pytania i wrażenia nowego użytkownika F-S N560

• 15 Odpowiedzi
  • 2515 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wzium

• 16
« dnia: Listopad 27, 2006, 16:31:53 »
Witam,

Czytam forum od paru tygodni i bardzo pomogło mi w wyborze odpowiedniego do moich potrzeb PPC. Zatem dziękuję wszystkim piszącym gdyż większość głosów okazała się pomocna.

Jako nowy użytkownik(3 dni, 2-3h realnego używania) mam jednak kilka pytań co do których nie znalazłem odpowiedzi bądź była niejednoznaczna.

1. Zapewne na niektóre pytania odpowiedź znalazłbym w instrukcji jednak takowa nie była dołączona do mojego N560 - czy ktoś dysponuje wersją elektroniczną polskiej instrukcji i byłby gotów się podzilić ?;)

2. Czy ustawienie hasła "anykradzieżowego" jest dobrym pomysłem?(biorac pod uwagę że kilku osobom zablokował się N560 i musiały udac się na serwis(60E?!) )

3. Jakim sposobem/programem zmienić ekran "today" tak aby można było umieszczać na nim ikony/skróty do programów ?

4. Czy jest rzeczywista wyczuwalana różnica w używaniu "szybszych" i "wolniejszych" kart SD ? (chodzi o pracę samego ppc a nie o uzywanie w czytniku kart w PC) Noszę się z zamiarem zakupu 2GB - którą firmę polecacie i jw czy warto inwestować w karty 150x ?

5. Są zwolennicy oryginalnych i nieoryginalnych ładowarek samochodowych. Zdecydowałem się na "nieorginalną" - czy ktoś mający jakieś pojęcie o elektronice może polecić mi którąś z takowych ?(nie musi być najtańsza, bo nawet najdroższa "nieoryginalna" kosztuje połowę "oryginalnej")?

6. Jest spora rozbieżność cenowa w nieoryginalnych uchwytach samochodowych - na co jeszcze szczególnie zwracać uwagę(mając okazje oglądać 2 różne w MM i ElectroWorld zauwazyłem ich kiepskie łączenia "drutu" z samym uchwytem)? Chetnie nabedę solidny montaż do szyby ale uchwyt dedykowany - ktoś może polecić takowy zestaw ?

7. Czym czyścić ekran z odcisków palców itp ?;) (na dniach będe miał folię Brando)

8. Jak wygląda kwestia gwarancji ? bo w sklepie sieci Vobis powiedzieli mi że nie ma czegoś takiego jak 48h door-to-door ? Jak naprawde wygląda kwestia gwarancji ???

Moje wrażenia z używania:

a. miałem obawy odnośnie wbudowanego GPS gdyż ludzie pisali ze nie łapie FIXa itp - stwierdzam że nie ma takowych! FIXa łapie po kilkunastu sekundach, widzi kilkanaście satelit. Jedynie po wyłączeniu i przemieszczeniu się na znaczną odległość dużo dłużej wyszukuje ponownie FIXa  ale to chyba taka przypadłość ogólna GPS ??;) (nie uzywałem jeszcze z żadnymi mapami tylko sam GPSLocator)

b. bateria trzymie naprawde nieźle(wg mnie ale nie miałem żadnego palma wcześniej)

c. wrażenia estetyczne bardzo pozytywne :)

d. inne wrażenia dopiszę gdy więcej się pobawię ;)

dzieki wszystkim

pozdrawiam

[/url]

*

kichu1979

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2006, 17:10:02 »
Ekran Today i ikony. Musisz zainstalowac ktoras z nakladek na Today.. najbardziej znane i popularne to spb plus, ilauncher, wisbar.

Odnosnie kart roznice sa, publikowalem nawet w tym dziale wczesniej
wyniki pomiarow kilku, niemniej jednak najwiekszy roznice wystepuja wsrod tych kart w predkosci zapisu na karte niz odczytu. Przy czym roznice te nie sa wielkie. Roznica miedzy karta wolna a 150x to jest kilkaset kb na sek.

Co moglbym doradzic to zakup karty SD ze zintegrowana wtyczka USB (Sandisk serii Plus). Przydaje sie, gdy jestes u kogos a chcialbys cos
skopiowac z kompa. Wyciagasz karte z palma, wkladasz do portu usb w kompie, kopiujesz, wkladasz z powrotem do palma.

Co do uchwytow to calkiem dobra opinia i jakoscia wykonania ciesza sie uchwyty firmy HR. Sam uzywam ramienia sredniego zaokgraglonego + uchwytu uniwersalnego. Trzyma solinie moge polecic. Nie wiem, kto
to sprzedaje w sieci, ja zamawialem przez lokalny sklep komputerowy,
a wykaz elementow znalazlem na stronie www.fen.pl w dziale pda -> uchwyty.

Re: pytania i wrażenia nowego użytkownika F-S N560
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2006, 18:10:12 »
>1. Zapewne na niektóre pytania odpowiedź znalazłbym w instrukcji jednak takowa nie była dołączona do mojego N560 - czy ktoś dysponuje wersją elektroniczną polskiej instrukcji i byłby gotów się podzilić ?;)

nie ma tam chyba co czytać...

choć do tej pory nie wiem np jak połączyć po BT czy WIFI ze sobą dwa urządzenia, pewnia stamtąd bym się dowiedział...ale nawet do Ang jeszcze nie zaglądałem

>2. Czy ustawienie hasła "anykradzieżowego" jest dobrym pomysłem?(biorac pod uwagę że kilku osobom zablokował się N560 i musiały udac się na serwis(60E?!) )

nawet wolę nie próbować go uruchamiać po tych hecach jakie ludzie z nim mają

>3. Jakim sposobem/programem zmienić ekran "today" tak aby można było umieszczać na nim ikony/skróty do programów ?

jak niżej, jak mam spb plus kupiony za punkty z kuponu, fajowy jest

>4. Czy jest rzeczywista wyczuwalana różnica w używaniu "szybszych" i "wolniejszych" kart SD ? (chodzi o pracę samego ppc a nie o uzywanie w czytniku kart w PC) Noszę się z zamiarem zakupu 2GB - którą firmę polecacie i jw czy warto inwestować w karty 150x ?

odczuwalnie to odczyt działa zawsze tak wolno, że różnicy nie ma, w ogole to są jaja, że to działa tak wolno...

>5. Są zwolennicy oryginalnych i nieoryginalnych ładowarek samochodowych. Zdecydowałem się na "nieorginalną" - czy ktoś mający jakieś pojęcie o elektronice może polecić mi którąś z takowych ?(nie musi być najtańsza, bo nawet najdroższa "nieoryginalna" kosztuje połowę "oryginalnej")?

mam oryginalną, używałem nieoryginalnej, wydaje mi się, że różnicy nie ma, jak padnie bateria to się kupi nową i tyle, Loox ma zabezpieczenie przed przeładowaniem jakimś szajsem

>6. Jest spora rozbieżność cenowa w nieoryginalnych uchwytach samochodowych - na co jeszcze szczególnie zwracać uwagę(mając okazje oglądać 2 różne w MM i ElectroWorld zauwazyłem ich kiepskie łączenia "drutu" z samym uchwytem)? Chetnie nabedę solidny montaż do szyby ale uchwyt dedykowany - ktoś może polecić takowy zestaw ?

powiem tak, jak do szyby to tylko coś "drogiego" ze sztywnym ramieniem
http://allegro.pl/item144224213_gps_uchwyt_do_siemens_loox_serii_n_700_asus_636.html
ja mam cos takiego
http://allegro.pl/item142395767_universalny_uchwyt_do_pda_2x_sposoby_mocowania.html
ale mocuje to do kratek i jest git, ale do szyby się nie nadaje, bo buja jak cholera, ale osobiście wolę do kratek bo mam bliżej, stabilniej, itp

>7. Czym czyścić ekran z odcisków palców itp ?;) (na dniach będe miał folię Brando)

czymkolwiek, choć ja już krawatem!!! porysowałem tę folię...

>8. Jak wygląda kwestia gwarancji ? bo w sklepie sieci Vobis powiedzieli mi że nie ma czegoś takiego jak 48h door-to-door ? Jak naprawde wygląda kwestia gwarancji ???

ponoć jak się kupi w PL jest door-to-door a jak indziej to jest deliver-to-service 14 dni

>a. miałem obawy odnośnie wbudowanego GPS gdyż ludzie pisali ze nie łapie FIXa itp - stwierdzam że nie ma takowych! FIXa łapie po kilkunastu sekundach, widzi kilkanaście satelit. Jedynie po wyłączeniu i przemieszczeniu się na znaczną odległość dużo dłużej wyszukuje ponownie FIXa  ale to chyba taka przypadłość ogólna GPS ??;) (nie uzywałem jeszcze z żadnymi mapami tylko sam GPSLocator)

ja dokupiłem BT GPS, mam dużo większy komfort, ale być może po prostu mam gówniany egzemplarz

>b. bateria trzymie naprawde nieźle(wg mnie ale nie miałem żadnego palma wcześniej)

GPS chodzi 2h u mnie

>c. wrażenia estetyczne bardzo pozytywne :)

podobnie

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2006, 19:00:41 »
Problem z łapaniem FIXa po "przemieszczeniu się na znaczną odległość" nie jest ogólną przypadłością GPSa.

*

kichu1979

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2006, 19:16:45 »
Cytat: "vikelf"
Problem z łapaniem FIXa po "przemieszczeniu się na znaczną odległość" nie jest ogólną przypadłością GPSa.

To sie zgadza, tylko opis  zamieszczony przez kolege wczesniej kompletnie nie zawiera zadnych konretnych informacji poza nic nie mowiacymi ogolnikami... kilkanascie sekund na pierwszego fixa to tez jakas  abstrakcja, chyba, ze odbiornik posiada juz aktualne emfemerydy (czyli mamy warm start). Zakladajac poprawnosc tej hipotezy, wnioskuje ze pozniej koledze skonczyla sie waznosc emfemerydy i konieczne bylo sciagniecie nowej czyli laczylismy sie, gdy odbiornik robil "cold start". Wiec w sumie nic dziwnego ze trwalo to troche dluzej.

Oczywiscie tylko zgaduje, bo opis kolegi jest malo konkretny.

*

Offline wzium

• 16
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2006, 19:29:07 »
>To sie zgadza, tylko opis zamieszczony przez kolege wczesniej kompletnie nie zawiera zadnych >konretnych informacji poza nic nie mowiacymi ogolnikami...

było dokładnie tak:
kupiłem N560 w Katowicach, pojechałem do Warszawy, tam włączyłem i FIX (jesli dobrze rozumiem przez "FIX" wskazanie aktualnej pozycji) był po kilku/nastu sekundach, pojeździłem trochę po Wawie,wyłączyłem(na przycisku power, bez resetów) wróciłem do Kat. włączyłem w domu , nie złapał nic bo pewnie nie miał widoczności. Na nastepny dzień pojechałem do Wrocławia tam włączyłem i łapał pozycję ładnych kilka minut. Czy to oznacza że nie funkcjonuje prawidłowo ?:/

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 27, 2006, 19:48:33 »
Taka sytuacja nie zdaża mi się na odbiorniku SiRF III na BT, za to w looxie bardzo często.
Według niektórych użytkowników jest to nieprawidłowe według innych prawidłowe działanie ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 27, 2006, 20:19:46 »
Taka sytuacja nie zdaża mi się na odbiorniku SiRF III na BT, za to w looxie bardzo często.
Według niektórych użytkowników jest to nieprawidłowe według innych prawidłowe działanie ;)

a wg mnie TTTM, czyli jest najzwyczajniej w świecie niedopracowany i tyle, ale i tak będziemy go kochać dopóki nie wyprodukują czegoś lepszego

Amen ]:>

*

Offline strus

• *
  • 95
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 27, 2006, 20:55:57 »
ja tez mam N560 kilka dni:) intensywnie sie podszkolilem i ani urządzonko ani mobilna winda jako taka nie ma juz dla mnie tajemnic:) hasla nie zakladalem, by nie zapomniec: 90% problemow ze zlym wpisywaniem jest moim zdaniem przez zapomnienie hasla, 10% przez to ze ktos przed zakupieniem sprzetu przy nim sie bawil. jutro odbieram uchwyt HR 04, w promocji do niego ladowarke brando za 25 pln (palmtopy.pl) i folie brando UC: bede mial pelen komplet:) wifi jak sie je definiuje spod windy lapie elegancko, sinozeby i irda tez smigaja, gps musi miec czesto chwile by zlapac fixa, ale jak juz zlapie to nie pusci ;) jestem po pierwszym HR bo mi jakis programik (troche tego poinstalowalem:) )zabil baterie: pda sie wieszal na wykrzyknilu przy baterii i grzal rownoczesniej jak piec - ale juz po strachu. ogolnie wrazenia w pelni pozytywne i radosc wielka ze tyle jeszcze przede mna do poznania i wyczajenia z tym urzadzonku :)

*

kichu1979

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 27, 2006, 21:52:16 »
Taka sytuacja nie zdaża mi się na odbiorniku SiRF III na BT, za to w looxie bardzo często. Według niektórych użytkowników jest to nieprawidłowe według innych prawidłowe działanie ;)

SiRF w Looxie dziala jak najbardziej prawidlowo. Jesli po uruchomieniu bedzie mial stabilny sygnal z co najmniej 3 satelitow na poziomie co najmniej 28 db-hz to tego fixa w ta statystyczna minute z cold startu lapie. I tego jestem pewien jak nie wiem co.

Taki wniosek wysnulem z obserwacji Gps Info, z ktorym jezdzilem po moim miescie i Poznaniu przez ostatni tydzien, nie nawigujac ale w kolko lapiac fixa w roznych warunkach.

Generalnie jesli spelniony jest w/w warunek - czyli mamy stabilny i nieprzerwany sygnal z 3 satelitow o poziomie 28 db-hz lub wyzszym
przez ta minute od uruchomieni, to nie bylo mozliwosci zebym fixa nie zlapal.

Problemem w Looxie przy lapaniu fixa, moze byc wbudowana anetna
jej czulosc i w pewnym sensie kierunkowosc. Otoz antena wbudowana
znajduje sie na tylnej sciance w okolicach gniazda na antene zewnetrzna.
Ponadto antena najlepiej zbiera gdy PALM znajduje sie w pozycji pionowej
i gornej tylnej czesci odbiornika nic nie przeslania.

W praktyce, jesli zamontujemy Looxa na uchwycie na przednia szybe szybe w pozycji pionowej czy cos kolo tego antena nie ma problemow
z zebraniem dobrego sygnalu. Jesli z kolei postawimy Looxa na desce rozdzielczej gdzies na dole samochodu, recepcje sygnalu bedziemy mieli zdecydowanie gorsza, srednio o ok 5 db-hz.

Nie dziwi wiec, sposob mocowanie antenty GPS u innych producentow, vide asus 636n, na odchynalnym "mulku".

Wracajac jednak do fixa, co zaobserwowalem. Co sie jednak czasem zdarza, to fakt, ze gdy jedziemy samochodem warunkach typu miasto, wysokie budynki, ze sygnal lubi czesto przeskoczyc, czyli np. pokazuje
mi 30 db-hz, skrecam gdzies, budynki cos przeslonia, sygnal spadnie
o 5 db-hz i za chwile wraca do tych 30. W takiej sytuacji synchronizacja
z satelita jest utrudniona, poniewaz ta przerwa w transmisji powoduje,
ze przerywanie sciaganie emfemerydy i jedziemy z transmisja od poczatku. I faktycznie jesli odpalilem Looxa w tego typu warunkach
i kazalem mu lapac fixa, to mial w tym problem.

Bo np. jesli lapal on w miescie na postoju wiekszosc satelit na poziomie
30-32 db-hz, to faktycznie takie wahniecia powodowaly chwilowy spadek sygnalu ponizej wymaganej wartosci dla zlapania fixa. GPSinfo pokazywal, ze slupki co chwile zmienialy wartosc sygnalu

Jesli w tych samych warunkach zatrzymalem samochod i poczekalem 30-40 sekund, fixa mialem bez zadnych problemow.

Natomiast nie mialem problemow z lapaniem fixa w ruchu na otwartym terenie. Czas byl identyczny jak w czasie postoju, co tylko potwierdza
w/w rozwazania na temat ciaglosci sygnalu.

Teraz tak, jesli juz zlapiemy fixa, to to podtrzymania lacznosci z satelita wymagany jest sygnal nie slabszy niz 12 db-hz, a tutaj nie ma problemow z zachowaniem ciaglosci nawet w warunkach miejskich.

Za chwilke wkleje kilka screenow z gps info jak to wyglada w praktyce.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 27, 2006, 23:54:08 »
Cytat: "kichu1979"

Za chwilke wkleje kilka screenow z gps info jak to wyglada w praktyce.

jak robisz screeny z pocketa???

*

kichu1979

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 28, 2006, 00:19:58 »
U mnie ilauncher umozliwia robienie scrennow w pockecie z poziomu pocketa.
Drugi wariant to ktorys z programow do VNC - wyswietlajacy ekran pocketa
podlaczonego w sieci w oknie PC - i nastepnie dowolny program do screenow
pod windows.

No ale wrocimy do tematu GPS. Mamy swiezo zresetowany odbiornik na ustawieniach fabrycznych. Odpalamy GPSinfo wybieramy port i predkosc i dajemy start. Widac w oknie ze leca komunikaty NMEA.

Nastepnie klikamy na zakladke GPS Info.

Na co nalezy zwrocic uwage. Po pierwsze nasz odbiornik nadal operuje data i czasem po resecie fabrycznym (data i godzina kompletnie nie odpowiadaja temu co mamy w dniu wykonywania tychze screenow).
Odbiornik na podstawie almanachu wgranego w fabryce, szuka tych satelitow ktore wg jego almanachu powinny sie znajdowac nad nami.
Tu jak sie okazalo zlapal syngal z dwoch satelitow i to calkiem niezly.

Mija kilkanascie sekund od momentu odpalenia odbiornika i co widzimy
odbiornik ma juz aktualny w miare czas:

Chwile pozniej lapiemy kolejnego satelite:

Teraz kilka slow apropos sytuacji na powyzszym obrazku. Nie uda nam sie w tym przypadku ustalic naszej pozycji, a to dlatego, ze nie uda nam sie sciagnac emfemerydy z trzeciego satelity (za slaby sygnal). Ten pomiar robiony byl u mnie w domu w pokoju, odbiornik lezal tak ponad
15 minut i nic. I nie jest to zaden blad, tylko normalna sytuacja wynikajaca z architektury systemu gps. Do ustalenia fixa potrzebujemy
co najmniej 3 satelitow i ciaglego sygnalu przez okolo minute na poziomie 28 db-hz.

Nasstepnie wyszedlem przed dom i jeszcze raz odpalilem odbiornik z zimnego startu. Etapy laczenia sie wygladaly podobnie. Najpierw data
i czas fabryczny, odbiornik szuka satelity ktory w tym dniu (data fabryczna powinien znajdowac sie nad nami), efekt -> lapiemy jednego satelite, po kilkunastu sekundach mamy juz biezacy czas i odbiornik zaczyna szukac sygnalow z satelit ktore w dniu dzisiejszym powinny znajdowac sie nad nami. Na tym etapie w GPSinfo momentalnie pojawil sie sygnal z 8-9 satelitow. Sila sygnalu jest dobra, ponad 28 db-hz i juz
po 60 sekundach od momentu odpalenia odbiornika mozemy cieszyc sie fixem. Screen z tego pomiaru po powrocie do domu wygladal tak:

Jak widac odbiornik w pomieszczeniu trzyma fixa zlapanego na zewnatrz.
Do utrzymania fixa niezbedny jest sygnal o wartosci co najmniej 12 db-hz, wiec jak widac, tylko sygnaly o sile powyzej tej wartosci uzwgledniane sa przy obliczaniu pozycji.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 28, 2006, 00:26:14 »
Tu znajdziesz takie programy. Polecam również lekturę działu dla początkujących i FAQ. Naprawdę warto 8)
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 28, 2006, 18:18:36 »
Cytat: "jas_pik"
Tu znajdziesz takie programy. Polecam również lekturę działu dla początkujących i FAQ. Naprawdę warto 8)

wiem, ale czasami mam kryzys  ]:>

*

Offline andk

• *
  • 54
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 29, 2006, 20:07:17 »
Cytat: "wzium"
5. Są zwolennicy oryginalnych i nieoryginalnych ładowarek samochodowych. Zdecydowałem się na "nieorginalną" - czy ktoś mający jakieś pojęcie o elektronice może polecić mi którąś z takowych ?(nie musi być najtańsza, bo nawet najdroższa "nieoryginalna" kosztuje połowę "oryginalnej")?

6. Jest spora rozbieżność cenowa w nieoryginalnych uchwytach samochodowych - na co jeszcze szczególnie zwracać uwagę(mając okazje oglądać 2 różne w MM i ElectroWorld zauwazyłem ich kiepskie łączenia "drutu" z samym uchwytem)? Chetnie nabedę solidny montaż do szyby ale uchwyt dedykowany - ktoś może polecić takowy zestaw ?

http://www.palmtopy.pl/?p0=5&p1=33&o=850 + ładowarka brando w promocji

kupiłem, używam, sprawuje się świetnie. polecam! :)

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 13, 2006, 11:36:10 »
Witam,
Mam instrukcje po polsku do FS n560 w formacie .pdf.
Chętnie ją prześlę.
Pozdrawiam,