Zwalnianie w czsie używania ekranu dotykowego

• 16 Odpowiedzi
  • 1802 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
Zwalnianie w czsie używania ekranu dotykowego
« dnia: Styczeń 24, 2008, 20:02:18 »
Witam,

Mam taki "problem", mianowicie gdy używam ekranu dotykowego to loox strasznie zwalnia( rośnie obciążenie procesora ), nie ważne jaki program jest otwarty, ekran zablokowany czy cokolwiek, po prostu gdy dotykam ekranu to rośnie obciążenie procka.....

Czy ktoś ma tak samo( jeśli tak to czy w wm6 jest taki sam efekt? )

Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam omega90.
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
Odp: Zwalnianie w czsie używania ekranu dotykowego
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2008, 21:35:24 »
Kazdy ma to samo. To normalne ze procek sie rusza, bo analizuje dane z ekranu
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2008, 22:09:01 »
Ale że aż tak bardzo( około 50% )

I jeszcze jedno pytanie: Czy wm6 minimalizuje ten problem czy jest tak samo?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2008, 22:26:38 »
Kazdy ma to samo. To normalne ze procek sie rusza, bo analizuje dane z ekranu
No ty zobacz, a u mnie zamulanie procka jest minimalne, max kilka %.

Zapewne chodzi tu bardziej o zoptymalizowanie sterowników od ekranu czy coś w ten deseń...

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 24, 2008, 22:29:07 »
No właśnie, więc pytam użytkowników n560 na wm6 jakie u nich jest zużycie procka :E.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 25, 2008, 00:02:48 »
No to ja jakos tego nie widze - dotykam rysikiem i jest prawie natychmiast, pewne zwolnienie widze przy pierwszym uruchmieniu po SR. Mysle, ze macie zapchane rejestry i braki w defragmentacji...polecam Pocket Mechanic - naprawde robi duzy porzadek i ma sporo mozliwosci, trudno porownac, ale chyba wiecej niz Norton w PC.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 25, 2008, 07:25:12 »
Kiedyś zrobiłem takie testy. Instalowałem kupę różnego softu i sprawdziłem szybkość po i przed hr. Różnicy w działaniu nie było wogóle widać (czy to ne benchmarkach, czy w praktycznm użytkowaniu). Nie wiem kto to ciągle rozpowszechnia plotki o zapchanym rejestrze w ppc. :sleepy:

Jednym słowem Antonib włącz jakiś miernik zużycia procka, bo przy tapaniu po ekranie w notatniku raczej nie zauważysz spowolnienia :)

Omega90: zrób na wszelki wypadek hard reset, pewnie to pomoże, jeżeli jest to wina jakiegoś programu działającego w tle.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 25, 2008, 11:28:36 »
ale na czym polega problem, że miernik odnotowuje większe zużycie procka (co w jakims stopniu jest normalne) czy że pocket zwalnia na tyle mocno że jest to odczuwalne bez pomiaru i uciążliwe (co już nie powinno mieć miejsca)

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 25, 2008, 14:30:23 »
Hard reset mi nie straszny :E, chodzi o to, że samo dotknięcie ekranu powoduje, że procesor pracuje ~ 50% wydajności np Jeśli mam power saving i gra sobie muzyka w TCPMP to użycie jest 20% a jak dotknę ekranu w dowolnym miejscu, nawet na zablokowanym ekranie to użycie procesora robi się 70-80%. Tyle, Możecie sprawdzić u siebie? Ja używam task-manager do sprawdzanie obciążenia. Napiszcie też jaki macie system  :D.

Ps. Nie przeszkadzało by mi to gdybym nie używał gier które wymagają ekranu dotykowego non stop, np. Jakieś tam samochody działają normalnie a gdy chcę skręcić rysikiem to nagle robi się pokaz slajdów i nie da się grać, albo w czasie emulacji psx dotykanie ekranu zbija z 30 FPS na góra 10...

,pozdrawiam Omega90.

*

Offline malo

• 16
  • Sprzęt: FS Loox N560, WM6
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 25, 2008, 20:09:45 »
U mnie był taki sam efekt, zarówno na WM5 jak i WM6, także na czystym systemie. Zużycie cpu po dotknięciu ekranu wzrasta do ~40%, w mniej wymagające gry można nadal grać przy użyciu ekranu dotykowego, ale większość emulatorów dostaje czkawki..
Dla porównania w Dell Axim x51 nie zauważyłem takiego zachowania.

Problem nie dotyczy tylko loox-ów:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=290519
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=1506718

Interesująca dyskusja kiedyś była pod tym adresem:
http://www.pocketmatrix.com/forums/viewtopic.php?t=10065
(ostatnie posty - sugerują winę sterownika do ekranu dotykowego).

Wygląda na to, że N560 już "tak ma".

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 25, 2008, 22:13:55 »
Czyli już wiemy, że to kwestia sterów, teraz trzeba tylko jakiś tweak w rejestrze zmienić albo zupełnie nowy sterownik wgrać/napisać i będzie cacy :E.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 25, 2008, 22:27:44 »
Czyli już wiemy, że to kwestia sterów, teraz trzeba tylko jakiś tweak w rejestrze zmienić albo zupełnie nowy sterownik wgrać/napisać i będzie cacy :E.
Czyż to nie proste? :D Szkoda tylko, że dla żadnego modelu pocketa z tą wadą nie wyszła jakakolwiek poprawka. Producenci po prostu nie chcą widzieć tego problemu. :|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2008, 22:30:19 wysłana przez Poklik »

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 26, 2008, 00:24:53 »
Może by tak napisać jakiś list zbiorowy :ok:

Albo chociaż poprosić kogoś kto się zna na programowaniu aby zobaczył ten problem( może by zmniejszyć częstotliwość sprawdzania dotyku ? )

Nie polegnę dopóki tego nie rozwiąże( zaczynam przerzucać rejestr w poszukiwaniu ciekawych wartości..... )

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 26, 2008, 13:56:03 »
Omega90: przepraszam cię bardzo za mój pesymizm, ale jednak myślę, że musisz się do tego przyzwyczaić. :(
Petycje, czy listy otwarte chyba nigdy nic nie dały w świecie pda (noo, producenci wiedzą, że jak raz ulegną, to będą musieli ulec drugi raz i jeszcze przez przypadek stworzą idealne pda, a tego to oni na pewno nie chcą :mad: ). Samoróbka? XDA-Developersi nie poradzili sobie jakoś z tym problemem do dzisiaj, a zbiera się tam wielu dobrych programistów. Na rejestrze także nie masz za bardzo jak polegać. Od dotyku będą zapewne wpis o załadowaniu dllki od obsługi dotyku, współrzędne kalibracji i w wielu HTC siła nacisku. Naprawdę rejestrem nie da się zrobić wszystkiego...
BTW. Widziałeś ostatnią petycję XDA-Dev w sprawie poprawienia sterowników w Kaiserze? Nawet HTC się wypięło na problem który jest większy niż zwolnienie podczas nacisku - tam cały czas wszystko wolno chodzi :O

PS. Ale jak to mówił Einstein "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi."  :) I to się czasem sprawdza, przekonałem się o tym na tym forum na własnej skórze. A więc powodzenia. :ok: Mam nadzieję, że wreszcie więcej osób zwróci na ten problem uwagę.

*

Offline malo

• 16
  • Sprzęt: FS Loox N560, WM6
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2008, 17:56:45 »
Przesukiwałem też w swoim czasie rejestr - jedyne co ciekawego znalazłem, to wpis odpowiedzialny za czułość touchscreen-a. Zmiana na wydajność wpływu nie miała, ale nieco lżej się teraz niego korzysta  :) Kombinowałem też z podkręcaniem procka - także bez rezultatu.
Na stronach msdn też nie znalazłem niczego co mogłoby pomóc.
Zastanawiałem się (ale już bez prób), czy instalacja użytków w stylu real vga nie podmieniłaby sterownika (bardzo w to jednak wątpię).

Na XDA-Developers temat chyba przepadł, tzn. nikt tak naprawdę się nim nie zajął.
Jakąś szansę widzę w tym, że na podobną przypadłość cierpią najwyraźniej nowe modele HTC (http://www.htcclassaction.org/research.php), może tam ktoś to poprawi i może będzie się dało tego użyć w N560.

ps. swoją drogą ciekawe, czy modele C550 (VGA), czy N520 (QVGA) też cierpią na tą przypadłość. Jak ktoś ma, może niech się wypowie :)

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 26, 2008, 22:58:32 »
Też znalazłem ten wpis co do czułości :E. Jest też tam jakiś drugi wpis ibok coś tam 256. Kombinowałem też z tym ale nie było rezultatów...
Nic tylko mieć nadzieję, że ktoś to naprawi...

*

Offline Omega90

• 736
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 05, 2008, 22:47:31 »
JEST NADZIEJA!
Pojawił się nowy sterownik ekranu do etenów, które mają taki sam problem. tylko że jego skala jest jeszcze większa ;)
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=96984.0

Pytanie, czy zadziała na n-ce czy tzreba coś modyfikować. Jeśli to by zadzialało to sprzęt miałby 3 młodość :grin:

Edit:
Sprawdziłem sterownik od etena. Lag znikł, ale nie da się skalibrować ekranu( kalibracja się wyłancza.... ) Ma ktoś kontakt z tym gościem który zrobił sterownik dla etenów?
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2008, 16:03:52 wysłana przez Omega90 »