Zasilanie n560 z kompa

• 15 Odpowiedzi
  • 1390 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zasilanie n560 z kompa
« dnia: Sierpień 13, 2006, 17:25:43 »
Witam !
mam wielka prośbę. Podczas włanczania Pda do komputera przez kabel usb włancza mi się ładowanie. Mam nową baterie, więc nie chcę jego ładować bez uformatowania baterii. Zapewne to problem w kompie, ale czy ktoś wie jak to rozwiązać ???

*

Offline bogdan_no3

• 34
  • Sprzęt: Toshiba G810, Fujitsu Siemens N560
Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2006, 19:06:18 »
Witaj
To normalne , że doładowuje ci zawsze w ten sposób baterię w n560. Jak doładuje to się już nie przeładuje. Te baterie można ładować i doładowywać bez obaw. Ja tylko raz ładowałem zgodnie z instrukcją i to wszysko teraz cały czas tylko doładowuje. Ten temat zresztą był poruszony na forum.

Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2006, 19:20:58 »
Dzięki za informacje, ale ja używam laptopa i nie zawsze mi pasuje kiedy jest on na zasilaniu bateryjnym przy podłączeniu pda by pobierał i tak niewielkie zapasy energi. W Asusie 716 nie było takiej możliwości.

*

Offline [POOH]Team_Player

• 1564
Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2006, 19:22:35 »
hm... to dziwne, kiedys byl zdaje sie watek na temat tego, ze usb jest za slabe zeby ladowac looxa :S moze w nowej serii cos zmienili, bo u mnie nic sie nie laduje, niestety nie wiem jak ta funkcje wylaczyc w komputerze (o ile w ogole mozna to zrobic)

*

Offline bogdan_no3

• 34
Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2006, 19:59:01 »
Wejdź w opcje zasilanie na n560 i wyłącz zasilanie.

Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2006, 20:10:04 »
Super, ale jak to zrobić ???
N560 mam dopiero od 3 dni i nie bardzo sie jeszcze orientuje.

*

Offline bogdan_no3

• 34
Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 13, 2006, 21:31:42 »
Wchodzisz w start ustawienia w zakładke system i tam szukaj ikonki zasilanie bateria z kabelkiem wchodzisz i dalej w zaawansowane i druga z wtyczka zaznacz jeśli nie używasz.

Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2006, 22:52:53 »
Tak zrobiłem i nic z tego.
Wydaje mi się ze problem tkwi w ustawieniach usb w laptopie.

*

Offline piotr.sto

• **
  • 103
  • Sprzęt: TT GO 720
Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 15, 2006, 10:12:05 »
To co opisał bogdan no3 dotyczy, jak mi się wydaje, wyłączenia po określonym czasie pda, który jest zasilany z sieci a nie z baterii. Nie znalazłem natomiast ustawień, które wyłączałyby ładowanie przez usb.

*

Offline Grinch

• **
  • 107
  • FS N520 -> Eten M700 -> HTC Dream -> HTC Desire
    • S24A Nagłośnienia obiektów
  • Sprzęt: HTC Desire
Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 05, 2006, 09:23:39 »
Mam ten sap dylemat: chcę dbac o baterię (od wczoraj mam n520), a tu mi Laptop ładuje .... wrrrr.
Przełaczanie tych ustawietawień w settinach->zasilania nic nie pomaga.

Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 18, 2006, 15:54:13 »
Poruszalem ten temat na forum jakies 2 tyg. temu, ale nie doczekalem sie niestety od nikogo zadowalajacej odpowiedzi.

Tez mam nowego Looxa n560 i choc ten typ baterii mozna doladowywac to takie ciagle traktowanie musi jej jednak dawac w kosc. Moj PDA doladowuje sie wszedzie, w pracy (USB), w samochodzie (GPS - ladowarka samochodowa) i w domu (znow USB).

Moj kumpel ma w PDA HP dodatkowa zakladke pod PPC w ustawieniach energii, ktora pozwala wylaczyc ladowanie przez USB. To musi byc jednak zmodyfikowany ROM.

Moze ktos zna jakis programik, ktory potrafi wylaczyc ladowanie przez USB?

Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 18, 2006, 16:08:47 »
dajcie spokój, skrócicie jej zywotnośc do roku zamiast 1,5 roku,
nowa bateria kosztuje stówkę.
Ładujcie gdzie i jak się da i przestańcie sie przejmować formatowaniem baterii.

Będziecie ja formatować, rozładujecie do końca i dopiero będzie problem.

Więcej luzu - to jest sprzęt, nie małżonka.

pb

Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 18, 2006, 16:20:51 »
Gratuluję koledze poczucia humoru. Dawno się tak nie uśmiechnąłem.

"Więcej luzu - to jest sprzęt, nie małżonka."

Bardzo mądra zasada do stosowania. Pozwolę sobie to sprzedać przy najbliższej okazji.

*

tramp

Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 18, 2006, 16:36:15 »
:)

ale podobieństwa jednak są myślę, tzn. małżonki też nie wolno "rozładowywać" na maxa :))
no i czasem trzeba ją jednak długo formować (formatować)

*

Offline Aree

• *
  • 93
  • Loox n560 + kingstone 2GB + PQI 4GB (fuj fuj)
Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 19, 2006, 08:51:33 »
gioneo Wybacz ze odesle Cie do funkcji Szukaj ale jakis miesiac temu przewnela sie porada na tej grupie albo grupie lub Win Mobile Pocket jak w rejestrze wylaczyc ładowanie przez USB w n560.

Formatowanie baterii - tak ale tylko przy pierwszym-drugim ładowaniu. Potem sporadycznie jak macie okazje, przy ogniwie Litowo-jonowym efekt pamięciowy jest tak mały ze przyjelo sie potocznie uwazac ze go nie ma.
Pozatym ludziska: proszę zobaczcie jaki macie typ baterii/ogniwa, jak sie "zachowuje", co z nia mozna a co nie (google nadal działa). 90% pytan dotyczy baterii niklowo-wodorkowych a (poza komorkami) dzis macie przewaznie litowo-jonowe, polimerowe itd. gdzie "szybie" doładowania nie wplywają na szybsze zurzycie baterii.

Ja ładuje swojego n560 srednio co drugi dzień (usb w domu, ładowarka w pracy). Zdarzaja sie ładowania gdy bateria jest nawet na 80% gdy wiem ze sprzet mocno bedzie wykoystywany w terenie. Całkowite rozladowania zdarzaja sie raz na ok dwa tygodnie. Zyje tak juz pol roku i nie zauwazylem spadku "wydajnosci" baterii - skad to wiem? jak na początku mogłem obejzec 2,5h filmu na jednym ładowaniu - teraz tez moge  :P  (proc w trybie turbo non stop)

Zasilanie n560 z kompa
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 29, 2006, 17:40:40 »
Jak ktoś nie chce rozładowywać notebooka, to może kupić kabel Brando  z wyłacznikiem
http://fondo.pl/produkt.php?idg=3&idc=257&id=184