Opóźnienie na klawiszach sprzętowych w N560

• 4 Odpowiedzi
  • 632 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lucasDee

• 4
  • Sprzęt: FS N560, SE D750i, Acer Aspire 5024WLMi, Acer Aspire 5613ZWLMi
Opóźnienie na klawiszach sprzętowych w N560
« dnia: Wrzesień 15, 2007, 20:42:13 »
Witam serdecznie całą ekipę.

W waszych Loox’ach n560 też jest wyczuwane niewielkie opóźnienie pomiędzy wciśnięciem któregoś z 4 klawiszy sprzętowych (calendar, gps itd.) a reakcją w pda? Szczególnie upierdliwe jest to w grach, gdzie czasem przydałaby się błyskawiczna reakcja na naciśnięcie klawisza.
Przy krótkim naciśnięciu reakcja nie jest aż tak opóźniona, ale przy dłuższym już mogę zapomnieć o podskoczeniu na czas w „Mario”  :E
Żeby było ciekawiej, opóźnienia nie mają klawisze kierunkowe oraz enter.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc (link do progsa, instrukcje, cokolwiek) jak pozbyć się tego mankamentu?
Będę niezmiernie wdzięczny  :smile:

Pozdrawiam,
Łukasz

Ps. Jestem pewien, że gdzieś już mi się przewinął taki wątek na tym forum, ale nie mogę go teraz odnaleźć. Tak to jest. Nie potrzebujesz = znajdziesz. Potrzebujesz = zapomnij, że znajdziesz :)
=insane=in=da=brain=

*

Offline malo

• 16
  • Sprzęt: FS Loox N560, WM6
Odp: Opóźnienie na klawiszach sprzętowych w N560
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2007, 23:39:50 »
U mnie pomogło nieco pogrzebanie w Settings \ Buttons:

1) wyłączyłem przypisanie funkcji Hold dla wszystkich klawiszy (łącznie z "Record" :).
2) w "up / down control" zmieniłem ustawienia na najbardziej niewygodne, tj. Repeat rate jest "slow", a "Delay before first repeat" jest na Long

Lag (w emulatorze SNES) nie zniknął do końca, ale zmniejszył się na tyle, że z przycisków dało się już sensownie korzystać.
Być może nie wszystkie opisane zmiany są wymagane - testowałem tylko kilka różnych wariantów. Prawdopodobnie na lag nie ma wpływu wyłączenie funkcji przypisanych dla krótkiego wciśnięcia przycisków.

pozdrawiam,
      Michal

ps. podobny efekt był już w Loox N720 i był do jego usuwania jakiś programik (dostępny na firstloox.org), niestety nie działa na N560. Zresztą zdaje się, że wyłączał po prostu funkcję "hold" dla przycisków. Być może poprzedni wątek dotyczył N720.

*

Offline CarreraGT

• 424
  • Porsche Carrera GT - perełka :) CarreraGT ->
    • Moja galeria
  • Sprzęt: W podpisie
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2007, 08:35:18 »
A jak zrobiłes HR to nie pomiogło, u mnie na ust. fabrycznych wszystko działa i sie smieje
iPhone 4, Mac Mini, iPad

Regulamin poczytaj - to nie tablica ogłoszeń - spokojnie czytalem ;-)

*

Offline lucasDee

• 4
  • Sprzęt: FS N560, SE D750i, Acer Aspire 5024WLMi, Acer Aspire 5613ZWLMi
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:14:56 »
@malo
Jednak przypisanie funkcji hold jako "none" nie daje pozytywnego rezultatu. Lag jak był tak jest dalej ten sam. W zakładce "up/down" zmiana ustawień też nieposkutkowała   :(. Program do N720 rzeczywiście nie działa (musiałem sprawdzić  :wink:)

@ninigun
Wydaje mi się, że hr nie ma tu nic do rzeczy. To kwestia ustawień.

Po kilku minutach grzebania i przemyślenia tego co napisał Michał wymyśliłem kompletne rozwiązanie. Zrobiłem tak:
- wszystkie klawisze sprzętowe (settings / buttons) przypisałem na "none" (normalne naciśnięcie jak i "hold"),
- nie ma potrzeby ruszania ustawień w zakładce "up/down" (nie przynosi żadnych rezultatów),
- soft reset (koniecznie!!! bez tego jest lag dalej, pomimo tego, że klawisze juz nie mają przypisanych funkcji),
- śmiga aż miło, zero laga  :)

Podziękowania dla kolegów, a szczególnie dla Michała za podsunięcie pomysłu na rozwiązanie  :ok:

Wątek można zamknąć  :)

Pozdrawiam,
Łukasz
=insane=in=da=brain=

*

Offline malo

• 16
  • Sprzęt: FS Loox N560, WM6
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2007, 19:11:35 »
Zanim zamkniemy, dorzucę jeszcze swoje 3 grosze :)
U mnie niestety w niektórych programach lag cały czas występuje nawet po przypisaniu funkcji wszystkich przycisków na "none" (tak się dzieje w NesterJ4u, Genesis Plus). Dla odmiany w Pocket Snes / Picodrive zero lagów.
Dwa pierwsze emulatory wydają się czekać z akcją na puszczenie przycisku, natomiast pozostałe reagują natychmiast w momencie jego wciśnięcia i nie są tak podatne na występowanie lagów.

Edit: znalazłem artykuł: http://www.pocketpcmag.com/blogs/index.php?blog=3&p=463&more=1 w którym jest opisany jeszcze jeden "tweak" w rejestrze (zmiana w HKEY_CURRENT_USER\Software\ Platform\Button\LongPress\TimeAPX). Po wyzerowaniu odpowiednich wartości opóźnienie w NesterJ4u zostało całkiem wyeliminowane :)

pozdrawiam,
 Michał

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 19:31:16 wysłana przez malo »