Zamierajace polaczenie wifi ;-( N560

• 11 Odpowiedzi
  • 1374 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zamierajace polaczenie wifi ;-( N560
« dnia: Wrzesień 23, 2007, 19:41:02 »
witam...

mialem Ci ja DAP 1160 (AP Dlinka), soft 1.0, dzialalo wszystko stabilnie. Pokusilem sie o zmiane oprogramownia na 1.10 wersje (soft AP), nie udalo sie i serwis wymienil mi AP na nowy, wgralem 1.10 bez problemu. Mam raczej takie same ustawienia WPA (bo n560 nie ma wpa2...) a polaczenie potrafi mi "umrzec" podczas zabawy z n560. Poprzedni AP a raczej chyba soft 1.0 nie powodowal tego typu problemow.

Pytanie bardziej do serwisu dlink ale sa nie kompetentni niestety - ta wymiana AP na nowy to byla bzdura, wystarczylo mi podac link do czeskiego oddzialu dlink gdzie znajdowal sie soft do naprawy AP. Wiec im juz nie ufam, moze grupowicze cos podpowiedza?

Wifi mam aktywowane i przez windowsa WM i przez E2C, oszczedzanie energii wylaczone (auto i wlaczone tez nic nie zmieniaja). Probowalem WEP/WPA, to samo.

Laptop dzialjacy z tym samym AP sie nigdy nie wiesza. Dzieki

Odpalenie np pocket ping z nieskonczona petla pingownia sprawia ze polaczenie nie zamiera... wylacze pingownie i po jakims czasie nie okresliem go jeszcze) polaczenie zamiera - wyglada jakby nadal byl polaczony ale internetu nie ma...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2007, 22:32:19 wysłana przez krionix »

*

Offline fatom

• *
  • 79
Odp: Zamierajace polaczenie wifi ;-( N560
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2007, 21:09:58 »
Mam to samo N560 i AP Planet 1963. Na laptopie chodzi bez błądnie a na PDA po jakimś czasie zamiera połączenie. ALe połączenie z AP jest na 100% tylko nie ma netu. Tak jakłby nie przesyłał danych. Sprawdzałem na N560 i pokazuję że jestem zalogowany do AP jak i po wapie weszłem na AP i pokazuję że jestem na N560 podłączony do sieci, ale netu nie ma. Może znalazleś rozwiązanie tego problemu to napisz.
pozdr.

*

Offline NdR

• *
  • 80
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 29, 2007, 17:34:08 »
Wyłączcie w settingach PoverSave mode :)

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 29, 2007, 17:44:39 »
To chyba nie to. Przecież napisał:
oszczedzanie energii wylaczone

*

Offline kamel

• 18
  • Sprzęt: Loox n560,
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 01, 2007, 09:51:16 »
Witam kolegów, u mnie też ten problem występuje - np. gdy chcę ściągnąć aktualizację przez QGPS udaje mi się to zaraz po uruchomieniu wi-fi na n560, jeżeli odczekam 1-2 min to można zapomnieć o aktualizacji z QGPS, to samo z innymi aplikacjami w IE otwierają się  strony zaraz po zestawieniu połączenia wifi, później wszystko stoi aż do zrestartowania połączenia.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 01, 2007, 11:16:43 »
a jaki masz AP?

Jak mowie power save mam DISABLED, kiedys na sofcie 1.0 do AP DAP-1160 dzialalo mi nawet z wlaczonym power save... po zmianie na nowy soft dzieje sie jak opisaliscie.

Troche wkurzajace :(
Laptop trzyma polaczenie stabilnie, wiec nie wiem kogo wina. Pewnie pda nie trzyma sie odpowiednich specyfikacji?

*

Offline kamel

• 18
  • Sprzęt: Loox n560,
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 01, 2007, 12:57:03 »
ja mam Digitusa 7017 z niemieckim softem, laptop utrzymuje połączenie bez problemu.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2007, 12:59:41 wysłana przez kamel »

*

Offline NdR

• *
  • 80
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 03, 2007, 13:25:54 »
A spróbuj wyłączyć USB to PC advanced network-coś tam. Miałem wczoraj podobny problem (łączyłem się na mieście z jakimś niezabezpieczonym Routerem, gubł sieć po zamknięciu np klienta poczty) i pomogło mi.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 03, 2007, 19:41:13 »
A spróbuj wyłączyć USB to PC advanced network-coś tam. Miałem wczoraj podobny problem (łączyłem się na mieście z jakimś niezabezpieczonym Routerem, gubł sieć po zamknięciu np klienta poczty) i pomogło mi.

gdzie to jest?

*

Offline NdR

• *
  • 80
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 03, 2007, 23:37:24 »
W settingach z sieci (Start - Settings - Connections - USB to PC)

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 04, 2007, 18:53:06 »
W settingach z sieci (Start - Settings - Connections - USB to PC)

ja w tym miejscu mam tylko Beam, BT, Connections, Network Cards i w zadnej opcji nie ma USB :( ?! N560 wm 5.

*

Offline tube

• *
  • 51
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 07, 2007, 19:47:35 »
Bardziej doświadczeni Koledzy już wielokrotnie pisali, żeby nie używać E2C - pod żadnym pozorem - dodawali. I jest w tym sama prawda. Nawet update do E2C nie załatwia sprawy. Natomiast mogę zapewnić wszystkich wątpiących, że N560 doskonale sobie radzi sam, bez tego "cudownego" programu, a tylko z udziałem owej małej ikonki w prawym dolnym rogu (globusik obok symbolu BT). Co ja zalecam? Choć oczywiście nie do końca wiem dlaczego to jest skuteczne. Mam nieodparte wrażenie, że wtedy, gdy nieopatrznie uruchomimy E2C i za cholerę nie będzie się nam łączyło nic z niczym (aczkolwiek E2C od czasu do czasu łączył!!!), korzystnie wpływa na przywrócenie normalnych relacji pomiędzy poszczególnymi programami "pomanipulowanie" z wielokrotnym włączaniem i wyłączaniem Flying Mode On/Off do skutku, tj. do chwili, gdy FM włącza zarówno WLAN i BT (zauważcie u siebie, że zwykle włącza tylko WLAN). Ponadto, jeśli E2C utworzy w zakładce Start/Settings/Conections/Network Cards/Configure Wireless Networks cokolwiek - należy TO usunąć poprzez dotknięcie tego, przytrzymanie i wybranie Remove Settings. Bywa, że po Remove Settings znika cała zakładka Wireless - to nawet dobrze, bo IMHO umożliwi programowi utworzenie nowej zakładki - sprawnie działającej. Ponadto w Start/Settings/Conections/Connections/My Work Network usuńcie ostatnią, czwartą zakładkę (zobaczcie jaki syf tam się generuje dzięki E2C). Efekt powyższych "manipulacji jest taki, że bez jakichkolwiek problemów uzyskuję połączenie z moim domowym syslinkiem (hasło 128bit) - działa z dwoma domowymi kompami pracującymi w "sieci"  oraz z hot-spotami (nie kodowanymi) "w mieście". Jeśli cokolwiek się knoci, to wystarcza "programowy soft reset" z guzika ekranowego SPB Pocket Plus.