Witajcie
Chciałbym się z Wami podzielić swoimi uwagami nt użytkowania G500 (posiadam go od tygodnia).
Na samym wstępie chciałbym zaznaczyć iż mimo negatywnego oddzwięku poniższych uwag (skupiłem się na problemach/wadach, a nie zaletach), że
nadal jestem b. zadowolony z tego zakupu. Jak również większość uwag wynika zdecydowanie z mojego
subiektywnego podejścia do użytkowania G500 i nie koniecznie muszą sprawiać problemy innym.
Część z problemów może wynikać z mojej niewiedzy, gdyż do tej pory przez 2 lata użytkowałem iPAQ4150, więc G500 jest pierwszym moim spotkaniem z WM5, pda+phone oraz z GPS.
---
Na początek może trochę o sprzęcie i tym co w pudełku - czyli bardziej o ergonomi korzystania z G500:
1/ futerał - fajnie, że jest i używam z przyjemnością, problem natomiast jest taki, że będąc praworęcznym trzymam zawsze rysik pod kątem ok 30% w stosunku do ekranu, przez co obsługa prawej dolnej części jest niemożliwa (scrolle). Część futerału nachodzi nad ekran (tak 1-1.5mm) przez co nawet trzymanie rysika prostopadle do ekranu uniemożliwia korzystanie ze skrolla i prawej części wirt-klawiatury - zdecydowanie problem tylko upierdliwy
2/ zestaw słuchawkowy - ogólnie wg mnie porażka i przyda mi się tylko gdy już będzie dostępny soft do FM lub do słuchania muzyki. Kabel kiepskiej jakości (jakiś sztywny drut). Mam włączony dzięk na 'tap' ekranu i przez zestaw słuchawkowy dzwięk nie brzmi jak powinien. A używanie jego w aucie to już totalna porażka - po pierwsze 'dziurka' do portu na sluchawkę w uchwycie samochodowym jest mała i wyjęcie gumki, po to aby włożyć wtyk słuchawek nastręcza wiele problemów (juz zastanawiałem się albo nad wyrwaniem gumki zabezpieczającej port, albo przecięciu brzeszczotem uchwytu samochodowego, tak aby można było w nim mocować G500 z już włożoną wtyczką od słuchawek). Po drugie kabel jest zdecydowanie za krótki do auta (uchwyt mam umiejscowiony po prawej stronie kierownicy) przez co, gdy prowadzę i mam słuchawki w uszach kabel jest w miarę napięty i przy kręceniu kierownicą często zahaczam o niego reką - jedyny słuszny wybór do auta to albo zestaw głośnomówiący, albo słuchawka BT (a chciałem uniknąć martwienia się o ładowanie dodatkowego sprzętu).
3/ ładowarka sieciowa - brakuje przejściówki do G500 aby nie trzeba było ze sobą wozić kabla USB-sync-charge. Sama ładowarka nie naładuje Wam G500.
---
A teraz parę słow o software i stabilności. Z góry mówię, że super stabilności nie spodziewałem się kupując G500 - pewnie poprawi się znacznie po wypuszczeniu następnego ROM'u.
W chwili obecnej soft rezydentny (oprocz standardowego) jaki mam zainstalowany to pocketOgonek, pocketBreeze 5.x, Magic Button (task manager) - on też może wpływać na stabilność.
1/ opcja Zoom SMS - zdecydowanie wyłączyć - b. często wyskakujący SMS na połowę ekranu powodował zawieszanie się, a już na pewno w połączeniu z włączoną opcją raportowania błedów do MS
2/ Error reporting - wyłączyć - miałem efekty, że wyskakiwało info, że coś się sypnęło (często gwes.exe, czy device.exe) oraz widoczne soft-buttony 'Don't send'/'Send' - wiesza się w dużej ilości przypadków. Zanim to wyłaczyłem miałem przypadek, że po właczeniu G500 ekran biały i widoczne tylko dwa soft-button'y - oczywiście reset konieczny.
3/ Voice Commander - fajny soft... gdyby działał - zdaję sobie sprawę, że mój werbalny angielski nie jest super, ale przy 400 kontaktach rzadko kiedy udaje się zadzwonić do konkretnej osoby mimo, że dodawałem własne tagi dzwiękowe do kontaktu - ogólnie to nie używam tej opcji
---
A teraz o paru niestandardowych 'zwisach' i niedogodnościach:
1/ raz zdarzyło się, że wibra przestała działać - pomógł soft reset
2/ dwa razy zawiesił mi się gdy przyszedł SMS lub ktoś dzwonił - włączyła się wibra, ale żadnych operacji na G500 nie można było wykonać - wibra chodziła non-stop aż do resetu - w tym przypadku po resecie brak jakiejkolwiek notyfikacji (a nie sprawdziłem czy SMS przyszedł, przez co go nie przeczytałem).
3/ dwa razy po włączeniu G500 (pojawił się ekran z ToDay) żadnych innych operacji nie dało się wykonać - znowu sofcik

4/ dwa-trzy razy miałem przypadek zawieszenia się, tak że nawet przycisk resetu nie działał - konieczne było wyjęcie baterii.
5/ 'bzyczenie' słuchawki - jest o tym duży post na
http://www.eten-users.net/topic1999 - wygląda na problem software'owy i mam nadzieję, że Eten wypuszczając nowy ROM to poprawi. Efekt jest taki, że przy właczonym G500 bzyczy głośnik w telefonie. Dzwięk ten ustaje w 2 przypadkach: gdy wyłączy się podświetlenie ekranu (przytrzymać powerbutton, lub poprzez minimalne ustawienie backlight) lub zacznie się dzwonić do kogos - podobno efekt brzęczenia to LCD - osobiście w ogóle mi to nie przeszkadza
6/ brak jakiejkolwiek informacji w dokumentacji jak skonfigurować GPS
7/ brak jakiejkolwiek informacji w dokumentacji jak wykorzystać G500 jako modem (np. podłączając notebook'a via BT) - jeżeli komuś udało się to zrobić to proszę o info - sam w miarę wolnego czasu walczę z tym.
To tyle z mojego elaboratu. Chętnie usłyszę doświadczenia innych użytkowników G500.
Pzdr, Waldek