Ponieważ rozpocząłem ten wątek, to pozwolicie, że jako tygodniowy użytkownik ETEN'a G500 odpowiem sobie na postawione przez siebie w pierwszym poście pytania:
1. ETEN G500 jako telefon:
- całkiem niezła funkcjonalność; zwłaszcza podoba mi się Quick Link;
- łatwość obsługi podstawowych funkcji: po przyzwyczajeniu się dużo lepsza i wygodniejsza niż w zwykłym telefonie; poza tym mnogość prostego i darmowego oprogramowania jeszcze bardzie rozszerza tę funkcjonalność;
- obsługa SMS'ów: do programowej klawiaturki trzeba się przyzwyczaić, ale pisze się szybciej niż używając tej w telefonie; trochę jestem rozczarowany, że po ustawieniu wyświetlacza w tryb Landscape (poziomo) klawiaturka na dole nie rozciąga się na całą szeokość ekranu, ale pewnie jest mnóstwo freewar'u, który to umożliwia :-) no i tryb rozpoznawania pisma odręcznego - tego nie ma w żadnym(?) telefonie;
2. ETEN G500 jako system nawigacji:
wystarczającą recenzję dałem w tym poście:
W trbie GPS - testowałem przez cały weekend na trasie ok. 500 km tam i z powrotem, trochę na terenie dużego miasta (Warszawa) i trochę na terenie mniejszych miejscowości. Udało mi się parę razy AutoMapę przekręcić tak, że głupiała, ale tylko na kilka chwil. To czego się obawiałem, a mianowicie wpływu podgrzewanej przedniej szyby w samochodzie na zasięg i skutecxnośc GPS okazało się bezpodstawne - GPS widział zawsze co najmniej 5-6 satelitów bez anteny zewnętrznej.
i jeszcze dodatkowo:
- ekran mógłby być trochę większy, ale wówczas byłoby znakomicie; teraz jest bardzo dobrze lub dobrze (w zależności czy zamontujemy na kratce wylotowej powietrza czy na przyssawkę do szyby: ja mam według drugiego sposobu zamontowane);
- głośność komend wystarczająca - słuchałem radia i komend, i słyszyłem jedno oraz drugie;
- z problemem chwiejącego się uchwytu poradziłem sobie tak jak jeden z przedmówców (przedpisaczy właściwie :-)) : tak zamontowałem, aby dolną podstawą uchwyt opierał się o deskę rozdzielczą; efekt zadowalający, tzn. brak kołysania się uchwytu;
Mam nadzieję, że informacje te pomogą potencjalnym "wahaczom" w wyborze tego modelu.
Wkrótce przedstawię ocenę jakości baterii.
Pzdr.