RS232 w Loox 718 (prosty telefon gsm jako modem gprs)

• 3 Odpowiedzi
  • 669 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kszyh

• 11
  • Sprzęt: Loox718, BC-337 i takie tam...
« dnia: Listopad 05, 2006, 23:44:53 »
Próbował ktoś z Szanownych Forumowiczów podłączyć telefon GSM przez kabelek jako modem GPRS?

Mam "mały" problem z portem com w Looxie  przy próbie podłączenia starego Siemensa M50. Najzwyczajniej nie działa - tzn próbuje wybrać to nieśmiertelne *99# i nic. Odpalenie terminala "przed" i próba wpisywania komend AT ręcznie też nie przynosi żadnych rezultatów (odpowiedzi z telefonu).

Znalazłem wątek: http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=50741&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=modem+przez+com , ale ten sam telefon przez ten sam kabelek* działa ze zwykłym pecetem. Czyli nie jest to problem z konwertem z poziomów TTL jak angler22 raczył napisać.

Do tej pory myślałem że standard to standard, a tu zonk :(

*) Do Loox'a mam "homemade" przejściówkę z gniazdem RS, podłączam przez nią sygnał GPS dla Vario (z GPSproxy) i działa wyśmienicie. Do Siemensa kabelek który w połączeniu ze zwykłym pecetem działa (GPRS).

*

Offline kszyh

• 11
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2006, 23:59:40 »
zapomniałem - oczywiście telefon w pececie zainstalowany jest jako najbardziej standardowy ze standardowych modemów i można z nim gadać przez terminal jak ze zwykłym Hayes AT czyli imvho nie jest to kwestia sterowników :mysli:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 06, 2006, 08:58:27 »
Z tego co się orientuję, Loox 718 ma standardowego RS 'a, zatem do współpracy z komórką, konwerter RS>TTL jest jednak niezbędny. Nie jest trudno coś takiego złożyć, zrobiłem sobie swego czasu taki kabelek do Optipada, później do Asusa A716 i oba działały świetnie. Kabel testowałem właśnie "rozmawiając" sobie z modemem komendami Hayes'a w programie Pocketty. Podejrzewam, że nie zasiliłeś odpowiednio MAX'a232 (tego konwertera RS>TTL) który siedzi sobie we wtyku DB9 (com) kabla siemens - PC. Jakie piny standardu szeregowego z Loox'a podłączyłeś pod gniazdo COM? Tylko RX,TX i gnd? Konieczne będzie podpięcie zasilania, czyli DTR (powinno wystarczyć). W razie wątpliwości pytaj.

Dodane: pisząc najprościej - musisz zaopatrzyć się w 8 żyłowy kabel i podłączyć WSZYSTKIE - poza RI (tak na prawdę nie wszystkie są potrzebne, ale jak już robić, to porządnie) piny takiego gniazda (męskie) DB9 http://www.zytrax.com/tech/layer_1/cables/tech_rs232.htm z odpowiednimi pinami we wtyku do palmtopa. Dopiero wtedy dasz szansę zasilenia się dla max'a we wtyku kabla do komórki, z pinu DTR. Niestety nawet wtedy nie będzie 100% pewności, że to ruszy, bo różne max'y potrzebują różnego napięcia i może się okazać, że to z DTR nie wystarczy. Wtedy najlepiej pociągnąć zasilanie albo z Hosta USB (jeśli jest) albo z komórki (czasem jest dla akcesoriów).

*

Offline kszyh

• 11
update
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 06, 2006, 21:56:54 »
Faktycznie to co piszesz ma sens - zasugerowałem się że od strony telefonu (łatwo rozbieralna wtyczka) są tylko 3: RX,TX i GND. We wtyku rs może być więcej. Sprawdzę i odpiszę tutaj dla potomnych :)

-- update --
Jest dokładnie tak jak napisał angler22 (dzięki!). We wtyczce od strony DB9 jest jakiś układzik biorący zasilanie z komputera ("jakiś" bo wtyczka z gatunku nierozbieralnych).
Po podpięciu DTR + dodatkowo RTS (przypomniałem sobie że kiedyś składając kabelek do starej nokki zasilanie brałem właśnie z tych dwóch linii) całość poszła bez problemu.
Nie podłączałem całego RS'a z powodu ilości kabli i delikatności pinów we wtyczce loox'a (gęsto).

Teraz kabelek ma podpięte TX, RX, GND, DTR i RTS. Pinout złącza można bez problemu znaleźć w sieci, dla leniwych są to nóżki (jw) nr 3, 2, 5, 4 i 7