G500 - doświadczenia i bolączki tygodniowego użytkownika

• 6 Odpowiedzi
  • 3145 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« dnia: Kwiecień 11, 2006, 12:52:27 »
Witajcie

Chciałbym się z Wami podzielić swoimi uwagami nt użytkowania G500 (posiadam go od tygodnia).

Na samym wstępie chciałbym zaznaczyć iż mimo negatywnego oddzwięku poniższych uwag (skupiłem się na problemach/wadach, a nie zaletach), że nadal jestem b. zadowolony z tego zakupu. Jak również większość uwag wynika zdecydowanie z mojego subiektywnego podejścia do użytkowania G500 i nie koniecznie muszą sprawiać problemy innym.

Część z problemów może wynikać z mojej niewiedzy, gdyż do tej pory przez 2 lata użytkowałem iPAQ4150, więc G500 jest pierwszym moim spotkaniem z WM5, pda+phone oraz z GPS.

---

Na początek może trochę o sprzęcie i tym co w pudełku - czyli bardziej o ergonomi korzystania z G500:

1/ futerał - fajnie, że jest i używam z przyjemnością, problem natomiast jest taki, że będąc praworęcznym trzymam zawsze rysik pod kątem ok 30% w stosunku do ekranu, przez co obsługa prawej dolnej części jest niemożliwa (scrolle). Część futerału nachodzi nad ekran (tak 1-1.5mm) przez co nawet trzymanie rysika prostopadle do ekranu uniemożliwia korzystanie ze skrolla i prawej części wirt-klawiatury - zdecydowanie problem tylko upierdliwy

2/ zestaw słuchawkowy - ogólnie wg mnie porażka i przyda mi się tylko gdy już będzie dostępny soft do FM lub do słuchania muzyki. Kabel kiepskiej jakości (jakiś sztywny drut). Mam włączony dzięk na 'tap' ekranu i przez zestaw słuchawkowy dzwięk nie brzmi jak powinien. A używanie jego w aucie to już totalna porażka - po pierwsze 'dziurka' do portu na sluchawkę w uchwycie samochodowym jest mała i wyjęcie gumki, po to aby włożyć wtyk słuchawek nastręcza wiele problemów (juz zastanawiałem się albo nad wyrwaniem gumki zabezpieczającej port, albo przecięciu brzeszczotem uchwytu samochodowego, tak aby można było w nim mocować G500 z już włożoną wtyczką od słuchawek). Po drugie kabel jest zdecydowanie za krótki do auta (uchwyt mam umiejscowiony po prawej stronie kierownicy) przez co, gdy prowadzę i mam słuchawki w uszach kabel jest w miarę napięty i przy kręceniu kierownicą często zahaczam o niego reką - jedyny słuszny wybór do auta to albo zestaw głośnomówiący, albo słuchawka BT (a chciałem uniknąć martwienia się o ładowanie dodatkowego sprzętu).

3/ ładowarka sieciowa - brakuje przejściówki do G500 aby nie trzeba było ze sobą wozić kabla USB-sync-charge. Sama ładowarka nie naładuje Wam G500.

---

A teraz parę słow o software i stabilności. Z góry mówię, że super stabilności nie spodziewałem się kupując G500 - pewnie poprawi się znacznie po wypuszczeniu następnego ROM'u.
W chwili obecnej soft rezydentny (oprocz standardowego) jaki mam zainstalowany to pocketOgonek, pocketBreeze 5.x, Magic Button (task manager) - on też może wpływać na stabilność.

1/ opcja Zoom SMS - zdecydowanie wyłączyć - b. często wyskakujący SMS na połowę ekranu powodował zawieszanie się, a już na pewno w połączeniu z włączoną opcją raportowania błedów do MS

2/ Error reporting - wyłączyć - miałem efekty, że wyskakiwało info, że coś się sypnęło (często gwes.exe, czy device.exe) oraz widoczne soft-buttony 'Don't send'/'Send' - wiesza się w dużej ilości przypadków. Zanim to wyłaczyłem miałem przypadek, że po właczeniu G500 ekran biały i widoczne tylko dwa soft-button'y - oczywiście reset konieczny.

3/ Voice Commander - fajny soft... gdyby działał - zdaję sobie sprawę, że mój werbalny angielski nie jest super, ale przy 400 kontaktach rzadko kiedy udaje się zadzwonić do konkretnej osoby mimo, że dodawałem własne tagi dzwiękowe do kontaktu - ogólnie to nie używam tej opcji

---

A teraz o paru niestandardowych 'zwisach' i niedogodnościach:

1/ raz zdarzyło się, że wibra przestała działać - pomógł soft reset

2/ dwa razy zawiesił mi się gdy przyszedł SMS lub ktoś dzwonił - włączyła się wibra, ale żadnych operacji na G500 nie można było wykonać - wibra chodziła non-stop aż do resetu - w tym przypadku po resecie brak jakiejkolwiek notyfikacji (a nie sprawdziłem czy SMS przyszedł, przez co go nie przeczytałem).

3/ dwa razy po włączeniu G500 (pojawił się ekran z ToDay) żadnych innych operacji nie dało się wykonać - znowu sofcik ;-)

4/ dwa-trzy razy miałem przypadek zawieszenia się, tak że nawet przycisk resetu nie działał - konieczne było wyjęcie baterii.

5/ 'bzyczenie' słuchawki - jest o tym duży post na http://www.eten-users.net/topic1999 - wygląda na problem software'owy i mam nadzieję, że Eten wypuszczając nowy ROM to poprawi. Efekt jest taki, że przy właczonym G500 bzyczy głośnik w telefonie. Dzwięk ten ustaje w 2 przypadkach: gdy wyłączy się podświetlenie ekranu (przytrzymać powerbutton, lub poprzez minimalne ustawienie backlight) lub zacznie się dzwonić do kogos - podobno efekt brzęczenia to LCD - osobiście w ogóle mi to nie przeszkadza

6/ brak jakiejkolwiek informacji w dokumentacji jak skonfigurować GPS

7/ brak jakiejkolwiek informacji w dokumentacji jak wykorzystać G500 jako modem (np. podłączając notebook'a via BT) - jeżeli komuś udało się to zrobić to proszę o info - sam w miarę wolnego czasu walczę z tym.

To tyle z mojego elaboratu. Chętnie usłyszę doświadczenia innych użytkowników G500.

Pzdr, Waldek
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2006, 18:18:22 »
Witam !

Ja się przymierzam do zakupu
obecnie mam Mio A201
a zależy mi na integracji z GSM

mam małe pytanko
jak się sprawuje wyświetlacz 2,8 cala w samochodzie
czy miałeś może możliwość używania nawigacji z palmem który ma 3,5 calowy wyświtlacz
czy 2,8 cala jest komfortowy do nawigacji ? (nie jest za mały ?)

Pozdrawiam
Tomek

*

Offline Yelayon

• 252
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2006, 19:04:05 »
Jak na razie nie miałem zbyt dużo okazji korzystać z GPS'a (bo po samej Wawie to nie warto) jak również nie mam doświadczenia z innymi PDA i nawigacją - więc wyrocznią nie jestem w tej kwesti.

AM (wersja 3.8 bo na taka mam licencję jeszcze ze starego iPAQ4150) spokojnie obsługiwałem jednym paluchem podczas jazdy, GPS działa super, pierwszy fix łapie po ok 1min. Jedyny problem to ewentualne czytanie aktualnej prędkości czy nazwy ulicy na której jesteśmy (danych z 'pilota'), gdyż nawet jak dla mnie litery wydają się lekko małe.

W moim przypadku GPS był miłym dodatkiem do PDA i telefonu - priorytetem podczas zakupu to był w miarę wydajny PDA z wbudowanym GSM oraz GPS lub WiFi (przez 3 mies byłem zdecydowany na M600 a w jeden dzień na G500 się zdecydowałem).

Z drugiej strony design G500 jest najbardziej bajeranckim z obecnie dostępnych (IMHO) i podświetlenie niebieskie widoczne na wielu fotkach naprawdę świetnie wygląda w aucie.

W.
-------------------

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 11, 2006, 21:21:32 »
Ja używam palma przedewszystkim do nawigacji.
Dlatego czaję się ale obawiam się czy nie będę potem zawiedziony.
A jak się sprawuje bateria ?
Czy daje radę cały dzień dziając jako aktywny telefon ?

T.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 11, 2006, 22:19:55 »
Witam
do Piernikta - ekran spoko, uzywałem MIO168 i bez problemu przesiadlem sie na mda compact a teraz na Eten G500, dla mnie niewielka roznica
do Yelayon - kurcze wystraszyles mnei z tymi zwisami, na G500 od 4 dni no i tez pare wad znalazlem
1) brzeczenei sluchawki - heh wlasnie mialem sie o to pytac, mnie to bardzo wkurza
2) mam duze problemy ze sparowaniem z moim zestawem samochodowym BT, a jak juz sparuje to zdziwko, pomimo wylaczonej funkcji auto pickup, to po jednym dzwonku odbiera mi rozmowe???
3) pare razy po autowylaczeniu na bateri nie dal sie wlaczyc ponownie, musial byc resecik
4) podobnie bylo z BT za cholere nie chcial sie włączyc
za to bez wiekszych problemow moge zrobic synchronizacje przez BT co nei udalo mi sie nigdy nan mda compact
5) etui dla mnie klapa, obenie poszukuje horyzontalnego Krusell'a dla tego modelu - ale to chyba kwestia przyzwyczajenia

ogólnie jestem zadowolony, na razie, zobaczymy co sie poprawi wraz z nowym softem, pozdrowienia dla wszystkich
Abacus

*

Offline Yelayon

• 252
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 12, 2006, 01:57:53 »
Do abacus:

ad2: ja dziś robiłem test ze słuchawką Nokii kolegi - w 1 min miałem sparowaną i działającą bez problemu - nie sprawdzałem jak to działa po wyłączeniu BT w G500 i wyłączeniu słuchawki - czy się ponownie parują

ad3: opis przypomina problem STD (sleep to death) z M600, ale ETEN to już poprawił w M600, więc wątpię aby ten sam błąd zrobili w G500

ad4: u mnie z BT żadnych problemów (oprócz możliwości podłaczenia G500 jako modemu do notebooka - nadal walcze)

ad5: czysto subiektywne odczucie - ja nie wyjmuje G500 z etui gdy ktoś dzwoni - po prostu smiesznie wyglądam, gdy klapka mi wystaje z tyłu głowy ;-)

ps. dzisiaj walczyłem z ustawieniami GPRS/WAP/MMS - jeżeli szukasz step-by-step to polecam http://ustaw.orange.pl i wybranie SPV-M3000.
Ja na tym bazowałem i uruchomiłem te usługi, choć jeszcze nie do końca jest tak jak bym chciał - ale to pewnie będzie nowy wątek wkrótce.

Do Piernikta:

Przetestowałem GPS w aucie - wszystko ok, również czytelność ekranu (jechałem w nocy).
Na początku miałem skórkę 'dzień jak noc' dlatego w ciągu dnia było to jednak mało czytelne - na jasnym tle (czyli standardowej skórce na dzień) jest ok. Myślę, że abacus już i tak dobrze podsumował GPS i AM w G500 - ma zdecydowanie większe doświadczenie ode mnie.
-------------------

Ustawienie MMS w G500
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2006, 19:07:29 »
Witam wszystkich serdecznie

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale próbowałem skonfigurować wysyłanie MMS w G500. Trwało to chyba z 2 godziny i nic - ciągle komunikat że nie można wysłać. Wszystko konfigurowałem zgodnie z zaleceniami.  

Cytat z postu o ustawieniach MMS w M500

"PLUS MMS (by admin)
Settings/Data Connections/Menu/Edit Connections/GPRS Connections
Menu/Add (lub edytujemy jak ktos juz cos ma)
Description: MMS Plus
Connect to: MMS Connection
Access point: mms.plusgsm.pl
User name: brak
Password: brak
Primary DNS: 0.0.0.0
Secondary DNS 0.0.0.0
IP address: <puste>
Done

Accessories/MMS Setup/Profile
MMS Profile (zakładamy lub edytujemy)
Profile: MMS Plus(lub inny jak komu wygodnie)
MMSC Address: http://mms.plusgsm.pl:8002
Data Connections: MMS Plus
Gateway: WAP 1.0 Gateway
IP: 212.002.096.016
Port: 9201
Encoding: Binary Encoding
Done"

Uparcie G500 nie wysyłał MMS. Wpisałem adres serwera 212.002.096.016 w postaci "212.2.96.16" i pomogło od ręki :)

Pozdrawiam