problem z gps

• 16 Odpowiedzi
  • 1857 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline loox n560

• 17
  • Sprzęt: Loox N560
problem z gps
« dnia: Grudzień 27, 2006, 13:19:04 »
Wielki problem z GPS  -pomóżcie

"gps locator" wyszukuje satelity ale nie może podać pozycji - czy tak ma być?? W "auto mapie" nie działa gps ponieważ nie działają niektóre porty (np. COM4), a przy innych (np. COM1) nie może znaleźć sygnału GPS. Co jest nie tak??? To wina anteny czy programu???

ps. Mam loox'a n560
Preze$

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
problem z gps
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2006, 13:38:19 »
w AM ustaw port com8, predkosc na 9600

*

Offline loox n560

• 17
Re: problem z gps
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2006, 13:46:22 »
Cytat: "loox n560"
Wielki problem z GPS  -pomóżcie

"gps locator" wyszukuje satelity ale nie może podać pozycji - czy tak ma być?? W "auto mapie" nie działa gps ponieważ nie działają niektóre porty (np. COM4), a przy innych (np. COM1) nie może znaleźć sygnału GPS. Co jest nie tak??? To wina anteny czy programu???

ps. Mam loox'a n560

nadal nie działa mimo takiego ustawienia :( co trzeba ustawić w Ustawienia-System-GPS-programy ??? jest napisane żeby wybrać port ja mam ustawione na brak, czy tak ma być?? i co ustawić też w zakładce sprzęt również w gps.
Preze$

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
problem z gps
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2006, 15:34:47 »
wejdź w start-settings-communication-beam i odhacz "receive all incoming beams" ;-)

i ustawienia tak jak pimpus-sadelko mówi.

*

Offline skoku

• 26
problem z gps
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 27, 2006, 15:57:18 »
program port - none
hardware port - com8
speed - 9600
ostatnia zakladka - ma byc fistaszek zaznaczony

*

Offline loox n560

• 17
Już wszystko działa
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2006, 13:31:05 »
Dzięki

ps.
temat zamknięty
Preze$

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
problem z gps
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2006, 13:39:54 »
loox n560 - napisz co pomogło itp (na wypadek gdyby ktoś w przyszłości miał taki problem...)

*

Offline loox n560

• 17
problem z gps
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2006, 13:47:32 »
przede wszystkim telefon do FS!! kalibracja satelit poprzez "gps locator" i ustawienie portów. jak coś to trzeba dzwonic na "hot line'a" FS. numeru nie pamiętam ale jest na karcie gwarancyjnej!!  ;)
Preze$

NIEDZIAŁAJĄCY - WOLNO DZIAŁAJĄCY GPS ITP.....
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2007, 21:55:15 »
Miałam dokładnie ten sam problem.
Walczyłam z palmtopem ALE I Z SERWISEM (kulturalnie ale stanowczo i DŁUGO!) Też wydawało mi się, jak tu sugerują niektórzy że winne są ustawienia, porty COM, itd. nieodpowiednie oprogramowanie do nawigacji.
Jednak tak się złożyło, że przez kilka tygodni miałam w ręce identycznego n560 od kogoś kto kupił a nie od razu potrzebował. I co się okazało? Przy tym samym oprogramowaniu i ustawieniach, w tych samych miejscach (dom, trasa): KOLOSALNA RÓŻNICA DZIAŁANIA...  :( Sprzęt idealnie współpracował z programem do nawigacji. W tej sytuacji mając w ręce dwa n560 - jeden dobry a drugi do niczego udałam się do serwisu... Serwis grzecznie wymienił PŁYTĘ GŁÓWNĄ. Obecnie sprzęt działa po prostu rewelacyjnie...  :D Sądzę że firma wypuściła na Polskę całą serię uszkodzonych płyt głownych.

Objawy:
1. bardzo długi czas oczekiwania na wyszukanie satelit po 2-3 godzinach stan 0 lub 1 - na analogicznym sprzęcie po kilku minutach np. 6-10 satelit
2. nieprzekazywanie sygnału GPS do programu do nawigacji

Re: NIEDZIAŁAJĄCY - WOLNO DZIAŁAJĄCY GPS ITP.....
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2007, 11:31:16 »
Cytat: "Eve_B"
Sądzę że firma wypuściła na Polskę całą serię uszkodzonych płyt głownych.

nie tylko na Polskę, nie tylko, FS po prostu skopał ten model

Re: NIEDZIAŁAJĄCY - WOLNO DZIAŁAJĄCY GPS ITP.....
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 10, 2007, 00:19:36 »
nie tylko na Polskę, nie tylko, FS po prostu skopał ten model

PO NAPRAWIE (WYMIANA PŁYTY GŁOWNEJ) DZIAŁA BEZ ZARZUTU WIĘC MOŻE NIE JEST AŻ TAK ŹLE?... ;) JESTEM ZADOWOLONA Z N560 ALE NIE Z SERWISU :worried:

*

Offline GumowyKurczak

• 46
  • Sprzęt: FS Loox N560, HTC M3000
problem z gps
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 10, 2007, 10:52:33 »
ja nie wiem z czym Wy macie problem - mam N560 w którym po uruchomieniu był problem z GPS - poszedłem do firmy ROM (autoryzowany serwis FS) oddałem go do naprawy a po 7 dniach zadzwonił do mnie miły pan, który zaprosił mnie po odbiór pocketa z nową płytą główną - od tego czasu nic mu nie dolega - tu muszę podziękować panu z serwisu bo odbierałem sprzęcik 5 minut po zamknięciu punktu i troszkę zmusiłem ubranego i gotowego do wyjścia pracownika do wydania mi sprzętu :)

problem z gps
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 10, 2007, 12:06:29 »
A mam pytanko co do sygnalu gps. Bo mam n520 looxa ale bez ladowarki samochodowej. I czasami jak mam mniej niz pol baterii to jakby gps sie czesto zrywal. Czy to mozliwe?? ze na rozladowanej bateriii gorzej pracuje??

Pozdrawiam,
Paolo

problem z gps
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 11, 2007, 22:41:13 »
> I czasami jak mam mniej niz pol baterii to jakby gps sie czesto zrywal. Czy to >mozliwe?? ze na rozladowanej bateriii gorzej pracuje??

miałem podobnie w n560 (poniżej 40% bateri). lazilem ze 40 min i nie łapał fixa. po wyłączeniu podświetlenia  ekranu łapał, po ponownym właczeniu podświetlenia gubił co chwile. Ostatnio zagroziłem palmowi, ze sobie kupię Holuxa na BT  i się trochę poprawiło ;)

problem z gps
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 17, 2007, 12:52:40 »
wlasnie stoje przed decyzją kupna PDA i pierwotnie zdecydowałem się na FS 560, ale przeraziły mnie problemy z GPS, które dopiero znikają po zainstalowaniu zew. anteny, czy możecie mi coś powiedzieć na ten temat więcej osób, czy to prawda, że FIXowanie zajmuję nawet kilkadziesiąt sekund a czasami kilka minut ???

*

Offline skoku

• 26
problem z gps
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 17, 2007, 13:27:58 »
wszystko zalezy czy trafisz na poprawnie dzialajacy model czy bedziesz mial pecha ;)
ja mialem pecha - prawie wogole nie widzial satelit. po wymianie plyty glownej w serwisie wszystko jest ok.

problem z gps
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 17, 2007, 13:46:18 »
czy w takim razie problem lezy w plycie głównej i wystarczy ją wymienić?

Jeśli tak to chyba serwis FS znając rozwiązanie powinien bez problemu usunąć taką usterkę i po problemie ... coś wydaje mi się że chyba nie jest to takie proste.