Problemy z GPS w LOOX N520

• 27 Odpowiedzi
  • 5578 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 27, 2005, 14:19:46 »
Witam,

mam problemy z modułem GPS w LOOX N520. Przede wszystkim po dłuższej przerwie nieużywania, np. po całej nocy strasznie długo trwa ustalanie pozycji - nawet do 20 min (oczywiście w terenie, nie w budynku).GPS Locator pokazuje sygnały z satelit (zielone słupki, najczęściej prawie wszystkie), ale Satelites in view pozostaje na zero :(. Jak już złapie pozycję to w AM bardzo często ją gubi w samochodzie leżąc obok na przednim siedzeniu. Poza tym w AM są dwa wskaźniki SAT i GPS. Ten GPS to ponoć poziom sygnału - ja mam go zawsze na zero (tzn. nie pali się ani jedna zielona kreseczka).

Jestem lekko załamany bo to ponoć jeden z lepszych modeli jeśli chodzi o wbudowany GPS i tym kierowałem się w wyborze.

Proszę o opinie i pomoc bardziej doświadczonych użytkowników.

Pozdrawiam
SM

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Re: Problemy z GPS w LOOX N520
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2005, 15:22:10 »
Cytat: "esemi"
...mam problemy z modułem GPS w LOOX N520. Przede wszystkim po dłuższej przerwie nieużywania, np. po całej nocy strasznie długo trwa ustalanie pozycji - nawet do 20 min (oczywiście w terenie, nie w budynku).

Faktycznie trochę długo... Ważne żeby w czasie łapania fixa nie być w ruchu, bo wówczas można czekać i czekać...

...Jak już złapie pozycję to w AM bardzo często ją gubi w samochodzie leżąc obok na przednim siedzeniu. Poza tym w AM są dwa wskaźniki SAT i GPS. Ten GPS to ponoć poziom sygnału - ja mam go zawsze na zero (tzn. nie pali się ani jedna zielona kreseczka).

A nie masz przypadkiem jakiejś metalizowanej lub ogrzewanej przedniej szyby?
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2005, 16:26:48 »
Nie, szybę mam nazwyklejszą. Zainstalowałem teraz Visual GPS i testuję dalej. Czy myślicie że takie zachowanie może wskazywać na uszkodzony moduł GPS?

Pzdr

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
Re: Problemy z GPS w LOOX N520
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2005, 17:21:13 »
Jak już złapie pozycję to w AM bardzo często ją gubi w samochodzie leżąc obok na przednim siedzeniu.

Kup uchwyt na przyssawke do szyby i nie bedzie problemu. Poza tym z PDA na siedzeniu dlugo nie pojezdzisz ... no chyba ze ty jajka luzem wozisz i baaaaardzo delikatnie hamujesz  :lol:

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 27, 2005, 18:47:42 »
Siemka.
Mam ten sam problem i staram sie z nim walczyc.Nie jest to wina zadnej szyby.Ta sama sytuacja jest na zewnatrz.Identyczny problem.Sluchaj ja staram sie zrobic reset i zainstalowac AM od nowa , moze to cos pomoze.Staram sie poniewaz za cho...e nie moge przeprowadzic twardego reseta:/.Jak cos wymysle to  napisze.Bylem dzis z nim nawet w sklepie ale pan nic nie wiedzial na ten temat.Powiedzial zebym poprobowal cos zrobic a jak nie to wyslemy do serwisu.Notabene kupowalem 2 szt i ta druga dziala bez zarzutu:).
Pozdro

*

Offline mkris

• 37
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 27, 2005, 21:56:36 »
WItam!
Nie jest powidziane ze pda musi byc w bez ruchu. Ja swojego loox'a n500 poraz pierwszy odpalalem w samochodzie co pedzil 200KM/h (TomTom 5) i zlapal sygnal gps natychmiast i dzialal nawet na tylnim siedzeniu auta i powiem tyle ze gps w loox'ach n500/520 jest na bardzo wysokim poziomie :) a we waszych przypadkach moze byc problem po stronie AM. Sprobujcie zobaczyc jak zadziala gps na TT.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 27, 2005, 22:02:12 »
Wszystko sie zgadza.Ale co ty na to : wsiadasz do auta przejezdzasz 5-7 km i dopiero zaczyna dzialac gps.Powiedzmy ze dzialac bo zrywa polaczenie, jak staniesz w miejscu to zachowuje sie jak bym sie krecil w miejscu, zmienia wysokosc polozenia itp.I niezaleznie od tego czy jest to AM czy Looxa program GPS Locator.Cos jest ewidentnie nie tak.Malo tego posiadam identyczne 2 urzadzenie i dziala OK.Nic sie nie dzieje.Zrobilem juz hard reset i niestety nic nie pomaga.Poprostu wadliwy sprzet i tyle.A jak jest to ta sama jakosc ktora sprzedaja w telefonach to nazwe rzecz po imieniu- typowy odpustowy fajans.

*

Offline mkris

• 37
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 27, 2005, 22:17:04 »
Moze byc wadliwy sprzet czemu nie - wymien go i bedzie git. Ja nie moge narzekac lapie na TT nawet sygnal w domu,a mieszkam w domu ktory ma sciany bardzo grube jeszcze zbudowane z kamienia :)

*

Anonymous

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 27, 2005, 22:37:47 »
Witam, dzięki za odzew. Podaję ciąg dalszy historii:

Dziś zainstalowałem Visual GPS. Wyszedłem na dwór, oddaliłem się od budynków i stanąłem w miejscu. Od ostatniego używania modułu GPS minęło 4 godziny (w tym czasie Palm był w stanie uśpienia). Odpaliłem Visual GPS i czekam. Widzę że jest 11 satelitów w zasięgu. Dla 8 z nich skaczą sobie takie szare słupki, chyba z wartościami natężenia sygnału GPS. Żaden z nich nie jest maksymalny. Cały czas mam "Fix not available" i "Satellites in use: 0", "Satellites in view: 11". W końcu po dokładnie 9 (dziewięciu) minutach marznięcia z zegarkiem w ręku "złapał" 3 satelity - zrobiły się trzy niebieskie słupki i pojawiło się "Satellites in use: 3". Złapał fixa. Teraz gdy wyłączę i włączę dowolny program wykorzystujący GPS to fixa łapie już szybko. Gdy odłożę go na dłużej (parę godzin) - znowu będzie to samo. 9 minut to jeden z moich lepszych wyników.

Nie jest to więc kwestia Automapy. Ponadto w Automapie tam gdzie jest wskaźnik poziomu sygnału GPS (takie zielone kreseczki), nie pali mi się ani jedna kreseczka na zielono - a więc poziom sygnału jest przypuszczalnie bardzo słaby.

To wszystko chyba nie jest normalne. Jeśli jest, to dziękuję za taką nawigację. Co o tym sądzicie?

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 27, 2005, 22:45:08 »

Dziś zainstalowałem Visual GPS. Wyszedłem na dwór, oddaliłem się od budynków i stanąłem w miejscu. Od ostatniego używania modułu GPS minęło 4 godziny (w tym czasie Palm był w stanie uśpienia). Odpaliłem Visual GPS i czekam. Widzę że jest 11 satelitów w zasięgu. Dla 8 z nich skaczą sobie takie szare słupki, chyba z wartościami natężenia sygnału GPS. Żaden z nich nie jest maksymalny. Cały czas mam "Fix not available" i "Satellites in use: 0", "Satellites in view: 11". W końcu po dokładnie 9 (dziewięciu) minutach marznięcia z zegarkiem w ręku "złapał" 3 satelity - zrobiły się trzy niebieskie słupki i pojawiło się "Satellites in use: 3". Złapał fixa. Teraz gdy wyłączę i włączę dowolny program wykorzystujący GPS to fixa łapie już szybko. Gdy odłożę go na dłużej (parę godzin) - znowu będzie to samo. 9 minut to jeden z moich lepszych wyników.

Nie jest to więc kwestia Automapy. Ponadto w Automapie tam gdzie jest wskaźnik poziomu sygnału GPS (takie zielone kreseczki), nie pali mi się ani jedna kreseczka na zielono - a więc poziom sygnału jest przypuszczalnie bardzo słaby.

To wszystko chyba nie jest normalne. Jeśli jest, to dziękuję za taką nawigację. Co o tym sądzicie?

*

Offline mkris

• 37
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 27, 2005, 22:53:39 »

Moze to jest nienormalne? Tak jak mowilem odpalilem mojego pda w samochodzie co pedzil po autostradzie bo dlugim uspieniu i zlapal moze 30 sekund do minuty. Pozniej znowu byl odstawiony na okolo 7 godzin i znowu go odpalilem w samochodzie na parkingu i tez to trwalo do 30 sekund. Cos moze masz nie tak ze swoim pda? Moze byc to tylko urzadzenie i zdarza sie ze czasami nie wiem czy to nazwac szczesciem czy pechem ze nabywamy taki felerny model. Ale moge Cie zapewnic ze 9 minut jak opisujesz wedlug mnie jest cos nie tak jak mi tak szybko lapie. (no chyba ze ma znaczenie gdzie mieszkamy??? Nie znam sie az tak na tym ale mysle ze polozenie geograficzne nie ma wiekszego znaczenia na gps)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 28, 2005, 02:40:29 »
esemi - ewidentnie cos jest nie tak - proponuje reklamowac PDA - SiRF Star III pod golym niebem nie powinien lapac sygnalu dluzej niz kilkadziesiat sekund

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 28, 2005, 17:34:51 »
Po kolejnym twardym resecie jest lepiej tzn. lapie satelity ( nawet 11 ) w ciagu 5-10 minut.Natomiast nadal nie mam w AM zasiegu GPS.Podobno dziala on jesli jest osobno urzadzenie GPS ale wg mnie to nieprawda.Zastanawiam sie jeszcze czy przypadkiem AM nie palnela jakiegos boba bo w jedny jak i drugim moim sprzecie potrafi podawac zla pozycje po wlaczeniu i w obu nie ma wspomnianego zasiegu.Byc moze pod ta winde sa jeszcze problemy.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 28, 2005, 20:11:34 »
Cytat: "Wojtasio"
...Podobno dziala on jesli jest osobno urzadzenie GPS ale wg mnie to nieprawda...

A kto Ci tak doradza i kórą masz wersję Automapy?

Cytat: "Wojtasio"
...Zastanawiam sie jeszcze czy przypadkiem AM nie palnela jakiegos boba bo w jedny jak i drugim moim sprzecie potrafi podawac zla pozycje po wlaczeniu i w obu nie ma wspomnianego zasiegu.Byc moze pod ta winde sa jeszcze problemy.

A kontaktowałeś się z supportem Automapy??? Co oni na to?
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 28, 2005, 22:15:45 »
Doradza mi tak gosc od ktorego zakupilem sprzet.Twierdzi ze pozycja gps w przypadku N520 nie dziala podczas korzystania z automapy poniewarz urzadzenie jest wbudowane.Generalnie zasieg gps pojawia sie przed znalezieniem satelit I ginie zaraz po ich znalezieniu.Korzystam z AM 3.9 (inna wersja na Win 5.0 podobno nie dziala).Do wsparcia natomiast zadzwonie jutro z rana.

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 02, 2006, 12:44:48 »
Witam ponownie,

u mnie po twardym resecie zdecydowanie pomogło. Łapie fixa w ciągu 3 minut, później działa już bez zarzutu. AM nie gubi sygnału w trakcie jazdy tak jak to było poprzednio. AM rzeczywiście nie podaje wartości natężenia sygnału GPS tylko SAT - wg instrukcji jest to liczba widocznych satelitów.

Wojtasio:
wydaje mi się że to czy odbiornik jest wbudowany czy nie, nie ma znaczenia. Pamiętaj że AM próbuje estymować twoją pozycję gdy jesteś w ruchu. Zawsze jest to obarczone jakimś błędem. W AM możesz wyłączyć opcję przewidywania pozycji

*

Offline FNW

• **
  • 196
  • Sprzęt: NavRoad NR750F + SD 8GB
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 08, 2006, 08:54:22 »
Mam ten sam problem. W LOOX n520 i AM 3.9 nie pokazuje mi wogole poziomu sygnalu, mimo to mapa dziala ok. Przypuszczam, ze jest to wina AM bo w innych programach jest ok.

*

Offline sc77

• 11
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 08, 2006, 09:15:14 »
A powiedzcie mi jak macie skonfigurowanego tego GPSa (jakie porty program i hardware). U mnie za nic GPS nie chce ruszyc :(
Czy korzystacie z zewnetrznej anteny ?

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 08, 2006, 16:22:37 »
Witam serdecznie. Pewnie nie pocieszy to zadnego z uzytkownikow, ktorzy maja klopoty, ale musze powiedziec, ze GPS w 520 mi zaimponowal. Po skonfigurowaniu doradzanym na forum (COM 8 i 9600) nie bylo zadnych problemow z sygnalem, ani w domu (moze dlatego ze to poddasza to i blizej do satelitow ;-), ani w samochodzie. To by wskazywalo na problem z egzemplarzem.
I jeszcze tytulem sprostowania: AutoMapa dziala na Win5.0 nie tylko w wersji 3.9. Moja 3.8 spisala sie swietnie.

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 11, 2006, 14:00:45 »
Jeżeli chodzi o szybkość znajdowania pozycji, to umnie w N520, po kilku dniach nie używania AM, pozycja została odnaleziona w czasie nie większym niż 60s. Natomiast jeżeli chodzi o wskaźniki pokazujące zgodnie z manualem do AM, natężenie odbieranego sygnału GPS oraz ilość widocznych satelitów, to rzeczywiście w czasie jazdy też mi się wydawało, że nie pokazuje żadnego stanu, jednak gdy przed chwilę odpaliłem w domu to się okazało, że jednak pokazuje wskazania.

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 11, 2006, 14:04:50 »
Jeżeli chodzi o konfigurację, to u mnie GPS chodzi na COM5 i prędkości 9600, ale to czy jest ustawiony na porcie COM5 czy COM8 nie powinno mieć żadnego znaczenia.

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 12, 2006, 01:19:12 »
Witam

co do portow ma znaczenie... (moze one sa rozwiazaniem ;) ) w moim 520 jak dziala irda nie dziala GPS :(

pozdrawiam

kri z

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 08, 2006, 16:56:40 »
hmm zadziwiajace , ja również nie mam problemow z n520 , dziala na fotelu obok kierowcy , lapie sygnal na AM w czasie 30-90 sek , i nigdy niezaleznie od predkosci nie traci , dziwia mnie Twoje problemy , bo odbiornik jest najwyzszej klasy

Automapa się wyłącza
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 19, 2006, 21:32:51 »
Na FS 520 kiedy próbuję wyznaczyć trasę Automapa po prostu sie wyłącza- wersja 3.8. Wersja 3.9 ściągnięta z serwisu Automapy, nie otwiera map...
Czy coś zawaliłem przy instalacji? (właściwie iprzy instalacjach , próbowałem to przeinstalować z 10 razy i nic)... Może padła pamięć???

*

Offline as

• 31
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 20, 2006, 00:29:39 »
oprucz nowej wersji AM sciągnij nowe mapy

problem gps loox 500
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 23, 2006, 00:27:57 »
witam
jeszcze niedawno byłem szczesliwym posiadaczem n35
niestety zmienił właściciela...bez mojej aprobaty
mam teraz loox n 500 i mały problem z złapaniem sygnału gps
prośba podajcie drodzy użytkownicy typowe ustawienia dla tego modelu
z tego co wyczytałem ustawia sie je w paru miejscach czego jeszcze niełapie
sorry
pozdrawiam

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 02, 2006, 12:53:53 »
Witaj.
Miałem ten sam problem. Wersja AM to 3.9.3.2. Dopiero gdy zrobiłem twardy reset i zainstalowałem AM od nowa kapnełem się że problem polega w ustawieniu portów. Może źle kombinuję ale moim zdaniem port do AM i lokalizatora powinien być ten sam. Problem polega tylko na tym że dwa programy nie mogą kożystać z tego samego portu. Należy ustawić  GPS w AM aby włączał się dopiero po starcie programu lub ręcznie. Życzę powodzenia

pierwszy fix w n520
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 09, 2006, 17:26:35 »
dokładnie tak: bezruch przez około 2 min,
co do szyby- mam w cytrynie atermiczną i nie ma żadnego problemu.
ustawienia:
port HW com8
SW GPD8
szybkośc 9600

u mnie sie nie zdarzyło, zeby w bezruchu (albo wolno jadąc tak do 30) nie złapał fixa w ciągu 2-3 min.

Pozdrowienia