problem z komunikacją GPRS przez BT

• 8 Odpowiedzi
  • 1293 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jap

• 5
« dnia: Grudzień 16, 2004, 23:11:24 »
Posiadam Luxa 420 i od kilku dni walczę aby móc korzystać z Internetu poprzez GPRS via bluetooth w Noki 6310i
Po skonfigurowani połączenia DialUp poprzez Bluetooth urządzenia widzą się autentykuje połączenie na telefonie po czym za chwile telefon komunikuje rozłączenie i pyta czy połączyć ponownie. Po akceptacji po jakiejś chwili rozłącza się już na dobre a Loox wywala komunikat że nie wie dlaczego nie może się połączyć i radzi przeresetowac urządzenia.
Czy ktoś może wie jak temu zaradzić ?
Z góry dziękuje za odp.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2004, 23:16:35 »
Zapoznales sie z regulaminem forum? Czyli przeczytales przynajmniej naglowki Dzialu dla Poczaktujacych oraz FAQ? Polecam szczegolnie dzial dla poczatkujacych - ostatnie artykuly!

*

Offline jap

• 5
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2004, 23:27:17 »
Owszem zapoznałem się i wczoraj spędziłem pół wieczoru postępując krok po kroku zogdnie z opisem na PDA CLUB jak i opisem na stronie FSC i plusa....
Niestety pomimo poprawnie skonfigurowanego (a przynajmniej tak mi się wydaje) połączenia zrywa.....

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2004, 23:38:16 »
No to napisz doladnie co i jak gdzie wpisales. Inaczej nie uzyskasz raczej pomocy, bo nitk nie wie co moze byc nie tak w twojej konfiguracji.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu

*

Offline jap

• 5
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 18, 2004, 08:22:42 »
A więc znalazłem rozwiązanie :)
Jacol miał rację i rzeczywiście niektóre wersje nokii 6310i (na pewno te z przed 2 lat) nie chcą za żadne skarby komunikować się przez Bluetooth z Looxem i Ipaq'iem H2210 - sprawdziłem.
U mnie natomiast o dziwo pomógł twardy reset - niestety wszystko poszło się paść przy okazji, ale o dziwo komunikacja ruszyła bez bólu pomimo tych samych ustawien.
Nie wytłumaczalne są wyroki ;)

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 18, 2004, 17:56:26 »
Ja mam firmware 5.51 w Noki 6310i i w/w problemów z połączeniem sie HP2210 ( BT+GPRS) nie zauwazylem. Nie zmienialem ciagu inicjacyjnego zalecanego dla niego w niektórych materiałach.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 18, 2004, 19:29:07 »
U mnie przy połączeniu z siecią macierzystą (Plus) oryginalny string z Windows działa bez problemów.
Ale gdy chciałem połączyć się z GPRS przy roamingu, to nagle okazało się że z PDA nie da rady (a z laptopa działa).
Na razie sprawdziłem wszystkie niemieckie sieci (ten sam efekt).

Firmware w 6310i także 5.51

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 18, 2004, 20:41:42 »
Firmaware telefonow na niemiecki rynek sa inne i widac z tego ze kazdy operator musi sie 'dogadac' z producentem danego modelu.
Operatorzy GSM wprowadzaja modyfikacje software zwiazane z modelami ktore polecaja , pod kątem współpracy z GPRS-em. No i jak widac na Twoim doswiadczeniu niemieckim , nie jest to łatwe.
Ja tez potwierdzam ze w Polsce , na Plus GSM działa bez problemu Nokia 6310i na oryginalnym stringu. Co nie oznacza ze ta zmiana nie polepsza warunków negocjacji, transmisji itp.