ETEN G500 jako telefon i system nawigacji - opinie

• 42 Odpowiedzi
  • 6892 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dinek69

• 27
  • Sprzęt: Eten G500, HTC Touch Pro
« dnia: Sierpień 01, 2006, 23:23:41 »
Witam Forumowiczów!
Przymierzam się do kupna palmofonu z wbudowanym GPS i ETEN G500 jest jednym z moich kandydatów.

1. Proszę o opinie jak ten MDA zachowuje się jako telefon:
- funkcjonalność,
- łatwość obsługi podstawowych funkcji, jak np.nieodebrane połączenia, ostatnio odebrane połączenia, dostęp do kontaktów, itd.? Czy jest dużo gorzej niż w zwykłej komórce, czy może porównywalnie?
- obsługa SMS'ów: czy programowa klawiaturka to zmora, czy dobre rozwiązanie dla piszącego?

2. Jak z nawigacją satelitarną:
- czy nie doskwiera zbyt mały ekran;
- czy po umieszczeniu w uchwycie samochodowym komunikaty np. z automapy są dobrze słyszalne;
- co z tym chwiejącym się uchytem - macie jakieś rozwiązania tego problemu (może inny uchwyt) ?

Dzięki za pomoc,

Pozdrowienia.

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2006, 08:53:18 »
Jeśli chodzi o telefon w G500 chodzi dobrze, wgranie audio patch rozwiązało problem echa.
Ekran wedle uznania, ale nie jest ani za mały ani za duży - jest taki w sam raz. Komunikaty słychac ładnie, GPS hula jak złoto ... więc ...

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2006, 10:13:34 »
Dzięki serdeczne, o to mi chodziło.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2006, 12:42:51 »
oczywiscie rozważ także MIO A701 ;)
Ja po dłuuuuuugich wahaniach zdecydowałem sie na niego  :))

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2006, 16:59:23 »
1.
- funkconalność zdecydowanie lepsza od zwykłego telefonu
- taka sama o ile nie lepsza, np. brak ograniczeń ilości wpisów na listach nieodebranych/odebranych/wybranych elefonów
- ja akurat nieznosze małych klawiszy w zwykłych komórkach i lubię pisać za pomocą letter recognizer-a anie klawiatury ekranowej
2.
- ekran jak dla mnie w sam raz
- głośnik jest bardzo mocny, trzeba ściszać
- uchwyt mam tak ustawiony że po obciążeniu PDA opiera się krawędzią o deskę rozdzielczą eleminuje to całkowicie efekt chwiania

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2006, 21:09:19 »
Dzięki Waszym podpowiedziom i temu forum stałem się dzisaj posiadaczem tego cuda.
Swoje wrażenia opisze po pierwszych testach. Na razie ładuje się bateria :-(...

Dziękuję i pozdrawiam.

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2006, 11:07:23 »
I jak wrażenia Dinek69 ? Bateria już chyba się Tobie naładowała :D
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 07, 2006, 23:53:42 »
Taaaa. Rzeczywiście się naładowała...I to kilkakrotnie  ]:>
Moje pierwsze wrażenia?
Jestem pod wrażeniem!!! Chyba nie będę żałował tego wyboru. W trybie telefonu działa jak ta lala. W trbie GPS - testowałem przez cały weekend na trasie ok. 500 km tam i z powrotem, trochę na terenie dużego miasta (Warszawa) i trochę na terenie mniejszych miejscowości. Udało mi się parę razy AutoMapę przekręcić tak, że głupiała, ale tylko na kilka chwil. To czego się obawiałem, a mianowicie wpływu podgrzewanej przedniej szyby w samochodzie na zasięg i skutecxnośc GPS okazało się bezpodstawne - GPS widział zawsze co najmniej 5-6 satelitów bez anteny zewnętrznej. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Trudno mi się na razie wypowiedzieć na temat żywotności baterii, bo praktycznie co chwilę podłączałem w samochodzie do ładowarki. Ocenię to wkrótce. Na razie walczę z konfiguracją GPRS w sieci Era. Na razie bezskutecznie :-(

Pozdrowienia.

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2006, 18:08:07 »
Konfiguracja GPRS się w końcu powiodła, ale działa to to, jak kierunkowskaz w samochodzie, tzn. raz działa a raz nie działa :-).
Obecnie próbuję skonfigurować serwis MMS, ale znowu bezskutecznie :-(
Pozdrawiam.

*

Offline Yelayon

• 252
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 09, 2006, 16:26:51 »
MMS dla jakiego operatora?
-------------------

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 09, 2006, 22:04:44 »
Dla Era. Znalazłem to

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=28246

i ustawiłem według tych parametrów (zamiast My Work Network dałem My ISP), ale jak na razie nie udało mi się wysłać ani odebrać żadnego MMS'a.
Kolejnym problemem z którym się borykam to uruchomienie ActiveSync'a przez bluetooth. Na razie bez powodzenia. Kombinowałem na różne sposoby - bezskutecznie. Na stronie http://www.eten-users.com/ znalazłem info o tym iż wielu użytkowników miało ten sam problem co ja. Powodem są podobno standardowe setrowniki WindowsXP SP2 do bluetooth. Podobno problem znika po zainstalowaniu sterownika Widcomm v5.01.802, ale na razie nie udało mi się go pobrać.
Może macie inne pomysły?
Może ktoś z Was zetknął się z podobnym  problemem?
Na tym forum to było wałkowane, ale według zalecanych tam ustawień u mnie nie działa.

Pozdrawiam.

*

Offline Yelayon

• 252
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 09, 2006, 22:34:15 »
Co do ASync via BT jest obszerny artykuł Jakuba:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11676

A ustawienia MMS'ów mam dla Orange, ale oprócz ustawień połączeń musisz jeszcze wejść w aplikację 'Messaging' i tam w Menu->MMS Configuration... i tutaj jeszcze trochę poklikać. Ustawień dla Ery nie znam.

W.
-------------------

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 10, 2006, 23:12:28 »

A ustawienia MMS'ów mam dla Orange, ale oprócz ustawień połączeń musisz jeszcze wejść w aplikację 'Messaging' i tam w Menu->MMS Configuration...  

To również ustawiałem zgodnie z treścią linka przedstawionego wcześniej, ale nic.
Dzisiaj zanotowałem kolejny sukces: udało mi się w końcu zestawić połączenie poprzez bluetooth między ActiveSync a moim ETEN'em!
Problem polegał na tym, że na liście portów przypisanych do bluetooth instalowały mi się zawsze porty o numerach większych od 25, a ActiveSync potrzebuje portów o mniejszych numerach (<20). Pomogła mi w rozwiązaniu tego problemu strona http://www.eten-users.net na której wyczytałem w jaki sposób zrestarować (przenumerować) numery portów COM przypisane do bluetooth. Po zrobieniu tego oraz po kilkakrotnym restarcie komputera stacjonarnego w końcu się połączyły :-) (na porcie COM9)
Ale straciłem na to chyba ze dwa-trzy dni... Nie mniej jednak, jeżeli co dwa dni (jak do tej pory) będę rozwiązywał  kolejne problemy, to może wkrótce okiełznam mojego MDA.
Zadanie najbliższe : uruchomić serwis MMS.

Pozdrowienia.

P.S.
Podziękowania dla Yelayon za zainteresowanie i dobre rady.

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 11, 2006, 00:08:46 »
SUKCES!!!
Udało się uruchomić serwis MMS.
Bardzo ważna informacja:
Nazwy pól w "Server name" w Start-Messaging-Menu-MMS Configuration-Servers oraz w Start-Settings-Connections-Connections i "Enter a name for the connection" MUSZĄ być identyczne!!!

Pozdrowienia.

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 11, 2006, 12:58:40 »
Ponieważ rozpocząłem ten wątek, to pozwolicie, że jako tygodniowy użytkownik ETEN'a G500 odpowiem sobie na postawione przez siebie w pierwszym poście pytania:

1. ETEN G500 jako telefon:
- całkiem niezła funkcjonalność; zwłaszcza podoba mi się Quick Link;
- łatwość obsługi podstawowych funkcji: po przyzwyczajeniu się dużo lepsza i wygodniejsza niż w zwykłym telefonie; poza tym mnogość prostego i darmowego oprogramowania jeszcze bardzie rozszerza tę funkcjonalność;
- obsługa SMS'ów: do programowej klawiaturki trzeba się przyzwyczaić, ale pisze się szybciej niż używając tej w telefonie; trochę jestem rozczarowany, że po ustawieniu wyświetlacza w tryb Landscape (poziomo) klawiaturka na dole nie rozciąga się na całą szeokość ekranu, ale pewnie jest mnóstwo freewar'u, który to umożliwia :-) no i tryb rozpoznawania pisma odręcznego - tego nie ma w żadnym(?) telefonie;

2. ETEN G500 jako system nawigacji:
wystarczającą recenzję dałem w tym poście:
W trbie GPS - testowałem przez cały weekend na trasie ok. 500 km tam i z powrotem, trochę na terenie dużego miasta (Warszawa) i trochę na terenie mniejszych miejscowości. Udało mi się parę razy AutoMapę przekręcić tak, że głupiała, ale tylko na kilka chwil. To czego się obawiałem, a mianowicie wpływu podgrzewanej przedniej szyby w samochodzie na zasięg i skutecxnośc GPS okazało się bezpodstawne - GPS widział zawsze co najmniej 5-6 satelitów bez anteny zewnętrznej.

i jeszcze dodatkowo:
- ekran mógłby być trochę większy, ale wówczas byłoby znakomicie; teraz jest bardzo dobrze lub dobrze (w zależności czy zamontujemy na kratce wylotowej powietrza czy na przyssawkę do szyby: ja mam według drugiego sposobu zamontowane);
- głośność komend wystarczająca - słuchałem radia i komend, i słyszyłem jedno oraz drugie;
- z problemem chwiejącego się uchwytu poradziłem sobie tak jak jeden z przedmówców (przedpisaczy właściwie :-)) : tak zamontowałem, aby dolną podstawą uchwyt opierał się o deskę rozdzielczą; efekt zadowalający, tzn. brak kołysania się uchwytu;

Mam nadzieję, że informacje te pomogą potencjalnym "wahaczom" w wyborze tego modelu.
Wkrótce przedstawię ocenę jakości baterii.

Pzdr.

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 23, 2006, 21:56:43 »
a sprawdzal ktos sluchawki z minijack inne niz te orginalne?? ja mam te z allegro  SAGEMA od poprzedniego PDA i lipa jest

*

Offline Yelayon

• 252
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 23, 2006, 22:25:08 »
To sprawdz sobie dokladnie wejscie mini-jack ze sluchawek oryginalnych G500 a samych sluchawek mimi-jack.
Zobaczysz, ze port w G500 oprocz dzwieku stereo ma jeszcze wejscie na mikrofon we wtyczce - dlatego sluchawki mini-jack nie beda dzialaly poprawnie.

W.
-------------------

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 24, 2006, 08:25:54 »
moje 3 grosze :-)

- fatalny uchwyt samochodowy - nawet po oparciu - gora sie kolysze w tym przypadku MIO a201 byl o niebo lepszy
- mialem rom stary bodaj 94 - nie bylo problemu z poglosem w zestawie samochodowym - wgralem 97 - jest problem i nie moge sobie z tym poradzic
- dzialanie tel i PDA - dobre - zaliczylem jeden zwis automapy z niewiadomych przyczyn
- dioda BT wali po oczach straszliwie
- bateria przy normalnym dzwonieniu (okolo godziny dziennie ) okolo 10esemesow starcza na  dwa dni (BT wlaczone na stale)

jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze :-)

pozdrawiam

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 26, 2006, 19:59:45 »
Yelayon
a propo tego wyjscia sa dostepne przejscia z mini 2,5 stereo+mikrofon jak w g500 na jack 3.5 bez mikrofonu ??
chce podłaczyc sie do audio w samochodzie

mam rom 94 i chyba taki zostawie  :worried:

*

Offline Petros

• 274
    • http://www.petros.loocky.pl
  • Sprzęt: Samsung i780 ^ WM6.1 ^ SPB MS3.5
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 28, 2006, 08:03:10 »
Cytat: "83hools"
Yelayon
a propo tego wyjscia sa dostepne przejscia z mini 2,5 stereo+mikrofon jak w g500 na jack 3.5 bez mikrofonu ??
chce podłaczyc sie do audio w samochodzie

Dołanczam sie do tego pytania  :proud:
My phone is my PC.
(2004) Nokia 3310   ;   (2005) Motorola A925
(2006) Eten G500+  ;   (2010)Samsung i780

*

Offline Yelayon

• 252
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 29, 2006, 23:50:46 »
Nie mam pojęcia bo się nie interesowałem - zawsze zostaje opcja wziąć do łapki lutownicę i zrobić to samemu

W.
-------------------

Sms
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 01, 2006, 21:48:01 »
Jestem kilkudniowym użytkownikiem, dlatego proszę nie krzyczeć.
Mój Etenik ma bios 094. Czy jest gdzieś opcja ustawień melodyjki/dźwięku dla przychodzących sms'ów ?
Inna sprawa dotycząca spolszczenia - słyszałem o spolszczeniu dedykowanym konkretnie do Etena G 500 za kwotę około 100 złotych, czy takowe rzeczywiście istnieje ?

*

Offline tomaug

• **
  • 133
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 01, 2006, 23:46:21 »
Witam

Nie polecam spolszczenia. Przez nie czesto pda zawiesza sie, dziala niestabilnie, juz lepszym rozwiazaniem nauczyc sie kilkadziesiac słów po angieslku niz wydawac kase na spolszczenia

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 03, 2006, 17:52:03 »
Mój Etenik ma bios 094. Czy jest gdzieś opcja ustawień melodyjki/dźwięku dla przychodzących sms'ów ?

Według mnie nie wersja bios'u ma tu znaczenie tylko ustawienia.
Zatem: wybierasz Start->Settings następnie zakładkę Personal a w niej Sounds&Notifications i w nim zakładkę Sounds. Tam musisz mieć zaznaczone wszystkie 4 kwadraciki  patrząc od góry. Następnie przechodzisz na zakładkę Notifications i z listy Events wybierasz Messaging: New text message. Po jej wybraniu zaznacz jeszcze kwadracik Play sound i z boku (po prawej strony) również z listy wybierz dźwięk dla przychodzącego sms'a. Ponadto na tej zakładce możesz ustwić rodzaje dźwięku dla innych zdarzeń jak np. alarm, reminder, przyjście MMS'a itd.

Pzdr.

ETEN i Quad GSM
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 04, 2006, 21:43:13 »
Witam,

Zastanawiam się nad tym modelem ale interesuje mnie działanie tego czterozakresowego tel. GSM. Czy ktoś testował to w USA na 850 i 1900 MHz ?
Pytanie czy jakość tel. jest porównywalna do dobrych modeli SE czy Nokii
(k750i itp).

:) ralf

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 13, 2006, 19:41:53 »
nój eten dzis zaliczyl pierwsza glebe :wkurzony:
cego oczywiscie chciałem za wszelka cene uniknac :( taki sprzet
przy okazji zgubilem rysik.shiet..

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 13, 2006, 23:21:42 »
Pocieszę Cię - mój po miesiącu użytkowania już dwa razy ją zaliczył (tzn. glebę :-)).
Za drugim razem trochę się poobijał i w końcu powiedziałem sobie: dość tych świństw, kupuję pożądne etui. Wczoraj nabyłem drogą kupna etui Krusell specjalnie dla ETEN G500, które oferuje jeden sklep internetowy w Polsce (palmtopy.pl) z Krakowa. Nawet na polskiej stronie firmy Krusell nie ma tego etui jeszcze w ofercie. Etui jest super - pasuje jak ulał, 100 razy lepiej niż producenta palmofonu. Niestety obrotowe klipsy firmy Krusell przypominają mi tenże obrotowy sposób montażu w etui dołączanym do G500. Brakuje mi możliwości blokady w poziomie lub w pionie - wedle życzenia. Ale i tak jestem zadowolny z tego nowego opakowania :-)
Przy okazji kupiłem na zapas rysik.
Pzdr.

*

Offline Dinek69

• 27
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 13, 2006, 23:22:40 »
Pocieszę Cię - mój po miesiącu użytkowania już dwa razy ją zaliczył (tzn. glebę :-)).
Za drugim razem trochę się poobijał i w końcu powiedziałem sobie: dość tych świństw, kupuję pożądne etui. Wczoraj nabyłem drogą kupna etui Krusell specjalnie dla ETEN G500, które oferuje jeden sklep internetowy w Polsce (palmtopy.pl) z Krakowa. Nawet na polskiej stronie firmy Krusell nie ma tego etui jeszcze w ofercie. Etui jest super - pasuje jak ulał, 100 razy lepiej niż producenta palmofonu. Niestety obrotowe klipsy firmy Krusell przypominają mi tenże obrotowy sposób montażu w etui dołączanym do G500. Brakuje mi możliwości blokady w poziomie lub w pionie - wedle życzenia. Ale i tak jestem zadowolny z tego nowego opakowania :-)
Przy okazji kupiłem na zapas rysik.
Pzdr.

*

Offline jobski

• **
  • 133
    • http://klubseata.pl
  • Sprzęt: HTC Desire + SE Xperia X8
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 15, 2006, 14:31:17 »
ja już mam z a sobą 3 gleby przy ostatniej odskoczyła tylnia ścianka osłaniająca górną tylną część tyłu, na szczęście wróciło to bez problemów na miesce tylko mam przerwaną jedną plombę gwarancyjną :(

*

Offline Petros

• 274
    • http://www.petros.loocky.pl
  • Sprzęt: Samsung i780 ^ WM6.1 ^ SPB MS3.5
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 15, 2006, 17:09:32 »
Aż dziwne że taki sprzęt przeżył upadek. Ja miałem motorole a925, przez rok nie spadła mi ani razu (raz na niej usiadłem).

Eten g500+ przyjedzie za jakąś godzinke :O~ , wtedy podziele się opinią  :proud:

Ale moge już jedno powiedzieć... czekanie na niego to strasznie podnieca  ]:>
My phone is my PC.
(2004) Nokia 3310   ;   (2005) Motorola A925
(2006) Eten G500+  ;   (2010)Samsung i780