Witam,
Dokonałem upgrade firmware-u jakiś czas temu, dodatkowo doinstalowałem QGPS-a i powiem szczerze że działało mi to bardzo ładnie na ustawieniach (programowy -> COM8, Sprzętowy -> COM4/56700, zarządzanie załączone). Kilka dni temu wykonałem HR ze względu na to że już miałem bałagan w systemie i postanowiłem wszystko przeinstalować od podstaw, no i od tego czasu borykam się znowu z gpsem, ustawienia takie same jak wcześniej + zainstalowany qgps z aktualnymi danymi, cold fixa łapie mi bardzo długo, około 10min , przy hot starcie też nie lepiej muszę czekać z 4 do 5min. Wydaje mi się tak jak by w ogóle nie komunikował się z QGPS-em co przed HR znacznie wszystko przyspieszało, sprzęt testowałem przy oknie oraz na dworze, na zew. pierwszego fixa łapie około 6 -7 min, przy otwartej przestrzeni. Zrobiłem kolejny HR wgrałem Upgrade GPS-a jeszcze raz , wg procedury FSC , doinstalowałem QGPS - nie pobrałem danych, odpaliłem go na zewnątrz fix po 5 -6 min, po 12h załadowałem dane do QGPS następny test , fix po 5 min, nie mam pojęcia co mogło się stać, może kwestia kalibracji ?? Dodatkowo w AM4 jak mam ustawione porcie COM8 to w ogóle nie reaguje, po zmianie na COM4 łapie fixa po dłuższym czasie..
Reasumując wątek - GPS działa mi jak za starych czasów czyli fatalnie, Looxa mam już przeszło rok. Może ktoś z szanownych użytkowników, miał podobne problemy i jakoś sobie z nimi poradził.Myślałem ze problemy z gps-em już na zawszę odeszły w niepamięć a tu masz...