Pocket vs Wstrząsy -----------N560

• 10 Odpowiedzi
  • 1350 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline baols

• *
  • 52
    • http://signsfromdreams.blogspot.com/
« dnia: Wrzesień 05, 2006, 19:10:50 »
Witam!

Jestem zadowolonym użytkownikiem Loox'a N560. Mojego pocketa chciałem wykorzystywać również jako mp3 player. Sprawował się w tej roli bardzo dobrze aż do dzisiaj.

Wychodząc na miasto włożyłem pocketa do kieszeni spodni, założyłem słuchawki, puściłem muzykę i wyłączyłem ekran. Już po kilku sekundach muzyka zgasła. Nie wiedziałem o co chodzi. Wyjęłem Loox'a z kieszeni, ponownie włączyłem play lecz sytuacja powtórzyła się.

Początkowo myślałem, że to zmapowane przeze mnie klawisze wciskają się i powodują takie cyrki. Wykluczyłem jednak tą możliwość - zablokowałem klawisze i dalej to samo.

Po różnych próbach, soft i hard resecie, zmianie karty pamięci, zmianie programu do odtwarzania mp3 itd doszedłem do wniosku, że przyczyną są wstrząsy wywoływane podczas chodzenia.

Moja teza potwierdziła się. Poprzednio słuchałem muzyki gdy byłem ubrany w krótkie spodanki, a dziś ubrałem luźne długie spodnie o głębokich kieszeniach. Pocket znajdował się tuż nad kolanem i podczas marszu podążał wraz z nogą a także lekko obijał się o nią. Ponownie przyodziałem krótkie spodenki i wszystko wróciło do normy.

Sprawdziłem tą sprawę dokładnie. Postanowiłem zrzucić looxa na fotel z niewielkiej wysokości. Po kilku próbach stało się dokładnie to samo. Problem nie dotyczy jednak tylko muzyki. Podczas gdy zrzuciłem pocketa z wyłączonym ekranem, ekran włączył się.

Czy miał ktoś już podobne problemy?
Czy tylko ja tak mam, a może to dotyczy wszystkich użytkowników N560?
Czy taka usterka nadaje się do naprawy gwarancyjnej?

*

Offline JotWu

• **
  • 218
    • ANDROID mobile
  • Sprzęt: Samsung I5700
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 05, 2006, 22:31:06 »
rzuć nim o ściane i zobacz co sie stanie...

ale tak poważnie... ja w PocketMusic mam tak ze po jakims czasie słuchania muzyki przestaje grać... ale tylko w tym programie tak mam wiec poprostu z niego zrezygnowałem...

*

Offline --Lukas--

• **
  • 182
    • Tapety Flash
  • Sprzęt: Samsung i8000, MDA II, SE K770i
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 05, 2006, 23:08:36 »
W PocketMusicu jest taka opcja podobna do "sleep" w telewizorach. Wiec jezlie masz ja wlaczona to muzyka przestanie grac po okreslonym czasie i to zapewne bylo powodem Twojego wylaczania (pisze do Ciebie JotWu). Wiec lepiej wroc do PocketMusica, bo to naprawde porzadny program, sam go zawsze uzywam ;).

*

Offline baols

• *
  • 52
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2006, 07:59:24 »
Niestety to nie jest takie proste - testowałem programy: gsplayer, Conduits Pocket Player i standardowy WMP. To nie jest jednak wina programu. Kiedy słucham sobie muzyki np. w domu i pocket leży na biurku wszystko ok. Dopiero kiedy pocket odczuwa większe wstrząsy muzyka przestaje grać.

Spójrzcie również na ostatni i przedostatni akapit mojej pierwszej wypowiedzi.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2006, 10:57:30 »

My N560 had a strange problem: if you turned it on, it frequently turned off by itself. Then, if you tapped weakly on the back, it turned on again. It became quite annoying, so I called the FS support hotline.
Apparently, this is a known issue due to a suboptimal battery cover of the first series of N560's. Under the battery cover is a small switch, that turns off your N560 if the battery cover is opened. This switch is sometimes not properly closed (or opened) which is caused by the first versions of the battery cover. Therefore, FS designed a new battery cover. If you are facing these issues, the exchange is free.

I oto rozwiazanie zagadki :)
Takie wylaczanie jest spodowane przez mikroprzełącznik pod klapka baterii...w chwili gdy wyciagasz klapke PDA sie wylacza. W niektorych wczesnych egzemplarzach - ten przelacznik wlasnie sie uaktywnia pod wpływem lekkich uderzeń w tyl N560
Wymiana klapki PODOBNO darmowa :)
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline baols

• *
  • 52
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2006, 14:00:00 »
Dzięki za rozwiązanie zagadki.

Może niedługo wybiorę się do serwisu w Gdańsku.
Ale czy wymienią...?

A może gwarancja door to door obejmuje wymianę klapki? ;)

PS:Mój egzemplarz ma pod baterią 2006.06 REV.A, więc został wyprodukowany w czerwcu a mimo to ma tą wadę.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2006, 14:15:14 »
Spoko .. moze byc tak ze ze stara klapka daja ... Niemiaszki do Polski :(
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline baols

• *
  • 52
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 06, 2006, 14:28:28 »
Jest jeszcze ta sprawa. Kiedyś czytałem, że w pierwszych rewizjach jakość przycisków była mierna a gdy się je przyciskało nie było czuć kliku.

Mimo iż przyciski mają dobrze wyczuwalny klik to jeśli wciśniemy kursor "up" pod małym kątem to jakby obcierał o obudowę. Przeszkadza to odrobinkę w grach.

*

Offline gajo333

• *
  • 91
  • Witam przybyszów drogi mlecznej...
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens Loox N560, HTC HD
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 07, 2006, 14:16:33 »
witam. Też mam looxa n560. Te wstrzasy to wina wyłaczania sie Looxa. jJak zdejmiesz klapke z tyłu obudowy kiedy dostajesz sie do bateri to jest tam taki mały dzyndzelek, który podczas zamykania klapki wciska sie do srodka, U mnie loox wyłaczał sie. Zamykając klapke, podłożyłem milimetrowy papierek na ten dzyndzelek:), teraz jest już oki

*

Offline baols

• *
  • 52
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 07, 2006, 15:30:31 »
Witam ponownie.

Wypróbowałem sposób proponowany przez Ciebie i muszę powiedzieć, że świetnie się sprawdza.

Prób dokonałem narazie tylko chodząc jak szalony po domu w tych "nieszczęsnych" spodniach, i mimo, iż próbowałem wywołać jak największe wstrząsy to nic się nie stało. Muzyka cały czas grała.

Wiec dziękuje za pomoc wszystkim, którzy odpowiedzieli w tym wątku.
Zwłaszcza mrnikt oraz gajo333.

Jeszcze raz dzięki Ci za świetny patent z kawałkiem papieru gajo333;)  :))

PS: Jak będę przypadkiem wraz z całym pudełkiem od looxa i gwarancją w Gdańsku to nieomieszkam się upomnieć w serwisie o wymianę klapki. Chociaż nie wierze w darmową wymianę.

PS2: A może by tak wpaść do serwisu na kilka dni przed końcem gwarancji i wymienić sobie lekko zrysowaną klapkę na nowiutką  >:)

*

Offline gregorb

• 360
Odp: Pocket vs Wstrząsy -----------N560
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 27, 2007, 20:46:02 »
Wlasnie prze chwila napisalem nowy watek przed sprawdzeniem opcji SZUKAJ.
Mam to samo i rzeczywiscie zastosowana metoda na papierek okazuej sie byc pomocna. A jak wyglada sprawa z wymiana klapki ? Udaje sie bez problemu ? Ja mam ten problem, ze serwis CSS w Olsztynie nie zajmuje sie serwisowaniem PDA i chcialbym, zeby tylko w ramach gwarancji zamowili mi nowa klapke. Czy to mozna to jakos tak zalatwic ?