Bateria do Looxa 600

• 16 Odpowiedzi
  • 3981 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria do Looxa 600
« dnia: Kwiecień 20, 2004, 12:13:22 »
Szukam dodatkowej baterii do Looxa 600. Szukałem chyba wszędzie i nigdzie nie ma. Czy ktos może powiedziec gdzie takową mogę kupić?

*

Offline JJay

• 13
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2004, 21:20:37 »
Co do samej baterii nie potrafie Ci pomóc, ale może rozważysz takie rozwiązanie jak Battery Extender
do nabycia http://pc-mobile.net/power.htm
z pewnościa będzie to dużo tańsze niż dodatkowa bateria do looxa bo kosztuje 7.95 $ + 5 $ za przesyłke, ja niedawno zamówiłem sobie takie coś właśnie tu i mam nadzieje, że niedługo dopadne to w swoje łapy :)

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2004, 21:30:27 »
Ja kiedyś kupiłem baterię do LOOX-a 600 w Palmtops Experts.
http://www.palmtops.com.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=106&bid=27&btitle=Nasza%20oferta&meid=107
Sprowadzali ją na moje zamówienie i trwało to kilka tygodni, ale udało się :) Czasem bywały też na Allegro.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline JJay

• 13
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 02, 2004, 17:08:07 »
Słów kilka o battery extenderku :) Pod adresem jaki podawałem juz wcześniej mozna zomaczyc jak wygląda, niewielkie pudełeczko z czarnego plastiku miesci 4 akumulatorki AA, ma włącznik i kabelek długości 25 cm. Dostałem go juz czas jakis temu ale dopiero teraz moge sprawdzic jego działanie. Niestety okazało sie, ze przy pomocy zwykłych baterii alkalicznych nic zwojowac sie nie da, za to po wsadzeniu akumulatorków wszystko działa jak trzeba. Według tego co piszą to zestaw świeżo naładowanych aku powinien wystarczyc na 2 - 3 pełne ładowania pocketa w zależności od pojemności uzytych aku. Ile wyjdzie w praniu u mnie to sie zobaczy, ja sobie zafundoałem zestaw akumulatorków o pojemnosci 2300 wiec powinno byc dobrze :)
Myśle, ze moge z czystym sumieniem polecic to małe ustrojstwo :>

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 02, 2004, 22:02:41 »
Cytat: JJay
Według tego co piszą to zestaw świeżo naładowanych aku powinien wystarczyc na 2 - 3 pełne ładowania pocketa w zależności od pojemności uzytych aku.

Wybacz, ale informacja o trzykrotnym ladowaniu akumulatora 1500 mAh z akumulatora 2000 mAh jest troche obraźliwa dla mojej logiki....

*

Offline maxdredi

• 358
  • Sprzęt: ipaq 2210/ mda 2 compact/ n73/ IR keyboard
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2004, 23:00:00 »
mnie sie naladowal 1940 (bareria ma 900mAh) jakies 3 razy na bateriach 1800mAh.

*

Offline JJay

• 13
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2004, 09:16:45 »
Wybacz, ale informacja o trzykrotnym ladowaniu akumulatora 1500 mAh z akumulatora 2000 mAh jest troche obraźliwa dla mojej logiki....[/quote]

No to Ty wybacz mi, ale ja sie na tym zupełnie nie znam, podałem tylko to co napisano na stronie PC-Mobile. A tak przy okazji mozesz mi wytłumaczyć czemu zestaw czterech aku o pojemnosci 2300mAh kazdy miałby nie wystarczyc na tyle ile oni podają?
Poza tym pisałem wczesniej, ze to ile ladowan wytrzymaja akumulatorki wyjdzie w praniu, bo dopiero zaczynam uzywac battery extendera.

Pozdr

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 03, 2004, 16:27:58 »
To teoretycznie niemozliwe jest PRAKTYCZNIE mozliwe bo istocie chodzi o doladowanie akumulatora, no i to sie moze udac 3 razy ale gdyby akumulator pockety byl kompletnie rozladowany wtedy taka sztuczka sie nie uda.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2004, 19:26:41 »
No to Ty wybacz mi, ale ja sie na tym zupełnie nie znam, podałem tylko to co napisano na stronie PC-Mobile. A tak przy okazji mozesz mi wytłumaczyć czemu zestaw czterech aku o pojemnosci 2300mAh kazdy miałby nie wystarczyc na tyle ile oni podają?

Fizyka sie klania - mAh jest jednostką pojemności, inaczej miarą zmagazynowanej energii. 1 mAh pozwala dostarczac pradu 1 mA przez godzine, albo odpowiednio 2 mA przez pół godziny lub 0,5 mA przez dwie godziny. W dodatku przy akumulatorach NiCD, NiMH i LiION obowiązuje zasada ładowania prądem 10-godzinnym przez 15 godzin lub inne proporcje. Jeżeli akumulator ma 1500 mAh, to znaczy ze prąd dziesięciogodzinny wynosi 150 miliamperów i należy go dostarczać przez 15 godzin. Ładowanie w ciągu 2 godzin oznacza, że dostarczany prąd jest ponad 7 razy większy.
Tymczasem bateria 2000 mAh jest w stanie dostarczać prąd 10-godzinny ogniwa (czyli 150 mA) przez 2000/150 = 13,33 godziny, co znaczy, że nie starczy nawet na jedno pełne naładowanie akumulatora. W dodatku zauważ, że zasilanie będzie niepełne - zamiast wymaganych 5V dostarczysz 4x1.2=4.8V co jeszcze bardziej zwiększy prąd.
Nie neguję, że battery extender jest ciekawą sprawą, ale obiecywanie 3 doładowań na jednym komplecie aku 2000 mAh jest bzdurą. Jak widać, z trudem starczy na jedno, lub dwa w połowie rozładowanego aku. Żeby starczyło na trzy, akumulator pocketa musiałby być rozładowany nie więcej niż 30% (czyli musiałoby pozostać 70% energii)

*

Offline JJay

• 13
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 03, 2004, 21:36:04 »
Cytat: WaldekGo
Fizyka sie klania ...

Ano kłania sie kłania :) Dzieki za naświetlenie sprawy.

Akurat jestem w trakcie rozładowywania aku w mom looxie. Jak sie rozładuje to zobacze jak te teorie sprawdzają sie w praktyce :)

pozdr

*

Offline perla

• 2689
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 03, 2004, 22:54:13 »
To wszystko co napisal WaldekGo jest teoretycznie poprawne ale ...
1. akumulator pocketa nie wyladowuje sie do zera, wiec praktyczny czas doladowania jest zawsze znacznie krotszy.
2. Rozladowany do ok 50 % SKALI ipaqa akumulator laduje sie 2-3 godz pradem ok 200 mA.
3. Akumulator ipaq-a ma 3,6 V i zewnetrzne zasilanie 4.5-4.8 V w zasadzie go doladowuje w wystarczajacy sposob. Tak sie to odbywa np przez USB gdzie przy obciazeniu 200 mA napiecie jest ok 4.5 V a nie 5 V jak sie powszechnie sadzi.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 03, 2004, 23:43:56 »
Cytat: perla
2. Rozladowany do ok 50 % SKALI ipaqa akumulator laduje sie 2-3 godz pradem ok 200 mA.
3. Akumulator ipaq-a ma 3,6 V i zewnetrzne zasilanie 4.5-4.8 V w zasadzie go doladowuje w wystarczajacy sposob. Tak sie to odbywa np przez USB gdzie przy obciazeniu 200 mA napiecie jest ok 4.5 V a nie 5 V jak sie powszechnie sadzi.

2 -> czyli 100% da 6 godzin przy 200 mAh = prad 10-godzinny wynosi 120 mAh, czyli pojemnosc aku jest 1200 mAh, co nie bardzo sie zgadza, bo AFAIR iPaqi miały od 600 do 1000 mAh - podaj dokładnie model.

3 -> mylisz pojecia w sposób zastraszający, to jest techniczny analfabetyzm. 4.5V dostaje cały iPaq, z naszego punktu widzenia UKŁAD STERUJĄCY ŁADOWANIEM a nie akumulator. Nie ma bezpośredniego połączenia gniazda zasilania z akumulatorem, byłoby to głupotą. Zresztą napięcie nie ma tu ŻADNEGO znaczenia, ważny jest PRĄD jaki jest WYMUSZANY na akumulatorze. Na upartego napięcie zasilające mogłoby być niższe niż potrzebne - bo można zastosować przetwornice (zresztą są one zabudowane w naszych zabawkach, zasilają wysokim napięciem świetlówki podświetlające matrycę)
Natomiast w podawanym przeze mnie przykładzie, podałem że zmniejszenie napięcia zwiększa prąd - bo układ zasilający i ładujący potrzebuje odpowiedniej MOCY czyli ilorazu PRĄD x NAPIĘCIE, z którego wynika, że dla zachowania stałej mocy zmniejszając napięcie musimy zwiększyć prąd.

*

Offline perla

• 2689
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 04, 2004, 08:33:24 »
Powtarzam jeszcze raz, Ty zakladasz ze akum. jest calkowicie rozladowany co nigdy niema miejsca. Po drugie swiadomie pisze o 50 % skali co sie nie przeklada na polowe matematyczna bo zawsze sie zaklada pewien %  zapasu energii akum. ktory musi pozostac a dla uzytkownika ma wskazywac 100% wyladowania. Oczywistym jest ze musi byc roznica napiecia miedzy ladowanym akumulatorem a ukladem ladujacym bo w ukladzie zasilania jest stabilizator napiecia , pradu ladowania oraz zabezpieczenie ale ja podalem inf ze nawet 4.5 V jest w stanie naladowac akum 3.6 wiec Twoja obawa ze 4.8 V moze byc niewystarczajace jest praktycznie nieuzasadniona. W kilku modelach pda robilem proby zasilania od 4.5 - 6V, we wczesniejszych modelach analizowalem  (dostepny mi wtedy) schemat ideowy i wiem co pisze, choc staram sie to przedstawiac w uproszczeniu.
Poza tym pominales zupelnie fakt ze extender pelni rowniez role rownoleglego zasilania co sprawia ze taki dodatkowy akumulator o pojemnosci ok 2 Ah przedluza czas pracy Pda ok 2-3 krotnie.
Ps mozesz sie nie obawiac o moje kwalifikacje. A liczac teoretycznie biez pod uwage wszystkie czynniki ktore wprowadzone do wzoru zmieniaja jego wynik.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 04, 2004, 09:14:44 »
Cytat: perla
Twoja obawa ze 4.8 V moze byc niewystarczajace jest praktycznie nieuzasadniona.

Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Napisałem, że mniejsze napiecie zasilania zwiększa jeszcze pobierany prąd, dodatkowo skracając czas pracy zewnętrznych akumulatorów

Poza tym pominales zupelnie fakt ze extender pelni rowniez role rownoleglego zasilania co sprawia ze taki dodatkowy akumulator o pojemnosci ok 2 Ah przedluza czas pracy Pda ok 2-3 krotnie.

Nie, nie zapomniałem, ale celowo pominąłem, z litości dla marketoidów piszących ze toto starczy na trzykrotne ładowanie, ponieważ oznacza to dodatkowy pobór prądu.

A liczac teoretycznie biez pod uwage wszystkie czynniki ktore wprowadzone do wzoru zmieniaja jego wynik.

W celu takiego nagięcia rzeczywistości, że jednak starczy na trzy razy? I to mimo bezwzględnych faktów mówiących, że z trudem na raz? Nawet jeżeli będą to dwie połówki...

Aha - i przypominam, że tutaj mówimy o Pocket Looxie, który ma aku 1500 mAh. Zabawki 19x0 które mają 900 mAh rzeczywiście być może mogą byc ładowane dwa razy. Ale na pewno nie trzy.

*

Offline JJay

• 13
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 04, 2004, 21:10:05 »
Cytat: WaldekGo
Nie, nie zapomniałem, ale celowo pominąłem, z litości dla marketoidów...

Ekhmm, kogo nazywasz marketoidą ? :)

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 05, 2004, 00:31:27 »
Według tego co piszą to zestaw świeżo naładowanych aku powinien wystarczyc na 2 - 3 pełne ładowania pocketa w zależności od pojemności uzytych aku

*

Offline JJay

• 13
Bateria do Looxa 600
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 14, 2004, 08:59:50 »
OK test przeprowadzony!!
Zestaw battery extender + 4 "świeżo naładowane" akumulatorki profitexx 2400 mAh. Za pierwszym razem wskaznik poziomu baterii w looxie zjechal na 20% i został naładowany do 100% potem znowu zjazd do 20% i kolejne ładowanie do 100% za trzecim razem wystarczyło na naładowanie akumulatora w looxie z 40% do 70%.
Pozdsumowanie: na stronie PC-Mobile kłamali ;) chociaz nie do konca :)
Ja jestem zadowolony z wyników tesciku