N560 backup bateria

• 5 Odpowiedzi
  • 1535 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andmobil

• 27
  • Sprzęt: FS-N560 Samsung-I600 Toshiba-G900
N560 backup bateria
« dnia: Maj 01, 2009, 16:00:23 »
moj loox N560 ma juz 2,5 roku i przy wymianie baterii głównej trzeba ustawiać czas. Podejrzewam ze się rozładowała bateria backupowa (podtrzymująca).
Jak jest z jej wymianą - oczywiście we własnym zakresie - podzieli się ktoś info lub instrukcją ???
Czy wogóle można ją samemu (bez serwisu) wymienić ? tzn. po otwarciu obudowy jest do niej dostęp?
jaki typ akumulatorka (gdzie?) trzeba wcześniej zakupić ? jak już Loox będzie otwarty da się na płycie zewrzeć kontrolę zamknięcia klapki ?

*

Offline Tolek81

• *
  • 69
  • Sprzęt: FS Loox n560
Odp: N560 backup bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 04, 2009, 15:23:23 »
jak już Loox będzie otwarty da się na płycie zewrzeć kontrolę zamknięcia klapki ?
rozwiazalem ten problem kawalkiem zapalki i przezroczysta tasma klejaca :)

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2009, 18:50:11 »
moj loox N560 ma juz 2,5 roku i przy wymianie baterii głównej trzeba ustawiać czas. Podejrzewam ze się rozładowała bateria backupowa (podtrzymująca).
Jak jest z jej wymianą - oczywiście we własnym zakresie - podzieli się ktoś info lub instrukcją ???
Czy wogóle można ją samemu (bez serwisu) wymienić ? tzn. po otwarciu obudowy jest do niej dostęp?
jaki typ akumulatorka (gdzie?) trzeba wcześniej zakupić ? jak już Loox będzie otwarty da się na płycie zewrzeć kontrolę zamknięcia klapki ?

Bateria jest niestety przylutowana do płyty głównej, są do niej zgrzane dwie końcówki z cienkiej blaszki, prawdopodobnie nie do kupienia, chyba tylko w serwisie. wymiana we własnym zakresie moze być ryzykowna.
Napięcie nominalne nieznane, nie ma oznaczeń, prawdopodobnie 1.5V, wielkości mniej więcej jak sr920.
Moja ma obecnie 0.58V (mój N560 ma także 2.5 roku)
Jeśli ktoś wie, że jednak można ją wymienić we własnym zakresie to prosze o podpowiedź jak to zrobić

*

Offline andmobil

• 27
  • Sprzęt: FS-N560 Samsung-I600 Toshiba-G900
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2009, 19:38:43 »
Dzięki za odpowiedź as127 !!!
Pozostaje mi tylko będąc w większym mieście (najbliżej mi do Poznania, Szczecina .....) umówić się z serwisem i wymienić baterię na miejscu - przez max. 30 min powinni się uporać.
Ktoś wie dane pkt. serwisowych - na stronie internetowej Siemensa jakoś nie mogę znależć .....

*

Offline Tolek81

• *
  • 69
  • Sprzęt: FS Loox n560
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 14, 2009, 12:59:08 »
tu masz link do galerii z wnetrznosciami loox n560 (na zdjęciu owa bateria w gornym prawym rogu)
http://picasaweb.google.com/zoisgr/070530LooxInside#5070861774748922578

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2009, 21:37:51 »
W załączeniu wyjątki z korespondencji jaką prowadziłem z naszym forumowiczem w tej sprawie:

Prawdopodobnie dobra bateria:

http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=2732&menu=348&menu2=349

Kieruj się rozmiarem i typem NiMh bo ona siedzi w takim cylindrycznym
siedzeniu maja na pewno to pastylka o średnicy ok 11 mm i grubości ok. 2
mm. Musisz rozebrać ppc tylko nie nożem ppc rozbiera się stara karta
kredytową a jak to chyba wiesz

Musisz rozebrać ppc i w nim jest akumulator NiMh. Sprwadż na starym aku polaryzację. Pewnie czerwony bedzie plus. Wejdz na strone www.batimex.pl i tam znajdziesz takie aku za ok.8 zł z końcówkami i po odcięciu przewodów ze starego wlutuj go do nowego aku. Wymiana takiego aku kosztuje ok 100 zł w serwisie