Witam
A żeby udostępnić neta na pockecie to chyba potrzebna jest jeszcze opcja "Lan access service", która u mnie jest niee aktywna ...
Witam
Z tego co się orientuję połączenie PocketPC przez bluetooth z PC z internetem działa poprzez aplikację ActiveSync. Usługa „Dostęp sieciowy” jest w tym przypadku niedostępna .
Jak to ugryźć? Prawie wszystko na ten temat w postach powyżej.
Od siebie dodam o trudnościach, które miałem i dotarłem do ich rozwiązania. Jeśli chodzi o ustawienie PocketPC w zakładce Bluetooth/Devices” powinniśmy ustawić parowanie z komputerem jako „new partnership” i zaznaczyć koniecznie usługę „ActiveSync”. Niby proste, ale u mnie ta usługa za diabła nie chciała być dostępna. A winne były porty …
Dotarłem do sposobu, dzięki któremu aktywowałem usługę „ActiveSync”, opisanego w jakiejś instrukcji HP. Swoją drogą wygląda na to, że konfiguracja bluetooth to wymysł jakiegoś chorego umysłu... Ale do rzeczy. Jeśli nie masz dostępu do usługi ActiveSync w usługach bluetooth PC na PocketPC:
1.Wyjmij Pocket PC z podstawki synchronizacyjnej USB.
2.Włącz Bluetooth na Pocket PC oraz komputerze PC.
PC
3. Kliknij prawym klawiszem na ikonę Bluetooth w zasobniku systemowym Twego komputera PC, a nastepnie kliknij Zaawansowana Konfiguracja.
4. Zaznacz zakładkę Aplikacje Klienta, a następnie zapisz numer portu COM wyszczególniony obok Portu Szeregowego Bluetooth.
5. Wybierz Port Szeregowy Bluetooth, następnie kliknij przycisk Usuń Port COM.
6. Kliknij zakładkę Usługi Lokalne, a następnie Dodaj Usługi Szeregowe.
7. Wpisz nazwę usługi szeregowej, a następnie zaznacz Uruchom Automatycznie.
8. Usuń znaczek z okna Zabezpieczaj połączenie, a następnie wybierz port szeregowy COM taki sam, który wpisałeś wsześniej. Kliknij Zastosuj > OK > OK.
9. Otwórz ActiveSync na Twoim komputerze PC, a następnie kliknij, Plik > Ustawienia Połączeń (Connection Settings).
10. Zaznacz okno Pozwól na Połączenie przez kabel seryjny lub połączenie przez podczerwień z tym portem COM (Allow connections …).
11. Zaznacz port COM taki sam jak ten, który wpisałeś wcześniej.
12. Wybierz opcję Komputer jest połączony (This computer ...) do Internet a następnie stuknij OK.
NA POKET PC
Teraz po kliknięciu na Start -> Settings -> Connections -> Bluetooth -> “Devices” ->”Nazwa naszego komputera PC” (będzie jeśli zostały już sparowane, inaczej trzeba kliknąć „New partnership”) powinna pojawić się usługa „ActiveSync”, którą zaznaczamy.
No i na koniec - uruchamiamy ActiveSync
z PocketPC i Connect via Bluetooth. Internet powinien być dostępny.
Może komuś pomoże.
Pzdr
JP