Bluetooth - połączenie z PC nie działa raczej

• 11 Odpowiedzi
  • 5614 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 18, 2005, 17:40:32 »
Witam,

Mam problem ze skonfigurowaniem połączenia Loox - PC po bluetooth.

W PC połączenia sieciowe w zakładce "Sieć osobista" mam "Połączenie sieciowe Bluetooth"  TCP/IP ustawione książkowo: IP 192.168.1.1 Maska 255.255.255.0 Następnie wybieram połączenie z PDA co skutkuje pojawieniem się komunikatu o ustanowieniu połączenia sieciowego (??? ale ono nie działa).

W PDA w Konfiguracji karty sieciowej mam ustawione Bluetooth PAN User Driver: IP 192.168.1.2, maska 255.255.255.0 i bramka 192.168.1.1

I teraz po uruchomieniu kreatora połączenia w Menedżer Bluetooth wszystkie opcje po wyborze PC kończą się komunikatem "Wykrywanie usługi nie powiodło się. Ta usługa nie działa na tym urządzeniu" Jedyna opcja dająca jakikolwiek efekt to "Eksploruj urządzenia Bluetooth" gdzie po wybraniu PC zgłasza się usługa Personal Ad-hoc User Service.

Jak można się spodziewać finalnie komunikacja LAN nie działa nie mówiąc już o połączeniu z internetem. Podobny problem miał kolega:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=19433#111618
ale nie ma kontynuacji i rozwiązania.

Czy jest jakaś mądra głowa która mogłaby dać wsparcie w temacie?
(obawiam się że to USB Bluetooth na PC jest za słaby - w takim przypadku proszę o radę jakie urządzenie nabyć)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2005, 21:41:09 »
Nie wiem dokladnie co to jest ten personal ad-hoc user service... ale brzmi to jak polaczenie typu LAN. Zobacz czy w opcjach BT Managera na PC masz Network Access lub jakis inny profil ze slowem Network (lub PAN ... itp). Byc moze usluga ta nie jest wlaczona. A moze Twoj BT w PC nie posiada obslugi profilu Network Access - tak tez moze byc.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2005, 22:12:52 »
W połączeniach sieciowych przy BT jest następujący opis:
"Połączenie sieciowe Bluetooth. Sieć osobista. Połączono z Pocket LOOX, z zaporą Bluetooth Device (Personal Area Network)"

Niby wszystko gra a komunikacji 0

pzdr

[Dodano: 2005-10-18 22:31:11]
Opis "Personal Ad-hoc User Service" pojawia się we właściwościach BT na PC w zakładce Bluetooth. Jeśli go zmienić na cokolwiek to to "cokolwiek" zostanie wykryte na PPC

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2005, 21:14:50 »
Rozwiązanie jest następujące. Wszystkie wpisy IP sa OK. Bledem bylo konfigurowanie Start/Ustawienia/Polaczenia/Karty sieciowe opcji Bluetooth PAN User Driver. Nalezy konfigurowac NE2000 Compatible Ethernet Driver. Pamietamy tez o wyborze opcji: Moja karta sieciowa laczy z: Internet. Nalezy tez edytowac moj serwer proxy i wpisac ip serwera (192.168.1.1). W start/ustawienia/Polaczenia/polaczenia/zaawansowane  WYBIERZ SIEC mam wybrane : Programy laczace sie z internetem powinny laczyc sie uzywajac: Moj ISP. Programy automatycznie laczace sie z prywatna siecia powinny laczyc sie uzywajac: Moja siec sluzbowa. Pozdrawiam i mam nadzieje, ze u Was tez zadziala.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2005, 23:28:59 »
Krok po kroku temat przeprowadziłem. Wydaje się, że chciałoby zagadać ale w dalszym ciągu nie działa. Mój niepokój wzbudza stan połączeń: z BT PC wysłano pakietów (i tu ilość) odebrano 0. Z drugiej strony na PPC w aktywnym połączeniu wysłano pakietów (i tu ilość) odebrano 0. Drugi niepokój wzbudza fakt, że po stronie BT PC w opcji pokaż urządzenia sieciowe bluetooth występują 2 identyczne "Pocket Loox" Wybór któregokolwiek skutkuje "niby" nawiązaniem połączenia sieciowego. Ale dostęp do zasobów niemożliwy np. z "Mój komputer"
Z miłą chęcią w pierwszej kolejności uporałbym się z łącznością sieciową a potem z dostępem do internetu. I jeszcze jedno (choć nie wiem czy to ma znaczenie): w urządzeniach bluetooth/porty com mam ich 2 sztuki: com 6 wychodzące i com 8 przychodzące - oba przypisane do Pocket Loox. I na koniec naiwne pytanie: a może jakiś sterownik do PC BT USB powinienem zainstalować na samym wstępie?

pozdrawiam i jak to mówią w obcym języku: 'thanks from the mountain'

[Dodano: 2005-10-19 23:38:47]
A może inny PC BT???
Jeżeli tak to jakie parametry powinien spełniać?

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
  • Sprzęt: Loox 720, Garmin GPS 10, Garmin GPSmap 76CSx
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 20, 2005, 00:23:24 »
Ja ostatnio kupiłem takiego piputka: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68159995

Działa z driverem IVT BlueSoleil, którego instalacja jest bardzo prosta i intuicyjna. Żadnych IP i innych dziwnych parametrów nie musiałem wpisywać, a z Looksem 720 i Nokią 6021 poszło od razu, zarówno w Win 2000, jak i Win XP.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 20, 2005, 06:34:20 »
 Ja posiadam GEMBIRD współpracujący ze sterownikami IVT BlueSoleilTM. Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2005, 12:13:25 »
To może naiwne pytanie: A dlaczego sterownik IVT BlueSoleil?

*

Offline rav_

• 24
    • www.blogn.pl
  • Sprzęt: Loox 720, Garmin GPS 10, Garmin GPSmap 76CSx
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 20, 2005, 12:38:55 »
Kupując moduł nie wiedziałem, jaki będzie sterownik. Jednak uważam, że dobrze trafiłem - jest bardzo prosty podczas instalacji i w użyciu.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2005, 21:17:55 »
Wszystko wskazuje na to, że BT PC chodzi na typowych starownikach z XP i obsługuje standard BT 1.1
Czy to ma jakieś znaczenie??

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 22, 2005, 20:22:15 »
Witam wszystkich raz jeszcze.

Podziele się nowościami:
Nabyłem nowy klucz Bluetooth: D-Link DBT122 Działa on w standardzie 1.2 I to jest rozwiązanie podstawowych problemów. Aby można było doprowadzić do jakichkolwiek połączeń BT musi obsługiwać protokoły sieciowe i być widziane po stronie PC jako typowa karta sieciowa. "Ad hoc user server" znika bezpowrotnie (ten wredny typ jest efektem działania standardowych driver'ów XP SP2). Dla poprawnego działania trzeba dysponować odpowiednim software'm od producenta BT
W najbliższym czasie spróbuję dać pełną relację ze wszystkich ustawień.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 05, 2005, 21:32:16 »
W nawiązaniu do porzedniego postu garść informacji o konfiguracji:

1) Połączenie przez BT z użyciem portów szeregowych:
Szczególną uwagę polecam na konfigurację portów; w moim zestawieniu automatycznie przypisane zostały porty COM "na odwrót" Po zmianie w Ustawieniach BT w PC wszystko zagrało i synchronizacja po odpowiedniej konfiguracji na PPC działa bez przeszkód.

2) Połączenia przez BT z użyciem karty sieciowej
Przy konfiguracji warto spróbować zapuścić ustawienia automatyczne - w PPC można wtedy zaobserwować w Ustawienia/Karty sieciowe, która karta jest aktywnym urządzeniem otwierając każdą z nich i obserwując pole Adres IP. Kartę aktywną (z pokazanym adreses IP na szarym polu) konfigurujemy książkowo tj. IP 192.168.1.2, maska 255.255.255.0 i bramka 192.168.1.1 (Po stronie PC oczywiście też trzeba ustawić odpowiednią konfigurację) I wtedy nawiązemy komunikację (w moim przypadku karta to Bluetooth PAN User Driver)