problem z marchevką

• 12 Odpowiedzi
  • 953 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z marchevką
« dnia: Sierpień 01, 2006, 23:45:53 »
Witam. Jestem posiadaczem N560 od tygodnia. Jak na razie działa nieźle, tylko mam problem z polskimi znakami. Po naciśnięciu klawisza ALT pojawiają się litery z całej europy, różne "umlauty" i temu podobne a polskich znaków nie ma. Próbowałem z różnymi ustawieniami ale bez skutku. A i jeszcze jedno: zamiast ALT wyświetla: au. Z tym, że nad literą a jest kreska, a nad literą u dwie kropki, co sugerowałoby klawiaturę niemiecką. Natomiast na pasku jest PL. Trochę to wszysko dziwne. Mam nadzieję, że ktoś mi w tym pomoże.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
problem z marchevką
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 01, 2006, 23:58:50 »
Czy na pewno masz zainstalowaną marchewkę - czyli spolszczenie systemu?
Wg opisu masz standardową klawiaturę dla PPC - jeśli chcesz PL literki to uruchom klawiaturę programisty ( o ile masz Marchewkę) a jeśli jej nie masz to ku za 9,90 przez Allegro polską klawiaturę.(Pocket ogonek)
potrzebna zgoda

problem z marchevką
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2006, 00:36:22 »
Oczywiście, że mam marchevkę ( jak w tytule) i to zarejestrowaną-napisy po polsku są. W ustawieniach/ typ wprowadzania wyświetla mi: keybord. Wybieram z kilku opcji: PL programisty, ale to nic nie zmienia. Nadal nie ma polskich znaków. Po wyjściu z ustawień i wejściu ponownym znowu wyświetla Keybord. W napisach opcji windowsa np. "dźwięki" polskie litery są natomiast z klawiatury nie. A może zainstalować marchevkę jeszcze raz?

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
problem z marchevką
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2006, 07:48:07 »
Polska klawiatura w marchevce wygląda inaczej niż standardowy, ładny niebieski Keybord. Marchevkowa jest taka biała z niektórymi pomalowanymi na żółto przyciskami, moim zdaniem brzydkie to to :P Reasumując - niebieska orginalna klawiatura nigdy nie będzie zawierać polskich znaków i nawet ich tam nie szukaj. Musisz wybrać PL-Programisty. Jeśli u Ciebie nic się wtedy nie pokazuje to dziwna sprawa - sprawdź w ustawieniach marchevki czy masz zaznaczone "Lokalizuj system", ewenatualnie odznacz, zrób soft-reset loox-a, a potem znowu zaznacz i zrób SR.

Z mojej strony mogę polecić ci program VGAKEY. Sam męczyłem się z marchevką ok tygodnia i wyrzuciłem ją bezpowrotnie. Miałem przez nią problemy z odbieraniem poczty przez IMAP, nie otwiera się też FSC SpeedMenu. Nie wspomnę już o zamuleniu systemu i niemożności całkowitego jej wywalenia z pocketa bez użycia HR.

Uważam, że angielski system jest wyjątkowo prosty w obsłudze, a jedyne co nam potrzebne to wpisać czasami w googlach jakieś polskie słówko - do tego celu polecam właśnie VGAKEY. Program jest rewelacyjny, posiada świetnie wyglądające klawiatury i jest często rozwijany.
Więcej na http://vgakey.net

Pozdr.

*

Offline nuszek

• *
  • 78
  • Sprzęt: F/S N560
problem z marchevką
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2006, 10:20:14 »
z boku klawiatury, /tej miniaturki na dole ekranu/ jest taka mała strzałka po prawej stronie od owej miniaturki klawiatury, naciśnij i wybierz klawiaturę programisty pl.

problem z marchevką
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2006, 12:40:31 »
Nareszcie mam marchewkową klawiaturę. Dzięki nuszek- pomogło. Poprzednio wybierałem PL programisty w ustawieniach windows i nic nie pomagało. Robiłem twardy reset i instalację od nowa więc może to pomogło. A przy okazji może ktoś wie do czego służy opcja: używaj gestów? Gdy jest włączona to praktycznie nie da się pisać bo wyskakują losowo raz małe raz duże litery a raz polskie. Dużo czasu upłynęło zanim znalazłem przyczynę.

problem z marchevką
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2006, 12:45:50 »
Próbowałem zainstalować VGAKEY ale coś nie za bardzo działa i tez nie można odinstalować bez HR.

*

Offline matis

• 267
problem z marchevką
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 02, 2006, 12:52:29 »
Hm no u mnie i u wielu użytkowników działa bez problemu. Mógłbyś rozwinąć myśl, bo stwierdzenie "nie działa" raczej mało nam mówi...

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
problem z marchevką
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 02, 2006, 13:43:30 »
Nie dziala bo pewnie nie kupileś jej tylko sciągnąłeś . Ryuszy dopiero po zapłaceniu i zarejstrowaniu a na razie będzie dzialać tylko o określonej porze - przeczytaj instrukcję. ]:>
potrzebna zgoda

problem z marchevką
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 02, 2006, 14:07:10 »
Cytat: "jas_pik"
Nie dziala bo pewnie nie kupileś jej tylko sciągnąłeś . Ryuszy dopiero po zapłaceniu i zarejstrowaniu a na razie będzie dzialać tylko o określonej porze - przeczytaj instrukcję. ]:>

Nie wiem który program masz na myśli. Bo jeśli chodzi o marchewkę to jak wcześniej pisałem mam zarejestrowany i już udało mi się uruchomić. Natomiast VGAKEY mam wersję próbną i też udało mi się uruchomić. Trzeba było wybrać język w ustawieniach. Działa nieźle, ale brak tłumaczenia windowsa. Marchevka z kolei ma inne wady. Mamy XXI wiek a ciągle musimy wybierać między jedną niedoróbką a drugą i ciągle z czegoś rezygnować.

*

silentjob

problem z marchevką
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 02, 2006, 18:09:12 »
Najlepiej od razu zapomnij o spolszczeniu <Marcheva>, zainstaluj tylko dobrą polską klawiaturę, zaoszczędzi Ci to czasu i nerwów :).

*

Offline matis

• 267
problem z marchevką
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 02, 2006, 19:27:25 »
Cytat: "silentjob"
Najlepiej od razu zapomnij o spolszczeniu <Marcheva>, zainstaluj tylko dobrą polską klawiaturę, zaoszczędzi Ci to czasu i nerwów :).

Zgadzam się w 100%. Obejdzie się wtedy bez dziwnych akcji, konfliktów programowych. Ja np. pół dnia myślałem, dlaczego skrzynka Imap-owa mi nie działa. Po odinstalowaniu marchevki raptem zadziałała.

Teraz się cieszę, że dostałem ten świetny pakiet "gratis" do pocketa, bo na początku też byłem napalony na spolszczanie systemu i w razie nie dostania pakietu z pocketem - nawet byłem skłonny go kupić. Teraz się cieszę, że nie wydałem na to 129zł.

Naprawdę do użytkowania pocketa przez Polaka potrzebna jest tylko i wyłącznie polska klawiatura z ogonkami, dlatego jeszcze raz polecam VGAKEY - zwłaszcza, że warto na niego wydać te 9,90. Trzeba wspierać rodzimą produkcję :)

*

silentjob

problem z marchevką
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 02, 2006, 20:13:07 »
Godna polecenia jest również ta klawiatura:
http://pocketogonek.bdg.pl/