : COM4   _   LICZBA BITOW : 38400

Tzn, ciagle jest komunikat ze niemoze znalesc sygnalu ale to byly jedyne ustawienia przy ktorych obok satelity bylo pusto a obok gps wskakiwalo pare zielonych kreseczek na wskazniku.
Co do oprogramowania to mam seryjnego etena bez zadnego tuningu i zainstalowaną AutoMape nic wiecej.
Z gory dzieki za pomoc, pozdrawiam

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
Re: GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2006, 08:56:15 »
Cytat: "manoa"
witam,
Studiuje juz forum od paru godzin i robie rozne cuda z etenem zeby GPS ruszyl, ale jak narazie to cos mi nie idzie, próbowałem juz wszystkich ustawien jakie znalazlem na forum i wydaje mi sie ze najbardziej cos ruszylo do przodu przy takich ustawieniach :

PROGRAMS : COM2
HARDWARE : COM 4   _   BAUD RATE : 57600
AUTO MAPA : COM4   _   LICZBA BITOW : 38400

Tzn, ciagle jest komunikat ze niemoze znalesc sygnalu ale to byly jedyne ustawienia przy ktorych obok satelity bylo pusto a obok gps wskakiwalo pare zielonych kreseczek na wskazniku.
Co do oprogramowania to mam seryjnego etena bez zadnego tuningu i zainstalowaną AutoMape nic wiecej.
Z gory dzieki za pomoc, pozdrawiam

Szybkość portu musi się zgadzać (u mnei jest w obu miejscach 38400).
Na takich ustawieniach w końcu sygnał gps się znajduje, ale trwa to wieki.
Powinieneś skorzystać z AGPS, ściągnąć dane o satelitach i WTEDY ustawić w AM COM7 - sygnał jest znajdowany max. w ciągu minuty.

*

Offline manoa

• 14
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2006, 10:30:32 »
Napisałeś ściągnąć dane o satelitach, jesli masz na mysli aktualizacje satelit przez Programy->GPS to zrobilem ale caly czas nic, jak bys mógł podac dokladne ustawienia na AGPS czyli na ten port7 jak to masz wprowadzone u siebie, moze sie okaze ze to bedzie konfiguracja ktorej jeszcze nie testowalem, ale cos czuje ze juz chyba wpisywalem wszystkie mozliwe.

*

Offline manoa

• 14
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2006, 11:02:11 »
Ciągle przeglądam forum i może ma tu znaczenie wersja romu, bo duzo sie o tym tu pisze.  Moj ETEN ma pare dni standardowy rom ma juz tuner fm, auto satelite update wiec chyba jakis z nowszych, ale jakby ktos moglby mi powiedziec jak sprawdza sie wersje romu to zaraz podam.

*

Offline Petros

• 274
    • http://www.petros.loocky.pl
  • Sprzęt: Samsung i780 ^ WM6.1 ^ SPB MS3.5
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2006, 13:36:53 »
U mnie działa na tych ustwicniech
programs com2
hardware com4 i bound rate na 57600
w AM com4 i 38400

czyli takich samych..

Fixa łapie do 2 minut,  odhacz automatyczne rozpoznawanie w ustawieniach GPS w Automapie. Jeżeli to niec nie do to zainstaluj inny program tymaczasowo.
My phone is my PC.
(2004) Nokia 3310   ;   (2005) Motorola A925
(2006) Eten G500+  ;   (2010)Samsung i780

*

Offline manoa

• 14
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2006, 17:15:02 »
Petros, dzieki za info jeszcze sie pobawie, moze wkoncu sie uda.
A teraz mam jeszcze jedno pytanko juz co do samej automapy, jesli jej uzywasz to byc moze bedziesz zorientowany :

Co nalezy zrobic aby w opcjach glosowych w automapie jak wybiera sie rodzaj glosu : damski / meski i glosnosc daje test ale niestety zero jakiej kolwiek reakcji niewiem czy moja wersja programu niejest wyposazona w te opcje czy to wina konfigu a moze trzeba cos pogrzebac juz w samych plikach ?
Mam wersje AM : 3.9.3,0

*

Offline Cavallino

• 664
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 10, 2006, 19:33:01 »
Cytat: "Petros"
U mnie działa na tych ustwicniech
programs com2
hardware com4 i bound rate na 57600
w AM com4 i 38400

czyli takich samych..

Fixa łapie do 2 minut,  odhacz automatyczne rozpoznawanie w ustawieniach GPS w Automapie. Jeżeli to niec nie do to zainstaluj inny program tymaczasowo.

Na Com4 nie korzystasz z AGPS.
Dla agps musisz mieć com7.

*

Offline manoa

• 14
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2006, 15:48:43 »
UDAŁO SIĘ :)
Juz wiem co jest powodem nie łapania sygnału, więc może na przyszłość komuś się to przyda :

Ustawienia

I w Seting/Connection/Menage Connection musi byc ustawiony recznie GPS, bo mialem tam ustawianie auto-pick i przy takim ustawieniu niewiem dlaczego nie lapal sygnalu bo tak recznie musze zmieniac jak chce neta na gprs a jak chce nawigacje to na gps :(
I odrazu pytanie czy wy tez tak macie ?

I jeszcze jedno pytanko moze mi ktos napisac co ma wpisane w 2ekranie jak wejdzie sie w Setings/Connections/Menage Conections/ GPS - > i po nacisnieciu NEXT co macie tam wpisane i potem 3ekran login, pasword, domain

*

Offline Cavallino

• 664
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2006, 17:12:39 »

I w Seting/Connection/Menage Connection musi byc ustawiony recznie GPS, bo mialem tam ustawianie auto-pick i przy takim ustawieniu niewiem dlaczego nie lapal sygnalu bo tak recznie musze zmieniac jak chce neta na gprs a jak chce nawigacje to na gps :(
I odrazu pytanie czy wy tez tak macie ?

I jeszcze jedno pytanko moze mi ktos napisac co ma wpisane w 2ekranie jak wejdzie sie w Setings/Connections/Menage Conections/ GPS - > i po nacisnieciu NEXT co macie tam wpisane i potem 3ekran login, pasword, domain

Coś Ci się chyba pozajączkowało, dokładniej gps z gprs.
Nazwa podobna, ale to zupełnie co innego i nijak nie ma związku z automapą czy czymkolwiek innym do nawigacji.

I popraw w AM ten COM4 na COM7, inaczej nie korzystasz z agps.

*

Offline manoa

• 14
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2006, 18:08:00 »
Nic mi sie nie pokrecilo juz tłumacze :

Wejdz w Setings / Connection / Menage Connection

I tam masz polaczenia ja mam wprowadzone 2 :
GPS - Czyli satelity - nawigacja
GPRS - Ustawienia z iplusa zeby korzystac z neta
Auto-Pick

I mialem ustawione auto-pick zeby sam wybieral polaczenia daje aktualizacje satelit wszystko chodzi, korzystam z neta tez wszystko dziala, ale jak chce wlaczyc navigacje to nie lapie sygnalu dopoki samemu nie wejde w te ustawienia i z Auto_pick przelacze na GPS, niewiem dlaczego tak sie dzieje ?

A co do portu COM7 to niestety sie nieda przynajmniej u mnie przelaczam z com4 na com7 w automapie i ilosc bitow zostawiam taka sama no i niema mozliwosci zeby zlapal sygnal a jak przelacze tylko na com4 to odrazu lapie ?

*

Offline Cavallino

• 664
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2006, 18:20:00 »
Nic mi sie nie pokrecilo juz tłumacze :

Wejdz w Setings / Connection / Menage Connection

I tam masz polaczenia ja mam wprowadzone 2 :
GPS - Czyli satelity - nawigacja
GPRS - Ustawienia z iplusa zeby korzystac z neta
Auto-Pick

I mialem ustawione auto-pick zeby sam wybieral polaczenia daje aktualizacje satelit wszystko chodzi, korzystam z neta tez wszystko dziala, ale jak chce wlaczyc navigacje to nie lapie sygnalu dopoki samemu nie wejde w te ustawienia i z Auto_pick przelacze na GPS, niewiem dlaczego tak sie dzieje ?

Nie wiem co Ty robisz w Settings->Connections->Connections, ja w tym miejscu żadnego gps ustawionego nie mam, tylko ustawienia gprs.
Ustawienia gps mam w Settings->System-->Gps
Może dlatego u mnie działa prawidłowo. ;-)

Usuń to Twoje zbędne połączenie i spróbuj wtedy.

A co do portu COM7 to niestety sie nieda przynajmniej u mnie przelaczam z com4 na com7 w automapie i ilosc bitow zostawiam taka sama no i niema mozliwosci zeby zlapal sygnal a jak przelacze tylko na com4 to odrazu lapie

Com4 łapie szybko, ale tylko wtedy, gdy niedawno łączyłeś się z gps.
Po kilku dniach przerwy takie połączenie trwa dłuuuugie minuty.
Skoro na com7 nie łapiesz sygnału, to znaczy, ze nie masz ściągniętych aktualnych danych o satelitach.

W Program->Gps->Satelite Data Update masz info do kiedy masz ściągnięte te dane - co tam pisze?

*

Offline manoa

• 14
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2006, 19:23:41 »
Dzieki za info, moze wlasnie dlatego ze w connections mam kilka polaczen zaraz sprubuje, co do aktualizacji satelit to jest ok, bo mam ustawione ze dziennie mi automatycznie pobiera i mam wazne jakos na 10dni do przodu, zaraz wyjde na zewnatrz i sprawdze czy na com7 pujdzie.

Powiedz mi jeszcze, bo pewnie tez juz to przerabiales jaki jest najlepszy program zeby spersonalizowac menu i mDesk'a zeby wszystko poukladac po swojemu zeby np w menu start byly tylko e programy co ja chce zeby nie wskakiwaly automatycznie te programy ktore byly ostatnio otwierane itd... poprostu interesuje mnie pelna personalizacja najbardziej chodzi mi o mDesk zeby samemu ponazywaz zakladki i powrzucac programy tak jak mi pasuje ????

*

Offline Cavallino

• 664
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 11, 2006, 20:19:34 »
Powiedz mi jeszcze, bo pewnie tez juz to przerabiales jaki jest najlepszy program zeby spersonalizowac menu i mDesk'a zeby wszystko poukladac po swojemu zeby np w menu start byly tylko e programy co ja chce

To akurat ustawiasz Settings->Menus.

A M-deska nie używam, nie lubię śmietnika na ekranie.
Jak będę chciał coś uruchomić to mam w tym celu Menu Start (oraz mdeska) na sprzętowym klawiszu - te z ekranu częściej się uruchamiają same niż z moją pomocą.

*

Offline manoa

• 14
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 12, 2006, 19:01:52 »
Mam jeszcze jeden problem chcialem zrobic reset palma poprostu format, skasowac wszystko i znalazlem posta :

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=46251&highlight=reset

Naciskam dokladnie tak jak napisane i juz niewiem co jest nietak zadnego komunikatu niema raz m wyskakuje ekran kalibracji obrazu taki caly zielony monitor, innym razem takie komunikaty na czarnym ekarnie cos takiego jakby DOS w pececie a innym razem palmtom normalnie sie wlacza jak po zwyklym resecie , kurde niemoge trafic zeby to dobrze nacisnac raz trzymam pare sekund raz naciskam szybko i caly czas nic ???

*

Offline Petros

• 274
    • http://www.petros.loocky.pl
  • Sprzęt: Samsung i780 ^ WM6.1 ^ SPB MS3.5
GPS w ETEN G500+
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 12, 2006, 22:55:14 »
zrób zwykły softy reset a podczas ponownego uruchamiania trzymaj czerwoną słuchawkę.
poten odpowiadaj na pytania (z tego co pamiętam to 2 x Yes)
My phone is my PC.
(2004) Nokia 3310   ;   (2005) Motorola A925
(2006) Eten G500+  ;   (2010)Samsung i780