N560 - problem z baterią?

• 18 Odpowiedzi
  • 1337 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

N560 - problem z baterią?
« dnia: Sierpień 13, 2007, 11:42:31 »
Witam,

od kilku tygodni mam problem z n560. Przy włączonej AutoMapie 4.0 po około 10-20 minutach "zdycha" i próbuje się ponownie uruchomić. Pojawia się ekran startowy (motyw górski) po czym znów się wyłącza i ponownie ekran startowy i tak w kółko. Jak podłączę do zasilacza system poprawnie startuje, i od razu pokazuje, że bateria jest w połowie naładowana. Zainstalowałem abcPowerMeter. Pobór prądu jest chyba normalny - na drugim stopniu podświetlenia, przy wyłączonych programach, WiFi oraz innych dodatkach w granicach 90-105 mA, przy wygaszonym podświetlaniu ekranu i przycisków ~60mAh. Próbowałem w pełni naładowaną baterię pozostawić z uruchomionym abcPowerMeter. Zauważyłem, że wywala się po przekroczeniu 200 mAh. Serwis - firma CSS chętnie zdiagnozuje problem za jedyne 160 zł. Potem jeszcze naprawa.

Moim zdaniem walnięta jest bateria, ale może ktoś z Was miał podobny kłopot i wie co było przyczyną?

Dzięki,
Michał

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
Odp: N560 - problem z baterią?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2007, 21:27:04 »
Proponuje tak:
Wlacz jakakolwiek aplikacje "pozerajaca prad" np. WIFI, BT, lub GPSlocator i zobacz co sie bedzie dzialo. Jezeli bedzie dzialal wyraznie dluzej to znaczy, ze cos AM jest nie tak. Sprobuj to samo np. WIFI, BT ale z wyjeta karta i co wtedy....
Ja mialem podobne problemy z bardzo szybki rozladowywaniem sie N560 ale nawet w stanie spoczynku i po kilku dniach okazalo sie, ze padla karta, Z nowa karta ten sam akumulator wytrzymuje na AM okolo 3 godziny przy minimalnym podswietleniu /drugi poziom, odswiezanie co 1s/
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2007, 21:38:07 »
Antonib - to masz juz słaby akku
Na tych samych parametrach moja 560-tka ciągnęła 5 godzin (teraz jeżdzę na ładowarce)

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2007, 21:47:34 »
Antonib - to masz juz słaby akku
Na tych samych parametrach moja 560-tka ciągnęła 5 godzin (teraz jeżdzę na ładowarce)
5 godzin to moj nawet jak byl nowy to chyba nigdy nie uciagnal.
Moze to moj blad, ale ja nigdy nie formatowalem baterii / niektorzy fachowcy smieja sie z formatowania baterii LiIon, uwazaja, ze to tylko w starych wodorkowych, albo NiCd, ale sa tez zdania, ze to pomaga/
Ale tez pamietam taki post jak ktos sie z Ciebie smial - z tego co podajesz o zywotnosci baterii...
No a w  watku zaczetym przez kolege chodzi raczej o pomoc w rozwiazaniu problemu.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2007, 22:01:32 wysłana przez antonib »

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 15, 2007, 11:07:19 »
Smiech to zdrowie...a głupota nie boli - mawiają  ;) - oczywiscie - nie myślę o Tobie

Swojego Looxa nie fomowałem - wyciągnął tyle ile napisełem "out of the box"
Drugi stopien podswietlenia na skali (od lewej - czyli stosunkowo przyciemniony wyświetlacz) , procesor na AUTO (Automapa 3.9.3)
Jak dobrze poszperasz-znajdziesz na tym forum wypowiedz kogoś komu Loox działał w podobny sposób grubo ponad 4 godziny - wiec nie jestem osamotniony w tych osiągach

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 15, 2007, 21:25:52 »
Smiech to zdrowie...a głupota nie boli - mawiają  ;) - oczywiscie - nie myślę o Tobie

Swojego Looxa nie fomowałem - wyciągnął tyle ile napisełem "out of the box"
Drugi stopien podswietlenia na skali (od lewej - czyli stosunkowo przyciemniony wyświetlacz) , procesor na AUTO (Automapa 3.9.3)
Jak dobrze poszperasz-znajdziesz na tym forum wypowiedz kogoś komu Loox działał w podobny sposób grubo ponad 4 godziny - wiec nie jestem osamotniony w tych osiągach
W niedziele zrobie probe i zobaczymy ile teraz moja uciagnie.
No ale ucieklismy od podstawowego problemu tego watku, tylko kolega, ktory go zaczal nie napisal co slychac teraz z jego bateria.

*

Offline VG

• **
  • 184
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 20, 2007, 11:19:35 »
Nie to ze się chwalę ale u mnie też ponad 4 działa na AM  :E

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2007, 14:52:37 »
Nie to ze się chwalę ale u mnie też ponad 4 działa na AM  :E
Rozpoczalem taki watek i szkoda, ze w nim nie umiesciles tej wypowiedzi.
4 godziny to chyba niezly wynik, ale podaje troche szczegolow, jakie ustawienia AM, jak dlugo uzywasz Looxa.
Pozdrawiam

*

Offline VG

• **
  • 184
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 21, 2007, 08:40:17 »
Ok ponieważ to był test wykonany zaraz po zakupie postaram sie zrobić ponownie taki test. Sprzęt mam 9 miesięcy , zobaczymy jak wyjdzie

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 21, 2007, 15:57:35 »
Ok ponieważ to był test wykonany zaraz po zakupie postaram sie zrobić ponownie taki test. Sprzęt mam 9 miesięcy , zobaczymy jak wyjdzie
No to mamy w podobnym okresie uzytkowania, ja swoj dosc mocno "katuje" wiec bateria ciagle ladowana.
Jak zrobisz test to sie podziel wynikami, moze wrzuc wynik do mojego watku, bo tu troche zbaczamy...
Pozdrowienia

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2007, 21:09:31 »
Witam ponownie,

test z wyjętą kartą nie pomógł. Pobór prądu z wyłączoną AM jest mniejszy, więc LOOX działa dłużej. Dłużej czyli do mniej więcej 60-70% naładowania baterii wg. wskaźnika. Teraz mam dwa wyjścia - serwis lub podmiana na chwile baterii na inną (szczęśliwie, jak kolega wróci z urlopu będę miał od kogo pożyczyć).

Pozdrawia M.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 21, 2007, 23:16:36 »
Witam ponownie,

test z wyjętą kartą nie pomógł. Pobór prądu z wyłączoną AM jest mniejszy, więc LOOX działa dłużej. Dłużej czyli do mniej więcej 60-70% naładowania baterii wg. wskaźnika. Teraz mam dwa wyjścia - serwis lub podmiana na chwile baterii na inną (szczęśliwie, jak kolega wróci z urlopu będę miał od kogo pożyczyć).

Pozdrawia M.
Mysle, ze ponowna proba z podmieniona bateria moze tutaj cos wniesc.
Natomiast jezeli serwis to moga byc problemy jezeli chodzi o wymiane baterii, czeka Cie grubsza przeprawa //oby NIE//. no chyba, ze jakies zwarcie w Looxie, to wtedy wymienia plyte glowna, ale upieraj sie wtedy takze na wymianie baterii argumentujac znacznym obciazeniem tej w okreasie awarii.
Daj znac.
Pozdrawiam

*

Offline firefox

• *
  • 52
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 22, 2007, 18:40:34 »
Cześć,

miałem identyczny problem.Problem pojawił sie odkąd pawie codziennie "jechałem" na ładowarce samochodowej.
Kupiłem nową baterie na allegro(zamiennik za 90pln) i wszystko już jest git.Tej zwalonej baterii używam w samochodzie a jak gdzieś ide w teren to wkładam tą nową. Myśle ,ze w 90% winne było bardzo częste ładowanie ładowarka samochodową.

pozdr.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 22, 2007, 23:00:31 »
Cześć,

miałem identyczny problem.Problem pojawił sie odkąd pawie codziennie "jechałem" na ładowarce samochodowej.
Kupiłem nową baterie na allegro(zamiennik za 90pln) i wszystko już jest git.Tej zwalonej baterii używam w samochodzie a jak gdzieś ide w teren to wkładam tą nową. Myśle ,ze w 90% winne było bardzo częste ładowanie ładowarka samochodową.

pozdr.
Ja swojego tez wiele razy ladowalem ladowarka samochodowa, ladowarka kupiona na Alle-drogo, nie pamietam ceny, ale wyraznie tansza niz oryginalna FS. Zwracam jedynie uwage na to, zeby nie "przeladowac", czyli jak zapali sie na stale pomaranczowa lampka to wylaczam, do pierwszego alarmu o niskim stanie /30%/ i wtedy ponownie wlaczam. Spotkalem sie z opinia, ze baterie LiIon nie wymagaja formatowania!!! a najbardziej im szkodzi pozostawanie w stanie rozladowanym!!! i nie lubia tez przeladowania i wg tej zasady staram sie postepowac. Ale biorac moje wyniki /3godz/ i kolegi Michobo /5godz/ widac spora roznice. Niecierpliwie czekam na  ponowne wyniki jego testu.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 25, 2007, 19:19:38 »
Mam Problem,
N560 jak się zazładuje do końca to bez podładowanie przez ładowarkę prądową nie pociągnie... i tu jest mój problem. Żona pojechała do Angli i zaraz po przekroczeniu polskiej granicy rozładowała N560. Co można zrobić aby się odpalił i zaskoczyło ładowanie z zapalniczki. Teraz się cały czas restartuje. Wcześniej zdażyło mi się to już ale nie było to takie ważne i mogłem poczekać do powrotu do domu. Teraz żona cały czas wydzwania jak ma jechać....
Może ktoś już rozwiązał ten problem ?

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 25, 2007, 20:14:18 »
Mam Problem,
N560 jak się zazładuje do końca to bez podładowanie przez ładowarkę prądową nie pociągnie... i tu jest mój problem. Żona pojechała do Angli i zaraz po przekroczeniu polskiej granicy rozładowała N560. Co można zrobić aby się odpalił i zaskoczyło ładowanie z zapalniczki. Teraz się cały czas restartuje. Wcześniej zdażyło mi się to już ale nie było to takie ważne i mogłem poczekać do powrotu do domu. Teraz żona cały czas wydzwania jak ma jechać....
Troche niejasno napisales, ale z tego co zrozumialem to mysle, ze ladowarka samochodowa jest zaslaba i prad pobierany w trakcie nawigacji jest wiekszy niz dostarczany z ladowarki. Mysle, ze najlepszym rozwiazaniem jest nowa ladowarka /trzeba zwrocic uwage na prad ladowania/. A na tej ladowarce nie dopuszczac do calkowitego rozladowania, czyli jak spadnie do 30 % to wylaczyc Loox'a  ALE zostawic dalej wlaczona ladowarke. I trzeba tez wiedziec, ze jak Loox'a laduje sie przez ladowarke z wejsciem USB /sa teraz takie na rynku/ to ona NIGDY nie wystartuje jal urzadzenie bedzie rozladowane do zera.

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 25, 2007, 20:44:29 »
Mam Problem,
Troche niejasno napisales, ale z tego co zrozumialem to mysle, ze ladowarka samochodowa jest zaslaba i prad pobierany w trakcie nawigacji jest wiekszy niz dostarczany z ladowarki. Mysle, ze najlepszym rozwiazaniem jest nowa ladowarka /trzeba zwrocic uwage na prad ladowania/. A na tej ladowarce nie dopuszczac do calkowitego rozladowania, czyli jak spadnie do 30 % to wylaczyc Loox'a  ALE zostawic dalej wlaczona ladowarke. I trzeba tez wiedziec, ze jak Loox'a laduje sie przez ladowarke z wejsciem USB /sa teraz takie na rynku/ to ona NIGDY nie wystartuje jal urzadzenie bedzie rozladowane do zera.

Ja to wiem ale moją żona niekoniecznie. Dokładnie tak jak piszesz tak rozładowała PDA że nie chce się uruchomoć a z ładowarki zamochodowej nie ładuje przy wyłączonym ( defacto to ładowarka USB ... podłączono do gniezda wtyku zapalniczki.

Czy są ładowarki samochodowe które ładują przy wyłączonym PDA ?

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 26, 2007, 00:46:01 »
U mnie od czasu śmierci baterii jest podobny problem - nie jestem w stanie naładować przez łącze USB (z komputera). Myślę, że potrzebujesz nie tyle ładowarki co zasilacza.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 26, 2007, 20:04:10 »
U mnie od czasu śmierci baterii jest podobny problem - nie jestem w stanie naładować przez łącze USB (z komputera). Myślę, że potrzebujesz nie tyle ładowarki co zasilacza.
No tak jest z wszystkimi urzadzeniami przy ladowaniu przez USB z komputera. Zeby komputer zobaczyl urzadzenie podpiete do USB musi w nim byc choc slad energii. Czasami sie udaje, ze jak nie chce wystartowac to chwilowe wyjecie baterii z Looxa i ponowne jej wsadzenie powoduje, ze PC "zobaczy" cos w USB i wtedy zaczyna ladowac. Ale jezeli bateria jest zero totalne to potrzebna ladowarka.