Zasięg Blutetooth

• 5 Odpowiedzi
  • 1342 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ty-grysek

• 21
  • Sprzęt: i900
Zasięg Blutetooth
« dnia: Sierpień 12, 2003, 10:47:27 »
Witam!
Planuję wyposażyć swój PC w BT na USB do komunikacji z moim Loox-em. Przy większości urządzeń podany jest zasięg 10m, są jednak takie, gdzie podaje się zasięg 200m (np: http://www.msi.com.tw/program/products/communication/cmu/pro_cmu_detail.php?UID=326). Z drugiej strony słyszałem, że urządzenie to nie różni się niczym od tego z zasięgiem 10m. Jak jest naprawdę? Ktoś ma szerszą wiedzę na ten temat lub jakieś doświadczenia? A jaki w takim razie zasięg ma Loox?

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Zasięg Blutetooth
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2003, 12:14:46 »
Te 200 metrów jest tak zadziwiające, że aż niewiarygodne. No ale może to jest i prawda (???)
Jest to jednak moduł podłączany do komputera, czyli dysponuje on odpowiednim źródłem zasilania i dlatego moc jego nadajnika może pozwalać na tak daleki zasięg.
Myślę natomiast, że w przypadku modułów BT wbudowanych w urządzenia przenośne (telefony, palmtopy, itd.) z dostępnością energii jest akurat odwrotnie i moduły te mają raczej ograniczony zasięg działania aby nie obiążały za nadto baterii sprzętu, w który są wbudowane. Zresztą idea BT, to łączność radiowa pomiędzy urządzeniami różnego typu na bardzo małym dystansie - do poważniejszych zastosowań jest WLAN.

Nie sądzę aby LOOX miał potężny nadajnik BT, chociaż FSC podaje, że jest on "high range"...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Zasięg Blutetooth
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2003, 15:20:41 »
Ja myślę, z własnego doświadczenia, ze możesz liczyć na 10-15 m napewno. Dla ciekawostki powiem że SE P800 ma bt o zasięgu 4-5 m (żródło: forum na www.esato.com) a np. T68 czy T610 ma conajmniej 10 m. BT to nic innego jak uniwersalny port szeregowy na radiowym łączu, dlatego jego zasięg jest z definicji mały. Chcesz mieś net w Loox-ie w odległości do 100 m to kup sobie WLan bo to znów jest tylko i aż "radiowa" karta sieciowa. BT jest bardziej uniwersalny, bo możesz również przez niego dogadać się np. z komórką czy drukarką. Co do zasięgu ... bywa czasami że miejsce gdzie się ma urzadzenie z BT czy WLan jest trefne i zasięg jest strasznie mały a bywa że jest dobre miejsce i zasięg jest zadiwiająco duży, na tych samych urządzeniach. Wystarczy popatrzec na komórkę i zobaczyć że czasem pokazuje się BTS odległy o kilka kilometrów, w czasie gdy ten dużo bliższy nie jest widoczny.

*

Offline Lock@

• 43
    • www.osiolek.com
  • Sprzęt: Nokia N95, Pocket LOOX 600
Zasięg Blutetooth
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2003, 18:20:28 »
W pracy mamy BT o zasięgu 300m (info producenta) co prawda dalej niż na 250m nie używałem, ale 200 m na pewno jest możliwe

*

Offline MarcinW.

• 716
Zasięg Blutetooth
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2003, 18:38:31 »
Pamiętajcie tylko, że w miarę zwiększania odleglości od punktów BT, zniekształca się też charakterystyka kanału, dochodzą filtry i automatycznie zawęża się kanał radiowy a tym samym zmniejsza się przepływność. Oznacza to, że można mieć BT o zasięgu 100m ale ilość danych przez niego przechodząca będzie się zmniejszała w postępie niemalże logarytmicznym... Prawdą jest zatem opinia, że BT jest radiem na niewielkie odległośći i tak powinno być stosowane.
Z moich doświadczeń z BT wiem, że zachowanie wszystkich parametrów portu otrzymuje się przy odległości nie wiekszej niż 7-8m. Wtedy ma się te 750kB a nie jakieś 20kB.... Poza tym zawsze należy brać pod uwagę fakt, że im mniejsza odległość tym mniejsze straty mocy, mniejsza moc zużywana na działanie modułu i tym samym dłuższa żywotność baterii :) Tyle wypocin...

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline rod_mar

• 49
Odp: Zasięg Blutetooth
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2008, 18:39:15 »
podepne sie do tematu ...
chodzi o to ze miałem w Looxie orginalny programik za pomocą ktorego mozna było
sprawdzić "siłe" nadawanego sygnału BT z kompa , ladnie graficznie przedstawione...
było wiadomo kiedy slaby , a kiedy silny sygnał ...
jest jakiś podobny program pod windows mobile , ktory ma taka mozliwosc ?
bede wdzieczy za namiar !

pozdro ...