Korzystam z następująco skonfigurowanej sieci: internet na modemie ADSL firmy Asmax AR 802C2 z routerem i switchem, do tego podpięty AP D-Linka DWL-900AP+, a do tego przez WiFi notebook Asusa oraz PDA Fujitsu-Siemens N560. Po kilku latach pracy wymieniłem parę dni temu wyeksploatowanego Asmaxa na analogiczne urządzenie Linksysa AG241 (bez WLAN-u). Od tego momentu, na PDA, po w pełni pomyślnym połączeniu z AP, internet pracuje przez kilkadziesiąt sekund, po czym LOOX traci dostęp do internetu (połączenie WLAN pozostaje aktywne). Z Asmaxem wciąż wszystko śmiga. Wpisywałem ręcznie ustawienia sieci w PDA (aby wyeliminować problemy z DHCP), ale niestety, efekt był ten sam. Próbowałem też łączyć się z Mobile Gadu (pomija DNS-y), ale połączenie jest również nieudane.
Na Linksysie nie mam ustawionych żadnych polityk dostępu, filtrowań itd.
Mam pojęcie o sieciach i zapewniam, że połączenie WLAN jest utrzymywane. Mam też do dyspozycji dwie inne sieci WLAN i tam też nie ma problemu z internetem. Nie używam E2C.
Po podpięciu kablem przez ActiveSync do kompa, korzystającego z tej samej sieci, internet działa, ale wtedy jest on kontrolowany przez ten właśnie komputer, a nie przez router.
Macie jakieś pomysły...?