Czy FS looxn500/520/560 posiada WAAS/EGNOS

• 3 Odpowiedzi
  • 756 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 17, 2006, 00:10:25 »
Tak jak w temacie czy odbiornik gps zaimpletowany w N-kach posiada WAAS/EGNOS??

*

kichu1979

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2006, 15:19:45 »
Tak, ale musialbys sobie wlaczyc jakas third party applications.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2006, 12:27:00 »
Tak przypuszczałem że powinno mieć bo sriff 3 ma ps a znasz jakiś program pozwalający to włączyć , ps jaki ma zasięg nadajnik znajdujący się w Warszawie??

*

kichu1979

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2006, 13:25:43 »
Obsluguja go generalnie wszystkie Sirf3 z firmware od 3.1 w gore, z kolei Sirf3 od firmware w wersji 3.2 obsluguje A-GPS. Programik polecany to
SirfTech:

http://w5.nuinternet.com/s660100031/SirfTech.htm

Przed zabawa ustawieniami trzeba troche poczytac co i jak, ale zapewniam warto :) Przede wszystkim polecany tam:

SiRFstarIII Evaluation Kit User Guide - ktory w rozdziale III i IV bardzo ladnie tlumaczy wiekszosc opcji dostepnych w tym programie.

Zreszta jakbys czego nie wiedzial to pytaj smialo tutaj, ja wlasnie przegryzanie sie przez to wszystko mam za soba, takze na tyle na ile to zrozumialem chetnie pomoge :)

Taka uwaga, nowsze wersje, przynajmniej u mnie wywalaja sie na Looxie, autor ma to poprawic, wersja 1.20 dziala ok. Generalnie z tego co pisza, mozna sie swobodnie bawic opcjami i eksperymentowac, w razie czego factory reset przywraca nam ustawienia fabryczne.

Obsluga wyglada tak, ze laczymy sie z odbiornikiem, nastepnie przestawiamy tryb komunikacji z NMEA na SIRF i nastepnie mozemy
sprawdzac i zmieniac ustawienia wszystkich opcji.

Wazne, po zabawie programem trzeba pamietac, zeby odbiornik przelaczyc z powrotem w tryb NMEA, w przeciwnym razie aplikacje
nawigacyjne beda widzialy ciemnosc. Wiekszosc wymaga odbiornika
pracujacego w trybie NMEA.

Jedyne przez czym przestrzegaja to ustawianie parametrow zwiazanych z power managment chipsetu, tutaj jak ktos nie wie co robi moze spowodowac jego niestabilna prace.

Btw, tu link do testow WAAS/EGNOS:
http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=54188

Z lektury nasuwa sie wniosek, ze na dzien dzisiejszy przy dotychczasowej dokladnosci gps w typowych zastosowan typu samochod itd ten system to przerost formy nad trescia. Niewiele realnie w praktyce daje, a i czesto pogarsza prace odbiornika, dluzsze czasy fixow, nawet gorsza dokladnosc niz bez niego (?!?)

A btw, sirftechem, jesli przestawisz odbornik z tryb pracy sirf, mozesz sobie podejrzeac, liczona na biezaco przez odbiornik, zakladana dokladnosc pomiaru