Czy testowaliście wi fi na 720?
W kazdym razie specyfika sieci WiFi jest taka, ze urzadzenia sa montowane w odleglosci od 100m do nawet kilkudziesieciu km. W tej sytuacji WiFi z wbudowana antena wewnetrzna mozna okreslic jako ciekawostke (zasieg << 100m, i to na otwartej przestrzeni i przy widocznosci wzrokowej anteny i PocketPC).
To ciekawe co mówisz. Z jakichś konkretnych właściwości fizycznych zastosowanej częstotliwości i modulacji wynikają cytowane przez Ciebie objawy, czy to może specyfika protokołu 802.11b/g w którejś z wyższych warstw? Jeśli tak - to której?
A teraz już wracam do głównego pytania. Testowałem 720 tylko w trybie AP Client (sieć typu infrastrucure). Od AP byłem zdecydowanie dalej, niż wspomina Adrian, jakość anteny w 720 zaskoczyła mnie więcej niż mile - jest po prostu świetna (jak na tej klasy urządzenie, rzecz jasna, aczkolwiek takie zachwyty będą dotyczyć coraz większej ilości urządzeń z wbudowanym WiFi i dużymi, płaskimi powierzchniami).
Jako test organoleptyczny jakości połączenia wykorzystałem VoIP - połączenie przy odległości od AP rzędu 400-500m było IDEALNE. Jak wiadomo VoIP jest technologią dość wymagającą co do jakości połączenia (niskie opóźnienia, brak utraty pakietów (a co za tym idzie retransmisji) itp itd).
Potem oczywiście sprawę zmierzyłem i na tejże odległości SNR 720 wynosiło 27, czyli bardzo, bardzo dobrze.
Od razu uprzedzę pytania - nie, instalacja AP nie była jakoś specjalnie wzmacniana (oprócz sektorowej anteny o sensownym zysku). Zresztą zwiększenie mocy po jednej stronie nie owocowałoby tak ładnym SNRem po stronie drugiej (deficyt mocy w jednym kierunku, jeśli ktoś wie o czym mówię ;>).
WiFi w 720 jest zdecydowanie udane.
Sądzę, że w trybie ad-hoc (peer-to-peer) też nie będzie żadnych kłopotów.
--
k.