Taka sytuacja nie zdaża mi się na odbiorniku SiRF III na BT, za to w looxie bardzo często. Według niektórych użytkowników jest to nieprawidłowe według innych prawidłowe działanie 
SiRF w Looxie dziala jak najbardziej prawidlowo. Jesli po uruchomieniu bedzie mial stabilny sygnal z co najmniej 3 satelitow na poziomie co najmniej 28 db-hz to tego fixa w ta statystyczna minute z cold startu lapie. I tego jestem pewien jak nie wiem co.
Taki wniosek wysnulem z obserwacji Gps Info, z ktorym jezdzilem po moim miescie i Poznaniu przez ostatni tydzien, nie nawigujac ale w kolko lapiac fixa w roznych warunkach.
Generalnie jesli spelniony jest w/w warunek - czyli mamy stabilny i nieprzerwany sygnal z 3 satelitow o poziomie 28 db-hz lub wyzszym
przez ta minute od uruchomieni, to nie bylo mozliwosci zebym fixa nie zlapal.
Problemem w Looxie przy lapaniu fixa, moze byc wbudowana anetna
jej czulosc i w pewnym sensie kierunkowosc. Otoz antena wbudowana
znajduje sie na tylnej sciance w okolicach gniazda na antene zewnetrzna.
Ponadto antena najlepiej zbiera gdy PALM znajduje sie w pozycji pionowej
i gornej tylnej czesci odbiornika nic nie przeslania.
W praktyce, jesli zamontujemy Looxa na uchwycie na przednia szybe szybe w pozycji pionowej czy cos kolo tego antena nie ma problemow
z zebraniem dobrego sygnalu. Jesli z kolei postawimy Looxa na desce rozdzielczej gdzies na dole samochodu, recepcje sygnalu bedziemy mieli zdecydowanie gorsza, srednio o ok 5 db-hz.
Nie dziwi wiec, sposob mocowanie antenty GPS u innych producentow, vide asus 636n, na odchynalnym "mulku".
Wracajac jednak do fixa, co zaobserwowalem. Co sie jednak czasem zdarza, to fakt, ze gdy jedziemy samochodem warunkach typu miasto, wysokie budynki, ze sygnal lubi czesto przeskoczyc, czyli np. pokazuje
mi 30 db-hz, skrecam gdzies, budynki cos przeslonia, sygnal spadnie
o 5 db-hz i za chwile wraca do tych 30. W takiej sytuacji synchronizacja
z satelita jest utrudniona, poniewaz ta przerwa w transmisji powoduje,
ze przerywanie sciaganie emfemerydy i jedziemy z transmisja od poczatku. I faktycznie jesli odpalilem Looxa w tego typu warunkach
i kazalem mu lapac fixa, to mial w tym problem.
Bo np. jesli lapal on w miescie na postoju wiekszosc satelit na poziomie
30-32 db-hz, to faktycznie takie wahniecia powodowaly chwilowy spadek sygnalu ponizej wymaganej wartosci dla zlapania fixa. GPSinfo pokazywal, ze slupki co chwile zmienialy wartosc sygnalu
Jesli w tych samych warunkach zatrzymalem samochod i poczekalem 30-40 sekund, fixa mialem bez zadnych problemow.
Natomiast nie mialem problemow z lapaniem fixa w ruchu na otwartym terenie. Czas byl identyczny jak w czasie postoju, co tylko potwierdza
w/w rozwazania na temat ciaglosci sygnalu.
Teraz tak, jesli juz zlapiemy fixa, to to podtrzymania lacznosci z satelita wymagany jest sygnal nie slabszy niz 12 db-hz, a tutaj nie ma problemow z zachowaniem ciaglosci nawet w warunkach miejskich.
Za chwilke wkleje kilka screenow z gps info jak to wyglada w praktyce.