Upgrade GPS w n560!

• 319 Odpowiedzi
  • 184492 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
Odp: Upgrade GPS w n560!
« Odpowiedź #210 dnia: Październik 26, 2007, 17:45:06 »
nie chce inegraowac w soft SiRF-a, jedynie własnie tylko lanuje zainstalowac QGPS aby pobrał staelity. Pytam czy da sie bez firmWare i czy bedzie hulało wszystko ok. Podobno jest kolpot z WiFI
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #211 dnia: Październik 26, 2007, 20:51:19 »
Podobno jest kolpot z WiFI
Możesz podać źródło?
brak podpisu i kropka

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #212 dnia: Październik 27, 2007, 13:41:55 »
Podobno jest kolpot z WiFI

Hmm, po upgrade firmware i zainstalowaniu qgps-a, jakos nie odczulem dyskomfortu zwianego z dzialaniem Wifi. Wszystko dziala prawidlowo, gps w moim przypadku dziala  o niebo lepiej.

Pozdrawiam

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #213 dnia: Październik 27, 2007, 20:28:09 »
czyli rozumiem ze sam QGPS bedzie smigał bez aktualizacji firmware
iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline lazik_s

• 386
  • Sprzęt: HTC Cruise, FS N560
« Odpowiedź #214 dnia: Październik 28, 2007, 00:30:10 »
Źle rozumiesz.

Możesz podać źródło tego co napisałeś: "Podobno jest kolpot z WiFI"?
brak podpisu i kropka

*

Offline mapic

• **
  • 120
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens T830
« Odpowiedź #215 dnia: Październik 28, 2007, 11:16:08 »
Czy jest szansa na takie qgps dla t830? Bo widzie że dla dwóch looxów już wypuścili...

*

Offline fp

• **
  • 113
    • http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=search
« Odpowiedź #216 dnia: Październik 29, 2007, 15:04:23 »
Źle rozumiesz.

Możesz podać źródło tego co napisałeś: "Podobno jest kolpot z WiFI"?

kłopot z wifi jest przy patchu do SDHC, a nie przy tym. ktoś nie doczytał.

*

Offline CarreraGT

• 424
    • Moja galeria
« Odpowiedź #217 dnia: Październik 31, 2007, 20:23:14 »
aaa sorry.powracam wiec z pytaniem czy sam QGPS huja bez akutualizajci firmware.
iPhone 4, Mac Mini, iPad

*

Offline fatom

• *
  • 79
« Odpowiedź #218 dnia: Listopad 02, 2007, 10:14:50 »
Nie,  trzeba zmienić Firmware. Bez tego QGPS nie pójdzie.

« Odpowiedź #219 dnia: Listopad 03, 2007, 09:46:55 »
Testowałem przez ostatnie kilka dni QGPS'a na swoim n500 (ta sama aktualizacja co w n560) i wyleczyłem się z tego dodatku.

O ile po wgraniu QGPS'a rzeczywiście fix jest łapany prawie natychmiast, to zdarzało mi się dość często, że GPS gubił fixa podczas jazdy. O ile zachowanie takie mogłem uzasadnić w wąskich uliczkach z ciągiem budynków po obu stronach jezdni (choć dawniej raczej to się nie zdarzało), to podejrzenia moje wzbudziły sytuacje gdy na drodze w polach (żadnych drzew, gór czy budynków) po ostrym hamowaniu i skręcie w przecznicę GPS na dłuższą chwilę gubił fixa.

Ponieważ QGPS nie można odinstalować, testy robiłem z dwoma kartami SD na których miałem backupy systemu przed instalacji QGPS i z zainstalowanym QGPSem. W ramach testów zrobiłem w ciągu kilku dni przejazdy tymi samymi ulicami gęsto zabudowanego centrum, za każdym razem po dwa razy aby w tych samych warunkach przetestować konfigurację z QGPS i bez QGPS (nawigacja na AM 4.1, przed każdym testem HR pocketa i wgranie z backupu odpowiedniej konfiguracji). Za każdym razem jeśli miałem utraty sygnału GPS, to tylko na wersji z zainstalowanym QGPS.

Bardzo zadowolony jestem natomiast z aktualizacji firmware'u GPSa - po tej aktualizacji (bez instalowania QGPS) mam znacznie szybszego fixa na zimno niż przed aktualizacją.

*

Offline fatom

• *
  • 79
« Odpowiedź #220 dnia: Listopad 03, 2007, 10:39:35 »
W ustawieniach GPS w Automapie ustaw port 4 i szybkość 19200, wtedy nie będzie Ci chodziło przez QGPS. Jak dasz port 8 i 57600 wtedy idzie przez QGPS. Porty są przekierowywane automatycznie w firmware. Na porcie 4 jest bez QGPS, a na porcie 8 z QGPS i po sprawie - ustawia się to w programach do GPS nie w sofcie, tam musi być port 8 programowy i 4 hardware. Chociaż ja nie zauważyłem żadnego gubienia sygnału na QGPS na AM ani na TT6, chociaż nie przeczę może mam szczęscie (może na razie).
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2007, 10:42:53 wysłana przez fatom »

« Odpowiedź #221 dnia: Listopad 03, 2007, 12:32:29 »
Nie jestem do końca pewnien czy przestawiając na COM4 na pewno działamy bez QGPS.

Ustawienia o których piszesz, to software'owy dodatek sytemu Windows Mobile umożliwiający równoczesne korzystanie z jednego portu COM przez kilka aplikacji w tym samym czasie (czyli współdzielenie COMa). Działanie QGPS jest na niższym poziomie - firmware'u GPSa - i jest niezależne od ustawienia w tym menu. Tutaj decydujemy czy korzystamy z tego "dodatku" do wspódzielenia COM'a (wybierając port software'owy) lub czy korzystamy bezpośrednio z GPSa (wybierając port hardware'owy) - nie jest to interfejs do włączania/wyłączania omijania QGPS'a.

Funkcja ta została zaimplementowana, ponieważ niektóre aplikacje nie współpracują z GPSem dostępnym przez program pośredniczący.

*

Offline wszim

• 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
« Odpowiedź #222 dnia: Listopad 03, 2007, 17:14:34 »
fatom:
Port hardware COM4 ma być na 57600 a nie 19200. COM8 softwareowy nie ma znaczenia ustawiona prędkość. Działa na każdej bo to jest emulacja.

maju:
Wydaje mi się, że nie masz racji co do QGPS. Skąd masz takie informacje? Testując osobno na COM4 i osobno na COM8 widać było różnice w ustalaniu sie fixa i w ilości widocznych od razu satelitów. Po co by była w takim razie możliwość wyboru portu (hardware, software)? Nie sądzę że tylko do współdzielenia. Mnie się wydaje że właśnie po to aby albo działać przez QGPS albo bez po staremu.
pozdrówka

« Odpowiedź #223 dnia: Listopad 06, 2007, 10:36:44 »
hej
czy ktoś może mi przesłać pliki do upgrade'u GPS na WM5 na adres przemorut@wp.pl.
Wszedłem na stronkę FS download i nie znalazłem tam plików o nazwach wymienionych w tej dyskusji.
Dzięki z góry.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #224 dnia: Listopad 06, 2007, 14:35:53 »
hej
czy ktoś może mi przesłać pliki do upgrade'u GPS na WM5 na adres przemorut@wp.pl.
Wszedłem na stronkę FS download i nie znalazłem tam plików o nazwach wymienionych w tej dyskusji.
Dzięki z góry.

proszę
http://www.fujitsu-siemens.com.pl/support/downloads.html
musisz wybrać WM5.0 i wersję językową ( angielski )

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #225 dnia: Listopad 09, 2007, 08:56:04 »
Witam jako nowy posiadacz N560  :)

Też musiałem przejść przez tego fixa. W moim N560 gps to dno - potrafił szukać fiksa przez 20 minut i to akurat gdy byłem w drodze i potrzebowałem dowiedzieć się na którym przystanku tramwajowym wysiąść (musiałem zdać się na harcerskie umiejętności orientacji na mapie i wypatrywanie ulic którymi jadę). Zainstalowałem więc patcha gpsa - nie pomogło - nadal fix trwał minutami. No po prostu wstyd przy moim 5-letnim ręczniaku garmina. W końcu doinstalowałem qgps i zaczął być używalny. Dziś rano po 12h od ostatniego włączenia zafiksował się po 40 sekundach - to jeszcze ujdzie. Na początku dokładność jest taka sobie, ale potem jest ok. Będę tylko musiał pamiętać o ściąganiu efemeryd, bo mój ppc rzadko widzi internet.

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #226 dnia: Listopad 09, 2007, 09:06:48 »
Wg mnie idiotyzmem jest, że efemerydy można siciągnąć tylko po podłączeniu się do PCta przez Activsynca. Dlaczego nie można tego aktualizować żadnym innym połączeniem do netu np. przez wifi lub GPRS?
pozdrówka

*

Offline gdeco

• 24
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #227 dnia: Listopad 09, 2007, 09:08:00 »
A kto powiedział, że nie można? Ja zawsze aktualizuję przy połączeniu wifi.

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #228 dnia: Listopad 09, 2007, 23:53:12 »
A kto powiedział, że nie można? Ja zawsze aktualizuję przy połączeniu wifi.

Odwołuję! :O Coś widocznie wcześnienj miałem popierdykane i nie działao z jakiegos powodu. Faktycznie działa. Odszczekuję :E
pozdrówka

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #229 dnia: Listopad 15, 2007, 14:52:58 »
Witam,
Dokonałem upgrade firmware-u jakiś czas temu, dodatkowo doinstalowałem QGPS-a i powiem szczerze że działało mi to bardzo ładnie na ustawieniach (programowy -> COM8, Sprzętowy -> COM4/56700, zarządzanie załączone). Kilka dni temu wykonałem HR ze względu na to że już miałem bałagan w systemie i postanowiłem wszystko przeinstalować od podstaw, no i od tego czasu borykam się znowu z gpsem, ustawienia takie same jak wcześniej + zainstalowany qgps z aktualnymi danymi, cold fixa łapie mi bardzo długo, około 10min , przy hot starcie też nie lepiej muszę czekać z 4 do 5min. Wydaje mi się tak jak by w ogóle nie komunikował się z QGPS-em co przed HR znacznie wszystko przyspieszało, sprzęt testowałem przy oknie oraz na dworze, na zew. pierwszego fixa łapie około 6 -7 min, przy otwartej przestrzeni. Zrobiłem kolejny HR wgrałem Upgrade GPS-a jeszcze raz , wg procedury FSC , doinstalowałem QGPS - nie pobrałem danych, odpaliłem go na zewnątrz fix po 5 -6 min, po 12h załadowałem dane do QGPS następny test , fix po 5 min, nie mam pojęcia co mogło się stać, może kwestia kalibracji ?? Dodatkowo w AM4 jak mam ustawione porcie COM8 to w ogóle nie reaguje, po zmianie na COM4 łapie fixa po dłuższym czasie..
Reasumując wątek - GPS działa mi jak za starych czasów czyli fatalnie, Looxa mam już przeszło rok. Może ktoś z szanownych użytkowników, miał podobne problemy i jakoś sobie z nimi poradził.Myślałem ze problemy z gps-em już na zawszę odeszły w niepamięć a tu masz...
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2007, 07:49:26 wysłana przez Obiwan666 »

*

Offline PiKNew

• 437
  • Sprzęt: iPaq h5550, Loox n560
« Odpowiedź #230 dnia: Listopad 15, 2007, 15:08:03 »
Czy istnieje możliwość powrotu do stanu "fabrycznego"? Jestem bardzo niezadowolony, fix - bez zmian, dodatkowo kilkumetrowe przesunięcie pozycjonowania.

*

Offline as127

• **
  • 207
« Odpowiedź #231 dnia: Listopad 16, 2007, 17:37:55 »
Obiwan, ja mam to samo, z tym, że ja nie narzekałem na gps przed upgrade.
Dokładnie tak jak opisałeś, po upgrade gps zrobił się jeszcze czulszy i jeszcze szybciej łapał fixa.
 Niedługo potem jednak wszystko wróciło do normy, możliwe że po hr, nie pamiętam teraz.
 Poniewaz nie narzekałem na gps przed update, odpuściłem sobie dalsze zabawy.
Nie instalowałem qgps'a.
 Myśle, że programiści z fsc poprawili trochę w oprogramowaniu gps ale zrobili kolejne błędy :-)

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #232 dnia: Listopad 16, 2007, 18:18:54 »
Fiksowanie doprowadzamnie do fiksacji  :wink:

BTW - wiecie jak sie sprawuje qgps bez aktualizacji? Zauważyłem że w pół dnia bo końcu okresu obowiązywanie nie ma problemu. Nie wiem jak dłużej.
To wynik z dzisiejszego poranka (ostatnie włącznie wczoraj o 23, dane w qps nieważne od wczoraj - 18, układ satelit musiał byćdobry bo od razu złapał 3d bez 2d po drodze):
Start: 06:57:02
Fix 3d: 06:57:34
Fix 3d time: 32sec from start
Fix 3d satelites: 5
Fix 3d 1st HDOP: Ideal (7m)
Time with 3d fix: 61sec
Last satelites: 7
Last HDOP: Ideal (5m)
Log end: 06:58:35
(czas jest gmt - o godzinę do tyłu)

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #233 dnia: Listopad 16, 2007, 18:35:30 »
..
Zauważyłem że w pół dnia bo końcu okresu obowiązywanie nie ma problemu. Nie wiem jak dłużej.
...

Czy można prosić kogoś o przetłumaczenie na język polski.

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #234 dnia: Listopad 16, 2007, 18:51:36 »
..
Zauważyłem że w pół dnia bo końcu okresu obowiązywanie nie ma problemu. Nie wiem jak dłużej.
...

qgps ściąga dane o efemerydach - są one ważne tylko przez jakiś czas a potem gqps chce ściągać nowe.
No i się zastanawiam jak będzie działać gdy ich nie ściągnie. 3 dni ważności to trochę mało jak się jedzie gdzieś na wycieczkę gdzie nie będzie internetu.
Na razie ważność efemeryd w qgps w moim n560 skończyła się wczoraj, a gps nadal łapie fixa dość szybko.

Kolega który ma ipaqa ładuje sobie do qgps dane o ważności 7 dni (ale to inny qgps niż ten do FS).

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #235 dnia: Listopad 17, 2007, 19:37:25 »
..
...

qgps ściąga dane o efemerydach - są one ważne tylko przez jakiś czas a potem gqps chce ściągać nowe.
No i się zastanawiam jak będzie działać gdy ich nie ściągnie. 3 dni ważności to trochę mało jak się jedzie gdzieś na wycieczkę gdzie nie będzie internetu.
Na razie ważność efemeryd w qgps w moim n560 skończyła się wczoraj, a gps nadal łapie fixa dość szybko.

Kolega który ma ipaqa ładuje sobie do qgps dane o ważności 7 dni (ale to inny qgps niż ten do FS).

u mnie ten badziew raz ściąga dane, raz nie chce ściągać (losowo, w komputerze nic się nie zmienia); generalnie jest bez żadnej różnicy, tylko że u mnie bez żadnej różnicy jest ogólnie jeśli chodzi o 'całość' tego upgrade'u - zawsze łapał szybko fixa i nic się nie zmieniło, qgps w niczym nie pomaga

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #236 dnia: Listopad 19, 2007, 08:58:50 »
u mnie ten badziew raz ściąga dane, raz nie chce ściągać (losowo, w komputerze nic się nie zmienia); generalnie jest bez żadnej różnicy, tylko że u mnie bez żadnej różnicy jest ogólnie jeśli chodzi o 'całość' tego upgrade'u - zawsze łapał szybko fixa i nic się nie zmieniło, qgps w niczym nie pomaga

No a u mnie zmieniło. Bez patcha był nieużywalny. Po patchu samego gps nadal. Dopiero dogrywka qgps zrobiła z niego coś co można używać. I nikt mi nie wmówi że qgps jest tylko od efemeryd. Bez niego gps widział 6 satelit i nie był w stanie się zafiksować przez 20 minut, mimo że już ściągnął efemerydy. Zaś dzisiaj qgps ma nieaktualne dane od 3 dni, a mimo to zafiksował się poniżej minuty. Nie wiem co FS i producent chipa gps'a zrobili, ale namieszali strasznie i nawet połatać tego porządnie nie umieją  :S

Start: 07:04:27
Fix 2d: 07:05:03
Fix 2d time: 36sec from start
Fix 2d satelites: 3
Fix 2d 1st HDOP: Excellent (15.6m)
Fix 3d: 07:05:22
Fix 3d time: 55sec from start
Fix 3d satelites: 5
Fix 3d 1st HDOP: Excellent (14.4m)
Time with 3d fix: 61sec
Last satelites: 5
Last HDOP: Excellent (15m)
Log end: 07:06:23

*

Offline sober

• 49
« Odpowiedź #237 dnia: Listopad 19, 2007, 12:03:07 »
Wydaje mi się że nowy firmware i quickgps są ze sobą powiązane i istnieją jako jeden patch. W tej chwili po hard resecie mam tylko nowy firmware bez quickgpsu i gps dziwnie reaguje - tak jakby nie zapamiętywał sobie w ogóle pozycji satelit.

Jak już w końcu uda mu się złapać fixa to działa, ale wystarczy wyłączyć gps na godzinę i potem znowu się męczy żeby złapać sygnał... co ciekawe - przy użyciu automapy w ogóle nie mógł złapać sygnału przez kilkanaście minut. Pomogło włączenie na chwilę GPSlocalizatora - tam po jakiejś minucie złapał fixa i dopiero wtedy automapa ruszyła. Tak było 3 razy z rzędu więc to nie przypadek. Próbowałem na porcie 4 i 8...

Dogram mu jeszcze quickgpsa i zobaczymy jak się będzie zachowywał.

« Odpowiedź #238 dnia: Listopad 23, 2007, 15:17:56 »
wgrałem oba pliki - firmware i QGPS parę dni temu.
Testowałem zarówno na GPS Locator jak i na IGO i jestem mile zaszokowany - znacznie szybciej łapie fixa.
Szczególnie na zimno - przy dobrej pogodzie odpalam IGO , ustalam pkt , ruszam i niemal natychmiast dostaję wskazówki gdzie jechać .
Przełączyłem się szyko z trybu mapy na GPS i widzę 7 satelit i złapaną pozycję - pełne zdziwienie.
Przed updatem trwało to na zimno od kilku minut do pół godziny.
Teraz popróbuję z AutoMapą - rezultaty niebawem

*

Offline Darks

• 22
  • Sprzęt: FS Loox n560 & GT-I8000
« Odpowiedź #239 dnia: Listopad 24, 2007, 12:08:36 »
Na jakim systemie działasz ?
U mnie na WM6 po wgraniu QGPS działało beznadziejnie. Auto Mapa nie mogła w ogóle złapać fixa.