ETEN G500+ > WYKONAŁEM WARM RESET > TERAZ BIAŁY EKRAN

• 10 Odpowiedzi
  • 2584 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kk1

• 14
ETEN G500+ > WYKONAŁEM WARM RESET > TERAZ BIAŁY EKRAN
« dnia: Październik 28, 2007, 08:43:15 »
Dzień dobry.
Mam ETEN'a G500+ VER R22 WWE 100 0080
Działał bez zastrzeżeń - do wczorajszego wieczoru.
Doinstalowałem polską klawiaturę : MBKeyboard.1.02.exe
Pokazał się komunikat, że aby poprawnie korzystać z programu, należy ponownie uruchomić urządzenie. Czy zrobić to teraz ? Dałem anuluj, z myślą, że zrobię to później.
Dodałem jeszcze do katalogu Windows na palmtopie plik SMS_Raport_CAB.cab - jest to łatka automatycznie dodająca zaznaczenie , że po wysłaniu sms'a ma być raportowane dostarczenie wiadomości do odbiorcy. Z poziomu Palmtopa zainstalowałem go poprawnie i do tej chwili było wszystko OK. W tym momencie postanowiłem wykonać reset urządzenia. Urzyłem opcji dostępnej z Menu Start > Warm reset.

No i niestety po tej czynności palmtop juz się nie uruchamia prawidłowo.
Po wykonaniu restartu urządzenia przez równoczesne naciśnięcie Reset + Power pojawia się okno identyfikacji urządzenia (niebieski ekran)
Później pojawia się całkowicie biały ekran i nic więcej. Ekran dotykowy reaguje, gdyż słychać dźwięk przypisany do funkcji dotyku (tak ustawiłem już wcześniej)
Po minucie zgodnie z ustawieniami palmtopa podświetlenie przygasa i jeszcze przez 5 min ekran dotykowy reaguje. Palmtop był ustawiony tak, że po 5 min przechodził w stan czuwania z blokadą klawiszy. I na tym etapie już nie można nic zrobić. nie reaguje na klawisz POWER i oczywiście żadne inne.
Na całą noc odłaczyłęm baterię - niestety nic to nie pomogło.

PROSZĘ O WSPARCIE.
Próbowałem w nocy znaleźć jakiś wątek, który by mi opisywał podobny problem - niestety nie znalazłem.

*

Offline peters

• **
  • 148
Odp: ETEN G500+ > WYKONAŁEM WARM RESET > TERAZ BIAŁY EKRAN
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2007, 14:23:16 »
Witam.
Raczej nie pozostaje ci nic innego tylko HR i zobaczysz co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam.
Piotrek

*

Offline kk1

• 14
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2007, 15:30:26 »
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale HR polega na naciśnięciu kombinacji klawiszy Power  + Reset. Jak już pisałem już to uczyniłem.
A może się myle co do HR ?

*

Offline peters

• **
  • 148
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 28, 2007, 23:43:03 »
Witam.
Ja ma  akurat M700 tam HR polega na tym co napisales + nacisniecie i przytrzymanie czerwonej sluchawki.
Radze sprobowac - nie sadze zeby eten stosowal rozne rozwiazania w roznych modelach.
Pozdrawiam

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2007, 00:05:58 »
M600 - G500
Press and hold the power button and  at the same time press,using the stylus, the Reset button on the device's side.
Release both buttons at the same time and reply YES to the questions  to cancel registry and to reinstall default
settings.

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2007, 00:08:41 »
Napisz jaki bedzie finał. Bardzom ciekaw!

*

Offline kk1

• 14
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2007, 20:35:40 »
Dziękuję za zainteresowanie  i podpowiedzi...

Angielskiego nie znam, ale przetłumaczyłem sobie tekst nastepująco :
naciśnij i przytrzymaj przycisk power  i w tym czasie naciśnij używając rysika przycisk reset na boku urządzenia. Po wyświetelniu zapytania naciśnij YES  i potwierdź ponownie aby wykasować rejestr iinstalować ustawienia domyślne

Chyba to tak miało być.
Zrobiłem, co pisałem -  jednak nie przywracałem ustawień domyślnych - dałem tylko potwierdzenie do skasowania rejestrów ( UWAGA  - aby potwierdzić opcję YES należy przytrzymać klawisz pod napisem w sposób ciągły przez dwie sekundy - krótkie naciśnięcie nie powoduje wyboru YES !!! - ).
Takie było moje wcześniejsze przypuszczenie, że to wina rejestrów w windowsie po instalacji klawiatury jest powdem, że palmtop się nie uruchamia prawidłowo......

No i stała się jasność. Palmtop przywrócił się do życia. Przystapił do instalacji wpisów do rejestru, skalibrował ekran,zapytał o strefę czasową.
Teraz wszystko jest w porządku. Oczywiście wszystkie dokumenty, historia połaczeń, emaili i SMS'ów została w pamięci.
Pełen sukces.

Czyli rozwiązaniem jest kombinacją Power + Reset > i później trzymamy czerwoną słuchawkę.
Eten wchodzi w tryb niejako serwisowy i pyta o całkowite reset urzadzenia, albo czyszczenie rejestru.
Proponuję zacząć od czyszczenia rejestru - tak jak ja to zrobiłem - udało mi się zachować wszystkie pozostałe dane w palmtopie - czyli historię połaczeń, pocztę, dokumenty itp.
Zapewne jeżeli to nie da pozytywnego rezultatu to należy dac potwierdzenie całkowitego resetu urządzenia.

Dziękuję za wsparcie

*

Offline Mondy

• 289
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 29, 2007, 20:56:19 »
Fajnie, nie widziałem ze jest coś takiego jak czyszczenie reejestr.
 Czyli cos takiego niepełny HR, lub HR tylko rejestru.

Czy zainstalowane programy nadal działają?

*

Offline kk1

• 14
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 29, 2007, 21:31:39 »
tak - wszystko działa po "staremu"

Jet to podobna historia jak w windzie na PC'cie.
Też można wyczyścić pewne wpisy w rejetrze aby przywrócić system do stabilności po jakiś przygodach.

*

Offline Mondy

• 289
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2007, 23:37:30 »
A tak [OT] jak to zrobić w Windows Vista na PC? Jak cos to mi odpisz na priv.

*

Offline kk1

• 14
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 19, 2007, 12:18:50 »
Niestety nie mam Visty :-( i nie poradze nic w tej kwestii