n560 i problem z sygnalem GPS

• 8 Odpowiedzi
  • 1906 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 28, 2006, 01:26:43 »
witam!
mam problem z sygnalem gps w n560. otoz prawie co dopiero go kupilem, instaluje automape 3.9.3.0 i cisza - zadnego sygnalu gps!
otworzylem programik GPSLocatori nie znajduje zadnej satelity.
to problem sprzetowy czy raczej musze cos przestawic w ustawieniach??
z gory jestem wdzieczny za pomoc.
pozdrawiam
marek

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2006, 02:00:11 »
Na wszystkie pytania już tu są odpowiedzi ;)
http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=57658

Witajcie
Ja tu nowy jestem
To przy okazji opisze moje spostrzeżenie.
Wziąłem n560 na spacer. Włączyłem mapę.
40 min chodzenia i nic. Nie załapał fixa.
Bateria 40% hmm...  chyba powinno działać.
Postanowiłen wyłaczyć podświetlenie.  Po minucie mam lokalizacje.
Po ponownym właczeniu podświetlania - utraca sygnału gps co chwile.
Może te kłopoty z fixem w n560 to przez mało wydajne baterie?
Czy ktoś mający problemy z fixem móglby potwierdzić tę teorię?

*

kichu1979

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2006, 02:02:58 »
Jesli to tak wyglada to zasuwaj do serwisu... do skutku.

Normalnie stacjonarnie w otwartym terenie powinien zlapac srednio w ok 1 minute +/- statystyczny blad.

To co opisujesz to jakies herezje, ktore nie powinny miec miejsca. Jak dla nie wydziwiac tylko do serwisu.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2006, 02:21:00 »
>Jesli to tak wyglada to zasuwaj do serwisu... do skutku.
Czekam jeszcze na zasilacz samochodowy i wtedy sprawdzę,
czy pomoże. Jak nie, to oddam.

Przy okazji kolega ma Acera n311 a w nim przy ustawiniu podswietlania
dwa suwaczki: dla pracy na bateriach i pracy na zasilaczu.
Czy u nas też tak można?

No i miał (kolega) program do backupu. U mnie brak. Czy jakiś link programu do łatwego zrzucania kopii całego PDA możecie polecić?

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2006, 10:24:54 »
Witam,

Też zakupiłem teraz n560 i moja przygoda wyglądała następująco:
W domu przez okno  :)) testowałem tego GPSa i jakoś nie bardzo to chciało działać. GPSLocator łapał coś tam w ilości jednej 2 sztuk w bardzo słabym zakresie (żółty zakres poniżej linii przerywanej). Trwało to dość długo i kilkakrotnie, aż w końcu zrezygnowałem. W tym miejscu zacząłem czytać forum i nabierać obaw że kupiłem bubla. Do tego jeszcze doszedł prblem z wifi w domu.
Na drugi dzień poszedłem z tym urządzonkiem do pracy i w trakcie powrotu z niej w samochodzie w polu zatrzymałem się na chwilę, włączyłem GPSLocatora i w dosłownie mgnieniu oka złapałem fixa. Trwało to może 10-20 sekund? Nie wychodziłem oczywiście z auta w tym czasie.  Potem sobie ruszyłem do domu i już nic nie zakłóciło zasięgu mojego n560. Automapa śmiga aż miło i łapie tak samo szybko.
Co do Wifi udało mi się też bez problemu je uruchomić po odpowiednim skonfigurowaniu routera w domu.

jestem zadowolony z zakupu.

Pozdrawiam i życzę podobnych wrażeń.
Yankee

Re: n560 i problem z sygnalem GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2007, 22:02:26 »
Cytat: "Marass"
witam!
mam problem z sygnalem gps w n560. otoz prawie co dopiero go kupilem, instaluje automape 3.9.3.0 i cisza - zadnego sygnalu gps!
otworzylem programik GPSLocatori nie znajduje zadnej satelity.
to problem sprzetowy czy raczej musze cos przestawic w ustawieniach??
z gory jestem wdzieczny za pomoc.
pozdrawiam
marek

------------------------------------
Miałam dokładnie ten sam problem.
Walczyłam z palmtopem ALE I Z SERWISEM (kulturalnie ale stanowczo i DŁUGO!) Też wydawało mi się, jak tu sugerują niektórzy że winne są ustawienia, porty COM, itd. nieodpowiednie oprogramowanie do nawigacji.
Jednak tak się złożyło, że przez kilka tygodni miałam w ręce identycznego n560 od kogoś kto kupił a nie od razu potrzebował. I co się okazało? Przy tym samym oprogramowaniu i ustawieniach, w tych samych miejscach (dom, trasa): KOLOSALNA RÓŻNICA DZIAŁANIA...  Sprzęt idealnie współpracował z programem do nawigacji i nie tylko nawet w domu, przy zasłoniętych roletach w oknach w zamkniętym pokoju - 6 satelit...! W tej sytuacji mając w ręce dwa n560 - jeden dobry a drugi do niczego udałam się do serwisu... Serwis grzecznie wymienił PŁYTĘ GŁÓWNĄ. Obecnie sprzęt działa po prostu rewelacyjnie...  Sądzę że firma wypuściła na Polskę całą serię uszkodzonych płyt głownych.

Objawy:
1. bardzo długi czas oczekiwania na wyszukanie satelit po 2-3 godzinach stan 0 lub 1 - na analogicznym sprzęcie po kilku minutach np. 6-10 satelit (najczęściej nawet GPSLocator nie umiał wyświetlic skali i żadnego śladu życia, przeszukiwania nieba...)
2. Jesli już cokolwiek ruszyło, czasem i rzadko, to i tak nieprzekazywanie - dosłownie nigdy - sygnału GPS do programu do nawigacji

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 03, 2007, 10:28:51 »
xxx
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:19:16 wysłana przez krutoj »

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2007, 13:14:04 »
Cytat: "krutoj"
Cytat: "Eve_B"

2. Jesli już cokolwiek ruszyło, czasem i rzadko, to i tak nieprzekazywanie - dosłownie nigdy - sygnału GPS do programu do nawigacji

A jestes pewien, ze faktycznie zamykales GPSLocator, a nie przypadkiem tylko go "minimalizowales" tak ze dalej dzialal w tle? - to tlumaczyloby dlaczego inne aplikacje mimo wlasciwych ustawien portow nie mialy sygnalu GPS.

Obydwa palmtopy obsługiwałam identycznie i tak samo skonfigurowałam. Fakt, że jeden działał OK a drugi WCALE dla mnie wszystko wyjaśnia - bez wdawania się w szczegóły. A w serwisie FSC nikt nie wymieniłby płyty głownej na piękne oczy tym bardziej że kontakt był... telefoniczny.  ;) Palmtopa miałam w serwisie 2 x Za pierwszym razem otrzymałam info, że został skonfigurowany na nowo" ale poniewaz nie działał (objawy pozostały j/w b/z), trafił tam ponownie z nieco bardziej stanowczymi argumentami i to pomogło.
Nie uwierzę, że ktoś może miec problem w n560 dlatego, ze używa GPS na balkonie itp (kiedyś na formu kogoś za to wsmiano) lub niewłaściwie dkonfiguorwał palmtopa. Według mnie ten sprzęt - o ile jest sprawny - działa rewelacyjnie nawet w domu a nie tylko na balkonie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim!

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2007, 13:41:02 »
xxx
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:18:23 wysłana przez krutoj »