Strona główna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj się
PDAclub.pl - Forum użytkowników technologii mobilnych
Windows Mobile (Classic, Professional, Standard), Windows Phone 6.x oraz 7/8.x/10
Pocket PC - ogólnie (WM Classic)
Fujitsu-Siemens
Pytanie o GPS w n560 - ciekawe zjawisko
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
2 Odpowiedzi
701 Wyświetleń
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
klosz007
194
Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
«
dnia:
Sierpień 23, 2006, 21:35:50 »
Witam,
Chwilowo nie miałem okazji potestować n560 w samochodzie (oprócz tego, że położony na panelu pomiędzy siedzeniami bez problemu łapie sygnał) ale za to wypróbowałem go w czasie jazdy tramwajem po mieście. I zauważyłem ciekawe zjawisko.
W momencie gdy tramwaj jechał to ślad trzymał się w Automapie dokładnie ulicy/jezdni którą jechałem. Natomiast w momencie gdy tramwaj stawał to moja pozycja zaczynała wykonywać niewielkie "ruchy robaczkowe" które chwilami powodowały to, że Automapa stwierdzała zjechanie z trasy i wyznaczała nową (o co nietrudno gdy nagle znajdziesz się kilkanaście metrów dalej na przeciwnym pasie ruchu i trzeba zrobić spory objazd żeby dojechać do celu). Gdy tramwaj ruszał to ślad znów szedł dokładnie zgodnie z ulicą bez żadnych losowych odchyleń. Dlaczego tak się dzieje ?
Pozdrawiam,
Zbyszek
Goompie
151
«
Odpowiedź #1 dnia:
Sierpień 24, 2006, 19:37:55 »
Ponieważ aktualna pozycja GPS wyliczna jest np. co sekunde (w zależności od ustawień) a urządzenia "klasy palmtopowej" potrafią określić pozycje z dokładności do kilku metrów. Więc co pomiar to inny wynik płynący z niedokładności urządzenia.
8000
100
«
Odpowiedź #2 dnia:
Sierpień 24, 2006, 20:35:16 »
Według mnie jest to wina Automapy, jest to jedna z jej największych wad - jej skakanie na postoju, tańczy w koło, miga, gada głupoty... dlatego gdy tylko mogę (gdy cel podróży jest dostepny) używam iGO, która to w czasie postoju trzyma sztywno kierunek, czasem zdąży jej się "obrócić do tyłu" ale to rzadkość.
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »