Problem z GPS FS n520

• 12 Odpowiedzi
  • 1959 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z GPS FS n520
« dnia: Styczeń 18, 2006, 10:50:13 »
Mam problem , mój FS n520 strasznie wolno łapie mi sygnał nawet około 15 minut lub dłużej.

Sprawa ma się tak , jak dotąd(miesiąc posiadania) testowałem go w Polsce wszytsko było w miarę ok czyli pierwszy raz na dzień łapał po około max1-2 minuty,a później bardzo szybko w ciągu 5-10 sekund. Teraz jestem w Angli i nie chce mi łąpać sygnału, i jest to obojętne czy leży w miejscu czy idę z nim itp a jak złapie to ma go bardzo słaby 3-4 satelity
A łapie czasem nawet dopiero po 20 minutach a to chyba nie jest normalne , no i jeśli go wyłącze sprawa zaczyna się od początku czyli w jeden dzień musze np 3 czy 4 razy czekać na sygnał po 15 20 minut co staje się bardzo męczące

Czy ktoś zna może jakieś rozwiązanie tego problemu??

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2006, 14:01:27 »
Nie jestem co prawda specem od gps, ale podobno jest to jakos tak, ze pocket zapamietuje sobie ostatnie dane gps i jak sie z nim przeleci na drugi koniec swiata, to "glupieje" szukajac satelit wg tych zapisanych danych (dokladny opis tej zaleznosci byl tu gdzies na forum).
Sprobuj softreset - moze to pomoze.

... zreszta moze wypowie sie jakis kolega z glebsza znajomoscia tematu ...

Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2006, 14:50:08 »
soft reset był już wielokrotnie ,a ja z nim jechałem całą drogę tu do angli więc niby powinien aktualizować dane ale on ciągle ma problemy...

*

Offline krutoj

• 263
Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2006, 15:18:00 »
a nie instalowales czegos nowego w miedzyczasie? ja mialem podobne cyrki jak wrzucilem papago w wersji testowej - am i gps zaczely wariowac. na szczescie po odinstalowaniu tego g.... pocket wrocil do normy.

*

Offline sc77

• 11
Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 08, 2006, 09:08:18 »
Witajcie,

czy działa Wam GPS w n520 bez zewnętrzbej anteny ? U mnie nie chce znaleźć ani jednej satelity :(

*

Offline krutoj

• 263
Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2006, 10:10:04 »
Cytat: "sc77"
nie chce znaleźć ani jednej satelity

pewnie dlatego ze satelita to "on" a nie "ona"  :lol:

a na powaznie - pierwszy fix trwa kilkanascie minut - poczekaj cierpliwie

*

Offline sc77

• 11
Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2006, 10:13:55 »
A jakie macie ustawienia portow program i hardware ?

Moze to wszystko przez to zle nazewnictwo ;)

Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2006, 22:55:00 »
Ja mam ustawiony port program na COM5, a hardware na COM8 i prędkość 9600, AM pracuje u mnie na COM5 i wszystko chodzi OK, ale przed zainstalowaniem AM żadne porty nie były ustawione i program do odczytu pozycji GPS znajdujący się w Looxie działał dobrze, oczywiście pierwszy fix trwał trochę czasu.

*

Offline sc77

• 11
Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2006, 22:11:08 »
Bylem zbyt niecierpliwy. Pierwszy musial potrwac dlugo i teraz dziala super :)

Dzieki.

*

Offline wess

• 25
Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 04, 2006, 16:45:18 »
Mam pytanko mam n520 i ile trwa znajdowanie satelity i czy konieczne jest trzymanie go na zewnatrz budynku podczas tej czynnosci , i gdzie wejsc by go uruchomic, z gory dzieki za pomoc

*

Offline black-peter

• 31
  • Sprzęt: HTC TouchPro 2
Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 04, 2006, 18:11:16 »
Wprawdzie mam N560 ale u mnie z GPS-em wygląda tak:
W domu z oczywistych przyczyn nie łapie. Zbliżając do okna czasem po bardzo długim czasie złapie z 2-3 satelity. Wychodząc na zewnątrz np na balkon łapie po OK 1 min. Oczywiście łatwiej w otwartej przestrzeni wtedy dochodzą jeszcze satelity za Tobą :). Kolejne włączenia są znacznie szybsze pod warunkiem że włączę GPS w pobliżu ostatniej lokalizacji.  

Najdłużej czekałem jak wyłączyłem nawigacje w W-wie a ponownie włączyłem w Katowicach. Ale sądzę że związane to również było ze zmianą mapy.

W samochodzie ważne jest żeby poczekać nie ruszając aż złapie sygnał i dopiero ruszyć. Trwa to u mnie ok 1 min, jest wtedy czas na wpisanie miejsca docelowego.

pozdrawiam
BP
Black Peter

*

kichu1979

Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 04, 2006, 18:12:46 »
Cytat: "grzegorzr"
Ja mam ustawiony port program na COM5, a hardware na COM8 i prędkość 9600, AM pracuje u mnie na COM5 i wszystko chodzi OK, ale przed zainstalowaniem AM żadne porty nie były ustawione i program do odczytu pozycji GPS znajdujący się w Looxie działał dobrze, oczywiście pierwszy fix trwał trochę czasu.

Z portem software to radzilbym uwazac, sa programy ktore nie potrafia go np. poprawnie zainicjalizowac i wtedy gps nie chce dzialac. IMHO bezpieczeniej jednak ustawic port software na none i w programach korzystac ze standardowego com8/9600.

Problem z GPS FS n520
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 09, 2006, 17:30:50 »
z tym gps-em w FS looxach to muszę przyznać że jest kiepsko, tzn jak już mi złapie to jest w miarę ale czas łapania sygnału ... mam dla porónania 2 odbiorniki jeden w looxie n520 i jeden w mio 550 i mio łapie sygnał ze startu zimnego w czasie o połowę krótszym i ma mocniejszy sygnał z satelit...