n560 wybor sd 4gb - dylemat

• 41 Odpowiedzi
  • 4571 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #30 dnia: Październik 09, 2006, 11:27:47 »
Cytat: "slammer"
ja jak kupowalem karte to nie byla sformatowana. jakis system plikow musi byc skoro mozna wgrywac cos na karte. FExplorer na telefonie pokazywal id karty przed formatowaniem cos w stylu "ffffffff" a po zwykle cyferki i literki. no i zapis na czytniku (kingstone) mam kilka MB/s (dokladniej nie sprawdzalem) a karta to RS-MMC DV - teoretycznie wolniejsza od SD. no i w instrukcji zalecaja formatowac karty (najlepiej w urzadzeniu, w ktorym bedzie sie z nich korzystac).

ps. fat16 ma ograniczenie wielkosci dysku do 2.1GB.

to muszę miec FAT32 skoro mam kartę 4GB

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
  • Sprzęt: iP 3G 16GB
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 22, 2006, 22:47:33 »
Odnawiam watek poniewaz zaskoczyl mnie dzis test ktory zrobielm. Na poczatku wspomianlem, ze z moim kompem karta A-data SD 4GB jest wolna. Otoz dzis mialem okazje podlaczyc ja do innego komputera ale przy pomocy tego samego czytnika (Kingston Travel lite). Przezylem maly szok jak okazalo sie ze zapis ok 170MB pliku na karte trwal ok 11sek. Powtorzylem ta sama operacje i nie chcialem wierzyc. Na komputerze ktorym to testowalem nie byl zainstalowany TC wiec nie wiem jaki byl dokladny transfer ale... z HHD na SD 11 sek z SD na HDD 9 sek z zegarkiem w reku!!! :). Zaczalem sie wiec zastanawiac co jest nie tak z moim komputerem... oba maja USB 2.0

« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 23, 2006, 01:06:53 »
Cytat: "fotomaster"
Odnawiam watek poniewaz zaskoczyl mnie dzis test ktory zrobielm. Na poczatku wspomianlem, ze z moim kompem karta A-data SD 4GB jest wolna. Otoz dzis mialem okazje podlaczyc ja do innego komputera ale przy pomocy tego samego czytnika (Kingston Travel lite). Przezylem maly szok jak okazalo sie ze zapis ok 170MB pliku na karte trwal ok 11sek. Powtorzylem ta sama operacje i nie chcialem wierzyc. Na komputerze ktorym to testowalem nie byl zainstalowany TC wiec nie wiem jaki byl dokladny transfer ale... z HHD na SD 11 sek z SD na HDD 9 sek z zegarkiem w reku!!! :). Zaczalem sie wiec zastanawiac co jest nie tak z moim komputerem... oba maja USB 2.0

nie kumam, w obu przypadkach masz czas zapisu 11s  :mysli:

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 23, 2006, 15:06:05 »
nie kumam, w obu przypadkach masz czas zapisu 11s  :mysli:[/quote]

SD > HDD 9sek
HDD > SD 11 sek

pozdrawiam

« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 23, 2006, 19:47:40 »
nie kumam, w obu przypadkach masz czas zapisu 11s  :mysli:

SD > HDD 9sek
HDD > SD 11 sek

pozdrawiam[/quote]

:)) zawsze tak jest ;)

odczyt z karty zawsze jest szybszy...

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 23, 2006, 19:50:28 »
no to jest oczywiste... ja pytalem dlaczego tylko na moim kompie, ktory tez ma USB 2.0 transfer jest kilkanascie/dziesiat razy wolniejszy???

« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 24, 2006, 18:17:32 »
no to jest oczywiste... ja pytalem dlaczego tylko na moim kompie, ktory tez ma USB 2.0 transfer jest kilkanascie/dziesiat razy wolniejszy???

aaaa..... no jakoś to pokrętnie napisałeś...

pewnie sterowniki do USB 2 masz nie do końca zgrane, miałem to samo...

*

Offline Aree

• *
  • 93
  • Loox n560 + kingstone 2GB + PQI 4GB (fuj fuj)
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 28, 2006, 11:02:50 »
Po ponad półrocznej przeprawie z Kingstonem Elite PRO 2 GB (czasami pocket po podniesieniu z suspend nie widział karty, czasami przy przegladaniu zjdec "gubil" wszsytkie, potem pomagal tylko fastformat zeby odzyska miejsce) postanowiłem kupić inną a zarazem wiekszą. Padło na PQI 4GB - chodziła 3 dni, najpierw komp przestał idziec karte w czytniku a pocket widzial. Po pol dnia (jak sprobowalem wykasowac jakis katalog) nawet pocket przestal ja widziec. ide dzis wymieniać.
(cytat sprzedawcy) "...proponuje PQI - (ja - a coś innego) - A co? PQI jest złe?..."  :(

*

kichu1979

« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 28, 2006, 12:48:55 »
Z tymi PQI to albo karty sa felerne albo do Polski trafila felerna partia. Znajoma ze sklepu komputerowego mowila mi, ze kilka osob, ktore u niej kupowalo te karty w ciagu tygodnia przyszlo z reklamacja, ze karta nie dziala.

Wsrod tych uzytkownikow bylem tez ja :)

*

Offline fotomaster

• **
  • 131
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 28, 2006, 19:38:27 »
Ups... poki co ja na A-data nie moge zlego slowa powiedziec - widze ze nawet karta jest naprawde ultraszybka (a to ze nie z moim kompem to inna bajka). Narazie zednych niemilych niespodzianek :) - wczesniej mialem Kingstona i czasem tez bylo tak ze musialem czasem wyjmowac karte zeby pocket zaskoczyl :(

*

Offline Aree

• *
  • 93
  • Loox n560 + kingstone 2GB + PQI 4GB (fuj fuj)
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 28, 2006, 20:10:12 »
wczesniej mialem Kingstona i czasem tez bylo tak ze musialem czasem wyjmowac karte zeby pocket zaskoczyl :(

Mi sie cierpliwośc wyczerpała i padło na PQI bo prawde mowiac był jeszcze SunDisk do wyboru ale za prawie dwa razy wiecej  :S  Ale wyboru zaczynam załować. Aktualnie mam karte po wymianie (tez PQI), oby ta niezawiodła bo zacisne pasa i skończy sie na SunDisk-u  ]:>

« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 21, 2006, 20:19:54 »
Cytat: "N560"
fotomaster

Jak odczytujesz karte bo u mnie po wlozenu do czytnika i sformatowanu do FAT 32 jest widzana jako 3.82 GB a u ciebie widze ze jest wiecej

3914.3 MB / 1024 MB  = 3,82 GB

1GB = 1024MB stąd ta różnica ;)