SD czy MMC ?

• 8 Odpowiedzi
  • 2560 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Ty-grysek

• 21
  • Sprzęt: i900
SD czy MMC ?
« dnia: Sierpień 21, 2003, 09:53:36 »
Planuję kupić kartę pamięci Kingston SD 128MB do mojego LOOX-a. Jednak zastanawiam się czy nie wybrać tańszej MMC? Czy coś zyskam (poza "write-protect") kupując SD? Niby SD są szybsze, ale ponoć LOOX i tak ma wolną komunikację z kartami SD/MMC. Ponoć także SD mają dodatkowe złącza do sprzętowego szyfrowania (co by mi się przydało), ale czy LOOX to obsłuży?
CF nie wchodzi w grę - gniazdko potrzebuję do innych urządzeń.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
SD czy MMC ?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2003, 10:50:55 »
A czy w ogóle występują MMC 128MB?
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Ty-grysek

• 21
SD czy MMC ?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2003, 11:22:58 »

SD czy MMC ?
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 21, 2003, 12:30:15 »
Za ok 225 to kupisz Kinston SD 128 (w sklepie), na giełdzie pewnie dużoooo taniej

*

Offline Ty-grysek

• 21
SD czy MMC ?
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 21, 2003, 12:46:44 »
Zdają sobie sprawę, że można kupić dużo taniej - link podałem tylko po to, żeby pokazać że są MMC 128MB. Jednak generalnie SD są droższe od MMC o jakieś (strzelam) 20-30%. Więc moje pytanie jest nadal aktualne - czy warto? Dodam jeszcze że nie planuję wykorzystania tej pamięcie w innym urządzeniu, natomiast planuję zakup uniwersalnego czytnika kart pamięci na IDE lub FireWire (o ile są takie...).

Pozdrawiam :)

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
SD czy MMC ?
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 21, 2003, 13:51:27 »
Bardziej polecałbym zakup czytnika na usb 2.0 - jest to bardziej uniwersalne rozwiązanie, niż FireWire, bo USB jest kompatybilny wstecz, więc możesz zanieść czytnik do kogoś ze starszym sprzętem i też z niego skorzystać - a FireWire to tylko ekskluzywny dodatek do niektórych płyt lub Sound Blasterów, a na pewno niewiele ludzi kupuje kontrolery FireWire do komputerów. :)

*

Offline MarcinW.

• 716
SD czy MMC ?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 03, 2003, 18:24:35 »
No ale dalej nikt nie oważył się odpowiedzieć na postawione pytanie...:) Moim zdaniem nie zyskasz nic. Karta SD czy MMC jest zawsze wykorzystywana do instalowania programów po zajeciu RAM-u urządzenia - więc z definicji MUSI być zapisywalna. Różnica w prędkości wcale nie jest tak ogromna i nie ma specjalnego znaczenia czy to LOOX czy coś innego. Gniazdo samo w sobie ma ograniczenia, karta też. Ja bym na szybkość nie zwracał szczególnej uwagi.
Mnie natomiast męczy inny temat - chciałbym już akupić sobie 256MB i jakoś MMC o tych wymiarach nie znalazłem...:( Dlatego chyba zdecyduję się na SD, którego i tak nie wykorzystam...

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
SD czy MMC ?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 03, 2003, 21:53:06 »
Roznica w szybkosci pracy kart SD i MMC jest duza. Pamietam jak mialem MMC w iPAQ 3850 i strasznie wolno to dzialalo. Mysle ze SD bedzie chodzic szybciej nawet w gniezdzie SD LOOXa.

SD czy MMC ?
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 29, 2004, 02:10:28 »
a co na to specyfikacje techniczne obu standardow ? czy ktos sprawdzal moze przypadkiem ? ;D